Femei audiofile...?

Doar o vorba sa-ti mai spun
Post Reply
oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Femei audiofile...?

Post by oake »

Nu stiu daca a mai fost deschis subiectul asta pana acuma, daca nu, stau si ma intreb: exista asa ceva. Din experienta mea de pana acu, cat si a prietenilor mei se pare ca nu. Este oare posibil ca aceasta componenta frumoasa a spatiului muzical sa ne fie deschisa doar noua? De exemplu, sora mea, melomana inraita nu suporta basul sub toate formele lui. Prefera sunetul gen radio sau mai rau telefon. Cu toate acestea nu a ratat nici un festival Enescu. Si mi-a povestit cu lux de amanunte ce s-a intamplat acolo. Poate avem, biologic, auzul altfel construit (ceea ce nu cred ca e cazul). Si nu ma refer la sotioara unuia sau altuia care, din intamplare nu simte sunetul lafel ca noi, dar ma refer la aspectul general. Sa fie oare audiofilia, cu tot ce inseamna ea, un atribut pur masculin?

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: Femei audiofile...?

Post by remoteviewer1 »

Subiectul pare complex si orice parere radicala poate duce la o concluzie gresita, incepand de la definitia de audiofool. In general femeile nu au hobby-uri sa zicem costisitoare si sunt mult mai practice ca noi in cheltuirea banilor(nu se poate generaliza). O femeie sa zicem europeana, prefera de exemplu sa calatoreasca, decat sa umple o sufragerie plina de scule. Asta nu inseamna ca nu apreciaza muzica buna, in general observand la spectacole prezenta feminina in mare numar. Pe forumurile din afara prezenta lor este destul de scazuta, forumurile fiind apanajul bulailor mai mult sau mai putin singuratici (printre ale audiofiliei). La procent de melomane (a nu se comfunda cu mameloane!) nu cred ca se diferentiaza mult de barbati, insa cele care cheltuie sume semnificative pe aparatura cred ca sunt aproape inexistente (si pe buna dreptate :mrgreen: ). Eu cred oricum ca audiofilia dusa la extrem (cursa continua dupa upgrade si schimbatul componentelor din plictiseala) este de fapt o revarsare a unor frustrari (cu precadere masculine), ca si casa cat blocul sau gipanul pe asfalt, etc

Sunt unii barbati, probabil din nesiguranta(cu predilectie in cazul unor tzepe ma gandesc eu...), ce simt nevoia aprobarii din partea consoartei cu privire la calitatea auditiva unor componente. Consoarta probabil ingrijorata(fiind si diplomata), ii spune barbatului: da draga se aude super...(am mai discutat pe aici cu privire la mitul urban ca auzul lor este mai performant) ca sa scape de corvoada si eventual sa nu zica o "prostie" de genul: pai cd playerul ala vechi (xx euro) se auzea mai bine decat acesta (xxx euro).

Ca sa termin aceasta dizertatie ieftina, daca un audiofil este o persoana care apreciaza redarea unui sunet natural printr-un sistem stereo sa zicem, eu cred ca majoritatea femeilor melomane sunt si audiofile (adica sunt capabile sa detecteze sunetul "bun"). Daca audiofilul se confunda cu colectionarul de scule/stele/laudaciuni de prin reviste, atunci in mod sigur majoritatea reprezentantelor sexului frumos cred ca nu se integreaza in aceasta definitie. Parerea mea...
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Re: Femei audiofile...?

Post by oake »

remoteviewer1 wrote:daca un audiofil este o persoana care apreciaza redarea unui sunet natural printr-un sistem stereo sa zicem, eu cred ca majoritatea femeilor melomane sunt si audiofile (adica sunt capabile sa detecteze sunetul "bun"). Daca audiofilul se confunda cu colectionarul de scule/stele/laudaciuni de prin reviste, atunci in mod sigur majoritatea reprezentantelor sexului frumos cred ca nu se integreaza in aceasta definitie. Parerea mea...


