Audiofilie la ... IKEA

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
Post Reply
User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Audiofilie la ... IKEA

Post by LEKTOR »

... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: Audiofilie la ... IKEA

Post by remoteviewer1 »

LEKTOR, manat de avantul creator al link-urilor postate mai sus de tine, am purces astazi mandru la Ikea de romanica cu ganduri mari. Acolo am gasit un fel de Babilon modern al familiei medii de astazi, o mare adunatura de barbati, femei, copchii zburdalnici, eu simtindu-ma un pic stingher de aglomeratia incredibila ce incepea din parcare.

In fine, vroiam sa imi achizitionez un surogat de rack audio, pentru a evita o cheltuiala destul de mare cu ceva dedicat cu un pret pe masura. Surpriza pe care am avut-o este sa dau imediat de aceste bancute ce se folosesc in baie normal, denumite Molger (un nume foarte simpatic dealtfel :roll: ...cam la fel cu majoritatea produselor acestei corporatii cu nume de desfacator de conserve) ce au un pret foarte prietenos cu buzunarul romanului chinuit de tot felul de nebunii. Atentie! Inainte sa purced la drum m-am documentat bine la spatiul disponibil si la dimensiunea sculoaielor din propria batatura, cum ii sta bine unui don' injiner/dorel, cu metrul si creionul in mana. Oricum m-am dus chitit, stiam ce sa cumpar, nu faceam experimente, in prealabil am validat si culoarea cu wifi-ul din dotare.

Inarmat cu doua cutii (bancute) in brate si cu un hot-dog din chiloti de sudor reciclati la 1 leu in bot(cu cel din urma glumeam... :evil:, nu am gustat nimic de la magazinul de mobila de rumegus) am ajuns acasa, scapat de gloata disperata dinainte de sarbatori sa cumpere pe naiba...In fine, mi-am suflecat mainile, si cu imbusul din dotare generoasa (cele doua surubelnite pregatite in prealabil au zacut nefolosite) am mesterit aproximativ o ora pana au iesit din mainile mele (ne)pricepute doua ....doua....bancutze de baie....hmm...stiu dezamgitor...macar par a fi dintr-un fel de lemn cu clei la origine, nu din plastic sau sticla. Dupa ce am instalat aparatura pe ele m-am asezat, mi-am sters fruntea de sudoare (de la surubait si carat) si am exlamat: damn, they look good! Ce sa zic, astazi a fost o zi buna la Ikea pentru mine, mi-am facut un rack la pretul de 4 viniluri mai acatari. Rezultatele le puteti vedea mai jos, nimic extraordinar, ceva decent dupa propria parere:

https://www.flickr.com/photos/96298085@ ... 268909523/

https://www.flickr.com/photos/96298085@ ... 268909523/

https://www.flickr.com/photos/96298085@ ... 268909523/

LEKTOR multam de pont inca odata!
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15151
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Audiofilie la ... IKEA

Post by momolo »

Ce bine arata! (buna idee estetica)
Intrebarea e totusi cum ....suna?!
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: Audiofilie la ... IKEA

Post by remoteviewer1 »

Era si o parte (usor cinica) la sfarsitul postului anterior, cu privire la calitatea sunetului, pe care initial am sters-o...In primul rand, dupa ce faci miscari pe la sistem, e bine sa double check totul, de data incurcai + cu minusul la o boxa si ceva parea ca nu e ok. Acum ca am remediat conexiunea, din ce imi dau eu seama, fata de masa de sticla (pe care statea pick-up-ul si amplif-ul, cd-playerul stand direct pe parchet...) sunetul s-a imbunatatit o idee: bas-ul mi se pare mai curat si mai percutant, sunetul parca s-a mai umanizat un pic, mergand spre ideea de mai cald, mai bine inchegat si mai natural. Parca instrumentele si vocile mi se par mai bine definite. Acum daca mai continui in directia asta cu descrierile, voi fi ars pe rug in piata publica de unii trancotari cu urechea de tabla...eu zic, dupa urechea mea, ca este o imbunatatire pe toate fronturile, atat vizuala cat si auditiva fata de un suport de scule comun.

