De ce nu acumulatori pentru amplificatori?

DIY, Accesorii , Tips&Tricks
Post Reply
AWDRobert
Posts: 70
Joined: 06 Dec 2008, 14:34

De ce nu acumulatori pentru amplificatori?

Post by AWDRobert »

Citeam un topic lung pe un alt forum privind alimentarea amplificatoarelor si toate problemele aferente retelei 230Vac. Nu am gasit referire, propunere de a utiliza acumulatori pentru a alimenta un amplificator. Cred ca pentru preamplificatoare exista.

Ma gindeam la modul in care ascult eu muzica: 90% din cazuri sub 2 ore consecutive pe zi.
Tot atunci amlificatorul meu cred ca consuma 200W (presupun).

Daca ar fi 6 acumulatori (12V) sa zicem de 50Ah pentru o tensiune de alimentare de +/- 36 -39V, un consum mediu de 5A ar trebui sa "tina" mai mult de doua ore. Apoi cand il opresc incepe reincarcarea bateriilor de la retea. Cred ca ar costa mai putin decat un cablu de alimentare audiofil, ar elimina multe din dezavantajele alimentarii de la retea si ar face un pas in intampinarea dezideratelor audiofile.
Robert
"doar trancotar"

panda1
Posts: 38
Joined: 13 Oct 2008, 06:28

Re: De ce nu acumulatori pentru amplificatori?

Post by panda1 »

Matematic nu suna rau,dar ce te faci ca trebuie un convertor care sa faca din 12/dc-230v/ac,si circul de fapt acolo este!Exista convertoare pe piata de diverse puteri si tensiuni de intrare,dar dupa umila parere se scapa doar de parazitii din retea;oricum merita incercat.

AWDRobert
Posts: 70
Joined: 06 Dec 2008, 14:34

Re: De ce nu acumulatori pentru amplificatori?

Post by AWDRobert »

Dar nu am in vedere convertorul. Bateriile trebuie sa alimenteze direct ampliful. Ceva de genul +/- 36V Dc etajul final si +/-12VDc preamplificatorul. Pe de alta parte ai un incarcator de baterii care este conectat la baterii doar cand amplificatorul este oprit. Evident acesta nu trebuie sa fie "clean" poate fi si in comutatie. Ar trebui sa livreze cam 5A / 80V (pt baterii de 50Ah) sa le incarce in vre-o 12h.
Robert
"doar trancotar"

panda1
Posts: 38
Joined: 13 Oct 2008, 06:28

Re: De ce nu acumulatori pentru amplificatori?

Post by panda1 »

Acum am inteles;este vorba de un amplif pe trazistori,deci solutia este viabila.Mult succes.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 13970
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: De ce nu acumulatori pentru amplificatori?

Post by momolo »

Nu e o idee noua, acum cativa ani am vazut pe net (dar nu am idee unde) poze si reportaj cu un audiofil din USA care isi facuse toata instalatia audio (viloana, scule scumpe, om cu bani) pe curent din baterii. Bagase bateriile (un pogon de baterii, pareau din alea care duc submarine) si incarcatorul intr-o debara si daca imi amintesc bine, avea totusi convertor. Dar probabil convertea 120 V continuu in 120V alternativ ceea ce ar fi mai putin problematic.

Observatia lui panda1 mi se pare foarte buna. Intradevar, montajul care transforma tensiunea continua de la baterii in tensiune alternativa (in cazul nostru 230V, la americani e mai simplu cu 120V) poate face probleme mai mari decat o face reteaua normala care (stim toti) e super-poluata (oricine se uita pe osciloscop cum arata tensiunea alternativa de la retea observa ca e horror!).
prostia, ignoranta, lipsa educatiei elementare sunt cele mai letale arme de distrugere in masa.

eXtremZ
Posts: 37
Joined: 17 Sep 2014, 07:33

Re: De ce nu acumulatori pentru amplificatori?

Post by eXtremZ »

Sunt invertoare pure sine wave dar costa foarte mult, e mai ieftin sa-ti cumperi ceva pentru deparazitat ce vine de la reteaua nationala. Parerea mea.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 13970
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: De ce nu acumulatori pentru amplificatori?

Post by momolo »

Am postat zilele trecute la diverse. Iata cel mai pur curent! Toata casa pe o baterie incarcata cu panouri solare:

http://science.hotnews.ro/stiri-tehnolo ... rgetic.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Audiofilii din toata lumea ar trebui sa fie incantati! Problema este doar cu audiofilii energofagi (genul celor detinatori de Absolute 845 sau de Gryphon :lol: ), vor trece pe LP-uri deoarece tin putin, cam cat ii va tine si bateria! :lol:
prostia, ignoranta, lipsa educatiei elementare sunt cele mai letale arme de distrugere in masa.

AWDRobert
Posts: 70
Joined: 06 Dec 2008, 14:34

Re: De ce nu acumulatori pentru amplificatori?

Post by AWDRobert »

eXtremZ wrote:Sunt invertoare pure sine wave dar costa foarte mult, e mai ieftin sa-ti cumperi ceva pentru deparazitat ce vine de la reteaua nationala. Parerea mea.
Nu inteleg de ce toate reply fac referire la invertoare.
Solutia imaginata de mine presupune alimentarea direct de pe bornele acumulatoarelor. De asta ma gindeam la 6 acumulatoare de 12V pentru a asigura +/- 36Vdc pentru un etaj final si +/- 12Vdc pentru preamplificator.
Nu e nevoie de invertor. E nevoie de un incarcator care sa functioneze cand ampificatorul nu este "ascultat".
Robert
"doar trancotar"

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 13970
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: De ce nu acumulatori pentru amplificatori?

