Kross, din ce stiu (nu tin musai sa te contrazic, dar...):
- nu am vazut nici auzit vreodata de VHS marcat Technics.
- existau intradevar VHS "deck" dar de obicei faceau parte dintr-un "combo"(asa spun americanii) format din partea mecanica deck si partea cu tuner. De obicei erau portabile si semi-profesionale. Dar in mod normal (pentru casa, piata consumer) toate VHS HiFi aveau tuner (stereo!). Player-ele nu aveau tuner dar alea nu se pun, erau facute sa fie ieftine si nu am auzit de vreunul sa fie HiFi (adica stereo).
- apropos, exista si video stereo care nu e HiFi, avand capul fix audio impartit in doua benzi audio. Calitatea e la jumatate cat un casetofon slab (din cauza vitezei benzii si latimii caii audio).
- intradevar, JVC e firma creatoare a VHS-ului si cea mai tare marca in domeniu. Nu stiam ca au apartinut de Matsushita. Alaturi de Panasonic (deci Matsushita) au produs video recordere profesionale fiind cele mai tari marci in domeniu impreuna cu, evident, SONY. Dar la VHS "de casa" cei mai tari au fost in ordine, JVC, Panasonic si abia apoi SONY care desi au fost proiectate si lucrate mai bine, totusi ca performante nu se ridica la egal cu primele doua.
- acum zeci de ani reparam VHS-uri (mai faceam un ban dar asta nu conta cat faptul ca in anii 80 mereu aveam cel putin un aparat video pe care-l foloseam cat voiam. Pe vremurile alea la un aparat care costa cat un apartament sau cat o masina, si reparatia costa pe masura. Unii reparau pe gaini, porci, rate, oi, altii pe bani, altii pe damigene de vin, eu reparam aproape gratis cu conditia sa am video macar cateva luni sa ma uit la filme. Evident, pe vremea aia cum aveai video, aveai si musafiri!

)
Ei bine, ce vreau sa zic cu reparatul - scurmand in matele VHS am constatat ca JVC erau geniali! Am desfacut niste aparate care m-au lasat masca! De exemplu VHS care nu avea curele pentru ca totul, dar totul era.... pe motoare direct drive! Nu mai spun ce macanica aveau, ce materiale! Fabulos!
- marcile germane erau intradevar OEM-uri japoneze. De exemplu am la colectie un VHS HiFi Telefunken care este pur si simplu un JVC (model cap de serie) caruia i-au schimbat un pic designul (fatzaul). L-am cumparat stricat din Germania in speranta sa am vreodata timp sa-l repar. E un aparat care nu arata din cale afara, e si destul de turtit ca dimensiuni insa sub capota e lucratura de-ti cade basca din cap!
Am si SONY, am avut chiar si in anii 90 SONY din alea cu fatzaul care se rabateaza tot in jos (oau ce lucratura, ce proiectare, cum s-au gandit sa faca sertare cu placile sa le rabatezi sa le poti depana! Tambur rotativ cu 8 capete! Pe care le schimbam... manual! Ce nebunie, ce rabdare! Proiectarea de la SONY bate tot!) Dar totusi ca imagine erau batute de niste JVC mai subtirele, mai putin spectaculoase. Insa SONY aveau sunet foarte bun!
De obicei Panasonic nu au cel mai bun sunet, dar au o mecanica faina, silentioasa si care nu strica casetele. Nici JVC nu sunt toate geniale la sunet dar sunt cam toate, dar toate, geniale la imagine! De exemplu am la colectie un JVC din vremea veche (probabil model inainte de 1984), din ala argintiu, tabla groasa, mult fier, greu, traf si nu sursa in comutatie dar nu e HiFi, e mono normal. Ei bine, asta merge impecabil desi nu i-a schimbat nimeni nimic in el si are o imagine ca am ramas uimit (la comparatie cu alte video). As spune ca bate la imagine modele mai noi HiFi! Dar evident, in ziua de azi imaginea dintr-un VHS e o gluma proasta, pana si un Divx prost il bate. Insa totusi nu il bate la CURSIVITATEA imaginii. Digitalele sacadeaza, au o anume tocare a cursivitatii. Si ca in audio, detaliul nu e totul. De multe ori o imagine cu mult detaliu, contur (ca de desene animate), mult sharp, brici cum spune omu', e intrecuta ca feeling artistic de o alta imagine mai putin detaliata dar mult mai cursiva, avand culori mult mai naturale si mai frumoase. Chestie de "impresie artistica". Dar m-am pierdut cu textul.... Sa revin!