In plus, platformele de sustinere nu sunt pline, sunt formate din bucati de lemn ca la un gard...mi se pare ca dau posibilitatea sa curga aerul mai bine deasupra amplificatorului ce are obiceiul sa cedeze un pic de caldura in exterior, nimic exagerat insa tot emana ceva...in mediu restrictiv tinde sa incalzeasca destul de tare placa de sus. Pentru posesorii de amplificatoare ce merg rece, acest fapt nu inseamna mare lucru, eu de exemplu E213-ul l-am tinut o buna perioada intr-o cusca ermetica, o comoda tv clasica destul de stransa, si nu aveam probleme deoarece nu se incalzea mai deloc. Pentru L-505u spatiile inchise sunt destul de problematice deoarece dupa jumatate de ora de la punerea in functiune, incepe sa dea caldurica prin partea superioara. La aceste bancute se reduc probabil si vibratiile avand in vedere lipsa unei placi pline de sustinere. Eu zic, pentru cine nu are o solutie dedicata, ca Molger-ul este o solutie decenta.
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1849
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: Audiofilie la ... IKEA

Post by SOLO »

Poti sa imi spui te rog ceva legat de standuri? Eu am spendor 2/3 cu standuri din metal si nu mi se pare maximul.
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

User avatar
Spirit Crusher
Posts: 139
Joined: 10 Nov 2013, 14:04
Location: HARBEarTH

Re: Audiofilie la ... IKEA

Post by Spirit Crusher »

Haha, arata superfain masutele! M-am uitat din curiozitate la Ikea din Belgia sa vad ce si cum. 35 de euro bucata. Scump domne, scump, Dincolo era mai ieftin. Pentru niste scule moderate ca si greutate cred ca sunt minunate, atata timp cat nu ne permitem ceva dedicat. Daca as pune monstruletii mei pe ele cred ca ar incepe sa trosneasca pe la incheieturi.

Nu-mi dau seama foarte bine, dar din fotografii se pare ca boxa din stanga e cam aproape de perete (lateral vorbesc). Din ce-am citit se recomanda minim 1 metru. In afara de auditia pe care am facut-o cu Harbeth-urile Super HL5 Plus (cu Manley Snapper pe vremea aia) le-am ascultat si la un salon audio. Era o camera destul de mare, pe lungime in special, iar boxele erau plasate undeva pe mediana camerei. Ce m-a impresionat foarte tare a fost imaginea rezultata, undeva la 2-3 metri in spate sus. Super senzatie!
Harbeth, vinyl and tubes...

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: Audiofilie la ... IKEA

Post by remoteviewer1 »

Stand-urile sunt diy de la fostul proprietar, sunt din fag lacuit (sheperd style) pe niste spike-uri, nu sunt mare lucru cel putin vizual, sunt insa eficiente.

Spiritcrusher, nu stiu ce greutate au VTL-urile tale, insa eu m-am suit cu fundul pe aceste bancute (am peste 80 de kg) si am si dansat pe ele si nu s-au miscat deloc, sunt destul de solide, crede-ma. Cu privire la greutate, amplif-ul meu are 21 kg si cd-layerul vreo 13 kg (si stau lejer ambele pe o bancuta din asta alaturi de un pick-up de vreo 10 kg impartit la 2) deci in total aprox. 38 de kg sustinute lejer, eu zic ca mai merge inca pe atata fara emotii. Cu privire la spatiul disponibil, acesta este cum este, stiu ca nu ma incadrez in specificatiile de spatiu lateral,insa prefer sa le tin in aceasta pozitie decat sa imi cante peretii odata cu ele, acceptand cel mai bun compromis sonor (dupa urechile mele) in acea camera. Prefer (in camera respectiva) o pozitie cu peretii laterali mai aproape si boxele cantand pe lungul camerei cu un spatiu maricel in spate, decat boxele aproape de peretele din spate si distanta mare fata de peretii laterali. Poate pe viitor ma voi mai juca cu asezarea, insa in acest moment atat am, cu atat defilez, sunt constrans si de existenta unei comode cu TV in aceasi camera. Oricum, aceste boxe sunt renumite a nu fi extrem de pretentioase la asezare, cine stie poate intr-o zi cu soare, vor respira intr-o camera mai mare :) .
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

Post Reply