HX Pro ce este, experiente si impresii

A fost odata ca niciodata
Post Reply
User avatar
hondaru
Posts: 314
Joined: 31 Oct 2010, 06:35
Location: La tara...
Contact:

HX Pro ce este, experiente si impresii

Post by hondaru »

Trecand in revista topicurile din sectiunea Vintage am remarcat ca noi n-am dezbatut niciodata subiectul Dolby HX Pro. As invita lumea sa-si impartaseasca experienta in acest domeniu fie pe magnetofoane fie pe casetofoane.

Eu posed 2 casetofoane ce detin acest sistem si pot spune ca-si face toti banii daca pot spune asa, la folosirea casetelor de o calitate mediocra si submediocra (genul celor ce se gasesc prin comert inca).

In primul rand acest sistem este un sistem ce actioneaza asupra Bias-ului in mod dinamic in tentativa de a stoarce maximul de performanta in zona inaltelor pentru o banda data (suport magnetic). Sistemul actioneaza asadar doar la imprimare si o banda imprimata cu acest sistem se poate asculta fara erori pe orice alt aparat.
Atentie acest sistem NU este un sistem de reducere a zgomotului de fond as per se. Ca practic se realizeaza o crestere a raportului semnal zgomot prin marirea nivelului semnalului util in zona inaltelor este un beneficiu.

Nu am sesizat aberatii de faza, artefacte sau alte anomalii in urma folosirii sistemului.
Aveti alte experiente concrete?
◄◄ REW ► PLAY ▌▌PAUSE █▌STOP ►► FF
Daca nu ajungi sa te pierzi in muzica atunci muzica se pierde in sistemul tau

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15252
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: HX Pro ce este, experiente si impresii

Post by momolo »

Dealungul timpului am avut multe casetofoane deck HX Pro cat si casetofoane produse din 1974 pana prin anii 90, de toate felurile.
Concluzia la care am ajuns este urmatoarea:
- partea buna, HX Pro nu strica sunetul (precum o face orice forma de Dolby, HighCOM sau DBX).
- partea rea - e frectia la piciorul de lemn daca aparatul nu face parte din "categoria grea" iar daca face parte din aceasta categorie premianta, meritul calitatii inregistrarii nu este al lui HX Pro ci al calitatii aparatului.
Cu alte cuvinte, acest HX Pro este o sigla frumoasa pe "fatzaul" deck-ului si foarte putin mai mult de atat (adica e mai mult marketing), calitatea cea adevarata nu sta in chestia asta. Mult mai importante sunt de exemplu calitatea capului PLAY, REC si chiar cel de stergere sau a circuitul de preamplificare cap sau alimentarea sau stabilitatea mecanicii, etc.

Am deck-uri fara HX Pro (care nu se inventase cand le-au fabricat) si care ingroapa o roaba de deck-uri cu HX Pro la cum stiu sa inregistreze o caseta. Numai in teorie trancotaro-hifista unii cred ca HX Pro = automat mai bine. Nici vorba, e mai mult marketing dar bine ca nu afecteaza sunetul iremediabil asa cum o fac compresoarele/expandoarele de la Dolby, HighCOM si DBX (eu inregistrez intotdeauna casetele fara Dolby sau HighCOM, un motiv serios fiind si compatibilitatea cu alte aparate).
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
hondaru
Posts: 314
Joined: 31 Oct 2010, 06:35
Location: La tara...
Contact:

Re: HX Pro ce este, experiente si impresii

Post by hondaru »

Eu am o experienta pozitiva in ce priveste HX Pro, am incercat animat de intrebarea de ce casetele de reglaj al azimutului au "doar" -10 dB nivel de semnal. Am constatat rapid de ce in urma unui experiment. Am incercat cu 4 casetofoane sa imprim pe aceeasi banda un semnal de 10kHz cat mai tare posibil fara sa saturez banda sau sa induc distorsiuni sau nedorite frecvente adiacente. Rezultatul vorbeste de la sine: Harman CD 491 a fost cel mai bun cu -5 dB nivel maxim, apoi a fost urmat de Revox B215 cu -8 dB apoi Akai GX 912 cu -9 dB si Onkyo 2066 cu -10 dB. Diferenta de 3 dB intre CD491 si 215 inseamna practic un nivel al semnalului dublu! Cele 2 deck-uri CD491 si B215 au HX Pro pe cand ultimile doua nu. Nivelul a fost masurat cu 2 milivoltmetre identice. Banda folosita a fost un Sony normal din generatia noua (cele transparente complet produse prin Indonezia sau cine site in ce cotet) ce se mai gaseste prin magazine lungime 90 minute. Calibrajul a fost facut pe fiecare masina in parte inaintea imprimarii manual (in masura posibiltatii reglajul automat a fost ajustat manual la aparatele ce poseda aceasta facilitate) iar imprimarea efectuata in mai multe locuri pe banda cu toate cele 4 aparate.
Acest test releva 2 aspecte. Pe o caseta submediocra sistemul HX reuseste sa aduc un spor de performanta notabil si, ca, frecventele ridicate sunt extrem de greu de imprimat din cauza limitarilor fizice ale benzii si aparatelor in sine.
Ce-i drept nu ascultam cu osciloscopul sau milivoltmetrul si in final muzica care se imprima si se asculta ulterior conteaza, dar inclin sa cred ca HX la casetele proaste pe orice aparat cu 2 sau cu 3 capete face o treaba buna.
Din pacate lipsa timpului :x si starea mecanica precara a CD491 :cry: m-au impiedicat sa fac testul si cu o banda de calitate in aceeleasi conditii.
◄◄ REW ► PLAY ▌▌PAUSE █▌STOP ►► FF
Daca nu ajungi sa te pierzi in muzica atunci muzica se pierde in sistemul tau

Post Reply