SARA - amplificator de inalta performanta

DIY, Accesorii , Tips&Tricks
User avatar
RaimondAudio
Posts: 173
Joined: 24 Oct 2013, 16:21
Contact:

SARA - amplificator de inalta performanta

Post by RaimondAudio »

Buna seara... as vrea sa va prezint un amplificator interesant zic eu, realizat de la cap la coada de mine.Mi-au fost necesari circa 2 ani ca sa-l pot realiza dar dupa ce am tras linie am constatat ca a meritat efortul titanic pe care l-am resimtit de-a lungul proiectului.

Este un amplificator de putere, al carei schema eu am proiectat-o toata, nefiind copiata sau clonata. Am incercat sa realizez ceva care sa se plieze cat mai bine pe necesitatile mele actuale asa incat am considerat ca o putere maxima de circa 125 Watt in 8 ohm este suficienta. Amplificatorul poate lucra in mod continuu si in sarcina de 4 ohm ,deasemenea poate cobori pentru sarcini partiale , de moment si in 2ohm.

Banda de frecvente la -3dB pleaca de la 0,5hz si atinge circa 250khz ca capatul superior al benzii.Slew/rate-ul este mai mare de 50V/us , Damping Factorul fara reactia negativa circa 80, Damping Factorul cu reactie negativa mai mare de 300. Castigul in tensiune (amplificarea) aprox. 29dB , tensiunea de varf maxima la iesire fara sa atinga clipping-ul (1% distorsiuni) aprox. 47Vv sau 94Vv-v , semnal/zgomot aprox. -100dB la 100W , impedanta de intrare 15kohm, tensiunea de intrare necesara pentru a atinge puterea maxima (1% distorsiuni) este de circa 1,7Vv . THD-ul in toata banda audio (20hz-20khz) nu depaseste 0.006% la puterea de 100W.
yahoo messenger : RaimondAudio

User avatar
RaimondAudio
Posts: 173
Joined: 24 Oct 2013, 16:21
Contact:

Re: SARA - amplificator de inalta performanta

Post by RaimondAudio »

Cateva poze din faza de lucru
Attachments
SARA asamblat.jpg
(57.52 KiB) Downloaded 456 times
SARA - alimentare vedere lateral.jpg
(59.57 KiB) Downloaded 456 times
SARA - alimentare.jpg
(59.13 KiB) Downloaded 456 times
yahoo messenger : RaimondAudio

User avatar
RaimondAudio
Posts: 173
Joined: 24 Oct 2013, 16:21
Contact:

Re: SARA - amplificator de inalta performanta

Post by RaimondAudio »

Cateva date din "bucataria" interna a amplificatorului. Carcasa este Modushop, cu radiatoare externe eloxate, cu fatada din aluminiu eloxat de 10mm grosime. Circuitele de amplificare sunt pe principiul dual-monobloc, de la cap la coada, neexistand interferente intre cele doua canale. Transformatoarele sunt de tip toroidal ecranate magnetic,custom-made, fiecare cu puterea de 350VA, totalizand 700VA. Sunt 2 punti redresoare fiecare de cate 35A. Capacitatea totala folosita in redresare este de circa 125.000uF formata din 24 x 4.700uF condensatoare. Fiecare condensator poate sa manevreze un curent de aproximativ 4A. Mai exista 12 x 1.000uF condensatoare (circa 1A per condensator). Pe fiecare canal exista cate 6 tranzistori finali. Curentul de bias total al etajului final pe fiecare canal este de aproximativ 300mA. Rezistoarele folosite sunt cu toleranta de 1% si 0,6W. Condensatoarele de decuplare si suntare sunt de tipul plastic in detrimentul celor ceramice. Condensatoarele folosite in compensari sunt exclusiv de tipul NPO/COG/250V. Tranzistorii de intrare sunt de tipul low-noise, 2SA970 / 2SC2240.
yahoo messenger : RaimondAudio

User avatar
RaimondAudio
Posts: 173
Joined: 24 Oct 2013, 16:21
Contact:

Re: SARA - amplificator de inalta performanta

Post by RaimondAudio »