Post by momolo »

AWDRobert, nu este de ajuns sa alimentezi din baterii amplificatorul (desi in orice integrat, chiar si power, exista mai multe tensiuni decat cele 2 +/- pentru final). Daca vrei un efect adevarat (in spiritul ideii) ar trebui sa alimentezi tot, deci si sursele (cdplayer, DAC, pickup, cass, mag, etc). Ori fiecare aparat are o multime de tensiuni continue in sursele interne (si sunt aparate care au nevoie si de alternativ). De exemplu exista cdplayere care au 8 tensiuni sau chiar mai multe. Alimentarea din baterii ar implica sa modifici toate aceste aparate, defapt sa modifici sursele, elimini transformatoarele de retea, recalculezi stabilizatoarele, practic le schimbi sursele si la fiecare trebuie sa montezi niste mufe care fac legatura la baterii dupa ce ti-ai stabilit cele, exemplu, doua tensiuni continue, de exemplu + 56V si - 56V din 4 + 4 baterii (de 12V care defapt au 14 V fara sarcina) din care sa alimentezi totul (altfel nu ar fi deloc practic). Astfel, pe langa macelarirea grava a sculelor audio (practic reproiectarea surselor interne si montarea de mufe speciale la spate) ai si problema caderii de tensiune in sarcina iar intr-un final e posibil ca amplificatorul sa se auda mai prost din aceasta cauza. Adaug si problema tensiunii continue prin cabluri! Adica printr-o matzaraie de sarme intre baterii si scule.
Parerea mea, unica solutie normala ar fi conversia intre sursa pe baterii (curent continuu) si tensiunea alternativa de 230V. Si in orice situatie trebuie tinut cont de cabluri si contacte deoarece e vorba de tensiune continua!
In opinia mea ar fi o babilonie.
prostia, ignoranta, lipsa educatiei elementare sunt cele mai letale arme de distrugere in masa.

User avatar
CC_TM
Posts: 132
Joined: 09 Oct 2008, 14:52
Location: Timisoara

Re: De ce nu acumulatori pentru amplificatori?

Post by CC_TM »

Alimentarea pe baterii mi se pare utila acolo unde semnalele audio sunt de amplitudine foarte mica.

Momentan folosesc baterii pentru pre-ul de MC, unde am semnal de intrare de 1mV. Am ales solutia pe baterii pentru zgomot minim si pentru ca astfel nu am bucla de masa intre preamplificator si final.
Mai am baterie pe clock-ul din transportul digital. In momentul in care am pus clock-ul in transport l-am pus direct pe baterie, nu l-am comparat cu o sursa liniara. Nu stiu daca e mai bine pe baterie sau o sursa liniara decenta :roll:

In partea de amplificare, s-ar mai putea folosi in etajul de intrare, si eventual in zona de amplificare de tensiune. Cred totusi ca daca etajul de intrare este prevazut cu un stabilizator de tensiune decent poti obtine o tensiune curata, care sa fie apropiat dpdv calitativ de sursa pe baterii.

Utilizarea bateriilor pe tranzistoarele finale mi se pare overkill; in sensul ca e o bataie de cap destul de mare cu curentii ceruti de tranzistoarele de putere, cu beneficii discutabile.
It is a great thing to know the season for speech and the season for silence.

Shambala
Posts: 64
Joined: 24 Oct 2008, 19:14
Location: Iasi

Re: De ce nu acumulatori pentru amplificatori?

Post by Shambala »

Ideea nu este noua, a fost folosita cu zeci de ani in urma de proiectanti de top - Jean Hiraga, la un ampif in clasa A [!!]. Cu toate ca acel "monstru" a facut impresie la vremea prezentarii (pe un carucior, cu vreo 8 sau 12 acumulatori de masina), incercarile de clonare din anii urmatori au dus la concluzia ca suna totusi mai bine alimentat de la retea. Concluzia au tras-o mai multi DIY-eri, independent unul de altul, si vreo doi chiar au fortat nota folosind baterii de 200A/h.
De ce suna mai bine alimentat de la retea - nu exista un raspuns definitiv.
Evident nu este vb. despre vreo cadere de tensiune in sarcina, incercarile fiind facute cu masurarea permanenta a tensiunii si curentului, uneori si cu stabilizatoare serie.
S-a incercat chiar si sumarea peste tensiunea continua de alimentare (de la baterii) a unui mic semnal parazit sinusoidal de 100hz, pt a imita un eventual riplu ramas dupa filtrarea alimentarii de la retea. Tot nu a sunat la fel de bine.
Unii sugerau o analogie cu situatia alimentarii katozilor lampilor finale in curent alternativ si nu in cc.

beatricebea
Posts: 4
Joined: 24 Jun 2015, 08:12
Contact:

Re: De ce nu acumulatori pentru amplificatori?

Post by beatricebea »

ceee?
...........

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1750
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: De ce nu acumulatori pentru amplificatori?

Post by SOLO »

beatricebea wrote:ceee?
Te sfatuiesc sa raspunzi in asa fel incat sa avem toti de invatat din reactiile tale.

solo
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

Post Reply