P.S. Ca regula generala (dar nu absoluta), solutiile dedicat audiofile au intotdeauna sanse mai bune sa fie mai ok! Device-urile astea sunt, de obicei, mizerii chiar si pentru un nivel audiofil low-end!
johndoe21ro wrote:Din ce se vede in link, solutia nu pare deloc ok dintr-o multitudine de motive. In primul rand orice NAS e cu probleme (pe care le-am enuntat mai sus - cele legate de retea, de router, de setarile acestuia, de firmware-ul acestuia, de cablul Ethernet, necesitatea izolarii galvanice, samd). Apoi media player-ul iarasi este o potentiala problema! Nu in ultimul rand sursa NAS-ului este probabil de 3-4 ori mai scumpa ca intreg dispozitivul! Nu mai vorbesc de interfata USB din HS-251-2G si alte nebunii!
P.S. Ca regula generala (dar nu absoluta), solutiile dedicat audiofile au intotdeauna sanse mai bune sa fie mai ok! Device-urile astea sunt, de obicei, mizerii chiar si pentru un nivel audiofil low-end!
Astazi lumea se cam pricepe la legaturi Ethernet, pana si eu iti pot face doua observatii la o singura fraza:johndoe21ro wrote:... Putina lume a aflat de izolarea galvanica pentru Ethernet, putini isi permit cabluri Ethernet de referinta de lungimi mari, preturile fiind foarte abrupte pentru lungimi peste 1.5m, samd...
Pai iepuras, hai sa vedem cum o rezolvam! Daca tot vrei sa arati ca esti mare ciocanar si ca te pricepi la patch-uri si nu la cabluri atunci poti sa te angajezi la Nordost, la AudioQuest sau la oricare din producatorii de cabluri Ethernet audiofile sau eventual la distribuitorii lor si sa-i inveti cate ceva legat de terminologia in domeniu:DorinD wrote:Astazi lumea se cam pricepe la legaturi Ethernet, pana si eu iti pot face doua observatii la o singura fraza:johndoe21ro wrote:... Putina lume a aflat de izolarea galvanica pentru Ethernet, putini isi permit cabluri Ethernet de referinta de lungimi mari, preturile fiind foarte abrupte pentru lungimi peste 1.5m, samd...
1. Legaturile Ethernet izolate galvanic sunt regula si nu exceptia si sunt folosite in mai toate echipamentele de calitate. Legaturi neizolate mai gasesti poate in pungasii de genu' TP-Link etc. si reprezinta mai degraba exceptia. Poti da un search dupa "RJ45 Sockets Magnetically Coupled" si vezi mai exact despre ce e vorba.
Ca fapt divers, lansarea primei serii de Raspberry Pi a fost aproape un fiasco deoarece un gigel chinez ce urma sa le fabrice a considerat ca face o mare economie inlocuind in designul original mufele RJ45 cuplate magnetic cu unele chioare pe care le avea el pe stoc.
2. Lungimi de cablu Eternet sub 1.5 metri sunt considerate patch-uri de legatura, nu sunt propriu-zis "lungimi de cablu" Ethernet. Si nici patch-urile nu coboara sub 50-75cm deoarece provoaca blocarea switch-ului in caz ca leaga direct doua porturi. Protocolul Ethernet se bazeaza pe intarzieri arbitrare in cablu iar daca acestea devin prea mici il fac nefunctional. Deci legaturile "normale" Ethernet sunt de pe la 5-10 metri in sus si pot ajunge si la 250-300 de metri ramanand inca in standard.
Daca premizele sunt false, la ce concluzii sa ne asteptam?
Considerarea ca și lungime de cablu sau patch de legătură este o chestie de facto sau parte din standardul Ethernet ?DorinD wrote:2. Lungimi de cablu Eternet sub 1.5 metri sunt considerate patch-uri de legatura, nu sunt propriu-zis "lungimi de cablu" Ethernet. Si nici patch-urile nu coboara sub 50-75cm deoarece provoaca blocarea switch-ului in caz ca leaga direct doua porturi. Protocolul Ethernet se bazeaza pe intarzieri arbitrare in cablu iar daca acestea devin prea mici il fac nefunctional. Deci legaturile "normale" Ethernet sunt de pe la 5-10 metri in sus si pot ajunge si la 250-300 de metri ramanand inca in standard.
- chiar nu stiu daca termenul de patch e inclus in standarde insa in mod practic se refera la lungimi mici de cablu foarte flexibil folosite la conexiuni in "patch panel". In general nu conecteaza direct porturi active.viperu wrote: Considerarea ca și lungime de cablu sau patch de legătură este o chestie de facto sau parte din standardul Ethernet ?
Un patch mai lung de 75 cm nu blochează un switch dacă leagă direct două porturi ?
La ce cabluri si ce standard te referi când menționezi cei 250-300 metri ?
