De ce as renunta la magnetofon?

A fost odata ca niciodata
User avatar
akaiofil
Posts: 305
Joined: 18 Nov 2008, 23:16

De ce as renunta la magnetofon?

Post by akaiofil »

Dincolo de atmosfera de pace si liniste pe care ti-o pot da vu-metrele cu ace si invirtitul molcom al rolelor metalice, dincolo de nostalgia vremurilor cind lucrurile se faceau cu simtul raspunderii, existentza unui magnetofon in colectia proprie de aparate audio folosibile (ma refer la sculele pe care le folosec zilnic, sau cel putin odata pe saptamina, nu pe cele depozitate de dragul artei :)) trebuie zic eu justificata si printr-un scop practic. Care ar fi acesta? Eu vad doua, directe: conservarea vinilurilor printr-un transfer cit mai apropiat calitativ de sunetul acestora si "mixarea" cd-urilor in benzi cu compilatii datorita duratei mari de rulare a unei benzi (3 ore benzi mari pe 19 cu autorevers).

Sa presupunem ca magul este cel puti un akai gx-635, deci un nivel calitatv audio mediu spre bun (aprecierea mea). Sa presupunem ca-l si ajut cu un dbx. Deci cu alte cuvinte sa presupunem ca pot obtine din el o calitate audio cel putin imbucuratoare. :)

Care ar fi avantajele si care dezavantajele?
avantaje:
durata mare de "play" fara mishcare din fotoliu :);
conservare indelungata;
numai muzica care imi place (ma refer la compilatii)
si eu nu mai gasesc altul pentru ca (si trec astea la:)
dezavantaje:
oricit de bun fantastic, minunat ar fi magul, nu obtin un sunet mai bun decit originalul, in spetza nici un vinil pe care eu l-am pus pe banda nu a sunat la fel de bine ca si discul original (motiv principal imposibilitatea de a mai gasii benzi noi, sau pretul exagerat de mare al acestora, situatie care nu cred ca se va ameliora in viitor). dar chiar si pe o banda noua nu suna la fel cu vinilul original. lipseste ceva.
daca sursa este cd-ul, obtin un altfel de sunet, mai cald dupa parerea mea, dar cu o dinamica mai slaba. nici nu doresc fireste sa obtin aceiasi calitate ca pe cd...pt ca scult cd-ul nu, daca vreau sunet de cd? :):):)

Deci oricum ash face pierd/modific ceva in calitatea audio a suportului original.

Si atunci? care este utilitatea lui practica, intr-o lume reala (in care benzile noi sint greu spre foarte greu de gasit si unde singura sursa analogica disponibila este vinilul).

Voi ce parere aveti?

Acelasi lucru in cazul deck-ului, cu diferentza ca pentru acesta se mai gasesc inca casete noi, chiar si metal.
It's the music, stupid!

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: De ce as renunta la magnetofon?

Post by LEKTOR »

Precum ai zis, doar privind un mag cu role mari si vumetre deja este suficient pt a nu renunta la mag - caci pt o placere absoluta trebuie sa auzi sunetul audiofil, sa vezi un aparat frumos , sa atingi tactil si sa instalezi rolele si eventual si cum miroase un mag cind se incalzeste un pic ! Ce ai din toate acestea la un cd player sau la un download de mp3 ?
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
akaiofil
Posts: 305
Joined: 18 Nov 2008, 23:16

Re: De ce as renunta la magnetofon?

Post by akaiofil »

deacord cu tine, eu cautam insa o motivatie practica in subiect. am constatat ca imi pierd o mare parte din energia "audiofila" inregistrind, catalogind si facind selectii pe benzi si m-am intrebat care-i scopul si care avantajele. probabil ca am imbatrinit... si prefer sa petrec mai mult timp ascultind... :)
It's the music, stupid!

User avatar
CC_TM
Posts: 132
Joined: 09 Oct 2008, 14:52
Location: Timisoara

Re: De ce as renunta la magnetofon?

