ACCUPHASE E-260 / BOXE ?

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
User avatar
lordu73
Posts: 248
Joined: 15 Aug 2013, 11:28
Location: Tg Jiu

Re: ACCUPHASE E-260 / BOXE ?

Post by lordu73 »

lordu73 wrote:
momolo wrote:lordu73, Problema este si cum amplifica, problema unora de pe acest forum fiind calitatea audio. In cazul asta unii ne-am obisnuit sa spunem simplu si atehnic, "nu duce" sau "duce" boxele.
Momolo , eu voiam sa gasim impreuna explicatia. De ce "duce" sau de ce "nu duce" ?
Am pus aceeas problema, "cum merge", nu daca merge.
Cred ca nici macar nu ai citit ce-am scris.
Si eu ma incapatinez sa cred ca exista o explicatie chiar daca nu o stim noi, si asta ar putea fi capacitatea scazuta a amplificatorului de a conduce sarcini mici (1-4 Ohm). Sau in alte cuvinte amplificator construit pentru alte impedante.
Daca ne pricepem la electronica putem confirma/infirma, daca nu ne pricepem mai putem spune din cind in cind cu mina pe inima ca n-avem habar de ce.
Simplu, fara agitatie.
"You have your way. I have my way.
As for the right way, the correct way and the only way, it does not exist" - Nietzsche.

User avatar
lordu73
Posts: 248
Joined: 15 Aug 2013, 11:28
Location: Tg Jiu

Re: ACCUPHASE E-260 / BOXE ?

Post by lordu73 »

Si eu care ma gindeam la un momemnt dat sa va rog sa ma ajutati sa aleg boxele....
"You have your way. I have my way.
As for the right way, the correct way and the only way, it does not exist" - Nietzsche.

User avatar
remoteviewer1
Posts: 926
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: ACCUPHASE E-260 / BOXE ?

Post by remoteviewer1 »

lordu73 ti-a dat momolo mai sus mai multe sfaturi decat ai putea tu primi vreodata de la prieteni. Vine Picasso sa iti dea niste sfaturi cum sa evoluezi in pictura si tu incepi sa-l intrebi cum se prepara albastrul cu care pictezi cerul, de unde cumperi o rama frumoasa pentru tabloul pe care il vei picta la anul. Nimeni nu iti da si iti mai baga si in traista. Nu asa se aleg boxele dupa ce au colegii de forum. Stiu ca esti super impresionat de acel Accuphase, dar asta nu inseamna ca te dai la urs cu mainile goale. Ti s-a sugerat subtil sa nu mai citesti prospecte, ci sa incerci sa testezi adevarul bineinteles pe banii tai si apoi ai sa mai discuti de ohmi si thd-uri (io is inginer electric stiu bine ce inseamna aceste minuni in teorie); tu o tii vartos ca un catar cu impedantele si watii lui Accuphase.
Doru a sugerat sa nu se incurce lumea sa iti dea sfaturi si s-ar putea sa fi avut dreptate. Dupa atitudinea ta, trebuie sa dai cu capul (la propriu) de asfaltul dur al audiofiliei si apoi ai sa mai flecaresti cu oameni , ce au testat sute de combinatii si au petrecut sute de ore in showroom-uri, expozitii, in vizita la amici, ascultand multiple combinatii, despre impedante si wati.

Eu zic sa te calmezi, sa o iei incet, sa fii mai deschis, mai rumega informatia, nu mai trimite citate de pe forumuri straine(sunt inutile pana nu asculti cu urechea ta si judeci cu mintea ta), iti trimit si eu zece daca vrei cu unii ce spun ca Luxman xxx se aude mult mai bine decat Accuphase-ul yyy, nu asta e scopul forumului.

Daca esti destept si ai rabdare (si bani) iti gasesti o sursa pe masura amplificatorului si apoi te plimbi cu ele sa iti gasesti boxe...potrivite...dupa matching si calitate, lasa-i naibii de wati si imedante de mijloc...nu sunt parametri vitali. Daca nu te simti in stare sa faci asa ceva, incearca o combinatie deja facuta de cineva ce ti se potriveste bugetului si nu te mai agita citind balarii pe net.

