Spirit Crusher wrote:Review-ul dat de stereophile (
http://www.stereophile.com/solidpreamps" onclick="window.open(this.href);return false; ... index.html ) se incheie concludent: " Absolutely, positively, very highly recommended".
astea sunt "review"-uri cumparate. Tot ce scriu aia (si altii de genul asta) e platit mascat prin diverse forme incepand cu publicitate sau spaga directa. Nici o lauda a alora nu este pe gratis sau sincera. Din punctul meu de vedere nu fac doua parale astfel de review-uri si sunt chiar toxice. Cateodata laudele (platite cum am spus) se nimeresc pe realitate si de aceea isi permit sa continue. In momentul cand acum peste 25 de ani s-au desfintat testele de laborator independent, totul s-a transformat in marketing. Mi-au relatat (direct, personal) oameni implicati in domeniu cum li se cer bani (direct de la obraz) de la fiecare publicatie de genul asta daca vor sa "fie bagati in seama". Nu exista nici un fel de obiectivitate, nici corectitudine si nici sinceritate iar toti famosii editori tip "guru" traiesc dintr-un balans intre opinia vanduta pe bani si camuflarea acestei opinii prin asazise exprimari "pe sub randuri" sau "texte critice" (si stim ca pana si critica sau publicitatea negativa este defapt ...publicitate). O data ce ti-ai vandut o data opinia nu exista cale de intoarcere, ai pierdut-o definitiv.
Din aceasta cauza gasim (asa cum a spus si tipul de la Harbeth dupa vizitarea salonului de la Munchen) cele mai mari coloratii si cel mai incorect sunet exact la brandurile cele mai faimoase. Pentru ca (sa explic celor care nu cunosc "tainele") un brand este sustinut de publicitate (marketing) la adapostul caruia firma "isi marcheaza" brandul printr-un sunet specific (= colorat anume).
Scenariul este clasic, intai cumparatorul este fidelizat, i se induce prin metode dealtfel clasice un sentiment de apartenenta la o "echipa", "gasca" (brandul) si astfel e transformat in "microbist" (care "tine cu ai lui"). O data transformat omul inceteaza sa mai aiba dubii, sa mai verifice, sa-si mai puna intrebari, adica sa fie "carcotas" inghitind tot ce-i serverste brandul lui "de suflet". Si cum auzul se adapteaza extraordinar, omul se obisnuieste rapid cu un anume sunet pe care-l considera in mod automat ca fiind "cel corect". Firea umana este conservatoare, probabil e ceva genetic sa ne temem de schimbari si sa ne simtim bine si in siguranta cu ceea ce ne-am obisnuit.
Fidelizarea se face clasic, nu exista metode speciale pentru acest domeniu (audio), oricum sunetul nu conteaza in toata aceasta poveste si cei care cad in plasa sunt tocmai aceia care nu sunt siguri pe ei si pe ce aud ("audiofilul" care nu a calcat niciodata intr-o sala de concert life, care nu a auzit niciodata instrumente muzicale clasice fara amplificare, care nu are cultura muzicala si defapt caruia nu-i place in mod real muzica, "audiofilul" care nu are nici cunostinte tehnice de baza, foarte importante pentru intelegerea unor fenomene si cauze, etc, etc; e un intreg profil si este usor de analizat).
Spirit Crusher wrote:In urmatoarea perioada am in plan sa compar Burmester 011 cu cat mai multe preuri. De la un magazin audio din Bruxelles as putea lua in probe (toate la mana a doua, of course) : Metronome Technologie PA1 Signature, AudioResearch SP15PS, Mark Levinson N°38, Modwright LS100 si Hegel P20. Vreo cineva care are expierente cu vreo unul dintre aceste produse?
sporadic si putin am ascultat cateva din astea fara sa pot spune ca a fost destul sa-mi fac o impresie clara. Dealtfel cel mai important lucru e potrivirea intre preu si final in contextul unor anume boxe. Asa ca unica alegere e proba practica iar daca poti si compara (asa cum ai zis) ar fi ideal, minunat.
Ca stil de sunet as incepe cu Metronome Technologie care mi se par muzicale, orientate catre asa ceva.
AudioResearch mi se par interesante dar mai putin universale, adica mai putin adaptabile la combinatii si exista un sound specific AR care nu e rau insa nici pe toate gusturile.
Mark Levinson mi se par mai seci, sound mai "de tranzistor" insa asta nu e neaparat o pecete negativa, exista situatii in care se potrivesc, mai ales cu lampa pe final.
De restul habar nu am, doar o data la o expo am ascultat ceva de la Hegel intr-o camera insa nu se pune, nu am cum sa-mi fac o parere.
Conteaza mult si ceea ce doresti sa obti de la soundul sistemului, mai multa rezolutie, mai multa muzicalitate, mai multa precizie, mai mult spectacol tridimensional, mai multa viteza. Conteaza foarte mult si cablurile, ar fi bine sa ai mai multe cat mai de calitate, sa schimbi cu rabdare daca ai destul timp. Nu e usor sa judeci insa daca beneficiezi de multe zile in care poti pastra sculele la tine sa le asculti zilnic in diverse situatii, asta e bine, dupa o vreme vei alege fara efort, te vei atasa de un anume sound dupa gusturile si criteriile tale a ceea ce inseamna calitate audio.
O singura chestie mai spun asa cum a spus si
SOLO mai demult, preul este cea mai dificila piesa din sistem. Nu uita de cabluri! Cele mai importante sunt alea de alimentare, apoi cele de semnal.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)