HighEndFan primul disc prezentat de mine il am de mai multa vreme. Atunci cand l-am pus acasa nu mi s-a parut iesit din comun, doar un disc de calitate, bun.
Insa in momentul cand am avut ocazia sa-l pun pe niste sisteme audio foarte, foarte bune, opinia mea a fost alta, aveam deaface cu un disc formidabil, iesit din comun.
Tu ai atins o problema la ordinea zilei,
...ceea ce ma face sa cred ca unele discuri suna mai bine pe anumite sisteme decat pe altele (ce mai noutate

),sau altfel spus judecarea unui disc ar trebui facuta si in functie de sistemul pe care a fost ascultat....
Situatia e de felul urmator,
asa cum o vad eu - exista discuri
cu adevarat bune care insa nu pot fi apreciate la adevarata lor valoare decat pe sisteme audio
cu adevarat bune si cu adevarat corecte!
Altfel, respectivele discuri pot parea, dupa caz, doar bune, doar bunicele dar nu ne da pe spate, sau chiar proaste, niste tampeniii bune de aruncat in raftul de jos, etc.
Lucrul asta fiind perceput pe un sistem audio care nu e nici corect si nici prea de top sau doar o gramada de aparate (tip trancota fara speranta sau chiar aparate bune) aranjate si cuplate intre ele in stilul "varza cu carne" (scuzati exprimarea metaforica!

).
Ba mai mult, am observat si reversul, faptul ca discuri proaste, asazis "manarite", pot sa sune bine pe sisteme proaste, incorecte, dexasate, aiurite si aiuristice, mai bine decat discurile mentionate mai sus.
Insa, daca iei aceste discuri proaste (dar aparent bune) si le pui pe niste sisteme audio bune, corecte, bine legate, transparente, detaliate, fine, naturale, etc, vei constata fara ezitare ca sunt proaste si le vei auzi exact neajunsurile cat si "manariile" folosite la masterizare, vei precepe "pacaleala" si-ti vei da seama ca pana atunci ai fost entuziast pentru niste chestii lipsite de valoare.
Este cazul clasic al unuia cu sistem "sony&technics" care vine cu "discurile lui cele mai bune" sa le puna pe un sistem audio high-end, constatand ca "-Nu suna bine!". Astfel ca noroc cu discurile mentionate mai sus care vor dovedi in acest caz oarecare ca nu sistemul high-end este de vina!
De aceea, eu am considerat util sa deschid un astfel de top al discurilor bune cu adevarat, top care NU se doreste a fi "Cel mai bun disc care imi suna mie acasa" ci un clasament al unor discuri audio rulate pe sisteme de top, caz in care s-a constatat ca pot fi puse "pe raftul de sus" (iarasi ma exprim metaforic), mai bine zis, ca pot fi retinute ca niste referinte. Iar atunci cand par sa nu sune bine, avem deaface cu deficiente de redare.
Eu am multe discuri care la mine se aud bine, dragut, dar nu ma dau pe spate, insa ulterior am constatat ca sunt pur si simplu formidabile in comparatie cu altele care la mine se aud poate usor mai bine si care ulterior am constatat ca nu sunt decat limitate in calitate si inferioare celor dintai.
Concluzia imi este clara, nu am un sistem audio corect, cel putin pot spune ca pretentiile mele sunt mai mari, evident, o treaba relativa la sistemul de valori al fiecaruia.
O situatie care nu e deloc rara printre noi, nimic anormal.
Dar lucrul asta nu ma opreste sa ma simt in continuare multumit si fericit de ceea ce am, insa nici nu ma impiedica sa fiu (sau sa incerc sa fiu) obiectiv si sa-mi stiu limitarile pentru o evolutie ulterioara. Si ca o divalgatie, e mai putin dureros sa fi obiectiv decat subiectiv.
In fond totul este si o problema de bani.
Iar un sistem de top high-end costa foarte, foarte, foarte mult.
Plus de asta, sunt sigur ca fiecare isi are propriul sau sistem de top high-end, iar lucrul asta poate fi extrem de diferit de la o persoana la alta, diferente absolut dramatice.
Insa din toate astea un lucru este cert, exista discuri audio cu adevarat bune si discuri audio care numai pot sa para bune atunci cand conditiile de redare nu sunt OK, nu sunt corecte, nu sunt de calitate.
Ma gandesc si la faptul ca ar trebui initiat un topic invers, cu discuri "de pacalici" , alea care par foarte grozave pe sisteme audio slabe. Insa aici sunt mai multe trepte de "pacaleala", deoarece sunt si discuri bune in mod real dar care nu se pot ridica pana la pragul de sus, doar bune,...un prag care este in realitate foarte sus! (si in acelasi timp, foarte relativ).
In concluzie, consider ca aici ar trebui mentionate discurile redate cu cele mai formidabile sisteme audio, conditie in care suna spre potential maxim de calitate, fara compromisuri si se dovedesc de top.
Scopul ar fi utilizarea lor ca referinte.
Limitarea ar fi, propriul sistem de valori in domeniu, al fiecaruia care alege si exemplifica un astfel de disc.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.