Diferenta intre cabluri

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
Post Reply
LucianG
Posts: 5
Joined: 25 Jan 2016, 05:23

Diferenta intre cabluri

Post by LucianG »

Spuneti-mi si mie cum faceti voi diferenta intre cabluri?
Eu am facut asa:
1. Pentru comparatia intre cabluri de semnal.
Am un DAC care are iesiri XLR si RCA.
Am folosit un set de cabluri XLR-RCA si 3 seturi de cabluri RCA-RCA. Cele XLR-RCA au ramas in permanenta in DAC si am schimbat pe rand cablurile RCA-RCA.
Cablurile XLR-RCA le am conectat la IN 1 in amplificator, celalalt set RCA-RCA le-am conectat la IN 2 in amplificator. Inarmat cu rabdare, m am pozitionat intre boxe si din telecomanda am selectat pe rand intarile din amplificator. Nicio diferenta. Absolut nicio diferenta.
In permanenta am folosit pe IN 1 cablurile XLR-RCA Cordial pentru referinta.
la IN 2 am folosit pe rand: Cordial RCA-RCA (42 lei), Chord Cobra 1 m (~400 lei), Chord Chorus 50 cm (~2000 lei).
Absolut nicio diferenta intre referinta (Cordial XLR) si niciunul din celelalte cabluri (Cordial, Chord Cobra si Chord Chorus)

2. Pentru comparatie intre cabluri de iesire(de boxe), intre boxe si respectiv intre amplificatoare am construit un device special cu 2 comutatoare duble si am folosit fire cu sectiunea de 4mm foarte scurte si calitative pentru conexiuni.

Diferentele intre orice fel de boxe sunt colosale, diferentele intre amplificatoare sunt fara indoiala (direct proportionale cu diferenta de pret intre ele), insa DOAR aliniate si DOAR cu comutator, altfel te poti pacali usor.
DIferente intra cablurile de boxe iarasi NU am sesizat.


Voi cum faceti comparatiile de este forumul asa plin de diferente intre cabluri?

glucica
Posts: 435
Joined: 03 Nov 2009, 15:11
Location: Bucuresti

Re: Diferenta intre cabluri

Post by glucica »

Mai erau subiecte deschise pe tema asta.
Foloseste o singura pereche de cabluri ic o data.
Renunta la instalatii cu hebluri si alte alea.
Roaga pe altcineva sa-ti schimbe in mod repetat cablurile.

porto
Posts: 416
Joined: 08 Nov 2008, 04:47
Location: Montreal

Re: Diferenta intre cabluri

Post by porto »

Ca sa iti dai seama de diferentele la cabluri cel mai imortant este ca sistemul pe care il ai sa depaseasca un anumit prag care pentru sistemele mediocre este imposibil de trecut. Adica daca sistemul e slab nu vei vedea niciodata diferentele si ti se va parea mereu ca schimband un cablu e ca o frectie la piciorul de lemn.
Si diferentele sunt cu atat mai audibile cu cat sistemul e mai bun si simpla inlocuire a cablului cu un alt cablu e singura metoda ce tine la mine. In general e bine sa ai discuri pe care le stii foarte bine...ascultate de tine foarte mult...si cu ajutorul lor iti dai seama si mai repede de diferente.

User avatar
lordu73
Posts: 251
Joined: 15 Aug 2013, 11:28
Location: Tg Jiu

Re: Diferenta intre cabluri

Post by lordu73 »

Ca sa iti dai seama ca sunt diferente e relativ usor, ca sa iti dai seama de "care suna mai bine" e inca si mai dificil, cred ... :lol:
"You have your way. I have my way.
As for the right way, the correct way and the only way, it does not exist" - Nietzsche.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15259
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Diferenta intre cabluri

Post by momolo »