Intrand mai in profunzime dam de schema. Aceasta este impartita in 3 etaje principale, configuratie clasica, buna si verificata in decursul timpului pe care se bazeaza majoritatea amplificatoarelor aflata pe piata. Etajul de intrare este de tip diferential, complementar ,simetric, cascodat cu surse de curent constant cascodate si ele la randul lor. Curentul din etajul de intrare este ales sa aibe o valoare destul de mare astfel incat slew-rate-ul sa nu prezinte niciun fel de limitari pentru folosirea amplificatorului de zi cu zi si deasemenea echilibrul diferentialului sa se pastreze cat mai exact. Liniaritatea acestui etaj este imbunatatita si printr-o degenerare corespunzatoare.Cascodarea de aici inlatura efectul Early. Mai departe , lasand deoparte etajul tranconductanta si mergand cel de-al-2-lea etaj, cel are amplifica la final in tensiune, generalist numit V.A.S. sau etaj pilot, se observa ca este compus dintr-un amplificator de factor beta .Aceasta configuratie mareste castigul acestui etaj , in plus reduce capacitatea parazita totala a etajului si reduce curentul necesar functionarii tras din etajul de intrare lasand-ul pe acesta sa functioneze intr-un echilibru cat mai apropiat de ideal. Tranzistorul de iesire al VAS-ului este un circuit format din cate 2 tranzistori de acelasi tip in paralel , cu capacitati parazite foarte mici, care are printre aletele si rolul de a mai diminua din efectul Early si injumatati zgomotul generat local. Ultimul pe schema dar nu neaparat ultimul in logica schemei avem etajul final care este realizat din pre-driver, driver si tranzistor final. Pre-driver-ul si driver-ul sunt aranjate intr-o configuratie de tranzistor compus de tip Sziklay (CFP) , configuratie care realizeaza o bucla locala stransa asa incat distorsiunile acestui circuit sa scada extrem de mult. Deasemenea aceasta configuratie anuleaza efectul termic al driver-ului asupra curentului de bias final, lasand-ul in seama pre-driver-ului care lucreaza mereu in clasa A. Pana aici toate etajele anterioare lucreaza in clasa A. Tranzistoarele finale urca in frecventa pana la 30Mhz si au capacitatea parazita cea mai mica de pe piata. Curentul de bias total in etajul final este de circa 300mA.

Schema completa poate fi gasita la adresa urmatoare din cauza faptului ca daca o micsoram astfel incat sa poata fi postata aici nu s-ar mai fi inteles valorile schemei. http://i43.tinypic.com/104ffi0.jpg
yahoo messenger : RaimondAudio

User avatar
hersorin
Posts: 762
Joined: 12 Oct 2008, 18:35
Location: Bruxelles

Re: SARA - amplificator de inalta performanta

Post by hersorin »

Vezi tu noi pe aici mare parte habar nu avem de scheme si date tehnice .
Spune ceva de sunet , teste cu alte amplificari deoarece pare foarte bine facut si pare si foarte potent .
Felicitari pentru lucrare .
RME 9632 Bel Canto 3.5 Unico 200 Pioneer S1EX Jena Labs Furutech

User avatar
RaimondAudio
Posts: 173
Joined: 24 Oct 2013, 16:21
Contact:

Re: SARA - amplificator de inalta performanta

Post by RaimondAudio »

Cand m-am apucat de el, prima data am dorit un amplificator care sa sune foarte bine. Am cautat pareri despre diverse scheme, ce topologie ar suna mai placut. Am gasit o multime de idei , care mai de care mai contradictorii. Unii sustin lampile, spun ca au sunetul mai cald. Sapand mai adanc am inteles de la altii ca de fapt anumite armonici sunt placute , iar altele nu. Nu mica mi-a fost mirarea ca si in domeniul lampilor sa vad diferente mari intre sunet. Cele care nasteau adevarate pasiuni aveau distorsiuni foarte mari, celelalte sunau metalic. Nici la amplificatoarele tranzistorizate n-am intalnit un curent bine inchegat, unii merg pe reactie negativa, altii n-o suporta. Neavand o experienta vasta in ascultatul sculelor m-am trezit intr-un adevarat haos. Pana la urma n-am avut incotro si am mers pe o varianta de lucru stabila, concreta, masurabila. Mi-am pus in cap sa realizez un aparat cu distorsiuni cat mai mici cu putinta indiferent de sunet.

La final si eu curios ca tot omul l-am pus pe boxe sa cante. Ma repet, n-am mai ascultat alte scule demult deci comparatii cu altceva nu m-as hazarda sa fac. Cu toate astea mie mi s-a parut unul dintre cele mai bune sunete care mi-au zburdat pe langa ureche. Inalte extrem de rafinate, mediile foarte clare, curate si prezente iar basul in genul autoritar nelasandu-se neimpresionat de nimic. M-a frapat soundstage-ul puternic, focalizarea foarte precisa in spatiu a instrumentelor si "aerul" care parca da muzicii lichiditate, fluiditate.

Trebuie sa tii cont ca poate in joc intra si emotia cand realizezi tu ceva, fiind foarte posibil ca eu sa fiu prea subiectiv. Voi stiti mai bine ca mine ca la final comparatia directa cu altceva releva statutul real al unei scule audio.
yahoo messenger : RaimondAudio

User avatar
Adrian_2k8
Posts: 227
Joined: 30 Mar 2009, 07:54
Location: Bucuresti

Re: SARA - amplificator de inalta performanta

Post by Adrian_2k8 »

Am si eu o intrebare: intr-un lant acustic (sursa + amplif + boxe + camera de auditie + cultura muzicala a receptorului uman) cam cat la suta estimezi ca ar fi aportul amplificatorului in sunetul final, care ne gadila urechile intr-un mod placut?

