Amplificator Philips 302 noul meu priect

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
Post Reply
oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Amplificator Philips 302 noul meu priect

Post by oake »

Am achizţionat acest amplificator la un preţ mic. Are 40 W pe canal, an '81
Sunetul lui, ascultat pe boxe Philips 22RH 497 are un timbru bun, ceva vână dar nu suficientă, mai ales pe media de jos.
În filtraj are trei cons de 4700 uF...totul e electrolitic. În preampul de doză magnetică (ecranat) am descoperit un opamp dâla vechi şi vreo 4-5 electrolitici.
Evoident îl voi up-grada.

Kostas
Posts: 1482
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: Amplificator Philips 302 noul meu priect

Post by Kostas »

Am vazut, pipait si ascultat noul amplif vechi din 81. Arata in bunul stil al anilor 70, simplu, pare ceva entry-level, dar solid, bine facut, cu capac din lemn.
Si cum secunda este definita la romani ca distanta dintre momentul in care se primeste un aparat si momentul in care se baga surubelnita in el ii urez multa bafta lui Oake - resuscitatorul de amplificatoare.
Ca sunet aparatul nu are "los cohones", dar are muzicalitate si cred ca are potential pentru tunning. Asa ca astept cu nerebdare prezentarea noului aparat Philips-Oake. :)
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

User avatar
comanr
Posts: 517
Joined: 26 Apr 2013, 21:36
Location: galati
Contact:

Re: Amplificator Philips 302 noul meu priect

Post by comanr »

@oake

se vede ca esti pasionat, intelegi ce e ala sunet, iti sugerez pe viitor daca ai chef sa vezi cum ar trebui sa arate si sa sune un amplificator sa resuscitezi niste vechituri din alea "pur sange" de pe la sansui sau marantz, cu transformatoarele ecranate, stiu ca se gasesc greu dar nu foarte greu.

low end urile astea nu stiu daca fac cinste timpului acordat :wink:
my soul project - http://www.analogicsound.ro

cablurile cu sens.

oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Re: Amplificator Philips 302 noul meu priect

Post by oake »

Ei Da!!!!
Am schimbat primul cond de 4700 Uf, ăla de la placa de redresare, cu unul de 10000 Uf şi atât.
Am ascultat acelaşi amp înainte şi după pe Beethoven a 9-a în special partea a 3-a şi a 4-a. Cd Filarmonica della scala cu Riccardo Muti.
Acuma are mult mai multe ''cohones''
Chiar nu ştiu dacă mai tre să-i schimb şi pe ceilalţi doi tot de 4700 Uf din faţa radiatorului.
Oricum tre să mă ocup şi de partea de preamp de doză magnetică.

oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Re: Amplificator Philips 302 noul meu priect

Post by oake »

comanr
M-ar interesa să resuscitez un Marantz din perioada amaricană.
Eu am boxe Braun şi Philips, dalea vechi şi un Fostex cu cutie VTP, cutie obţinută de la maestrul VTP. Sunt pe sunetul european care îmi place foarte mult.

oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Re: Amplificator Philips 302 noul meu priect

Post by oake »

Încă ceva comanr
Nu sunt în căutarea sunetului absolut. Dacă am resuscitat două ampuri am făcut-o pentru că nu sunau ce trebuie. Acest amp philips l-am luat special pentru boxele mele vintage philips (22RH 497 pe trei căi cu diful de bas alnico ticonal care sunt foarte rare şi înţeleg de ce) care sună mai bine decât tot ce am acu în casă. Şi aici deocamdată mă opresc.
Într-adevăr, timbral Philipsurile se potrivesc ok şi sună, cel puţin acum, într-un mare fel. După ce termin ampul Philips mă opresc şi încep să vând tot ceea ce îmi prisoseşte.
Am avut înainte un proiect Braun pe care l-am dus până la capăt, proiect care a fost depăşit de proiectul Philips.
Fiind ''şomelier'' chiar nu mă dau banii afară din casă. Dar dacă lucrulile se mai îndreaptă ar mai fi un proiect Grundig (cu boxe active) şi poate unul Telefunken (am eu trăznaia asta cu Telefunkenul).
În cercul meu de prieteni audiofili vorbim despre sculele japoneze cum că ar avea un sunet ''japonache'' adică sună a ''tablă'' vis a vis de sunetul european care are mult mai multă carne, unsoare, adică sunetul îţi vorbeşte, are povestea lui.
În cel mai rău caz voi mai încerca un amp philips, tot vintage, dar cap de serie la vremea lui. Sper că nu trebuie să ajung aici.
Poate ăsta e sunetul cu care sunt învâţat încă din anii '80 dar ăsta îmi place chiar şi acum.
La un momentdat nomolo spunea că nu am scule suficient de rezolute (s-au cam aşa ceva şi are dreptate) ca să pot compara corect doua pick-upuri. Nu caut neapărat rezoluţia sunetului (deşi ea trebuie să existe altfel nu am înţelege cine şi ce cântă) cât mai ales ''povestea'' sunetului, impactul lui emoţional, puterea lui transcendentală de a te duce în ''Nirvana'', de a te face să cazi în extazul binefăcător din care, din păcate, revii la cotidian dar încărcat energetic şi dispus să o iei de la capăt.

oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Re: Amplificator Philips 302 noul meu priect

Post by oake »

Aş vrea să fac o mică precizare: când mă refer la sunetul european mă refer la sunetul anilor '70. După anii '80 multe scule europene au sunat ''japonache''...am câteva exemplare acasă.
Un coleg de forum, nu dau nume, mi-a dezvăluit, acu ceva timp despre frumosul sunet al amp-urilor anilor '70 (ocazie cu care îi mulţumesc), sunet în care m-am regăsit total. Chiar şi amp-urile japoneze (unele) nu sunau ''japonache'' (din ce am auzit) ale aceeaşi perioade.
Totul depinde de cercetare, ascultare, comparare şi mai ales potrivire.

User avatar
comanr
Posts: 517
Joined: 26 Apr 2013, 21:36
Location: galati
Contact:

Re: Amplificator Philips 302 noul meu priect

Post by comanr »

iti dau dreptate in mare masura insa trebuie sa stii ca un amplificator bun pleaca de la o schema buna, un sasiu sanatos, un traseu al maselor foarte bine gandit si nu in ultimul rand de la calitatea componentelor(lipituri, piese, placi, radiatoare,conectica)

nu exista japonezi,indieni, daca scula respecta aceste lucruri poate fi si ruseasca!

in mare masura mie imi place sa vorbesc de puteri maricele(peste 30w), deci nu ma refer la lampa ca nu despre ea vorbim, la puteri mai mici merg si jucariile pe care le am vazut la tine si cred ca te satisfac, suna bine, insa nu de multe ori un sunet mai bun a insemnat un amplificator de putere mai mare folosit la un volum decent cu rezerva de dinamica.

cand o sa ai un marantz din ala antic cu transformatoarele ecranate la reparat o sa te convingi, mai sant si alte scule faine, nici eu nu mi le permit momentan dar le am ascultat in trecut.

keep up the good work!
my soul project - http://www.analogicsound.ro

cablurile cu sens.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15378
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Amplificator Philips 302 noul meu priect

Post by momolo »

comanr wrote:iti dau dreptate in mare masura insa trebuie sa stii ca un amplificator bun pleaca de la o schema buna, un sasiu sanatos, un traseu al maselor foarte bine gandit si nu in ultimul rand de la calitatea componentelor(lipituri, piese, placi, radiatoare,conectica)
am amplificatoare care inauntru arata ca un kil de macaroane fierte, tranzistorii finali sunt la un kilometru legati cu fire de placi, totul este anti a tot ce crezi si spui.... dar suna bine si chiar mult mai bine decat alte amplificatoare lucrate minunat si ca la cartea grea cu multe kile de mega inginerie.
comanr wrote:nu exista japonezi,indieni, daca scula respecta aceste lucruri poate fi si ruseasca!
...si chiar poloneza ! (din perioada comunista)
comanr wrote:in mare masura mie imi place sa vorbesc de puteri maricele(peste 30w), deci nu ma refer la lampa ca nu despre ea vorbim, la puteri mai mici merg si jucariile pe care le am vazut la tine si cred ca te satisfac, suna bine, insa nu de multe ori un sunet mai bun a insemnat un amplificator de putere mai mare folosit la un volum decent cu rezerva de dinamica.
de multe ori, de putine ori dar nu intotdeauna. Exista amplificatoare de 15W care ingroapa amplificatoare de 100W si nu ma refer la cele cu tuburi, ma refer la cele pe tranzistoare. Unele piticanii daca si-au gasit boxele pot produce un sunet mare care umple camera cu muzica. Exista si piticanii care duc boxe cat omul de inalte. Alti mastodonti suna ca niste drujbe la taiat busteni sau bomfaier sectionand o sina de cale ferata. Dar ce constructie minunata, ce teorie superba sta in spate ! Si ce inutile-s toate cand incepe Muzica sa Cante ! Sunt atatea cazuri cand nu-ti trebuie nici un minut sa dai deoparte la comparatii chiar daca nu-ti prinzi capul intr-un leganus legat de tavan ca sa nu te acuze teoreticienii forumurilor de Placebooooo. Pentru ca oricat de scremuti sunt unii, fiinta omeneasca se indreapta spre natural cum planta se indreapta spre lumina. Numai sa aiba ocazia (multi nu o au din pacate).
Cu timpul daca ai ocazia sa auzi multe si sa incerci multe iti vei da seama ca tot ce spui acum a ramas in negura timpului. Realitatea e mult mai surprinzatoare. Am trecut si eu prin perioada puternic = bun la modul automat ca o lege. Ei bine nu este deloc, dar deloc asa!
Apropos, cineva pe aici postase o zicala generalista de genul, "de ce amplificatoarele mici suna mai bine ?". Ok, afirmatia nu e corecta si nici lege dar pe undeva exista un adevar. In primul rand faptul ca tranzistorii conteaza, suna, "canta" iar aia micii suna mai bine ca aia marii. Si prea multi adunati la un loc si pusi sa joace sincron intr-o hora, inerent se mai calca pe bataturi ca nu e unul la fel cu altul asa ca si oamenii. :D Vezi cum ajunge rumanul poet din orice ?! :D
comanr wrote:cand o sa ai un marantz din ala antic cu transformatoarele ecranate la reparat o sa te convingi, mai sant si alte scule faine, nici eu nu mi le permit momentan dar le am ascultat in trecut.
Marantz suna a.... Marantz, evident. De la firma asta citim in reklame si prospecte ale anilor 60-70 chestii care pana si azi sunt "taine" pentru multi. Ba unii se screm sa reinventeze roata si apa calda in Colentina cand cei de pe vremea aia le fluierau la dus dimineata. Insa nici un amplificator nu este universal potrivibil, chiar si Marantz-ul are nevoie de boxele nimerite. Ca unele se nimeresc cu mai multe ca altele, ca unele nu se nimeresc cu nimic pentru ca nu au de unde, asta e alta socoteala. Dar cum incepi semi-constient sa intuiesti ceea ce un alt semi-constient (ca oake :D ) iti zice, faptul ca muzicalitatea e floare rara si nu se vinde la kilogram, asta e de bine.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
comanr
Posts: 517
Joined: 26 Apr 2013, 21:36
Location: galati
Contact:

