Yamaha AX-900

DIY, Accesorii , Tips&Tricks
User avatar
RaimondAudio
Posts: 173
Joined: 24 Oct 2013, 16:21
Contact:

Yamaha AX-900

Post by RaimondAudio »

Daca tot s-a starnit interesul pentru acest amplificator la sectiunea Stereo de ce nu l-am diseca un pic mai atent si din perspectiva tehnica in aceasta sectiune dedicata.

O sa incerc sa fiu cat mai scurt, concis si cu cateva sugestii de upgrade. Voi incepe cu partea de semnal mic, preamplificatorul de linie. Acesta se bazeaza pe un operational integrat, NJM2041. Thd-ul acestui circuit integrat este de circa 0,008% la 1Khz pe o sarcina de 2kohmsi C=100pF si castigul CLG=20dB. Conform OLG-ului panta de crestere a distorsiunilor cu frecventa ne arata ca la 10khz THD-ul s-ar situa undeva in jurul a 0.08% iar la 20khz aprox. 0.1%. Operationalul este pus in schema cu CLG-ul dec aproximativ 20dB. Sunt valori decente pentru un sunet de calitate si se incadreaza in norma Hi-FI. Deci din start amplificatorul nu poate cobori distorsiunile sub aceste valori oricat ar fi de bun amplificatorul de putere de dupa. In datasheet-ul amplificatorului se da un THD in toata banda audio (20-20khz) mai mic decat 0.003% ! Haida de, cine poate crede asa ceva.

Mai departe, sa ajungem la piesa centrala, anume amplificatorul final de putere. Acesta din fericire chiar daca este relativ vechi (circa 30 de ani), foloseste tranzistoare inca moderne si cu performante de la foarte bune in sus. Asta este un aspect de retinut. Tranzistorii de intrare par a fi SA970, renumiti pentru zgomotul foarte mic si liniaritate buna. Tranzistoarele finale de putere sunt 2SC3280 si echivalentul, cumva pe acelasi palier de performanta cu 2SC5200. In VAS s-au folosit 2SC2705, tranzistor scos la pensie dar cu performante extraordinare. Are o banda de 200Mhz si Cob=1,8pF !!! Greu sa mai gasesti asa ceva ...oricum, ma repet, tranzistoarele sunt foarte bune, foarte performante.

Etaje amplficatorului final sunt 3 la numar, clasic as spune. Sa incepe de la coada catre fata. Etajul amplificator in curent, final, este un triplu EF , solutie foarte buna pentru calitate, nu am niciun repros. Totusi as observa radiatorul cam firav ceea ce ma duce cu gandul ca vorbim de un curent de polarizare in clasa A foarte mic cu consecinte negative asupra distorsiunilor de racordare. Deasemenea superdioda are plasat trimerul rezistiv de reglaj gresit existand riscul sa distruga amplificatorul .

Mai in fata avem etajul VAS, constituit din emitor comun cascodat Hawksford, o solutie eleganta , hi-end fara discutie si care este ajutata foarte bine catre etajul de iesire triplu EF. Pana in acest punct avem doua treimi de amplificator despre care putem spune in cel mai corect mod ca este hi-end de-a dreptul.

Mai departe in fata avem etajul de intrare. Aici Yamaha a fost nevoita sa se diferentieze de modelele de varf din clasa M si a trebuit sa faca pocinogul. Avem un etaj diferential alimentat cu curent dintr-un simulacru de SCC, apoi tranzistoarele de intrare n-au pic de degenerare iar despre cascodarea lor nici nu poate fi vorba.Nici curentul nu este suficient si in plus compensarea nu este Miller ci de tip phase-lag cu o valoare a capacitatii uriasa, de 4700pF, capacitate cu o valoare nerecomandabila, extrem de mare si invaziva. Exista si un lucru bun in etajul de intrare, in afara de calitatea tranzistoarelor si aici ma refer la oglinda de curent. ea devarat ca este una simpla, cu anumite minusuri dar totusi ea exista si asta nu e rau deloc, din contra.