Etimologic vorbind audiofilul este un iubitor de sunet. Evident ca orice meloman care isi pune cat de cat problema :cum suna, poate aprecia un sunet bun sau unul mai putin bun, femeie sau barbat. Problema este ca (si cuma ma refer la femei) nu-si pun problema, nu sunt interesate de cum suna. Vorbeam cu un prieten audiofil, in timp ce testam niste scule, prieten a carui nevasta este pianista...'' ce noroc pe capul nostru cu nevasta ta. Hai s-o chemam si sa ne lamureasca pe noi profanii ce si cum e cu sunetul. Iar el mi-a spus " degeaba o chemam, ea nu este interesata de cum suna un sistem dar este interesata de tehnica interpretativa a solistului, stilul, aportul... etc al dirijorului, in general constructia muzicala si nu cea auditiva."
Total de acord ca femeile nu sunt interesate in shopping de trancote, de constructii auditive elaborate si mai ales scumpe, ele au cu totul alte prioritati ceea ce mi se pare firesc. Atata doar ma surprinde ca nu au nici o reprezentare fata de sunet (nici macar cele care se exprima prin intermediul sunetelor pana la urma). Cel putin asta am constatat eu pana acuma.

Kostas
Posts: 1482
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: Femei audiofile...?

Post by Kostas »

Auzi Oake, nu ti-e bine asa cu baietii in audio, doresti in val de audiofile care sa-ti spuna - Vezi ca ai praf pe traf, ca nu luceste cablu, etc. :)
Eu zic sa te linistesti si sa iei aceasta nobila indeletnicire ca pe un refugiu unde poti sa faci perfornanta fara sa fi sacait de sexul frumos dar atehnic :D
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: Femei audiofile...?

Post by remoteviewer1 »

Vorbeam cu un prieten audiofil, in timp ce testam niste scule, prieten a carui nevasta este pianista...'' ce noroc pe capul nostru cu nevasta ta. Hai s-o chemam si sa ne lamureasca pe noi profanii ce si cum e cu sunetul. Iar el mi-a spus " degeaba o chemam, ea nu este interesata de cum suna un sistem dar este interesata de tehnica interpretativa a solistului, stilul, aportul... etc al dirijorului, in general constructia muzicala si nu cea auditiva."
Din ce am observat (nefacand un sondaj relevant, asa ca o impresie generala), muzicienilor sa zicem "profesionisti" li se rupe in paispe de calitatea sonora perceputa de audiofool. Din ce am citit din parerile unor muzicieni(iarasi vb de chestii vorbite pe internet) exista foarte multe sanse ca o inregistrare sa iasa prost (poate o raceala a interpretului ce ii influenteaza vocea, calitatea camerei unde se face inregistrare, ziua nu tocmai buna a pianistului, etc.) din perspectiva lor(nu ma refer la calitatea inregistrarii, numarul microafoanelor, etc.). In acest caz sunt o inregistrare audiofila ce ne unge pe suflet, poate sa fie o reprezentatie de o calitate indoielnica dpdv interpretare. In plus, audiofilii nu prea sunt priviti cu ochi buni de unii muzicieni (si pe buna dreptate) deoarece ar prefera ca acestia sa cheltuiasca bani pe muzica originala si achizitionarea de bilete la concerte(pentru a sustine industria, fiind destul de greu in ziua de astazi sa te intretii ca interpret de muzica) si nu sa bibileasca doze, brate si nu stiu ce cabluri(sa nu mai zic probabil de cum sunt vazuti cei ce folosesc sursa de muzica calculatorul cu zeci de mii de fisiere copiate ce canta pe scule de mii de euro...) :) .

In consecinta, eu cred ca audiofilul nu e in general un individ privit cu simpatie in societate, de aici reiesind si cercul relativ restrans in care se invarte :) .
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Re: Femei audiofile...?

Post by oake »

kostas wrote:Eu zic sa te linistesti si sa iei aceasta nobila indeletnicire ca pe un refugiu unde poti sa faci perfornanta fara sa fi sacait de sexul frumos dar atehnic :D


Chiar nu vreau sa ma ascund in spatele unei fuste (sau rochite) cat ar fi ea de frumoasa. Demersul meu a fost facut in sensul in care am observat o inapetenta in spatiul sexului ''frumos'' de a marsa in spatiul sonor. Chiar nu stiu daca trebuie sa fac performanta ascuns, pe undeva, de ochiul vigilent al sexului ''frumos''.

Post Reply