DIY sau defapt ce inseamna ? Exemple.

DIY, Accesorii , Tips&Tricks
Post Reply
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15378
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

DIY sau defapt ce inseamna ? Exemple.

Post by momolo »

Ce inseamna DIY ?! In traducere libera inseamna sa ti-o faci cu mana ta. :D Wiki spune clar:
Do it yourself (DIY) is the method of building, modifying, or repairing something without the aid of experts or professionals.
http://en.wikipedia.org/wiki/Do_it_yourself" onclick="window.open(this.href);return false;

In limba noastra termenul a fost preluat cu multe intelesuri, nimic iesit din comun.
In opinia mea domeniul audio "DIY" nu are o delimitare clara si nici nu cred ca ar trebui. Defapt multi fosti DIY-eri plecati dintr-un garaj sau o magazie au ajuns fondatorii diverselor branduri audiofile care azi au ajuns la "scoruri" inalte (ma refer la preturi, adica ceea ce trezeste cel mai mult fascinatia eterna a rumanului sarac, fascinatia pentru miile de euroi in timp ce el nu vede nici macar cum arata o suta de euro si s-ar tocmi zece zile pentru zece lei. Apropos, sarac este un termen subiectiv si imprecis dar in mod cert saracul chiar daca are sau nu are bani, in mod cert are o mentalitate de sarac).

Cred ca daca ar fi sa o luam nemteste, adica stiintific, domeniul audio "DIY" inseamna cam tot ce nu este executat pe o linie de productie in serie. Asta implica in fapt atat pe cei care practica acest "sport" fara sa-si castige existenta din lucrul asta, mai bine spus doar ca hobby (cei care mai mult baga bani decat sa scoata - apropos, putini sunt cei care nu au castigat niciodata vreun ban, delimitarea de hobby este facuta daca exista profit sau nu), dar si pe cei care ori isi rotunjesc veniturile din treaba asta (adica cei care au profit), ori pur si simplu ajung sa-si poata asigura existenta din aceasta foarte diversa ocupatie denumita generic "DIY", ocupatie care poate implica de la depanare electronica, modificari/imbunatatiri de aparate sau boxe de serie cat si construirea unor montaje/aparate/boxe de la zero.

Din punct de vedere forumistic romanesc pare sa existe o problema cu cei care castiga sau chiar reusesc sa-si asigure existenta din activitatea "DIY" atat partial pana la integral (oameni care au merite si talente fara de care nu ar obtine profit), o problema care apare atunci cand unii dintre ei se erijeaza in ceea ce nu sunt. Poate exista si categoria de mijloc, cei care obtin profit si tot ce castiga baga in piese si ustensile/scule; acestia poate se considera hobbysti si ajung sa fie intelesi gresit.

Poate nici asta nu e o problema, pe forumurile civilizate din lumea civilizata nu am observat obsesia profiturilor si castigurilor personale dar probabil aia sunt ceva mai cu burta plina si cu mai putine frustrari la activ in timp ce in societatea noastra, noi cei mai multi suntem loviti de o anume mentalitate si neincredere.

Probabil este ceva firesc dupa atatia ani de minciuna si ipocrizie, defapt dupa o viata intreaga de asemenea apucaturi in mediul public si privat. Toata societatea romaneasca este lovita de neincredere, s-au facut si studii sociale care arata clar, cetateanul majoritar este un om prin definitie suspicios. Nu e de mirare dupa tot ce s-a intamplat si se intampla in toate domeniile printre care, cel audio este o furnica anemica, microscopica si neinsemnata. Un domeniu care nu este scutit de tepari si excroci deoarece rumanul cand nu este tinut cu frica si forta, cand se simte el liber sa faca ce vrea (adica democrat :lol: ) se pune pe abuzuri, abuzand de la bancile din Malluri si cosurile de gunoi publice pe care le devalizeaza pana la orice ii iese in cale fara paza si control. Defapt as putea spune ca cei abuzati devin la randul lor abuzatori si in felul asta se dovedeste ca societatea mioritika nu poate functiona cat de cat normal fara satrapi si sistem politienesc. Probabil ailalti din vest au trecut deja prin ce trecem noi azi.