LucianG, din cate inteleg DAC-ul tau are iesiri XLR insa amplificatorul nu are intrari XLR.
In mod normal (daca nu exista conversii nebalansat la balansat) semnalul balansat este dublu semnalului nebalansat. Dar in sculele "de casa" (home use) exista tot soiul de manareli aiuristice asa ca regula se aplica mai degraba in zona profy.
Este posibil ca in cazul tau varianta XLR-RCA sa sune usor mai tare si de obicei ce se aude mai tare se aude mai... bine :roll: (iluzie, evident). Teoretic cand folosesti cablu convertor XLR-RCA ar trebui ca nivelul sa fie jumatate din semnalul care XLR-XLR dar in realitate nu e chiar asa mai niciodata la sculele "de casa". Si apoi mai conteaza si in ce bagi semnalul (impedante de intrare).
Nu ai zis cea mai importanta informatie, despre ce boxe si ce amplificare este vorba ?! Si ce ai bagat in DAC-ul respectiv ? Si ce DAC este ?
Asa cum bine a zis porto, diferentele intre cabluri sunt frectia la piciorul de lemn in cazul sistemelor audio slabute sau prost alcatuite, prost dispuse, etc, sunt multe situatii gresite.
Si asa cum bine a zis glucica, toate "matzaraile" , comutarile si improvizatiile de comutat cabluri in paralel, afecteaza sunetul.
Aprecierea cablurilor e o chestiune de fine tuning. Faci reglaj de finete dupa ce ai prins postul de radio (metaforic vorbind). Daca nici macar nu ai prins postul de radio, este inutil acordul de finete.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

zoly
Posts: 33
Joined: 14 Oct 2009, 20:13

Re: Diferenta intre cabluri

Post by zoly »

In priviinta cablurilor am fost si eu destul de sceptic.Nu credeam ca pot fi diferente de sunet intre ele,eu folosind oehlbach ptr rca si ceva chinezesc ptr boxe, si anume grand high,la insistentele domnului Paul Hafner, am incercat audioqest bigsure rca si audioqest type8 ptr boxe...eu fiind obisnuit cu sunetul din urma, schimbarea a fost dramatica (in bine) ca si cum s-ar fi focusat pe muzica.Deci cablurile conteaza intr-un sistem...

LucianG
Posts: 5
Joined: 25 Jan 2016, 05:23

Re: Diferenta intre cabluri

Post by LucianG »

Da, va multumesc pt raspunsuri.
Eu nu pot compara obiectiv daca cineva imi schimba cablurile manual, timpul de schimbare este prea mare ca sa pot tine minte diferentele si sa pot face o comparatie obiectiva.

Amplificatorul meu are si intrari XLR, cred ca sunt full balansate.
Nu este diferenta de nivel intre XLR si RCA, cunosc fenomenul despre care vorbesti cu senzatia de sunet mai bun atunci cand creste nivelul semnalului, insa nu este cazul.
Amplificatorul este Chord CPM 3300, DCA-ul este CHORD DAC64, boxele sunt DIY cu Scanspeak Illuminator, proiectul ELLAM FLEX.

eXtremZ
Posts: 37
Joined: 17 Sep 2014, 07:33

Re: Diferenta intre cabluri

Post by eXtremZ »

Nu am sistemul tau...asa ca din experienta mea cu trancote pot sa spun ca diferentele de cabluri se simt la mine doar daca sunt diferente de lungime sau diametru grosolane...altfel...la distante de 1.5 m si diametre intre 2.5 si 4 mm nu prea le simt....dar ca sa fim drepti nu am nici sistem care sa imi scoata in evidenta asa ceva :).

LE : Era sa uit...se simte daca pun cabluri de aluminiu suflat cu cupru sau alte chinezarii si cupru 100% din ala comunist imediat.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15259
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Diferenta intre cabluri

Post by momolo »

LucianG wrote:Amplificatorul este Chord CPM 3300, DCA-ul este CHORD DAC64, boxele sunt DIY cu Scanspeak Illuminator, proiectul ELLAM FLEX
incearca si cu alte boxe, parerea mea.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

glucica
Posts: 435
Joined: 03 Nov 2009, 15:11
Location: Bucuresti

Re: Diferenta intre cabluri

Post by glucica »

LucianG wrote:Eu nu pot compara obiectiv daca cineva imi schimba cablurile manual, timpul de schimbare este prea mare ca sa pot tine minte diferentele si sa pot face o comparatie obiectiva
Nu poti pentru ca vrei sa auzi totul dintr-o data si nu retii de fapt nimic. Incearca sa urmaresti la o schimbare un singur aspect: bass, detaliu, soundstage etc.

