Emigram sau nu ?

Doar o vorba sa-ti mai spun
Post Reply
User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1849
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Emigram sau nu ?

Post by SOLO »

Este un subiect luuuung si care nu se termina niciodata. Daca tot e sa ne dam cu parerea, atunci sa o facem intr-un post dedicat. Avand domicilu in alta tara o sa spun pe scurt ceea ce vad :

Unii o duc bine - Altii o duc prost

Solo
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

glucica
Posts: 435
Joined: 03 Nov 2009, 15:11
Location: Bucuresti

Re: Emigram sau nu ?

Post by glucica »

Asta e universal valabil, dar cred ca hotaritor e raportul intre cele doua categorii.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15135
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Emigram sau nu ?

Post by momolo »

Intai de toate ar fi de stabilit ce inseamna "a o duce bine" ?!
Am vaga impresie ca termenul este profund relativ (ca si aprecierea sunetului). Va dau un exemplu, iata ce intelege un cetetean mioritik (din pacate majoritar!) despre "a o duce bine":
http://ihincu.wordpress.com/2014/02/14/ ... -nu-place/" onclick="window.open(this.href);return false;
Chestia asta am mai postat-o pe forum si intr-un fel am discutat aici:
viewtopic.php?f=3&t=879&start=1785" onclick="window.open(this.href);return false;

Chiar si din mini-discutia iscata pe forum se observa ca notiunea e profund relativa mergand pana la antagonism total.

Astfel, avem omul care considera ca a o duce bine este echivalent cu a avea un loc de munca garantat de un stat etatist, platit cu un salariu mic, salariu simbolic (dar uniform pentru toata lumea, amanunt esential pentru confortul psihic al turmei!) insa cu libertatea de a fura si astfel profita in voie de bunul public, al tuturor si in fapt al nimanui sau doar alora care au mijloacele legale de a dispune direct de bunul respectiv care nu le apartine (gestionar, sef, contabil, director, muncitor cu acces la magazie, muncitor cu buzunare largi, muncitoare cu fuste largi, etc).

Genul asta de mentalitate nu se va acomoda in mediul occidental. Probabil majoritatea celor nemultumiti despre care vorbeste VTP se inscriu in aceasta tipologie de mentalitate pe care as denumi-o "etatist hoteasca-jmechereasca" si care cu specificitatea profesionala e comuna la toate clasele sociale comuniste, munctori si deopotriva intelectuali (ca taranii au fost desfintati o data cu victoria cooperativizarii - unui taran cand i-ai luat pamantul lui, nu mai este taran, devine meltean, "lumpen proletariat").

Evident, nici unul nu ar recunoaste aceste tendinte, nici acel sofer de taxi nu recunoaste si probabil a discutat liber tocmai pentru nu vorbea cu un om cunoscut din anturajul lui ci cu o pasagera de taxi pe care nu o va mai vedea niciodata. Probabil in anturajul cunoscut nu va spune atat de slobod la gura ceea ce a spus la volanul taxiului. De aceea subliniez, genul asta de mentalitate nu este expus la prima vedere. De obicei este chiar invers, genul asta de oameni fac parada la fiecare vorba de "cinstea" si "onoarea" lor. Asa cum mincinosul nu scapa prilej si fraza de a afirma cat "iubeste" adevarul sau hotul cat "iubeste" cinstea sau omul gura-sparta cat tine la secrete.