Uite un citat mai jos despre Luxman L-509u ce are circuite cu aur daca vrei sa intri in fibrilatii, exista si poze...pe web... :) iti dai seama cum suna amplificatorul asta? Dar oare se va potrivi pe boxe de 4 ohmi :roll: ?
Printed Circuit Boards normally have a green coat (dye) that can be printed upon, so the manufacturer knows where to place the copper traces and where to insert the resistors & capacitors. LUXMAN's designers don't like the sound of the green dye, so instead they print onto a plastic peel coat and remove it once the traces and mounting holes are in place. Then the copper traces are gold plated to reduce resistance across the circuit. In the photo below you will notice that Peel Coat circuit boards are an off-white color. It’s this fanatical attention to detail that delivers such superior sound quality.
Iesi in lume si testeaza, nu fi lenes si sta la caldurica la PC citind prospecte, caci asa nu vei ajunge la nirvana prea curand...
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 14344
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: ACCUPHASE E-260 / BOXE ?

Post by momolo »

lordu73 wrote:Si eu care ma gindeam la un momemnt dat sa va rog sa ma ajutati sa aleg boxele....
ai reactionat mai virulent decat ma asteptam... Dar iti dau circumstante atenuante si te iert pentru insinuarile neelegante.

Apropos de subiect, eu care pe vremuri citeam prospectele si datele tehnice din scoarta in scoarta si mi se faceau ochii cat cepele la THD, banda de frecventa, slew rate, grafice de raspuns, ba imi luasem si osciloscop, etc, etc, etc, cam acum vreo 10 ani am incetat pur si simplu sa mai imi pese de prospecte si am ajuns sa achizitonez scule si boxe, sa le duc acasa, sa le ascult o buna bucata de vreme... fara sa habar nu am ce putere au boxele sau datele tehnice ale sculelor! Nu exagerez si nu mint, pur si simplu am avut boxe la care dupa mult timp ce le aveam acasa mi-am invins lenea si m-am uitat in prospect sa vad si eu ce date au! Idem cu aparate diverse, la unele nu tineam bine minte nici indicativul exact ce model. Si crede-ma, ce ti-am spus acum nu e totul, am o istorie in spate si mi-a luat ceva sa ma luminez cat de cat!

Iar daca vrei sa te ajute cineva sa-ti iei boxe cred ca ai gresit forumul, noi aici nu suntem afiliati la diversi dealeri. Insa exista un alt forum care e infiltrat (elegant) de o anume "echipa" a unui anume dealer din Bucuresti foarte activ pe internet. Numai daca apari acolo te-au si umflat (te vor agata si pe fatza si pe dos, adica prin pm si sunt multi, ataca in haita!) si asa cum citesc ce debitezi, esti material bun pentru ei, iti vor gasi boxele potrivite cat ai clipi (si intodeauna cele mai perfecte boxe sunt pe stoc! :lol: ) dar nu numai atat, viitor luminos te asteapta deoarece "iti vor trebui" multe altele si chiar daca nu sti ca-ti trebuie, "vei afla" :wink: si vei cere singur dupa ce-ti primesti paharul cu bautura gratis pe canapeaua prieteneasca! :lol: :lol: :lol: Uite asa se instaleaza upgradida cronica si unii ajung la 5 perechi de boxe (toate mediocre) si teancuri de entry-level-uri, tot soiul de scule care costa de porc, au cateva kile si trei piese sub carcasa chineza made in UK, dar faima de faima, englezoaice pur sange si naravase foc! :lol: :lol: :lol:

Ma si mir cum de ai scapat pana acum?! Eu zic ca te poti considera norocos, te-ai ales cu integratul asta simpatic japonieeezzz. Dar asta nu e totul, pentru un sistem iti mai trebuiesc multe. Defapt nu vreau sa zgandaresc prea mult spiritele dar "echipa" la care fac aluzie nu e singura, padurea e plina de vulpoi (unii nu activeaza pe net dar o data ce te-au prins in cotez, vei pleca fericit de acolo cu mainile ocupate :D :roll: ). Probabil norocul tau este ca stai departe, la Tg Jiu (din cate scrie sub nick-ul tau). Altfel te asigur eu ca nu mai apucai tu sa pui intrebari aici pe forum, daca erai din Bucuresti te "incaltau" rapid la cum pui intrebarile. :lol: :lol: :lol:

