Determinarea fazei corecte la aparate

DIY, Accesorii , Tips&Tricks
Petrescu
Posts: 205
Joined: 19 May 2016, 11:37

Re: Determinarea fazei corecte la aparate

Post by Petrescu »

I-am zis generic tensiune inalta pentru ca poate fi periculoasa, chiar mortala daca nu este gestionata corespunzator. Daca retin bine normativele, la 11kv se lucreaza deja cu 2 oameni de specialitate, nu ai voie sa lucrezi singur cata vreme reteaua nu este deconectata si descarcata. Am avut ocazia sa asist la experimente de cateva milioane de volti intr-o cusca Faraday. Intr-adevar atunci incepe spectacolul :)

Se poate face filtrare pe impamantare si chiar are efect in sunet dar din nou normativele interzic la nivel teoretic asta.

Am citit de curand un topic aici unde se recomanda intreruperea impamantarii pentru a scapa de brum la un amplificator Accuphase. Acest sfat este de-a dreptul periculos si ca atare este interzis chiar de lege.

Eventual se poate introduce in traseul de impamantare un circuit specializat, corect calculat, care sa elimine brumul dar sa nu intrerupa impamantarea la nevoie.

O alta solutie este pur si simplu cumpararea de aparate in Clasa II de izolatie, care nu au nevoie de impamantare. Pe spatele acestora sunt desenate doua patratele unul in interiorul celuilalt.

c_andrei
Posts: 163
Joined: 19 May 2012, 07:53

Re: Determinarea fazei corecte la aparate

Post by c_andrei »

Ce fel de filtre ati folosit? Ma refer la cele incapsulate.

Petrescu
Posts: 205
Joined: 19 May 2016, 11:37

Re: Determinarea fazei corecte la aparate

Post by Petrescu »

20A fiecare. La un alt aparat caruia i se conectau niste amplificatoare de subwoofer Martin Logan am folosit de 30A. In cazul de fata sunt arhisuficiente tinand cont ca boxa finala este Focal Sopra.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 14160
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Determinarea fazei corecte la aparate

Post by momolo »

Petrescu wrote:Am citit de curand un topic aici unde se recomanda intreruperea impamantarii pentru a scapa de brum la un amplificator Accuphase. Acest sfat este de-a dreptul periculos si ca atare este interzis chiar de lege.
Bai Greiere, o sa mori cu legea in mana! Dupa mintea ta sunt ilegale aproape toate aparatele din supermarket pentru ca nu au decat stechere si IEC-uri cu 2 craci! (adica sa-ti explic, fara impamantare). O sa-i spun lu'vecinu' meu Dorel sa nu mai asculte la receiverul Onkyo si nici sa nu se mai uite la teveul samsung ca a zis Greiere ca o sa se curenteze!

Una peste alta, ai vrea tu sa te curentezi la un Accuphase!
Petrescu wrote:Eventual se poate introduce in traseul de impamantare un circuit specializat, corect calculat, care sa elimine brumul dar sa nu intrerupa impamantarea la nevoie.
Greiere, cat imi iei sa-mi CALCULEZI si mie unul?!
Petrescu wrote:O alta solutie este pur si simplu cumpararea de aparate in Clasa II de izolatie, care nu au nevoie de impamantare. Pe spatele acestora sunt desenate doua patratele unul in interiorul celuilalt.
ce te faci daca cele mai multe nu au nici crac de impamantare, nici patratele desenate?! Te curentezi?!
Petrescu wrote:20A fiecare. La un alt aparat caruia i se conectau niste amplificatoare de subwoofer Martin Logan am folosit de 30A. In cazul de fata sunt arhisuficiente tinand cont ca boxa finala este Focal Sopra.
Tot asa zice si electricianul, ca orice boxa e dusa cu 1,5mm si ce naiba ne trebuie noua cabluri de 6mm ?!?! In fond te poti curenta la fel de bine cu amandoua!
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

c_andrei
Posts: 163
Joined: 19 May 2012, 07:53

Re: Determinarea fazei corecte la aparate

Post by c_andrei »

Imi cer scuze, poate nu am fost suficient de explicit. Nu am inttrebat care este amperajul maxim, ci ce fel de filtre ati folosit, ce tip, ce model, ce producator.
Multumesc.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 14160
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Determinarea fazei corecte la aparate

Post by momolo »

Petrescu wrote:20A fiecare.
Idee de marketing! Reklama - "In cadru apare un audiofill innegrit de funingine (ca si cand a fost de curand prajit) si exclama fericit aratand catre o cutie neagra, zicand:
- Priviti aceasta cutie CALCULATA de Greiere! Are douazeci de amperi! Va dati seama, DOUAZECI de amperi! E de ajuns o singura mangaiere si ramai ranjit pe loc! O experienta unica! Nirvana!"
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

bibanu
Posts: 54
Joined: 02 Nov 2017, 09:39
Location: Otopeni

Re: Determinarea fazei corecte la aparate

Post by bibanu »

c_andrei wrote:Imi cer scuze, poate nu am fost suficient de explicit. Nu am inttrebat care este amperajul maxim, ci ce fel de filtre ati folosit, ce tip, ce model, ce producator.
Multumesc.
https://www.tme.eu/ro/katalog/filtre-su ... order=DESC" onclick="window.open(this.href);return false;

Găsești aici căcălău
Vezi că dacă alegi un model cu valori mari ale C și L riști să strici sinusul de 50Hz al rețelei, adică după filtru o să ai un sinus denaturat, de asta unora le afectează sunetul în rău.
Oricum aceste filtre elimina doar "gunoiul" de RF din rețea, "gunoi" care poate avea n frecvente, în plus extrem de multe aparate audio au deja montate filtre EMI.
Poți experimenta, vezi ce și cum, dar nu pune botul la orice poveste de adormit copii și trezit marketingul.

