Cumpar doza buna

Aici ne vindem si cumparam trancotele
Post Reply
Shambala
Posts: 82
Joined: 24 Oct 2008, 19:14
Location: Iasi

Cumpar doza buna

Post by Shambala »

Doresc sa cumpar o doza buna (sau foarte buna) MM sau MC pt auditii home.

Kostas
Posts: 1482
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: Cumpar doza buna

Post by Kostas »

Am o sugestie - specificati o limita de pret, altfel sky it's the limit! :)
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15335
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Cumpar doza buna

Post by momolo »

Kostas wrote:Am o sugestie - specificati o limita de pret, altfel sky it's the limit!
Am si eu o oferta - o doza Kotetzu facuta manual din lemn de cotetz de pasari. Nu s-au executat decat 10 (zece) bucati deoarece sunt bobinate in genunchi intr-o coliba de pamant, sub clar de luna in primul patrar si numai cand sunt ciresii infloriti, iar japonezul a murit dupa ce a ajuns la al zecelea exemplar. A mea este din seria MKIII, adica din lemn de cotetz folosit trei ani, adica cel mai avansat exemplar. Are o culoare verzui-maronie din motive lesne de banuit. Pretul ei de catalog este de 50.000 euro dar eu o ofer la jumatate!
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: Cumpar doza buna

Post by LEKTOR »

Dozele urmatoare ar suna f. bine din cite am inteles - in plus sint mult mai ieftine decit doza lui momolo ! :D

http://www.musicdirect.com/p-6927-clear ... godigital&

http://www.musicdirect.com/p-3054-air-t ... godigital&
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

Shambala
Posts: 82
Joined: 24 Oct 2008, 19:14
Location: Iasi

Re: Cumpar doza buna

Post by Shambala »

Mda, sunteti foarte amuzanti :)
Sa zicem ca se prefera a plati un pret de pana la 500 euro.
Anuntul este pt un amic. Ideea este sa cumpere o doza buna ceva mai ieftin decat din magazine...

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: Cumpar doza buna

Post by LEKTOR »

... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15335
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Cumpar doza buna

Post by momolo »

Shambala wrote:Anuntul este pt un amic. Ideea este sa cumpere o doza buna ceva mai ieftin decat din magazine...
sfatul meu e sa cumpere doza noua si nu second hand. La second hand nu stim cat a fost folosita si mai ales daca a fost folosita corect, daca a fost ferita de campuri magnetice, daca nu a fost bruscata in vreun fel. Doza e un consumabil si oricine poate manevra gresit din neatentie. Am intalnit doua cazuri in care diferente intre exact acelasi model doza erau foarte mari, una fiind explotata necorespunzator. Adica stiu la ureche ce diferenta poate exista!
Evident, cu dozele MM e altceva, acul se poate cumpara nou. Eu la ora actuala sunt fan doze MM si desi am doze MC, nu le mai folosesc de mult.

Din cele (bine) alese de LEKTOR in zona bugetului, cunosc cateva cum suna. As avea o mica obiectie, nu as lua DENON DL103R ci modelul simplu, DL103 (fara R sau alt indicativ).
Daca ar fi sa aleg din lista si tinand cont si de pret, as incepe cu GRADO, apoi DENON DL103, apoi AT-urile (as alege mai degraba AT33) si la urma Sumiko Blue care e mai pretentioasa cu bratele medii si cam grea (desi e la fel de grea cu DENON-ul e mai pretentioasa).

Alegerea ar trebui facuta functie de brat (usor, mediu, greu) si functie de preul phono (unele preuri phono sunt mai bune pe intrarea MC, intrarea MM fiind pusa sa fie acolo, altele care sunt numai pe MM pot fi excelente. Exista un anume matching dincolo de "logica" si datele tehnice si intre doza si preul phono, si din pacate se cam afla doar la ureche).
De exemplu, cunosc bine DENON DL103. Este o doza grea care vrea brate grele si daca se poate, "primitive" la aspect (o teava lunga...cat mai lunga, si o greutate). Evident, ideal ar fi un brat DENON din anii 1960 dar merge si cu anume JVC sau Ortofon, etc, etc. Nu este o doza care debordeaza de muzicalitate insa sunetul este foarte complet, adica nu prea lipseste nimic din informatie, deosebit de detaliata si vie daca e potrivita bine, sunet dinamic si mare, de multe ori si foarte spatial. E o doza grozava la banii ei, nu degeaba se fabrica de generatii! Dar sa nu fie pusa pe "jucarele", brate usoare sau medii spre usor ca nu performeaza.

AT-urile sunt deasemenea in cautare de brate mai spre mediu-greu si merg bine pe tangentiale. Sunetul este deosebit de detaliat si daca nu e imblanzit din preu si cablaraie, este ceva mai taios. Insa o ierti cand o compari cu alte doze care par cu patura pusa pe ele. Dinamica sunetului este foarte buna si evident, depinde de brat. AT-urile sunt poate cele mai prietenoase cu preurile phono.

Despre GRADO modelul acesta nu stiu ca nu l-am auzit insa am auzit altele. Sunt deosebit de finute si delicate la sunet, tare bune pe clasica, parca facute pentru clasica si prietenoase cu bratele medii care sunt defapt majoritare. Dar mai putin prietenoase cu preurile phono, as spune ca Grado sunt cele mai nazuroase la preul phono! Si datorita lipsei ecranajului bazaie din toate motivele, apropiere de alte scule care radiaza campuri electro-magnetice, motoare care radiaza puternic sau trafurile inglobate in diverse table direct drive. Mai degraba m-as feri sa pun o Grado pe un DD clasic japonez deoarece toate au prin ele trafuri de retea si nu sunt cine stie ce ecranate sau departate; cu Grado ar fi bataie de cap. Ar fi ok mai degraba la pickupuri audiofile din cele cu motorul pe curea dus departe de platan. Dar, eu as incepe din lista totusi cu aceasta GRADO, mi se pare excelent pretul la ceea ce poate, dealtfel si dozele alea mai ieftine, MM, au fost intotdeauna prea ieftine pentru ceea ce pot (avand totusi problema asta cu ecranarea).

De Sumiko habar nu am dar am unele impresii de la persoane care stiu ce spun. Poate fi grozava daca se intalneste cu bratul potrivit.

Defapt e foarte greu de caracterizat o doza deoarece sunetul depinde de multi factori, pickup in primul rand, cel care contribuie cel mai mult si decisiv la sunet, apoi doza, preul, cablurile si potrivirea soundului sursei cu amplificarea+boxele (sursa mai dark pentru amplificare mai bright si invers).

Insa lista recomandata de LEKTOR mi se pare foarte buna la bugetul asta si recomand calduros achizitia unei doze noi sigilate, nu second hand!
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

Shambala
Posts: 82
Joined: 24 Oct 2008, 19:14
Location: Iasi

Re: Cumpar doza buna

Post by Shambala »

Hm, asa imi trebuie daca sunt bleg si pun anunt pt altii.
Omul are destui bani pt o doza de 50k euro, dar nu cumpara nicodata nimic daca nu este un chilipir sau nu "face o afacere" ... :(
In al doilea rand, a refuzat insistent sa imi permita sa fac in anunt orice fel de precizari - cele punctate f corect de Momolo.
In al treilea rand, m-a anuntat azi ca pot inchide topicul, ca si-a cumparat doza. In mod surprinzator a luat una noua :)
Asa ca va multumesc tuturor, si - topic inchis.

Post Reply