Sorry, nu vreau sa fiu nepoliticos, dar pari tinta sigura, un fel de sitting duck. Ai vazut vreodata un miel ratacind singur in padurea plina de lupi?! Culmea, micutul mai si behaie de mama focului ! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
lordu73
Posts: 248
Joined: 15 Aug 2013, 11:28
Location: Tg Jiu

Re: ACCUPHASE E-260 / BOXE ?

Post by lordu73 »

remoteviewer1 wrote:Ti s-a sugerat subtil sa nu mai citesti prospecte, ci sa incerci sa testezi adevarul bineinteles pe banii tai si apoi ai sa mai discuti de ohmi si thd-uri (io is inginer electric stiu bine ce inseamna aceste minuni in teorie); tu o tii vartos ca un catar cu impedantele si watii lui Accuphase.
Iesi in lume si testeaza, nu fi lenes si sta la caldurica la PC citind prospecte, caci asa nu vei ajunge la nirvana prea curand...
Ma surprinzi, remoteviewer1. Imi tot repeti ca mi s-au dat sfaturi... Fii atent, ti s-a spus in biblie cum trebuie sa te comporti, nu? Tu ce faci, mergi la biserica duminica, tii posturile ???

Si eu sint inginer electric (PRAM), si cred si ce spune momolo, cum ca boxele alea sint greu de condus, dar incerc in acelas timp sa gasesc o explicatie, ca asa face omul, incearca sa inteleaga. Si s-ar putea ca in cazul expus mai sus asta sa fie explicatia, impedanta boxei coboara prea jos si acolo nu se descurca decit amplificatoarele nesimtite ca putere, sau poate clasa A.
Daca se dovedeste ca ipoteza e adevarata, asta ne-ar feri poate pe multi de viitoare greseli.Ar fi un cistig pentru comunitate, nu ???

Si aici fac o paranteza si-l rog pe hersorin sa ne spuna daca a incercat sa amplifice boxele sale cu clasa A ?!?

Tu nu incerci sa intelegi ?!? Ca in job-ul nostru e neaparat necesar sa intelegem, e deformatie profesionala.
Si sa stii ca de toate sint, dar numai lenes nu .... :|
"You have your way. I have my way.
As for the right way, the correct way and the only way, it does not exist" - Nietzsche.

User avatar
hondaru
Posts: 314
Joined: 31 Oct 2010, 06:35
Location: La tara...
Contact:

Re: ACCUPHASE E-260 / BOXE ?

Post by hondaru »

Ceea ce ti s-a spus aici pe forum a fost spre binele tau, nu pentru a te umili sau a fi luat in zeflemea. Toti cei care scriu cate ceva pe aici si se chinuie sa raspunda celor mai nou veniti o fac fara interes sau scopuri ascunse, cum zice momolo. Daca te linisteste cumva si eu citeam prospecte din scoarta in scoarta si acolo vezi doar parametrii ce se pot masura, cuantifica si daca esti de meserie stii bine ca si standardele difera sau criteriile de masura difera si de multe ori nu sunt specificate si doar puse niste cifre care arata bine. Felul cum suna nu se poate masura sau cuantifica. Aici este problema! Doar cupland boxa cu ampliful vei sesiza daca merge sau nu, daca "tipa" sau nu. Daca sunetele presupuse fundamentale sunt deformate tonal sau nu, pentru ca nici un producator nu declara ce decalaj de faza are amplificatorul si in ce benzi de frecventa se intampla asta! Si nu numai asta, sunt multe detalii care sunt ascunse, cei ce proiecteaza cu adevarat asa ceva, stiu, si tin cont de ele, din cauza aceasta Luxman suna a Luxman si Accu suna a Accu pentru ca stiu cum sa faca asta, chesti pe care din pacate tu, noi nu o invatam la scoala din pacate! Asa ca s-a ajuns la concluzia practica ca, cel mai bine asculti si apoi privesti prospectele. Am ascultat scule ce in prospecte erau rupte din navetele spatiale si sunau groaznic! Altele extrem de simple sunau incredibil! Boxe ce pe un amplificator sunau de parca ascultai muzica la telefon pe alt amplificator erau o revelatie! Explicatie= matching sau potriveala. Nu te grabi, asculta, si iar asculta. Graba face gauri in buzunare adanci! Am patit si eu asta.
◄◄ REW ► PLAY ▌▌PAUSE █▌STOP ►► FF
Daca nu ajungi sa te pierzi in muzica atunci muzica se pierde in sistemul tau