PS: Am exclus "cablele" din principiu (ca sa-l supar pe Momolo). :D
"Netul este locul ideal unde omul aberant poate abera si se poate da ceea ce nu este." - by M _ _ _ _ o.

User avatar
RaimondAudio
Posts: 173
Joined: 24 Oct 2013, 16:21
Contact:

Re: SARA - amplificator de inalta performanta

Post by RaimondAudio »

Trebuie sa tineti cont ca eu exprim pareri personale cand nu vorbesc strict despre tehnica, deci si eu ma incadrez la categoria "cate bordeie atatea obiceiuri", nu le luati chiar de buna. Parerea mea sincera este ca prima data trebuie sa te uiti la boxe. Sa alegi cele mai bune boxe de banii de care dispui. Fara boxe bune eu as incheia discutia din start. Mai departe chiar daca ai ales poate cele mai bune traductoare tot n-ai scapat de calvar, adica nu ai urcat sacii in caruta cum se zice popular, doar ai ales sacii cei mai buni. Ca sa-i salti in trasura ai nevoie de un amplificator pe masura boxelor. Primul criteriu in alegerea amplificatorului, vrei nu vrei tine de putere, de fortza cu care poate sa urce sacii in carutza. :) Asta ar fi doar partea grosiera. Mare atentie, nu neaparat cel mai puternic amplificator este si cel mai potrivit. Este mult mai indicat un stiuvuitor sa urce sacii in locul tau dar nici nu e cazul sa aduci un excavator sau un tanc. Amplificatoarele au si ele o zona in care livreaza optim puterea. Nu e bine sa-l fortezi dar nici sa nu-l incalzesti. Functie de boxe alegi si un amplificator pe masura astfel incat acesta sa se poate exprima la potentialul schemei.

Mai departe vine procentul de compatibilitate dintre boxe si amplificator. Aici tehnica deja se complica foarte tare de la caz la caz si e aproape imposibil sa stabilesti prin calcule ce si cum. La nuante intra si cablurile care nu sunt ceva misterios, enigmatic, dar in schimb influenta lor este destul de greu de "prins" in calcule. Mult mai usor si adecvat este sa apelezi la oameni cu experienta mare in auditii, celebrii "golden-ears". Unde calculele devin extrem de stufoase e mai bun flerul acestor oameni.

Sursa in niciuncaz nu ramane ultima, pur si simplu vorbim de un lant la care veriga cea mai slaba strica tot.
yahoo messenger : RaimondAudio

User avatar
RaimondAudio
Posts: 173
Joined: 24 Oct 2013, 16:21
Contact:

Re: SARA - amplificator de inalta performanta

Post by RaimondAudio »

Revenind la SARA, as trece la nivelul de distorsiuni. Pentru inceput, am trasat un grafic rezultat in urma masuratorilor la puterea de 100 W in 8 ohm rezistivi. Dupa acest grafic o sa pun si link-urile direct catre masuratorile concrete.
Attachments
SARA THD-1khz 8ohm semnale mari.jpg
(42.79 KiB) Downloaded 368 times
yahoo messenger : RaimondAudio

User avatar
RaimondAudio
Posts: 173
Joined: 24 Oct 2013, 16:21
Contact:

Re: SARA - amplificator de inalta performanta

Post by RaimondAudio »

Aduc din nou in discutie schema prezentata in link-ul de mai sus... Ea este o varianta intermediara, publica, ce poate fi realizata de catre oricine , fara insa a putea fi integrata intr-un produs comercial care sa se vanda. In schimb produsul realizat pe baza ei chiar daca nu se poate vinde poate fi folosit oriunde, acasa sau in public, nu are restrictii de folosinta. Pe scurt il faci, il folosesti oriunde dar nu il vinzi cu factura.

Varianta finala, cea implementata practic, pastreaza 95% din cea publica, dar exista si cateva modificari ce ii permit sa scada distorsiunile de 3x...4x. Chiar si asa schema publica atinge performante excelente cu care nu multe produse comerciale se pot lauda.

Toate masuratorile si graficele se raporteaza la implementarea reala, nepublica si cea mai performanta.

In link-urile din acest post sunt expuse bode-plot-urile pentru bucla inchisa si bucla deschisa de unde se observa destul de usor stabilitatea amplificatorului si unele aspecte legate de performanta.