Post by CC_TM »

Nu renunta la magnetofon, pentru ca feeling-ul pe care il ai cand se invart rolele si se misca vu-metrele nu-l mai obtii cu nimic altceva :P
Inregistrarile si catalogarea de care vorbesti fac parte din farmecul acestui hobby :wink:

Utilitate practica nu ii prea gasesc, mai ales in ziua de azi, cand poti face inregistrari de pe vinil, in digital, la fel de bune ca originalul (la 96/24 cu ADC si DAC-uri bune).
Am avut si eu dilema asta cu vreo 2-3 ani in urma, cand am fost pe aproape sa-mi iau un Revox pentru inregistrari de vinil-uri, dar am renuntat cand am vazut cat de bine se poate inregistra in digital.

Si eu fac grabbing si catalogari si back-upuri de fisiere pe PC :)
Pentru partea de animatie am pus un deck de la care folosesc doar vumetrele.
It is a great thing to know the season for speech and the season for silence.

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: De ce as renunta la magnetofon?

Post by LEKTOR »

Catalogari si inregistrari fac si eu, nu ca sa ating culmea audiofiliei dar pt propria mea placere - si nu numai pe mag ( am citeva maguri si spre 100 benzi de 10", cam 1/3 inca sigilate !!! ), dar si pe cass si minidisc si dat !
Cine a trecut prin emotiile produse de inchiriatul de vinile peste noapte de la piloti sau marinari,apoi trasul lor pe mag in toiul noptii rugindu-te sa nu se intrerupa curentul - nu poate trece usor NUMAI la smekerii digitale ! :mrgreen:
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
akaiofil
Posts: 305
Joined: 18 Nov 2008, 23:16

Re: De ce as renunta la magnetofon?

Post by akaiofil »

ok, sa fiu mai explicit: nu intentionez raminerea exclusiva pe smecherii digitale (a se intelege in cazul meu exclusiv cd si sacd). sursa principala de muzica pentru mine ramine vinilul completat din motive diverse de magnetofon, casetofon deck si cd-player (respectiv sacd). in ordinea folosirii sint cass, mag, vinil, sacd si cd. in ordinea placerii exclusiv muzicale (a se intelege combinatie calitate sunet + placerea adusa de muzica + atmosfera) sint vinil, mag, cas, sacd, cd. iar in ordinea exclusiva a calitatzii audio sint vinil, sacd, cd, mag, cas (ultimele doua invers cind e vorba de casete noi vs. benzi vechi, mai ales metal sau cromuri foarte bune, aka. tdk sa-x sau maxell xlII-s).

emotiile de care vorbesti tu le-am trait si eu intr-o oarecare masura (asteptind sa-mi iau din studioul de inregistrai vreo caseta cu noutati caci nu am avut magnetofon pe vremea aia), dar vremea trece...emotiile ramin...ce e mai bine: sa descopar alte emotii, la fel de intense, cum ar fi desigilatul unui vinil cu tot ceea ce urmeaza (sters de praf platanul bla bla bla) si statul in fotoliu cu un pahar de vin bun, sau statul in fatza sculelor ca sa-mi selectez melodii de pe cd, sau viniluri intregi pe banda? pentru ca ceva mamaninca fireste nonstop, si nu pot sa zic gata, am benzile astea si doar le ascult...nuuu, mai gasesc cite una noua din cind in cind si zic hai sa trec compilatia abba pe ea (pentru a cita oara????) numai ca e noua si asa mai departe.

in alta ordine de idei scopul acestui post e sa mai aflu si alte opinii sau experientze personale ale voastre nu de a lua o decizie, nu-mi vind magul never!!!! :):):)
It's the music, stupid!

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: De ce as renunta la magnetofon?

Post by LEKTOR »

Exact la fel fac si eu - bucuria unei noi compilatii facuta pe banda (cass,mag,dat) ma satisface nespus de mult ! Si probabil ca nu sintem singurii ...
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15660
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: De ce as renunta la magnetofon?

Post by momolo »

Si probabil ca nu sintem singurii ...
nici vorba! :D Ma alatur si eu!

Pot spune ca am citit de la voi lucruri pe care le traiesc si eu EXACT la fel !