User avatar
lordu73
Posts: 248
Joined: 15 Aug 2013, 11:28
Location: Tg Jiu

Re: ACCUPHASE E-260 / BOXE ?

Post by lordu73 »

Ce zici e 100% corect.
Dar problema era alta.
Nu ma simt atacat sau jignit, dar constat cu surprindere ca nimanui nu-i pasa de impedanta boxei si de implicatiile posibile. Chiar nu vrem sa stim daca si eventual de ce o boxa de 4 Ohm e mai greu de amplificat decit una de 8Ohm ?

Cu atit mai mult cu cit diferentele s-ar putea sa fie subtile,nu imediat vizibile, si sa constati ca ai gresit dupa ce in prealabil ai dat o caruta de bani pe boxe......
"You have your way. I have my way.
As for the right way, the correct way and the only way, it does not exist" - Nietzsche.

User avatar
remoteviewer1
Posts: 926
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: ACCUPHASE E-260 / BOXE ?

Post by remoteviewer1 »

lordu73
Si sa stii ca de toate sint, dar numai lenes nu ....
Cand am insinuat ca ai fi lenes, ma refeream la impresia mea ca incerci sa inlocuiesti testele reale (cum expunea hondaru mai sus) cu cititul de prospecte, adica incerci sa sari cateva etape, sa te furi singur.

Hai sa ne inchipuim un scenariu: ai un amplif bun si la el sa zicem lipesti boxele Pioneer(sau boxele X) ce sunt in teorie peste valoare lui. Le iei in orb (platesti o carca de bani), dupa sfaturi pe forum, le duci acasa, le conectezi, dai drumul si suna ....ca naiba...poate decent...dar ceva tzipa, bas-ul nu e ok...(o fi camera, o fi matching-ul, o fi cablurile) crede-ma in momentul respectiv ti se vor inmuia picioarele, te va lua cu transpiratii reci si vei zice ca audiofilia este de rahat ca stiai tu ca din prospecte nu se potriveau, etc. Inchipuie-ti pe seceta asta (financiara) ca trebuie sa vinzi acele boxe (tu locuind destul de departe sa zicem de oamenii cu posibilitati materiale) in mare pierdere pentru a imbunatati situatia. Chiar vrei sa tu sa fii personajul acestui scenariu? Eu cred ca nu...

Sfatul meu, nu sunt cel mai experimentat de pe aici, ai pornit pe un drum cu Accuphase, leaga-i o sursa din acelasi set si acelasi nivel si apoi incepe lungul proces de cautare a boxelor ce ti se potrivesc. Vino prin show-room-urile din Bucuresti, poate mai ai treaba prin unele orase europene, poate mai vizitezi membri de pe forum, scoateti urechile in lume si fa-le cunostinta cu sunetul bun. Ai sa vezi..., intr-o zi o sa-ti gasesti perechea ideala pentru tine, cu cat astepti mai mult si cauti mai atent, cu atat vei face alegerea mai buna...Accuphase, la experienta mea, sunt scule ce merg pe o multitudine de boxe, insa matching-ul perfect si factorul X il vei obtine cu un grup selectat cu atentie...dace vei pune in balanta bugetul si dimensiunea camerei, vei ajunge straight-forward la revelatia pe care o cauti in acest moment...
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

User avatar
CC_TM
Posts: 132
Joined: 09 Oct 2008, 14:52
Location: Timisoara

Re: ACCUPHASE E-260 / BOXE ?