Bode-plot-ul pentru bucla inchisa : http://i44.tinypic.com/2n99l5u.jpg
Bode-plot-ul pentru bucla deschisa : http://i42.tinypic.com/2en8dy0.jpg
yahoo messenger : RaimondAudio

User avatar
RaimondAudio
Posts: 173
Joined: 24 Oct 2013, 16:21
Contact:

Re: SARA - amplificator de inalta performanta

Post by RaimondAudio »

Masuratorile de THD si IMD au fost realizate cu ajutorul unui sistem al carui THD la 1khz este in jurul a 0.001% , iar la 20khz in jurul a 0.0023%. IMD-ul cu frecvente de test 19khz+20khz in raport de 1:1 este in jur de 0.002%.

In fiecare poza din link, in partea de jos se poate citi valoarea THD-ului sau IMD-ului amplificatorului SARA si a sistemului de masura.

1) THD-1khz-100W-8ohm-rezistiv : http://i41.tinypic.com/dc62v5.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
2) THD-20khz-100W-8ohm-rezistiv : http://i44.tinypic.com/2vn57cg.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
3) IMD-19k+20k-1:1-100W-8ohm rezistiv : http://i40.tinypic.com/2yywh84.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
yahoo messenger : RaimondAudio

User avatar
RaimondAudio
Posts: 173
Joined: 24 Oct 2013, 16:21
Contact:

Re: SARA - amplificator de inalta performanta

Post by RaimondAudio »

Masuratorile distorsiunilor de mai sus au fost efectuate la puteri mari, de 100W. Sunt unii electronisti de notorietate , cu o experienta uriasa in spate care subliniaza un neajuns al amplificatoarelor, acela de a avea THD-ul la puteri mici cu mult mai prost decat la puteri mari. Atmosfera, soundstage-ul , detaliile si decay-ul instrumentelor zice-se ca s-ar juca in jurul a 1W. Nelson Pass chiar insista cu principiul "firstwatt" . Daca sunteti curiosi puteti vedea comportamentul multor amplificatoare functie de puterea de iesire pe http://www.Stereophile.com" onclick="window.open(this.href);return false; la rubrica "Equipment reviews" selectati amplificatorul apoi ajungeti la pagina cu masuratori unde sunt prezentate toate detaliile.

Avand in vedere aspectul mentionat mai sus, am refacut schema ca sa tina cont si de acest lucru si SARA obtine urmatoarele rezultate. Initial am desenat un grafic sugestiv iar in link-uri sunt masuratorile concrete si reale.
Attachments
SARA THD-1khz 8ohm semnale mici-jpg.jpg
(34.46 KiB) Downloaded 348 times
yahoo messenger : RaimondAudio

User avatar
RaimondAudio
Posts: 173
Joined: 24 Oct 2013, 16:21
Contact:

Re: SARA - amplificator de inalta performanta

Post by RaimondAudio »

Mai jos si rezultatele concrete pentru semnalele mici la puteri de sub 1W.
1) SARA THD 1khz 8ohm 1Vvv : http://i43.tinypic.com/2h6um3c.jpg
2) SARA THD 1khz 8ohm 2Vvv : http://i42.tinypic.com/20j2zbl.jpg
3) SARA THD 1khz 8ohm 4Vvv : http://i43.tinypic.com/jic80i.jpg
4) SARA THD 1khz 8ohm 8,4Vvv : http://i43.tinypic.com/69ovtx.jpg

De curiozitate am masurat THD-ul si la 20khz la puterea de 1W si rezultatul este exceptional de bun.
5) SARA THD 20khz 8ohm 8,4Vvv : http://i44.tinypic.com/r0yyw6.jpg
yahoo messenger : RaimondAudio

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15248
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: SARA - amplificator de inalta performanta

Post by momolo »

Raimond_etc, ti-am pus o intrebare la topicul de prezentari. Trebuie sa-mi raspunzi (clar) daca doresti sa continui pe acest forum :

viewtopic.php?f=9&t=11&start=240" onclick="window.open(this.href);return false;

PS - Ai grija, in digital lasi urme - sa raspunzi cand ajungi la celalalt comp/provider, cel cu IP-ul diferit de celalalt user :wink:
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
RaimondAudio
Posts: 173
Joined: 24 Oct 2013, 16:21
Contact:

Re: SARA - amplificator de inalta performanta

Post by RaimondAudio »

Evident ca o sa iti raspund la intrebare, fiind ocupat aici n-am remarcat ca la sectiunea prezentari mi-ai pus o intrebare. Nu stiu despre ce fel de urme vorbesti, nu exista decat 2 computere de pe care tastez. Cel de la serviciu si cel de acasa. Unul este la Romtelecom, celelalt la RCS&RDS. Banuiesc ca se vede treaba asta foarte usor, sincer sa fiu nu ma pricep la chestii cu retele.
yahoo messenger : RaimondAudio

Post Reply