User avatar
RaimondAudio
Posts: 173
Joined: 24 Oct 2013, 16:21
Contact:

Re: Diferenta intre cabluri

Post by RaimondAudio »

Nici eu n-am auzit diferente intre cablurile de boxe cata vreme au fost toate de cupru. Cand am trecut la cupru argintat diferenta, in cazul meu in bine, m-a izbit in fata. Fiind pasionat de tehnica am incercat sa caut o justificare tehnica. Dupa o saptamana de studiu si chiar cateva masuratori diferentele de sunet s-au justificat aproape "la micron" ca sa ma exprim plastic. Diferentele de sunet cand sunt reale le regasesti si in teorie, doar sa cauti atent. Daca tratezi sumar cablurile pe principul ca RLC-urile sunt prea mici ca sa conteze in realitate, niciodata nu vei afla adevarul. Paradoxal este ca efectul de proximitate, un caz particular al altui efect, de suprafata, are efect semnificativ , de luat in seama pana spre 1khz. Nici macar inductanta echivalenta care actioneaza la frecvente mult mai mari nu ramane nebagata in seama de interactiunea amplificator-boxa. M-a frapat la simulari ca o inductivitate a cablului de boxe masurata de circa 2uH poate aduce modificari in curba de raspuns din banda audio cu pana la 1dB ! Daca tinem cont ca aceaste "cocoase" sau "vai" se intind pe un spectru larg de frecvente , realizam ca nu auzim direct un sunet separat de muzica ci mai degraba o schimbare de tonalitate. Sunetul in general sufera o modificare spre gama de inalte unde pare mai intepat, dar de la amplificator la amplificator si functie de ce boxa are cuplata la borne, problema poate cobora pana in zona basului. Nu de putine ori lumea se plange ca un cablu schimba tonalitatea basului.

Lucrurile nu sunt perfecte si din pacate nici aceasta zona nu scapa de imperfectiune asa incat la sistemele foarte rezolute schimbarea cablurilor poate aduce modificari de sunet, de tonalitate in special.
yahoo messenger : RaimondAudio

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15259
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Diferenta intre cabluri

Post by momolo »

RaimondAudio wrote:Nici eu n-am auzit diferente intre cablurile de boxe cata vreme au fost toate de cupru.
grav! Mai ales ca te dai constructor de amplificatoare!
RaimondAudio wrote:Sunetul in general sufera o modificare spre gama de inalte unde pare mai intepat, dar de la amplificator la amplificator si functie de ce boxa are cuplata la borne, problema poate cobora pana in zona basului. Nu de putine ori lumea se plange ca un cablu schimba tonalitatea basului.
:lol: :lol: :lol: Curat murdar! Lumea se plange de tot felul de chestii!
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1853
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: Diferenta intre cabluri

Post by SOLO »

Mie mi-a placut punctul de vedere al lui Raimond.

Personal mi s-a intamplat sa nu sesizez nici o diferenta schimband doua seturi de cabluri sau contrar, diferentele sa le aud din prima. Daca a fost mai bine sau mai rau e alta poveste.
Cel mai recent exemplu l-am avut cu Kimber KS-xxxx si XLO Reference 3. Diferente au fost izbitoare, cu pro si contra de amble parti. In cazul meu si in contextul sistemului actual am mers cu XLO pentru neutralitatea timbrala ( teflonul ? ) .
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15259
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Diferenta intre cabluri

Post by momolo »

SOLO wrote:Mie mi-a placut punctul de vedere al lui Raimond.
nu e un punct de vedere (e un text din putzul gandirii in care autorul se trimite singur in derizoriu in fatza unui public avizat). Pentru a avea un punct de vedere trebuie sa ai macar unele cunostinte elementare, si in plus, mai trebuie sa auzi ceva cu urechile. Unii saracii nu aud nimic insa tot persevereaza (dupa care dau vina pe orice inafara de ei insisi).