Post by CC_TM »

lordu73 wrote: Chiar nu vrem sa stim daca si eventual de ce o boxa de 4 Ohm e mai greu de amplificat decit una de 8Ohm ?
O boxa de 4 ohmi cere curent dublu fata de una de 8 ohmi.
Damping factorul amplificatorului scade la jumatate cand amplifici o boxa de 4 ohmi, fata de una de 8 ohmi.
Datorita caracterului reactiv al impedantei boxei, trebuie sa te asiguri ca tranzistoarele au posibilitatea sa disipe de 4 ori mai mult pe o boxa de 4 ohmi fata de una de 8 ohmi.

(vezi http://sound.westhost.com/patd.htm)

Sensibilitatea boxei are importanta ei, pentru ca folosesti mai mult sau mai putin din puterea amplificatorului pentru a atinge varfuri de 100-110dB, si pe boxe cu sensibilitate foarte mica exista riscul sa ajungi la capatul puterii amplificatorului.

Despre impedanta reala a boxei nu-ti spune nici un producator nimic, si nici damping factorul amplificatorului nu e specificat (de obicei), si asta e unul din motivele pentru care trebuie experimentat un pic pana gasesti potrivirea dintre boxe si amplificator.

Si chiar daca ai sti curba de impedanta si damping factor-ul, tot trebuie sa asculti si sa constati daca iti place sau nu rezultatul, asta fiind motivul pentru care se spune ca, caracteristicile tehnice sunt mai putin importante.
It is a great thing to know the season for speech and the season for silence.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 14344
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: ACCUPHASE E-260 / BOXE ?

Post by momolo »

hondaru si remoteviewer1 m-au scutit pe mine s-o lungesc, sfaturile lor sunt de baza!
Insa,
lordu73 wrote:Si s-ar putea ca in cazul expus mai sus asta sa fie explicatia, impedanta boxei coboara prea jos si acolo nu se descurca decit amplificatoarele nesimtite ca putere, sau poate clasa A.
lordu73 wrote:Chiar nu vrem sa stim daca si eventual de ce o boxa de 4 Ohm e mai greu de amplificat decit una de 8Ohm ?
lordu73 wrote:dar incerc in acelas timp sa gasesc o explicatie, ca asa face omul, incearca sa inteleaga.
Nu vei gasi nici o explicatie. Cand iti vei da seama de treaba asta va fi prea tarziu pentru tine, bani vor fi dati si te vei alege cu o adunatura de aparate si boxe din care nu iese nimic pe masura pretentiilor unui pasionat audiofil.

Observ, repeti aceeasi greseala, tot ii dai inainte cu clasa A.
Nu are nimic de aface clasa de functionare cu fenomenul denumit popular si atehnic, "duce" sau "nu duce" boxele.
Exista boxe dificile (filtre pasive complicate, difuzoare cu SPL redus) care sunt "duse" de amplificari in clasa AB si alte amplificari in clasa A se ineaca cu ele, adica nu le duc. Sau invers.
Sunt amplificatoare de 50W care furnizeaza putini amperi pe iesire dar care "duc" boxe dificile, complicate, horror pentru alte amplificari mult mai puternice care nu le duc! Am intalnit zeci sau sute de cazuri ciudate de "matching" inexplicabil! Acelasi amplificator de sa zicem 50W care duce boxele A, poate sa nu duca boxele B care, culmea, B sunt mai usor de dus! Am intalnit amplificatoare tip "aparat de sudura" cu capabilitate foarte mare de curent pe iesire si care se inecau pe anumite boxe! Care se potriveau mai bine cu amplificatoare mai mici!
Si nimic din toate astea NU se poate explica prin impedanta incintelor acustice!
Toate incintele acustice au impedanta variabila, nici o boxa de 8 ohmi nu are fix 8 ohmi in toata banda, majoritatea variaza, unele foarte mult. Exista boxe date la 8 ohmi care au coborari la 3 ohmi si boxe de 4 ohmi care coboara la 3,7 ohmi. Oricum, aceste masuratori (statice) nu spun NIMIC despre posibilitatea de potrivire! Cei mai mari specialisti ai lumii asteia daca iau masuratorile de orice fel la niste boxe si masuratorile de orice fel la amplificare NU pot spune cu certitudine ca se potrivesc (la ureche.... pentru ca toate se adreseaza in final judecatii urechii!). Unii cu mare experienta pot spune numai daca eventual sunt sanse mai mari sau mai mici de potriveala insa nu foloseste la nimic, ca sa afli trebuie sa le legi fizic si sa le asculti!