CC_TM
Nu renunta la magnetofon, pentru ca feeling-ul pe care il ai cand se invart rolele si se misca vu-metrele nu-l mai obtii cu nimic altceva
poate ca unii rad de noi, altii ne privesc ca pe niste nebuni ! Dar exact asa gandesc si eu.....
Inregistrarile si catalogarea de care vorbesti fac parte din farmecul acestui hobby
bine zis !

akaiofil
Sa presupunem ca magul este cel puti un akai gx-635, deci un nivel calitatv audio mediu spre bun (aprecierea mea).
daca il pui la punct si bagi o banda buna, umileste o tona pe playere digitale ! Nu cred ca e mediu, e pur si simplu grozav! :wink:
oricit de bun fantastic, minunat ar fi magul, nu obtin un sunet mai bun decit originalul, in spetza nici un vinil pe care eu l-am pus pe banda nu a sunat la fel de bine ca si discul original
da, teoretic asa ar fi. Si asa ziceam si eu pe vremuri.
Insa, desi pare aberant, un CD tras pe banda......se aude mai bine!...Stiu, acum unii (care habar nu au despre ce vorbim noi) m-ar cataloga drept trancotar! Insa nu am ce face, pur si simplu un CD transferat pe banda, pe un mag si banda bune, suna mai bine! Asta e, nu am ce face! :D

LEKTOR
Cine a trecut prin emotiile produse de inchiriatul de vinile peste noapte de la piloti sau marinari,apoi trasul lor pe mag in toiul noptii rugindu-te sa nu se intrerupa curentul - nu poate trece usor NUMAI la smekerii digitale !
cuvantul "NUMAI" e cheia! :wink:

Imi aduc aminte cum umblam noaptea cu taxiul si teancul de viniluri (grele!) ca sa le trag pana dimineata la 7 cand trebuiau predate inapoi ! Altfel plateam inca un purcoi de bani!
Costa aprox. 1200 lei inchiriatul pe pe juma' de zi, practic noaptea, iar asta insemna juma' dintr-un salariu mediu, bani foarte multi! Unii mergeau 12 zile in concediu pe banii astia! (conditii foarte bune, mai bune decat multe de azi platite cu sume halucinante). Asa ca era o SUMA ! Nu aveai voie sa ratezi ceva! Iar timpul se dovedea mereu insuficient. Zbura repede cand stateai in fatza VUmetrelor si platanului! :D Si zbura al naibii de frumos!

Stateam toti cu inima cat un purice sa nu taie curentul! (ca puneam banii in 3 sau 2, sau 4. Mai multi deja era cu incurcareala).

Iar noaptea aveam curent mai bun.....adica mai urca tensiunea spre valoarea standart.

Pe vremea aia era belea si cu frecventa la retea. Masurata pe un Siemens avea mereu 48...49 Hz, niciodata 50, cateodata chiar si 46 Hz !

Cei cu maguri pe motor in 220Vac aveau probleme cu turatia. cei cu AKAI Gx4000D (o vreme si eu) aveam bucse facute din teflon cu diametrul mai mare pentru aducerea turatiei la un standart cat de cat! Le schimbam dupa ureche. Si nu greseam niciodata. Am azi benzi trase astfel, adica frecventa retea "ajustata" din bucsa de pe capstan, si sunt trase standart in turatie.
De ajutor erau magurile cu 3 motoare care aveau regulator de turatie si nu se blegeau de la frecventa retelei. Ele erau "etalonul".....si apropos' de asta, erau alte vremuri pentru aparatele audio! Nu ca azi cand orice chinezarie e aproape un unicat, adica nu seamana unul cu altul fiind facute de'anp_lea pe banda cu piese decalibrate. Sculele japoneze erau pur si simplu perfecte! Drept dovada ca unele sunt in parametrii si azi, dupa o viata de om!

Nu mai spun de emotia cu care puneai placa pe platan sa auzi prima oara ce-i pe ea ?! Sa te gandesti unde bagi piesele si in ce ordine ? Emotie pura!

Imi aduc aminte ca exact melodiile cele mai bune picau la sfarsitul benzii si stateam cu ochii fixati pe cotorul rolei sa vad daca intra sau nu ?! Altfel o reluam pe partea ailalta a benzii si o aveam astfel de doua ori.
Era si banda scumpa. ORWO in general, insa nici 175 lei nu era putin pentru 90 min. Daca faceam socoteala la urma cat ne costa.....iesea cam aiurea de mult. Insa nici nu aveai mare lucru ce sa faci cu banii pe timpurile alea!