...Ok, sa termin cu blablaiala psihologico-filozofico de doi lei si sa pun punctul pe i - pe forumurile autohtone a iesit mereu scandal cand unii au incercat sa pozeze in ceea ce nu sunt. Daca vreunul o face de amor propriu nu-i nici un bai, este omenesc, cu totii avem orgoliu dar cel mai mare scandal a fost mereu cand sub diverse camuflaje si prefacatorii existau pe undeva interese materiale, banesti. Din cauza asta s-a creeat o mocirla care a atins pe toata lumea, inclusiv pe cei care nu se prefaceau cu nimic (adica sinceri in prostia lor.....Si va asigur, acum scriu in calitate de Prost ! Caci nimeni nu e scutit de prostie). Partea ceea complicata este trierea, cum poti sti ca unul are intentii absconse sau chiar este "antamat" (cateodata unii nu sunt antamati explicit ci doar prin sugestie si manipulare "prieteneasca".... stiti si voi, acea "prietenie" de interes) si cum sti ca altul este sincer (in prostia lui, in entuziasmul lui, in naivitatea lui). Ei bine, nu poti sti insa cu atat este mai grava o realitate, diversi buni manipulatori reusesc sa se camufleze printre acesti, hai sa-i spunem, entuziasti naivi (unii chiar prosti, si eu unul nu ma scutesc de acest calificativ :D ).

...Ok, ati intreba ce legatura are sula cu prefectura ?! Pai cam are deoarece domeniul DIY ( :lol: ...defapt intreg domeniul audio-stereo) are legatura cu banii si cheltuiala. Ca daca nu ai bani, de unde piese, de unde scule ?! Si iaca, asa cum prieteniile si frătiile se strica mereu de la bani, tot asa si atmosfera forumistica se otraveste. Si iata cum unii ajung sa nu mai scrie nimic public, iata cum forumurile ajung mai active in mesajele pm decat in public.

Parerea mea, leacul pentru treaba asta sta in curaj. Curajul de a urma calea adevarului simplu. Toti cei care au incercat intr-un fel sau altul sa se erijeze in ceea ce nu sunt (de obicei in opusul a ceea ce sunt) au ajuns pana la urma incurcati in propria plasa de ei tesuta.

Cand am spus toate astea am avut in vedere si diversele intamplari pe forumul electronistilor si defapt oriunde pe netul romanesc apar cam aceleasi probleme, toate plecand de la ceea ce am spus mai sus, dorinta unora de a parea ceea ce nu sunt. Domeniul DIY nu e deloc scutit de asta, dimpotriva!
Insa timpul alege graul de neghina.

Ok, am terminat trancaneala. Hai sa dau un exemplu de mester DIY care acum multi ani, 1989, a hotarat sa-si transforme hobby-ul (probabil profitabil) intr-o afacere la lumina zilei.
Accesati site-ul cu browserul explorer (pe altele mie mi-a facut probleme..... iata altii cu site de rahat! :D ), aveti ce vedea, munca si iarasi munca! Cinstita, la lumina zilei si pe firma:

http://www.aurionaudio.it/index.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.aurionaudio.it/Modifiche%20CD%20players.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15378
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: DIY sau defapt ce inseamna ? Exemple.

Post by momolo »

Niste poze ale firmei Aurion (fondator Alberto Maltese) din Sicilia (iata ca functioneaza cu bunavointa! Si e ceva de lucru la postat linkuri!)
Aici, la moficari si tunări e munca adevarată, nu inlocuit 10 mF cu 10 mF de culoare violacee sau verde smaragd dupa cum prefera clientul (afon in electronica caruia ii poti vinde gogosi) :D
Clientii astora sunt periculosi deoarece dau cu urechea :lol: Astfel, aici vedem un DIY cu adevarat greu!

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

Post Reply