Cu cat auzi si pipai mai multe, cu atat iti vei da seama cat de ridicol este sa judeci, alegi, imperechezi scule audio si boxe pe criterii de prospect, masuratori, scheme! Cei care cred asta sunt ori incepatori complet afoni, ori electronisti trancotari care nu au vazut, pipait, mirosit nimic de calitate autentica la viata lor si isi petrec timpul intre gramezi de trancote puse alandala. De aceea un audiofil cu experienta nu va intreba niciodata de datele tehnice ale sculelor si boxelor decat pentru o eventuala orientare generala. Pur si simplu NU conteaza! Cu cat vei avea si auzi mai multe cu atat iti vei da seama cat de ridicole sunt cautarile si presupunerile tale in acest moment! Si nu cred ca m-am exprimat suficient de exact, realitatea fiind totusi simpla, le iei, le asculti, le combini, compari si in final incepi sa te luminezi.

Ba dimpotriva, cautarile astea pe criterii de impedante si prospecte sunt profund nocive. Pentru ca deturneaza sensul real. In felul asta iti reduci singur sansa sa gasesti ceva potrivit ajungand asa cum bine ti-au spus si sugerat cei doi colegi de forum mai sus.
Eu am vazut si auzit cateodata combinatii care sfidau bunul simt tehnic! De aceea ma oripilez cum te citesc despre obsesia asta cu clasa A (pe care sigur ti-a bagat-o careva in cap) si impedante! Crede-ma, prospectul ala de la amplificatorul tau este hartie igienica! Nu spune NIMIC despre realitate! Ba si mai rau, exista trancote, de exemplu SONY care au prospecte mai bune, care au chiar si constructie mai minunata decat acel amplificator Accu insa pune-le unul langa altul si asculta-le! Atunci vei ramane cu gura cascata!

PS - CC_TM, ca o paranteza, eu prin anii 80 si inceput 90 credeam ca un damping factor mare este sfant, cu cat mai mare cu atat mai bun e sunetu'! (gandire pur trancotara :D ) Mi-au trebuit ani si ani sa-mi dau seama ca nu dau doi bani pe factorul damping! Am ascultat amplificatoare cu 50 care sunau de mi se muia inima si altele cu 1000 care sunau ca drujba la taiat sina de cale ferata! Si legat de impedanta, eu prefer intotdeaun 4 ohmi inainte de 8 ohmi (deoarece asa pot avea puterea maxima) desi tot prin vremurile de demult umbla legenda populara ca boxele de 8 ohmi suna....mai fin, mai bine! :lol: E de rasul curcilor, evident o aberatie!
Iar in ce priveste capabilitatea de curent (amperi pe iesire) iarasi e o gogorita, am intalnit amplifuri cu jumatate din amperii altora si care se jucau cu anumite boxe. Aceleasi boxe puse pe amplificatoare cu dublu curent, mureau, se sufocau, cantau a galena! Ca sa nu mai spun ca in toata povestea si cu cat urcam in calitate, cablurile de boxe si curent sunt incredibil de importante, pur si simplu sunt situatii in care un cablu de curent poate face diferenta de la "a nu duce" la "a duce"! Lucrurile in realitate stau foarte, foarte diferit de teorie si pe forumuri citesc aberatii sinistre promovate virulent de indivizi care habar nu au cum suna niste scule audio macar decente!
Problema (asa cum observam) este cu diversi ingineri care nu stiu ca nu stiu. In general la breasla inginerilor apar aceste probleme cu "socoteala". De aceea cei mai multi trancotari aprigi sunt din breasla electronistilor. Unii pornesc si "jihad" precum berbecul care a vazut peretele de piatra si in loc sa-l ocoleasca isi rupe coarnele in zid.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
CC_TM
Posts: 132
Joined: 09 Oct 2008, 14:52
Location: Timisoara

Re: ACCUPHASE E-260 / BOXE ?