Scuze de off topic, dar ce am citit în ultimele doua pagini este doar marketing de doi lei pentru unii creduli, cititori de povesti nemuritoare scrise de unii care nu pot trai fără ele, în acest topic parcă se discută despre faza rețelei nu despre cutii cu :filtre EMI, DC-trap, prize, transformatoare separatoare.

Petrescu
Posts: 205
Joined: 19 May 2016, 11:37

Re: Determinarea fazei corecte la aparate

Post by Petrescu »

Andrei modelul depinde de ceea ce urmaresti sa obtii. Aici este tot secretul... Aparatele generice facute pentru a conecta orice la ele sunt o loterie. Poti sa ai noroc sa sune bine sau poti s-o dai in bara cu brio. Cea mai buna treaba se face cand se cunosc cat de cat parametrii si caracteristicile sistemului audio asa incat totul sa fie tunat pentru acel lant acustic. Partea digitala lucreaza intr-un fel si are cerintele specifice, partea analogica are alte cerinte, iar partea de putere o alta. Mie la primul aparat mi-a luat o luna de zile de tatonari pana am gasit impreuna cu proprietarul echilibrul tonal si de dinamica urmarita. Se corecteaza din exterior pe cat posibil anumite deficiente ale aparatelor. Nu este vorba doar de filtrare, filtrarea reprezentand poate nici 10% din tot ansamblul. Conteaza inclusiv cablul de curent ! Chiar de curand am facut masuratori pe cateva cabluri si am ramas mirat cat de importanta este izolatia lui. La cablurile din PVC aceasta era instabila si de proasta calitate din punct de vedere electric, formand o capacitate distribuita care prin variabilitatea sa foarte mare "crea" daca se poate spune asa, distorsiuni care modulau tensiunea de retea. La cablul cu izolatia de buna calitate acest fenomen l-am gasit mult redus, izolatia lui formand o capacitate distribuita de buna calitate, cu factorul Q mare si stabil. In loc de introducerea distorsiunilor care de data asta erau mult mai mici, practic avea si un rol de filtrare efectiva si destul de eficace, chiar din cauza acestei capacitati distribuite pe toata lungimea cablului.

Prin urmare un aparat de genul acesta daca se doreste sa aibe efect si inca unul benefic, trebuie "potrivit" la sange, trebuie armonizat cu sistemul audio la care este cuplat. De exemplu filtre EMI gasesti pe toate drumurile de toate formele si cu preturi care variaza de la ieftin la extrem de scump dar asta nu spune nimic cata vreme ele nu sunt integrate corect in sistem. La fel si la masinile statice electromagnetice, pretul nu spune totul.

Fiindca vorbim despre diy, aceast tuning tintit direct pe sistemul audio personal poate fi un atuu important care sa impinga calitatea sunetului mult in fata. Treaba seamana oarecum cu mancarea. Daca e cumparata de la magazin si este ambalata ai certitudinea unui standard de calitate dar daca apelezi la un restaurant bun cu un chef bucatar, deja vorbim de arta.

La mine nu se pune problema de reclama, nu produc asa ceva, nu traiesc din asa ceva. Doar v-am aratat cum unii audiofili si-au sporit calitatea audio prin acest tip de tuning. Nici macar n-a fost ideea mea, ci a lor. Eu doar m-am rezumat sa le implementez tehnic cat mai corect, ideile pe care le aveau baietii.

User avatar
johndoe21ro
Posts: 777
Joined: 27 Jun 2015, 23:36
Location: Craiova

Re: Determinarea fazei corecte la aparate

Post by johndoe21ro »

Legat de ceea ce se intampla cu alimentarea, curentul electric, samd unul dintre cei mai in masura sa vorbeasca despre asta ar putea fi Garth Powell de la AQ - celebrul designer al filtrelor Niagara 7000/5000 care fac acum atata valva in domeniu. Imi dau seama ca gargara lui si talentul exacerbat de povestitor pot plictisi dar eu zic ca filmuletele sunt foarte interesante si pline de invataminte:

https://youtu.be/p0M7D9kZ31M" onclick="window.open(this.href);return false;

https://youtu.be/SfX--NEQsTE" onclick="window.open(this.href);return false;

https://youtu.be/z137m9mmbGk" onclick="window.open(this.href);return false;

https://youtu.be/S5y7cpblQvQ" onclick="window.open(this.href);return false;

Se face si o istorie a curentului electric, teste comparative cu si fara deja celebrele echipamente si asta pe muzica lui Muddy Waters (nascut pe 4 aprilie, acum fix 105 ani)!
Sau varianta intr-un singur filmulet:

https://youtu.be/ITkuBgFtTjs" onclick="window.open(this.href);return false;
Triangle Magellan Concerto 2; AQ Everest; Vitus Audio SS-010 Mk2; AQ Dragon HC; AQ WEL XLR; Chord Qutest w UpTone JS-2; SOtM tX-USBultra & Paul Hynes SR5-12XL; AQ Diamond USB; Gryphon PowerZone; Stillpoints UltraSS; Solid Tech Hybrid

User avatar
dj_italo2001
Posts: 110
Joined: 29 Aug 2009, 21:07
Location: Sibiu
Contact:

Re: Determinarea fazei corecte la aparate

Post by dj_italo2001 »

Am rezolvat problema simplu: trafu' babanu' :D 2x110v in secundar cu priza mediana legata la pamant ...am 2 faze de 110 pe priza ce alimenteaza echipamentul audio :evil:
Cat despre clasa de protectie n-am griji, provine dintr-un echipament medical...

Image

Post Reply