Repet (evident, punctul meu de vedere) diferentele intre cabluri (de cupru :D ) se aud chiar si pe sisteme trancotare umile! Si ma refer la toate tipurile de cabluri, semnal, curent, boxe. Am asistat nu de putine ori la demonstratii (cu sisteme audio bune, chiar top) in care schimbarea sunetului era mai mult decat izbitoare si cu toate astea, prin public s-a mai gasit cate unul care nu percepea nimic schimbat. Astia sunt totusi in minoritate. Insa pe forumuri pot sa tasteze atat de insistent incat sa para o majoritate. E probabil in firea umana ca sa ne cautam atingerea punctului maxim de incompetenta intr-un domeniu pentru care nu avem nici o inclinatie. Problema este ca intr-un mediu poluat (de astia) discutiile aluneca in derizoriu si drept urmare, lumea buna (cei care chiar au un cuvant de zis) dau bir cu fugitii. E metoda prin care poti transforma un restaurant de 5 stele intr-o spelunca cu manele.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
johndoe21ro
Posts: 777
Joined: 27 Jun 2015, 23:36
Location: Craiova

Re: Diferenta intre cabluri

Post by johndoe21ro »

momolo wrote:
SOLO wrote:Mie mi-a placut punctul de vedere al lui Raimond.
nu e un punct de vedere (e un text din putzul gandirii in care autorul se trimite singur in derizoriu in fatza unui public avizat). Pentru a avea un punct de vedere trebuie sa ai macar unele cunostinte elementare, si in plus, mai trebuie sa auzi ceva cu urechile. Unii saracii nu aud nimic insa tot persevereaza (dupa care dau vina pe orice inafara de ei insisi).

Repet (evident, punctul meu de vedere) diferentele intre cabluri (de cupru :D ) se aud chiar si pe sisteme trancotare umile! Si ma refer la toate tipurile de cabluri, semnal, curent, boxe. Am asistat nu de putine ori la demonstratii (cu sisteme audio bune, chiar top) in care schimbarea sunetului era mai mult decat izbitoare si cu toate astea, prin public s-a mai gasit cate unul care nu percepea nimic schimbat. Astia sunt totusi in minoritate. Insa pe forumuri pot sa tasteze atat de insistent incat sa para o majoritate. E probabil in firea umana ca sa ne cautam atingerea punctului maxim de incompetenta intr-un domeniu pentru care nu avem nici o inclinatie. Problema este ca intr-un mediu poluat (de astia) discutiile aluneca in derizoriu si drept urmare, lumea buna (cei care chiar au un cuvant de zis) dau bir cu fugitii. E metoda prin care poti transforma un restaurant de 5 stele intr-o spelunca cu manele.
Sunt intru totul de acord. Pana la urma toate astea se rezuma la educatia urechii (de fapt a creierului) si la experienta... Eu unul nu am auzit doua cabluri care sa sune la fel! Ce-i drept, cand am inceput pe drumul asta, am inceput si de la un nivel mai inalt insa cred ca totul se rezuma la capacitatea noastra de perceptie a diferentelor, capacitate care se dezvolta in timp si dupa posibilitatile 'mentale'.
Culmea este ca exact scepticii, cei lipsiti de experienta si cei cu urechi 'de tabla' folosesc cele mai nasoale metode de comparare a cablurilor intre ele: camere necunoscute, sisteme necunoscute, teste A/B pierzand timpul si concentrarea cu legatul la ochi si alte prostii! :mrgreen:
Triangle Magellan Concerto 2; AQ Everest; Vitus Audio SS-010 Mk2; AQ Dragon HC; AQ WEL XLR; Chord Qutest w UpTone JS-2; SOtM tX-USBultra & Paul Hynes SR5-12XL; AQ Diamond USB; Gryphon PowerZone; Stillpoints UltraSS; Solid Tech Hybrid

Post Reply