Post by CC_TM »

momolo wrote: PS - CC_TM, ca o paranteza, eu prin anii 80 si inceput 90 credeam ca un damping factor mare este sfant, cu cat mai mare cu atat mai bun e sunetu'! (gandire pur trancotara :D ) Mi-au trebuit ani si ani sa-mi dau seama ca nu dau doi bani pe factorul damping! Am ascultat amplificatoare cu 50 care sunau de mi se muia inima si altele cu 1000 care sunau ca drujba la taiat sina de cale ferata! Si legat de impedanta, eu prefer intotdeaun 4 ohmi inainte de 8 ohmi (deoarece asa pot avea puterea maxima) desi tot prin vremurile de demult umbla legenda populara ca boxele de 8 ohmi suna....mai fin, mai bine! :lol: E de rasul curcilor, evident o aberatie! .
Damping factorul e important doar la frecvente joase, si e realizat in general printr-o reactie negativa foarte puternica.
E normal sa se "inmoaie inima" la la un amplificator cu damping de 50, pentru ca ala e construit cu o cu o rectie negativa mai mica, si daca are schema potrivita, e mai muzical si mai "viu" decat altul cu damping de 1000.
Chiar de curand am asistat la o comparatie intre 2 amplificari diferite; unul siliconat (scump ca poruc') cu damping de 1000 si altul pe lampase, cu damping mult mai mic. Si eu l-am preferat pe cel din urma ...

Pentru mine, un damping factor foarte mare e semn de reactie negativa puternica ...
It is a great thing to know the season for speech and the season for silence.

User avatar
lordu73
Posts: 248
Joined: 15 Aug 2013, 11:28
Location: Tg Jiu

Re: ACCUPHASE E-260 / BOXE ?

Post by lordu73 »

Multumesc pentru raspunsuri.
CC_TM, multumesc, o sa mai studiez link-ul.

Pentru mine, sa ascult o pereche de boxe, costa minim o zi pierduta si un plin de benzina.
De aceea voiam sa fac un fel de " preselectie ". Scuze ca am acaparat discutiile cu chestii puerile.

Momolo zice ca nu e nici o problema cu boxele de 4 Ohm,( intuitia mea imi spune ca ar putea fi) ma pune sa citesc prospectul si apoi zice ca prospectul e hirtie igienica, citesc prea mult, trebuie sa ascult.Si e adevarat, trebuie sa ascult .


Ok, am inteles in sfirsit.
Cind mai multi oameni iti spun ca esti beat, mergi si te culci, nu ?
"You have your way. I have my way.
As for the right way, the correct way and the only way, it does not exist" - Nietzsche.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 14344
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: ACCUPHASE E-260 / BOXE ?

Post by momolo »

CC_TM, asa este cum spui dar nu e totusi o regula absoluta.

lordu73, cu cat vei cheltui mai mult pe benzina, cu atat vei cheltui mai cu folos pe scule si boxe audio.

Intai ti-am aratat prospectul sa vezi ca nu scrie de o interdictie la 4 ohmi. Unele amplificatoare au aceasta interdictie, diverse sculisoare chineze noi, multe trancote vintage. La alea daca bagi sarcina pe 4 ohmi merge doar o vreme pana dai petrece sau te imbeti si frigi finalii. La acest integrat al tau poti baga lejer orice boxa, nu se frige.
Cum suna e alta poveste, am discutat oarecum mai sus.