Tragand linie, in opinia mea acest amplificator are o schema buna, cu minusurile subliniate si care poate fi considerat audiofil fara niciun dubiu.

Recomandarile mele in privinta unui eventual update: In primul rand inlocuiti toti condensatorii electrolitici cu altii noi. Atunci tehnologia de fabricatie era cu mult in urma plus ca timpul nu iarta si ii usuca vrei nu vrei. Cei mari de 20.000uF pot fi inlocuiti cu altii echivalenti, moderni, de 22.000uF la tensiunea respectiva. Astia ar fi cei mai scumpi, unul bun costand de pa la 100 lei in sus. Ceilalti mici din calea de semnal si din reactile negative sunt mici si ieftini.

In al-2-lea rand inlocuit in preamplificator NJM2041 cu ceva mai actual. Acesta este pus in configuratie amplificatiare 20dB, clasica, cu limitarea benzii, ceea ce-l face usor de inlocuit, pin la pin fara alte modificari si foarte important, fara riscuri. As sugera aici clasicul NE5532, un operational ieftin, foarte bun si cu intrare pe bipolari exact ca NJM2041. Ar trebui ca aici distorsiunile sa scada de 3...4x.

Cea de-a-3-a modificare este mai invaziva si necesita ceva cunostiinte. Ea implica degenerarea tranzistoarelor din intrare. In acest fel distorsiunile scad din nou de aprox. 5x dar necesita recalcularea multor parametri de functionare in care intra inclusiv cele de stabilitate si reproiectarea compensarii.

A-4-a modificare tine de curentul de bias din etajul final. Aici trebuie vazut la cat este setat si la cat poate fi setat.

Acest amplificator daca incape pe mana unui electronist priceput poate urca de la clasa HI-FI la clasa HI-END entry-level.
yahoo messenger : RaimondAudio

acustik
Posts: 384
Joined: 19 Oct 2011, 11:32

Re: Yamaha AX-900

Post by acustik »

Multumesc.Foarte interesante informatiile tale. 8)
Exista un citat grozav al poetului Hafiz, el a spus: “Chiar si dupa tot acest timp, Soarele niciodata nu ii spune Pamantului: Imi esti dator”. Doar gandeste-te ce poate face o iubire ca aceasta! “Ilumineaza” o lume intreaga!(Dr.Wayne Dyer - Schimbarea)

User avatar
RaimondAudio
Posts: 173
Joined: 24 Oct 2013, 16:21
Contact:

Re: Yamaha AX-900

Post by RaimondAudio »

Cu placere, daca iti place brandul asta si vreodata ai ocazia, seriile M de la ei sunt excelente ca performante electrice.
yahoo messenger : RaimondAudio

Shambala
Posts: 82
Joined: 24 Oct 2008, 19:14
Location: Iasi

Re: Yamaha AX-900

Post by Shambala »

Scuze ca intervin, dar seriile M folosesc o solutie controversata de variere a teniunii de alimentare fct. de puterea livrata (un tiristor comandat de un mic circuit, pus in serie cu primarul transformatorului).
Doar la Bryston am vazut ceva oarecum asemanator - cu 2 triace (care realizau si protectia prin intreruperea tensiunii de alimentare).