Observ că ai amestecat protocoalele cu specificațiile și normele de mai sus și cred că nu merită să investesc timp în deslușirea tuturor pietrelor aruncate în apă.DorinD wrote:- chiar nu stiu daca termenul de patch e inclus in standarde insa in mod practic se refera la lungimi mici de cablu foarte flexibil folosite la conexiuni in "patch panel". In general nu conecteaza direct porturi active.
- formularea mea initiala se putea reduce usor la situatia unui patch intre 2 porturi active in cadrul aceluiasi echipament. Un switch simplu, fara "spanning tree protocol", se blocheaza indiferent de lungimea patch-ului. Un switch modern nu se mai blocheaza. In general, intre doua porturi active (acelasi echipament sau diferite) legate cu patch-uri f. scurte nu se mai garanteaza functionarea corecta a standardului Ethernet (pe cupru, primul nivel OSI). Intre timp, am aflat ca inclusiv mufele cuplate magnetic si unele modificari in afara standardului --dar acceptate-- fac ca echipamentele moderne sa nu se mai blocheze deloc. Dar asta nu infirma cele spuse de mine ca regula generala.
- limite de 100, 200 sau chiar 300 de metri exista functie de conditiile de cablare. In mediu industrial cu zgomot electric mare (sudura electrica, linii de alimentare industriala, cladiri in afara oraselor etc.) limita maxima garantata de standard(e) e de doar 100m. In spatii linistite electric, cladiri in localitati si nu pe camp deschis, se pot folosi lungimi de cablu chiar de pana la 300m. Asta pt. orice standard, CAT5,5e,6,6e,7. Cresterea de la CAT5 la 7 are in vedere cresterea vitezei de transmitere pastrand relativ aceleasi limite fizice de distanta si rezistenta la perturbatii electrice.
În primul rând, vreau să știi că îmi pare rău pentru mesajul care l-a postat johndoe. Nu știu dacă el a fost deranjat de atmosfera mesajului tău sau de aberațiile din el, însă nici una nici alta nu cred că justifică răspunsul lui. Spre deosebire de el, eu am fost mai întâi curios să aflu dacă tu chiar crezi ceea ce ai postat, sau pur și simplu ai aruncat postulatele tale fără să te intereseze prea mult, așa cum ai scris că nu te simți dator să răscolești standarde.DorinD wrote:@viperu
nu ma simt dator sa rascolesc standarde pt. a-ti respunde prea riguros la intrebari prea generale. Am scris din memorie si nu de pe net iar exemplele au fost necesare pt. a discrimina intre posibilele situatii limita, te rog ai rabdarea de a citi atent. Ethernet denumeste multe chestii, e si protocol cat si standard si specificatie.
Termenul de ”patch” a apărut cu mult timp înaintea suitei de protocoale Ethernet, fiind des folosite la primele centrale telefonice, instrumente muzicale, și în general acolo unde era nevoie de un cablu care în general avea la ambele capete aceiași conectori.DorinD wrote: 2. Lungimi de cablu Eternet sub 1.5 metri sunt considerate patch-uri de legatura, nu sunt propriu-zis "lungimi de cablu" Ethernet. Si nici patch-urile nu coboara sub 50-75cm deoarece provoaca blocarea switch-ului in caz ca leaga direct doua porturi. Protocolul Ethernet se bazeaza pe intarzieri arbitrare in cablu iar daca acestea devin prea mici il fac nefunctional. Deci legaturile "normale" Ethernet sunt de pe la 5-10 metri in sus si pot ajunge si la 250-300 de metri ramanand inca in standard.
Daca premizele sunt false, la ce concluzii sa ne asteptam?
În mod practic, cablul CAT5(e) este ultimul căruia îi pot spune ca fiind foarte flexibil, deci nu se aplică pentru panoplia de categorii de cabluri pe care le-ai enumerat, și chiar dacă, așa cum ai spus chiar tu, standardul nu impune o lungime minimă, crede-mă că sunt alte probleme practice care vor împiedica acest lucru:DorinD wrote: - chiar nu stiu daca termenul de patch e inclus in standarde insa in mod practic se refera la lungimi mici de cablu foarte flexibil folosite la conexiuni in "patch panel". In general nu conecteaza direct porturi active.
Am impresia că te joci cu specificațiile tehnice fără să îți dai seama tot ce implică ele.DorinD wrote:limite de 100, 200 sau chiar 300 de metri exista functie de conditiile de cablare. In mediu industrial cu zgomot electric mare (sudura electrica, linii de alimentare industriala, cladiri in afara oraselor etc.) limita maxima garantata de standard(e) e de doar 100m. In spatii linistite electric, cladiri in localitati si nu pe camp deschis, se pot folosi lungimi de cablu chiar de pana la 300m. Asta pt. orice standard, CAT5,5e,6,6e,7. Cresterea de la CAT5 la 7 are in vedere cresterea vitezei de transmitere pastrand relativ aceleasi limite fizice de distanta si rezistenta la perturbatii electrice.
@momoloDorinD wrote: @momolo
multumesc pt. clarificari, precizez ca lucrez in domeniu, am dat examene din asemenea lucruri. nu as fi intervenit daca nu sesizam acele greseli ale lui johndoe.