In primul rand, multumesc interesului acordat si posturilor kilometrice pe care le vad pe thread-ul asta. Ma bucur am starnit interesul vostru
Cred ca nu ar strica un pic de context:
Sursa: Pro-Ject Xperience Basic+ ->
http://www.project-audio.com/main.php?p ... es&lang=en
Pick-ul a fost primit cadou, fara doza - asta a fost practic impulsul pt a face in sfarsit tranzitia catre ceva mai decent
Doza: Ortofon MC-1 Turbo
La doze, tinand cont de potriveala dintre greutatea bratului si compliance-ul dozei (mari multumiri lui Micky pe thread-ul de viniluri pt clarificarea acestei probleme spinoase la prima vedere dar banale in fond

) aveam de ales intre 2 doze in bugetul meu: ortofon-ul si Denon DL-110 care era un pic mai scumpa. Am luat-o pe asta orbeste - posibila greseala
Boxe: Dynaudio Excite X12
Pt boxe am fost in mai multe showroom-uri, astea m-au incantat cel mai mult - cred... - sincer la un moment dat eram cam confuz, cred ca au contat si urmatorii factori:
- pe forumuri (inclusiv aici), lumea are o parere f buna despre ele (cu caveat-ul ca au nevoie de putere mare si sunt dificil de condus)
- par sa se potriveasca cu genul de muzica ascultat de mine (nu prea ascult muzica acustica, mai mult electric)
- erau la reducere (probabil fake, dar am fost influentat clar), si am simtit ca achizitionez ceva la un nivel un pic mai sus decat ce imi stabilisem eu ca si buget.
- in showroom le-am ascultat pe un pick-up project destul de asemanator cu ce am eu
- mi-a fost frica sa ma bag pe piata SH, subiectul boxe mi se pare un pic mai de finetze decat cel al amplificatorului
- in showroom le-am ascultat pe mai multe amplificatoare - mi s-a parut ca cel mai bine se auzeau pe ceva care iesea din bugetul meu (nu mai tin minte exact brand-ul) -> asta m-a facut sa ma gandesc la piata SH
Muzica: Cum am zis si pe thread-ul de prezentari, ascult exclusiv de pe vinil. Toate discurile sunt SH - incerc sa cumpar exclusiv NM, si daca se poate editii US sau UK, si discuri fabricate pana in 1982 (la reissues). Piata de SH mi se pare destul de ofertanta - probabil pt voi melomanii e mai problematic cu discurile audiofile simfonice. Pe rock nu mi se pare ca ar fi probleme - nu cumpar Mobile Fidelity dar nici nu mi s-a parut necesar so far. Dupa cum ziceam si mai sus, ascult mai mult rock electric, acustic as avea mai mult Dylan, Neil Young, un pic de country.
Camera de auditii: apartament de bloc, aprox 20 mp (5 cu 4). Pereti de rezistenta pe latura de 5. O latura de 4 este zidul exterior, cealalta e open space - dar practic tot la un perete de rezistenta se opreste. Am spart tot in rest. Sistemul e pus pe una din laturile de 5.
Amplificatorul: cateva prezumptii de neofit de la care am pronit
- foarte posibil sa nu nimeresc potriveala perfecta pentru mine din prima, din motive pe care le cunoasteti deja cu totii si au tot fost discutate pe aici, deci vreau ceva care sa nu isi piarda din valoare la revanzarea inevitabila - m-am orientat deci catre brand-uri consecrate si mega respectate - ma gandesc ca la un Accuphase de acum 30 de ani daca merge bine si il vand, nu voi pierde decat foarte putin din pretul de cumparere. Asa am ajuns la anuntul respectiv
- al doilea factor ar fi aceste boxe de care sunt constient ca sunt dificile - din ce am citit (wrong, I know), acest amplificator pare sa se descurce cu multe tipuri de boxe - sper sa am noroc practic, desi nu stiu in ce masura sunt capabil sa evaluez daca le duce cu adevarat.
Si acum direct pe subiect:
@Momolo - e vorba de cel din Targoviste. strict intuitiv mi-a inspirat mai mult incredere decat celalalt anunt:
- poze mai multe si mai clare
- aparat care macar vizual arata in stare mai buna decat celalalt
- vanzatorul are relativ putine produse la vanzare - asta poate fi si cu minus,dar celalalt mi-a dat impresia de mare samsar - daca zici ca pare baiat serios o sa ii fac si lui o vizita
- am mai interactionat odata cu vanzatorul acum cateva luni - am cumparat niste viniluri de la el -> un om in jur de 40 de ani care mi-a inspirat onestitate in interactiunea (e adevarat, limitata), pe care am avut-o cu el.
Referitor la toate sfaturile de mai sus, cu ce am ramas (pe langa lucrul evident - sa imi placa ce aud):
- sa nu ma concetrez pe auditie audiofila, ca oricum nu stiu la ce sa fiu atent
- sa ma blindez cu poze ale unui aparat in stare excelenta spre noua si sa compar foarte atent tot ce poate fi vazut la exterior
- mirosul aparatului
- sa mearga aparatul corect functional:
- scot cate o boxa sa fie canalele egale
- sa nu haraie
- comuta boxele A si B -> @hondaru - poti sa imi dai mai multe detalii la ce te referi? cum am precizat, tehnic sunt egal cu 0, am mai prins asa niste chestii dar mai am o gramada de invatat.
M-ar interesa si alte teste din astea practice pe care le-as putea face. Ma gandeam si sa merg cu viniluri de diverse tipuri, sa vad cum se descurca cu muzica variata - daca stiti vreun disc bun de teste, in lista de pe discogs pe care am pus-o pe celalalt thread, let me know.
Astept feedback in continuare - keep them coming