Ca sunet Yamaha AX-900 este un amplif bunisor in clasa sa de pret, dar inca foarte departe de orice amplifcator entry-high-end.
Am ascultat comparativ (A/B) cu un Clasee CA300 si un Mimetism 15.2 - senzatia ferma a fost ca s-a pus o patura peste difuzoare... :|

Shambala
Posts: 82
Joined: 24 Oct 2008, 19:14
Location: Iasi

Re: Yamaha AX-900

Post by Shambala »

Am vrut sa modific postul anterior dar vad ca perioada de edit este f scurta :(

Parerea mea este ca amplificatorul sta bine la capitolul condensatori. Sincer, nu prea cred in uzura marilor condensatori de filtraj din amplificatoare (ma refer la cei de f buna calitate, mai ales daca sunt [destul de] bine amplasati din pdv termic). Am incercat sa masor esr-ul la unul si depasea limitele instrumentului (0,01ohm). De asemenea am masurat unii din condensatorii Elna Cerafine (cei violeti) si la fel, se situau peste condensatorii Panasonic FC (low ESR) noi-nouti, proaspat cumparati.
In rest perfect de acord cu toate observatiile, dar nu prea cred ca un posesor de AX-900 s-ar apuca sa il modifice.
Cea mai importanta modificare este limitata din start de dimensiunea mult prea mica (pt tunning) a radiatorului, iar modificarea etajului diferential este dificila si pt un electronist expert.
Adica multa munca pt un rezultat incert, mai bine faci un amplificator de la 0 (ex. SARA :D )

User avatar
RaimondAudio
Posts: 173
Joined: 24 Oct 2013, 16:21
Contact:

Re: Yamaha AX-900

Post by RaimondAudio »

Yamaha daca tin eu bine minte are sursa activa (cum o denumesc ei) numai pe MX-1000, cele anterioare nu au. Restul au auto-class-A , ceva mai primitiv. Sincer sa fiu tehnologia asta folosita de ei este foarte interesanta si chiar nu vad de ce sa se fereasca de ea.

Condensatorii vechi de 30 de ani eu zic ca merita sa fie macar verificati, mai ales cei prin care circula curenti tari.Yamaha AX-900 in modul stock e de nivel hi-fi , ca sa emita pretentii de hi-end entry-level trebuie supus la modificari serioase ca cele enuntate mai sus. Probabil ca e mai usor sa cumperi altceva dintr-o clasa superioara.

Apropos de SARA, l-am testat pe Focal Aria 948 si Martin Logan un model foarte inalt, nu-i cunosc indicativul, o boxa puternic capacitiva.
yahoo messenger : RaimondAudio

acustik
Posts: 384
Joined: 19 Oct 2011, 11:32

Re: Yamaha AX-900

Post by acustik »

Shambala wrote: Am incercat sa masor esr-ul la unul si depasea limitele instrumentului (0,01ohm). De asemenea am masurat unii din condensatorii Elna Cerafine (cei violeti) si la fel, se situau peste condensatorii Panasonic FC (low ESR) noi-nouti, proaspat cumparati.
In rest perfect de acord cu toate observatiile, dar nu prea cred ca un posesor de AX-900 s-ar apuca sa il modifice.
Pai, ce va spuneam mai sus, ca e inca in parametri optimi si dupa aproape 30 de ani si functioneaza impecabil; si NU il modific clar! :mrgreen: Din punct de vedere "haudiofil" , hm, sincer? Nu prea mi-am pus problema cam pe ce treapta se situeaza sau cu cine concureaza atata timp cat sunetul lui e inca unul care mie personal imi place si nu m-a dezamagit, ba, dimpotriva am descoperit ca poate mult mai mult daca ii gasesc in primul rand boxele potrivite .
Exista un citat grozav al poetului Hafiz, el a spus: “Chiar si dupa tot acest timp, Soarele niciodata nu ii spune Pamantului: Imi esti dator”. Doar gandeste-te ce poate face o iubire ca aceasta! “Ilumineaza” o lume intreaga!(Dr.Wayne Dyer - Schimbarea)

VTP
Posts: 369
Joined: 28 Nov 2008, 22:18

Re: Yamaha AX-900

Post by VTP »

Pai, ce va spuneam mai sus, ca e inca in parametri optimi si dupa aproape 30 de ani si functioneaza impecabil; si NU il modific clar! :mrgreen: Din punct de vedere "haudiofil" , hm, sincer? Nu prea mi-am pus problema cam pe ce treapta se situeaza sau cu cine concureaza atata timp cat sunetul lui e inca unul care mie personal imi place si nu m-a dezamagit, ba, dimpotriva am descoperit ca poate mult mai mult daca ii gasesc in primul rand boxele potrivite .