Re: Amplificator Philips 302 noul meu priect

Post by comanr »

probabilitatea ca o scula sanatoasa cu tot ce trebuie sa sune prost e mai mica decat aceea a unei scule avortate sa sune bine!
my soul project - http://www.analogicsound.ro

cablurile cu sens.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15378
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Amplificator Philips 302 noul meu priect

Post by momolo »

:D probabilitatea e una, realitatea alta. Exemplu, noi avem o foarte mica probabilitate sa supravietuim daca luam in calcul toate posibilitatile si probabilitatile de a fi rapusi de boli, accidente, de altii, etc. Cu toate astea traim si discutam pe un forum. Viata este incredibil de fragila cu probabilitati deosebit de nefavorabile si cu toate astea multi reusim. Si de multe ori scapa sau invinge ala cu probabilitati mai putine ducandu-se ala cu probabilitati mai multe. Asa ca una e probabilitatea si alta e realitatea.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15378
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Amplificator Philips 302 noul meu priect

Post by momolo »

:D Am gasit expresia potrivita pentru noul amplif al lui oake ! "Castronas cu salata electronica" La care oake amesteca in prezent. :lol:
In timp ce comanr ar prefera "galetile cu salata electronica" crezand ca tot ceea ce este mare, este automat bun. :lol:
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
comanr
Posts: 517
Joined: 26 Apr 2013, 21:36
Location: galati
Contact:

Re: Amplificator Philips 302 noul meu priect

Post by comanr »

un lucru sigur, vrei un amplificator bun , il iei, nu asculti nimic la el, nu te intereseaza ce marca este, ce firma este, deci vorbim de o scula in jur de 100w plus minus.

faci asa, il iei, faci rost de un cantar , daca are in jur de 30kg il cumperi cu ochii inchisi , aia va fi o scula, daca are 2 kg e un gunoi si poti s ai pui si lapte de cuc , va suna ca un gunoi. :lol:
my soul project - http://www.analogicsound.ro

cablurile cu sens.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15378
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Amplificator Philips 302 noul meu priect

Post by momolo »

Cu sunatul e mai complicat. Insa ai sa razi dar noi trancotarii de Bucuresti avem un prim criteriu de alegere in fatza gramezii sau tomberonului, Kilogramele! Cu Kilogramele nu se pune nici prospectul, nici banda de frecventa, nici cine stie ce povesti tehnice. Deci ai nimerit-o, kile multe = lucru bun, kile putine = dubios :D
Intr-un fel, ma gandeam eu deunazi, chiar si aici semanam cu africanii (doar ca noi suntem ceva mai decolorati). Aia prefera femeile grase, cica cu cat una e mai grasa, deci si grea la cantar, cu atat e socotita mai frumoasa si dorita de toti ! :lol:
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
comanr
Posts: 517
Joined: 26 Apr 2013, 21:36
Location: galati
Contact:

Re: Amplificator Philips 302 noul meu priect

Post by comanr »

sa umple patul!!!!

:lol: :lol: :lol: :lol:
my soul project - http://www.analogicsound.ro

cablurile cu sens.

Post Reply