Apropos de aceasta mentalitate, nu demult am avut o intalnire pe santier cu un domn Expert cu "E" mare, domn cam pe la 60 de ani, profesor la Facultate, inginer si mare expert autor de carti de specialitate, etc, etc, adica o somitate in domeniul lui. Defapt nu ar fi chiar asa o somitate cat are el grija ca din prima fraza sa aminteasca tuturor (dar mai ales celor care casca ochii in gura lui) ce Mare Somitate este! Discutiile tehnice erau condimentate din belsug cu diverse povesti, firul discutiei ducea inerent la vremurile de glorie ceausiste in care "expertul era expert si treaba, treaba!". Evident, tanara generatie era privita ca una perdanta, etc, etc.
Nu au trecut prea multe fraze pana cand a inceput sa domine discutia cu subiectul cinstei lui milenare. Ne-a povestit, noua, gura-casca adunati in jurul lui precum puii in jurul clostii, despre cum au incercat altii sa-l corupa, sa-l spaguiasca ca sa dea rapoarte si certificate favorabile cand nu era cazul. Ne arata cu mainile prin gesturi ample si cuvinte cu patos (in care recunosteam ecoul unui regret) cum incercasera unii sa-i dea teancuri de bani (si dupa gesturi teancurile pareau uriase!), ne povestea cum "oameni mari" ii promisesera ca-l vor ingropa in spagi enorme, etc, etc, etc. Discutia ajunsese "insiropata" cu mii de euroi, cifre ametioare ne zburau in jurul capului in acel beci de beton si imediat afirma categoric cum el NU va accepta niciodata sa-si tradeze Crezul si Meseria !

...Ulterior am aflat cu totii ca e spagar (lumea tehnica nu e mare, lucrurile se cam stiu) si ca functioneaza "uns" daca-i dai "vaselina"....
Tot taraboiul era dintr-un simplu motiv, nu fusese "uns" in prealabil, acela fiind defapt scartaitul rotilor.

Intr-un fel omul imi semana cu acel mester de tip Dorel ceausist, instalator universal care iti vine in casa cu cizmele murdare de noroi de la beci si dupa ce-ti povesteste insistent (sa-ti intre bine in cap!) ce mester mare este el, cat de corect este, cat de perfect este, cate lucruri marete a facut la viata lui ne-uitand sa aminteasca si de vremurile de glorie ceausiste, intr-un tarziu, dupa eventual o cafea si dupa ce ti-ai pierdut rabdarea ca timpul trece, se apuca sa smulga robinetii putrezi din perete murdarind totul in jur cu cizmele de noroi dupa care cu apa curgand din pereti te lasa balta spunand ca nu are ce-i trebuie. Intr-un final, operatia de o ora dureaza doua saptamani si costa cam de 4 ori cat ai estimat, lasand in urma un crater in perete si multaaa mizerie. Dupa putina vreme instalatia incepe sa picure...

Un alt Dorel chemat sa repare dupa primul va face aproape la fel cu o singura diferenta, intai va spune ca primul Dorel este un carpaci si un hot care a facut treaba de mantuiala si ti-a luat de doua ori cat face ca intr-un final el sa-ti ia de doua ori cat ti-a luat primul cu justificarea ca, "Am fost nevoit sa repar dupa ala ca altfel era simplu !".

Ei bine, toti acesti "Dorei" care pot fi de la Experti la Instalatori de renume mondial au un fel de a castiga bani mai putin prin munca dreapta si mai mult altfel. Acest "altfel" nu prea este compatibil cu o societate normala cu economie de piata. De aceea, nu stiu eu cum vine treaba cu emigrarea dar stiu un lucrul, genul asta de oameni NU vor fi multumiti dupa emigrare. Garantat!
Si sa nu credeti ca-i puteti detecta din prima, unii sunt foarte bine camuflati !
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

Kostas
Posts: 1482
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: Emigram sau nu ?

Post by Kostas »

Da...emigram cu totii in Congo, impreuna cu Bongo Bongo - Nastase ! :D
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: Emigram sau nu ?