Cred ca trebuie sa gasesti incinte potrivite ...... cu gustul d-tale! Ce-ti va spune ca ai gasit incintele "potrivite" cu amplificatorul, daca timbrul incintelor nu este cel care-iti place?
Din motive subiective si din orgoliul celor cu cultura de prospect, cateva branduri f.serioase de altfel au avut putina trecere la pseudoaudiophilii nostri.(Yamaha, JVC, Kenwood)

User avatar
RaimondAudio
Posts: 173
Joined: 24 Oct 2013, 16:21
Contact:

Re: Yamaha AX-900

Post by RaimondAudio »

Da, sunt firme vechi care au disparut practic din peisajul audiofil cu toate ca au avut tehnica gramada. Din pacate audiofilia a deviat de tot de la telul initial , acela de a reda programul muzical cu fidelitate maxima. S-a ajuns la dezideratul "ce-mi place mie aia e corect". E posibil sa se fi intamplat asa si din cauza dezvoltarii foarte lente a boxelor. Ele sunt veriga slaba a lantului acustic. Un sistem electric foarte precis va scoate in fata destul de evident neliniaritatea puternica a boxei si distorsiunile mari ale acesteia (circa 1%).

Daca ar fi sa amintim ceva interesant de ce nu am readuce in prim plan Sigma-Drive de la Kenwood : http://www.cieri.net/Documenti/Kenwood/ ... 0Guide.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
yahoo messenger : RaimondAudio

player4
Posts: 1
Joined: 26 Sep 2010, 09:15

Re: Yamaha AX-900

Post by player4 »

RaimondAudio wrote:Da, sunt firme vechi care au disparut practic din peisajul audiofil cu toate ca au avut tehnica gramada. Din pacate audiofilia a deviat de tot de la telul initial , acela de a reda programul muzical cu fidelitate maxima. S-a ajuns la dezideratul "ce-mi place mie aia e corect". E posibil sa se fi intamplat asa si din cauza dezvoltarii foarte lente a boxelor. Ele sunt veriga slaba a lantului acustic. Un sistem electric foarte precis va scoate in fata destul de evident neliniaritatea puternica a boxei si distorsiunile mari ale acesteia (circa 1%).

Daca ar fi sa amintim ceva interesant de ce nu am readuce in prim plan Sigma-Drive de la Kenwood : http://www.cieri.net/Documenti/Kenwood/ ... 0Guide.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Personal sunt la al doilea exemplar de ax-900.
Primul a avut toate componentele originale in el si mi-a parut tare rau dupa el.
Cel din urma mi-a venit cu niste chinezarii de 2sc5200/compl pe post de finali, cu rezistentele de 0.22 inlocuite si inca cateva resitente din apropierea finalilor la fel, inlocuite.
Momentan am montat mjl-uri 4281/4302 ca finali si mje15030/31 ca prefinali si astept sa-mi vina bd139 pt a ii folosi ca superdiode. Sau daca aveti idei mai bune...va rog...
Referitor la condensatori, mai ales cei mari, sunt de acord cu shambala, pentru ca i-am masurat cu esr-capacimetru si cam fac de rusine conzi noi relativ calitativi (din clasa low-esr).
Totusi cred ca celalti electrolitici din calea de semnal, chiar daca stau la fel de bine la capitolul esr-capacitate, atribuie un anumit timbru sunetului per total.
Referitor la up-grade-urile susmentionate, am de gand sa schimb totusi operationalul.

