domnujim a avut o reactie justificata, eu unul cred ca as fi scris ....aceleasi lucruri. Si nu cred ca sunt suspectat ca ma plac din cale afara cu
domnujim (cu care pe un forum defunct nu m-am placut din cale afara, unii stiu).
viobio, eu nu pot intelege cum dupa atata palmares nu ti-ai dat seama de niste lucruri atat de simple ?! Asta e mirarea mea!
Nu degeaba ti-am recomandat o discutie privata cu dl. Panaitescu. Nici dansul nu a stiut multa vreme despre aportul cablurilor (sarmelor) in audio, ba mai mult, dansul a asistat si auzit cu urechile lui la modificarea introdusa in sunet pur si simplu numai de la asezarea unui amplificator pe o platforma sau alta, pe un rack sau pe jos (nefiind nevoie de nici un blind-test, asta e o marota la cei care efectiv habar nu au. Modificarile in sunet induse de sarme si alte chestii sunt atat de mari incat blind testul este efectiv ridicol....).
Apropos, chiar in acest moment unii dintre noi (la care te-ai referit voalat ca fiind "
niste snobi prosti, atehnici care platesc taxa pe prostie", adica tot o marota clasica a celor care se afla intr-o necunoastere completata cu infatuare) facem un experiment si apreciere de auditie cu ultima creatie a d-lui Panaitescu, acele monoblocuri cu 805.
Pentru ca in final, indiferent de teorie, osciloscoape, masuratori si grafice, o scula audio se adreseaza urechilor.
E stiut (probabil de toata lumea....insa am dubii ca stie toata lumea!) ca o scula audio oricat de perfecta ar fi in masuratori, oricate grafice minunate ar avea si oricat de superba i-ar fi constructia, daca nu incanta urechile, este un esec.
Si aici intervine alta marota legata de aia cu blind-test-ul (pe care o consider o "marota-carte-de-vizita" reprezentand ingnoranta in domeniu.... ignoranta care poate fi prezenta chiar si la persoane cu vechime mare in surubareala, ingineri electronisti poate buni in meseria lor, DIY-eri foarte harnici si destoinici, etc), cum ziceam, alta marota des uzitata este ca
sunetul de calitate ar fi de multe mii de feluri si ar tine de gusturi. Nimic mai gresit de atat! Sunetul de calitate e unul singur si nu are nici o legatura cu gusturile in timp ce
sunetul de proasta calitate e in mii de feluri si tine de gusturi.
Oricum, chestiunea asta cu cablurile mi se pare atat de simpla incat (asa cum a spus si
domnujim) parca imi vine si sila sa mai reactionez la aberatia clasica care apare cateodata pe forumuri (mai ales pe cele cu profil DIY si electronica).
Modificarile induse de sarme intr-un sistem audio DE CALITATE (si aici e cheia discutiei!) sunt atat de mari incat avem cu totii o vorba clasica, "
si o baba surda si-ar da seama!".
Au fost multi forumisti in trecut care au combatut chestia asta cu cablurile, la fel sau chiar mai crunt decat a aparut acum
viobio (de data asta pe mine in premiera chiar m-a amuzat!) si care dupa ce au avut ocazia sa asculte un sistem audio
de calitate si sa auda cu urechile lor acest fenomen dealtfel, ori au disparut din discutii (deoarece le era jena), ori au dat-o la intors. Astfel, de la o vreme incoace au aparut din ce in ce mai rar astfel de discutii ridicole, ramanand poate doar pe forumurile de computere intre uzerii care asculta mp3 pe Lojitec.
NU este nimic rusinos in a invata la orice varsta. Cu totii avem de invatat insa cel mai grav moment este acela cand ajungem sa credem ca nu mai avem nimic de invatat, cand ajungem la
autosuficientza. Ori tocmai de aceea eu in calitate de moderator nu pot taxa replica dura a unui coleg de forum (

...defapt o salut! M-a scutit pe mine!...) deoarece am avut deaface cu un puseu de autosuficientza din partea cuiva care se afla intr-o situatie de ignoranta fara sa stie.
Cu totii am fost la un moment dat, macar o data intr-o situatie similara. De exemplu un bun prieten, inginer electronist, in urma cu multi ani de zile se tavalea de ras impreuna cu alti colegi electronisti cand au citit si auzit despre rodarea cablurilor si cabluri in general. In prezent el este ca noi, multi pe aici, lamurit cu fiecare fenomen si intre timp a platit bani foarte grei pentru cabluri "audiofile", desi in trecut gandea exact ca unii "electronisti" prezenti aici!

Si va asigur, este un om care nu poate fi influentat de nimeni mai ales ca-i si un exceptional inginer! Dar cu timpul el a experimentat (
avand mintea deschisa), a auzit si s-a lamurit cum este. Colegii lui au ramas in neagra bezna a mintii si mai rad si azi de chestiile astea. El i-a lasat in pace, si-a dat seama ca la un moment dat s-a deschis o prapastie intre ei, o prapastie comunicationala....
prapastia ignorantei in stare inconstienta.
lucian adrian wrote:Revenind la subiect, mult timp am fost sceptic insa odata cu trecerea anilor, cu upgrade-uri si educarea traductoarelor situate de o parte si alta a capului a trebuit sa accept ca un miez de adevar exista.
o intrebare scurta si directa - ce "traductoare" (adica boxe) ai ?! Daca ai mai multe, care sunt cele mai bune pe care le ai?
punct slab in circuit. Ori in conditiile in care am auzit si stiu atatea lucruri care influenteaza sunetul (
unele in sfidarea logicii tehnice!), este foarte posibil ca acele sigurante.... sa conteze! ...Si atunci tu vei fi cel ignorant care rade de ceea ce nu cunoaste.
Faptul ca poate nu conteaza la o trancota HiFi sau cine stie ce troaca de scula DIY, este irelevant. Relevant este cand conteaza la aparate
de calitate (si care din pacate si spre regretul majoritatiii de aici, sunt foarte scumpe!...).
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.