- ai o fixatie (printre altele) cu integratele contra discretelor. Realitatea nu e in alb si negru, multe circuite integrate sunt o solutie chiar mai buna decat varianta pe discrete. De exemplu si mai ales in video! Integratele au si avantajul unei stabilitati termice mai bune, sau mai bine controlata. Si avantajul ca in ele se pot pune componente de mare calitate cu mare precizie ca parametrii electrici. Defapt toate aparatele video de la bun inceput sunt pline de integrate. Asta nu dovedeste nimic, nici ca-s bune, nici ca-s proaste, de la caz la caz. Faptul ca multe modele low-cost folosesc integrate IEFTINE ca sa iasa aparatele ieftine, nu dovedeste ca integratele sunt automat o solutie inferioara! Nici macar in audio. Apropos de audio, unul din cei mai geniali proiectanti in audio (raportat la toata istoria audio in electronica!), Bob Carver (un geniu rebel!) a folosit la greu integrate in aparatele sale audio inca din anii '70! Daca unul ca Bob Carver a folosit asa ceva, poti sa fi linistit ca vorbesti prostii!
- problemele de vechime se manifesta la toate aparatele. Insa conteaza unde si cum au fost depozitate. De obicei cele care au zacut prin garaje sau poduri (frig, umezeala, caldura prea mare, etc) sunt cele mai afectate. Iar cele mai bine conservate sunt cele care au stat in casa locuita permanent sau in depozite bune (cu temperaturi si umiditate medii) in ambalajul original. Insa conteaza si calitatea fabricatiei. Japonezii in anii 70-80 faceau piese de cauciuc la o calitate care (probabil) azi nu o poti obtine nicaieri sau o obtii la preturi aberante (ma gandesc ca mai exista aplicatii speciale ca cele militare, medicale sau cosmos).
- video VHS "surround" nu am vazut, nu am auzit (nu contest sa fi existat dar ma intreb cum!?). Motivul este simplu - pana la aparatia Dolby Digital (AC3) si mai tarziu DTS, exista doar Dolby PROLOGIC de care sigur ai auzit. Acesta consta intr-o codare speciala (prin defazari din cate stiu eu) in semnalul audio stereo. Practic un semnal audio stereo cu Dolby Prologic se aude normal daca e redat direct de un aparat stereo, adica nu-ti dai seama ca e codat sau ca are ceva anormal. Insa daca il bagi intr-un decodor Dolby Prologic, acela va scoate semnal stereo pe fronturile stereo, un canal de centru precum si doua canale surround spate, asanumitul 5.1. Poate au fost si VHS-uri care aveau incorporat decodorul Prologic si la spate aveau mufele de iesire semnal de linie 5.1. Poate la diverse "combine" cu VHS in anii 90 cand aparatele video devenisera niste gunoaie de plastic usor si consumabil. Dar tot in perioada aia, cam de la sfarsitul anilor '80 "lumea buna" folosea aparate VHS HiFi stereo din care scoteau analogic (deci pe mufele RCA) semnal stereo pe care-l bagau intr-un receiver surround care avea (doar) Dolby Prologic si ala facea asazisul 5.1.
- alta chestiune - pe la sfarsitul anilor '80 aparuse Video Disc-ul, adica un aparat analogic cu disc optic, probabil il sti. Discurile erau problema, trebuia ai sa super fabrica sa faci din astea, era o tehnologie serioasa! Imaginea era maximum posibil la formatul ala, peste orice VHS iar sunetul era stereo Dolby Prologic. Daca trageai pe un video HiFi se conserva sunetul Prologic. Asta era tot surroundul existent pana pe la sfarsitul decadei '90 cand a aparut AC3 si apoi DTS care sunt cu totul alta poveste, se poate spune, primul surround adevarat. Fostul Dolby Prologic e un fel de surogat, boxele de spate gujuie si foshnesc si ele ceva sa faca un fel de iluzie de spatialitate, tot sistemul e foarte dependent de asezarea in acustica camerei si are putine optiuni autentice de setare si corectare functie de spatiul acustic. Nu e un surround adevarat precum Dolby Digital si DTS care au de la bun inceput nu 2 canale ci 5 sau mai multe canale distincte (apropos, am si un video disc la colectie, o matahala de vreo 15 kile cap de serie anul 1990 pe care l-am luat pentru audio, deoarece citeste orice disc optic, deci si CD audio. Dar am gasit si niste video discuri, probabil le sti, alea mari. Sunt senzationale ca imagine si sunet pentru respectivul format. Ideal pentru asa ceva este sa ai un televizor CRT, deci cu tub, dar merge si o plasma. TFT/LCD/LED sunt naspa pentru asa ceva!).
prostia, ignoranta, lipsa educatiei elementare sunt cele mai letale arme de distrugere in masa.