Si sa nu crezi ca daca-i auriu si destul de greu se spune ca-i si mare. Puterea aia data in prospect avand in vedere ca este solid state, nu e chiar asa o mare chestie. Practic, haudiofil vorbind, nu e mare deloc, depinde mult de boxe dar e scula buna si prietenoasa cu multe boxe prin zona lui de pret. Si vezi alte topicuri, depinde si de sursa. Ordinea logica ar fi intai sa gasesti o sursa buna si abia apoi sa umbli dupa boxe ca la urma sa abordezi problema cablurilor si rack-ului. Deocamdata mi se pare ca esti pe calea cea buna. Numai las-o mai moale cu impedantele si masuratorile date in prospecte. Si intr-un final cu totii alegem ce alegem din ceea ce putem gasi practic. Oferta nu e chiar asa de variata. Avantajul cel mare e sa poti face proba la ureche inainte sa marci banul. Daca o poti face si la domiciliu, e ideal.
Si mai bine ca nu ai luat Luxmanul. La un Accuphase cel mai bine merge un ....alt Accuphase.... Suna a marketing dar eu asta am auzit practic (mi se rupe de ce mi se sugereaza de catre diversi comercianti, toti trebuie sa dovedeasca practic!). Se imbuca ele si cu alte branduri dar cele mai "fericite" sunt in house. Aici ar spune CC_TM, chestie de impedante, iesire/intrare intre buffere. Si ar avea mare dreptate insa adevarul practic e chiar si mai complicat.... Mult mai simplu e cu urechiusa. :D
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
CC_TM
Posts: 132
Joined: 09 Oct 2008, 14:52
Location: Timisoara

Re: ACCUPHASE E-260 / BOXE ?

Post by CC_TM »

Sunt prea multe variabile in joc ca sa poti anticipa un rezultat, chiar daca stii teoria si ai masuratorile.
Nici macar constructorii de aparate nu pot anticipa rezultatul cu maxima precizie, chit ca merg pe cai batatorite si au ani de experienta in spate. Tocmai asta e motivul pentru care se fac experimente si tuning "dupa ureche".

In cazul de fata,lordu73, ar fi util sa citesti impresii de la posesori de Accuphase (acelasi model), si sa vezi cu ce si-au gasit ei multumirea. Poate ai noroc si gasesti o pereche de boxe similare, ca sa faci o auditie.
Ai un dezavantaj prin faptul ca nu esti in Bucuresti, loc in care sunt mult mai multe sanse sa gasesti ceea ce cauti, dar asta e situatia; pregateste-te sa te plimbi un pic. Pentru noi asta mai indepartati de capitala, solutia completa, la pachet, e mai simpla si mai ieftina in final.

Amicii mei binevoietori m-au sfatuit cu ani in urma sa "vand tot" si sa merg pe alt drum, pe drumul lor (amplificare pe lampi, boxe de randamant ...etc). Eu n-am sa fac asta, ci o sa-ti recomand sa-ti iei sursa pe care intentionezi sa o iei, si daca te tine buzunarul, mergi cu ele sa-ti gasesti perechea de boxe pe masura.
It is a great thing to know the season for speech and the season for silence.

User avatar
hersorin
Posts: 762
Joined: 12 Oct 2008, 18:35
Location: Bruxelles

Re: ACCUPHASE E-260 / BOXE ?

Post by hersorin »

lordu73 wrote:Si aici fac o paranteza si-l rog pe hersorin sa ne spuna daca a incercat sa amplifice boxele sale cu clasa A ?!?
Am incercat Unisonul S8 full lampi dar saracul nu are nici o sansa . Sunetul e mort , fad chiar nu are rost .
Boxele mele coboara pina la 3 ohm dar Unico 200 in testul stereoplay masoara numai 780 W in 3 ohm .
Eu personal cunosc boxe de 4 ohm care coboara la minim 3 ohm dar cunosc boxe de 8 ohm care coboara minim la 1,6 ohm deja in acest caz legea 4 vs 8 ohm e data mult peste cap .
De multe ori datele tehnice te inseala mai mult decit crezi (am patit) .
RME 9632 Bel Canto 3.5 Unico 200 Pioneer S1EX Jena Labs Furutech

Post Reply