Ce sa mai spun ca magurile si alte scule necesare nu erau usor de carat!
Tot cu taxiul le caram de colo, colo. In patura ! :D Ca sa nu se zgarie si sa stea calde.
De obicei mai mult iarna trageam teancurile de viniluri inchiriate pe noapte.

Cine le-a trait pe astea nu se mai "lecuieste" ! Dar zic eu, e o "boala" placuta! :)
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
TomJones
Posts: 636
Joined: 06 Oct 2008, 08:33
Location: Bucuresti

Re: De ce as renunta la magnetofon?

Post by TomJones »

momolo wrote:Cine le-a trait pe astea nu se mai "lecuieste" ! Dar zic eu, e o "boala" placuta!
Imi aduc aminte ca cei mai privilegiati erau pilotii, marinarii si soferii de tir care puteau aduce benzi de mag, viniluri, iar prin anii '80 videocasetofoane VHS player ca recorder te costa cat o dacie.. :lol:

fluffy38
Posts: 405
Joined: 08 Oct 2008, 09:42

Re: De ce as renunta la magnetofon?

Post by fluffy38 »

akaiofil wrote:....am constatat ca imi pierd o mare parte din energia "audiofila" inregistrind, catalogind si facind selectii pe benzi si m-am intrebat care-i scopul si care avantajele. probabil ca am imbatrinit... si prefer sa petrec mai mult timp ascultind... :)
Imi permit sa te intreb ceva desi banuiesc raspunsul.
Atunci cand inregistrezi,cataloghezi si faci selectii,o faci din placere,nu?
Am trecut si eu prin faza asta si stiu bine ca abia asteptam sa dau drumul la o banda sa "curga" in timp ce faceam tot felul de cataloage,incercand sa-mi dau seama ce piesa ar trebui dupa Deep Purple,de exemplu,pentru ca atunci cand ne adunam la cate o auditie mai multi sa nu fie nevoie de derulari. Apoi cautam cu al doilea mag piesele necesare si....asa mai departe.
Nu stiu daca se poate numi pierdere de energie,este mai degraba un mod placut de a-ti petrece cateva ore pe zi.
Batranete? :lol: ....Nu! Atata vreme cat exista hrana pentru suflet :wink: suntem inca tineri,indiferent de varsta.
"Civilizatia vine dinspre apus, lumina vine de la rasarit!"

User avatar
akaiofil
Posts: 305
Joined: 18 Nov 2008, 23:16

Re: De ce as renunta la magnetofon?

Post by akaiofil »

ok, dar eu fac asta de..20 de ani :) Oi fi obosit nu? :) Caut probabil un compromis, maximul de placere audio-malomano-fila cu minimul de efort. Cistigator este vinilul (senzatia lucrului nou, virgin, ritualul suflatului de praf chiar daca discul e proaspat scos din tipla, ridicatul bratului cu mina si pozitionarea atenta, asezatul in fotoliu si...ascultatul) Daca se poate semineu, vin vechi italienesc si o pipa aromata....wuaaaa (pipa e doar in imaginatie nu am fumat niciodata)...:)
It's the music, stupid!

User avatar
akaiofil
Posts: 305
Joined: 18 Nov 2008, 23:16

Re: De ce as renunta la magnetofon?

Post by akaiofil »

Tocmai mi-am f...t compromisul cu ideea asta:

viewtopic.php?f=7&t=172

:)
It's the music, stupid!

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: De ce as renunta la magnetofon?

Post by LEKTOR »

momolo - din ce ai tot spus acolo parca ma revad si pe mine - mag,patura,taxi,orwo,175 lei,noaptea - mai foloseam si o valiza daia mare, maro deschis, de comunist - valiza de mers la Eforie !!!
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15660
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: De ce as renunta la magnetofon?

Post by momolo »

LEKTOR
mai foloseam si o valiza daia mare, maro deschis, de comunist - valiza de mers la Eforie !!!
culmea! Mi-ai adus aminte ca o data am bagat un Gx620 intr-o valiza din aia, dar neagra, plastic prost. Problema e ca s-a rupt manerul de la greutate! :D
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: De ce as renunta la magnetofon?

Post by LEKTOR »

... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

Post Reply