Post by remoteviewer1 »

momolo nu cred ca ai interpretat cum trebuie mesajul lui VTP, sau poate eu nu l-am interpretat bine. Eternele exemple cu Dorel nu mai sunt relevante de mult pentru majoritatea celor plecati,(oricine sta intro tara straina mai mult decat o vacanta poate observa Doreii locali, ca is negri, galbeni, etc.) Eu am fost plecat de exemplu peste 3 ani in sistemul Universitar european, si toti din generatia mea s-au intors in tara(nu erau sute de oameni,erau cativa doar... si fiecare avea motivele lui), nici unul nu era din "specia" prezentata de tine mai sus (acum sa nu intelegem ca erau niste oameni perfecti). Am intalnit si romanasi integrati, sau asa ziceau ei, insa e prea usor si comod sa spui ca cei ce nu s-au integrat on occident erau lenesi si jegosi, si cei ce au ramas sunt niste eroi. E o generalizare prea usoara si facuta din comoditate de cei un pic superficiali si insotita deobicei de "strugurii sunt acrii", "ha! nu te ducea mintea", "nu ai invatat limba...", "esti prost!", "nu puteai sa furi...". Romanul deobicei imparte binar orice concept, ori esti pro, ori esti contra. Daca nu inghiti antenele esti basist! Si nu, nu sunt contra mUE si anti occident ci dimpotriva. Inclusiv in familia mea, aveam o ruda super integrata social cu job si prieteni acolo, pana la urma s-a intors la Cluj. Occidentul iti da o masa, o casa, o slujba, insa nimic pentru suflet(cel putin nu ioropa), pe alte continente nu am fost. Fiecare cu prioritatile lui in viata, nu pot sa judec pe altii, eu am ales ce credeam ca era bine pentru mine la acel moment si nu regret faptul ca m-am intors nicio clipa. Cei mai pro emigrare sunt deobicei cei ce au fost pe ici colo in excursii, au fost impresionati de poleiala aparenta, de mirajul bogatiilor adunate de-a lungul secolelor, insa nu cei ce au intrat pe usa din dos si s-au lovit de realitatile zilei.
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15135
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Emigram sau nu ?

Post by momolo »

remoteviewer1 wrote:insa e prea usor si comod sa spui ca cei ce nu s-au integrat on occident erau lenesi si jegosi, si cei ce au ramas sunt niste eroi.
asta-i tot ce ai inteles din ce am scris eu mai sus ?!
remoteviewer1 wrote:Fiecare cu prioritatile lui in viata, nu pot sa judec pe altii, eu am ales ce credeam ca era bine pentru mine la acel moment si nu regret faptul ca m-am intors nicio clipa.
nu pot sa nu remarc din fraza ta tocmai inversul a ceea ce doresti sa spui.
Cica limbajul, cuvintele au fost inventate de om tocmai pentru a ascunde adevarul.
Din textul tau pe langa faptul ca ai inteles pe alaturi ce am vrut sa spun mai sus, imi face impresia ca totusi (undeva ascuns) regreti intoarcerea ta in tara.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1849
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: Emigram sau nu ?

Post by SOLO »

Pe lume sunt fel si fel de oameni si per ansamblu emigrarea le face bine. Unii se mai educa, altii mai invata ceva nou, unii sunt fericiti in prostia lor, altii se intorc de unde au plecat cu o experienta de viata. Cu cat am de-a face cu mai multi oameni si culturi diferite cu atat imi dau seama cat de putin stiu si cat de mult generalizam ( credeam ca le stiu pe toate ) cand am plecat de-acasa.
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

panzer
Posts: 115
Joined: 05 Jan 2009, 16:21

Re: Emigram sau nu ?

Post by panzer »

E bine sa fii tanar in Romania si pensionar in Germania! :wink:

Cine a facut un business case Romania vs tara straina (UK, Germania, Canada) stie ca e f mult adevar in declaratia de mai sus.

User avatar
lordu73
Posts: 251
Joined: 15 Aug 2013, 11:28
Location: Tg Jiu

Re: Emigram sau nu ?

Post by lordu73 »

Eu cred ca e bine sa traiesti acasa la tine in Romania, cu banii cistigati intr-o tara straina.
:lol:
"You have your way. I have my way.
As for the right way, the correct way and the only way, it does not exist" - Nietzsche.

Post Reply