@RaimondAudio , poti detalia/explica afirmatia ta : "Deasemenea superdioda are plasat trimerul rezistiv de reglaj gresit existand riscul sa distruga amplificatorul" .
Sau poate ne poti da o idee pt. a indrepta aceasta greseala?
multumesc!

Shambala
Posts: 82
Joined: 24 Oct 2008, 19:14
Location: Iasi

Re: Yamaha AX-900

Post by Shambala »

Adica in caz ca se intrerupe sau este dus [accidental] la o extrema sa nu sara I repaos la valori distructiv pt finali.

acustik
Posts: 384
Joined: 19 Oct 2011, 11:32

Re: Yamaha AX-900

Post by acustik »

player4 wrote:Personal sunt la al doilea exemplar de ax-900.
Primul a avut toate componentele originale in el si mi-a parut tare rau dupa el.
Cel din urma mi-a venit cu niste chinezarii de 2sc5200/compl pe post de finali, cu rezistentele de 0.22 inlocuite si inca cateva resitente din apropierea finalilor la fel, inlocuite.
player4imi pare sincer rau sa aud asta :? mare pacat.sper sa-l rezolvi cu bine.
Exista un citat grozav al poetului Hafiz, el a spus: “Chiar si dupa tot acest timp, Soarele niciodata nu ii spune Pamantului: Imi esti dator”. Doar gandeste-te ce poate face o iubire ca aceasta! “Ilumineaza” o lume intreaga!(Dr.Wayne Dyer - Schimbarea)

User avatar
RaimondAudio
Posts: 173
Joined: 24 Oct 2013, 16:21
Contact:

Re: Yamaha AX-900

Post by RaimondAudio »

Daca Yamaha a folosit condensatoare de putere atat de bune incat dupa 30 de ani ele functioneaza in parametrii optimi nu pot sa zic decat: woow. In plus se pare ca acestia nu au lucrat in regim greu la temperaturi inalte, deci aparatul a fost oarecum menajat, s-a ascultat muzica in regim audiofil nu in regim de party.

Nu am schema amplificatorului acum in fata dar cred ca retin bine, potentiometrul de reglaj al superdiodei era pus pe ramura gresita si daca se defecteaza contactele, se intrerup, defect foarte posibil nu doar teoretic ci si practic, tensiunea pe superdioda creste foarte mult ducand la un curent de polarizare a finalilor foarte mare. Rezultatul final s-ar traduce printr-un defect foarte urat cu ambalarea termica a finalilor.

Player4 posibil ca tocmai un defect ca cel descris mai sus sa fi dus pana la urma la inlocuirea finalilor. Tranzistoarele folosite acum de tine sunt cam cele mai bune de pe piata. Schimbarea opampului din preamplificator este un pas important din cauza limitarilor serioase impuse de acesta. Daca era ceva decent din seria 5532 sau macar TL072 nu exista motiv real de upgrade, nu sunt fanul pieselor exotice dar in acest caz schimbarea e chiar necesara.
yahoo messenger : RaimondAudio

Shambala
Posts: 82
Joined: 24 Oct 2008, 19:14
Location: Iasi

Re: Yamaha AX-900

Post by Shambala »

Curentul de repaos maxim suportat de radiator este de 30mA per tz.;
tensiunea de alimentare a etajului final este de +/- 63,5V.
In caz de utilizare a ampliicatorului pe incinte de 4 ohmi este bine de reglat la maxim 25mA per tz.
Asta inseamna cam 15W disipati in gol pe radiator, ceea ce il tine cald.

User avatar
RaimondAudio
Posts: 173
Joined: 24 Oct 2013, 16:21
Contact:

Re: Yamaha AX-900

Post by RaimondAudio »

Curentul optim pentru o clasa B corecta pentru acest amplificator s-ar situa in jurul a 100mA per tranzistor, un total de 50W.

Shambala, de unde ai dedus ca maximul curentului de bias suportat de radiator este de 30mA/tranzistor ?
yahoo messenger : RaimondAudio

Post Reply