Nakamichi Dragon

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
Post Reply
gabip
Posts: 170
Joined: 11 Nov 2014, 13:51
Location: Bucuresti

Nakamichi Dragon

Post by gabip »

Salutare,
Am avut ocazia zilele trecute sa ascult - pipai acest deck, mi-a trezit nostalgii de nedescris :D .
Canta de pe o caseta inregistrata de pe mag banda master. Suna extraordinar!
Este impecabil de vanzare in Bucuresti la un pret cam mare - 1000 de Iepuroi! Casete nu mai am demult iar ce am vazut la vanzare sigilate pe crom, metal normale sunt aberante - 20 euro/bucata sigilate. Se mai poate inregistra decent pe ele?
Ati avut experiente cu acest aparat?

Stima.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15247
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Nakamichi Dragon

Post by momolo »

Ar fi fost mai potrivit de postat la sectiunea VINTAGE a forumului. Insa nu-mi place sa mut nimic.

In opinia mea Dragonul desi cotat ca unul din primele zece deck-uri ale istoriei nu suna si nici nu inregistreaza pe masura faimei. Imi place mult cum arata, din punctul asta de vedere i-as da un loc fruntas.
Evident, este opinia mea - sunetul pe redare e cam de... Nakamichi. Adica inalte cristaline, reliefate nenatural in balansul tonal, curatenie mare a sunetului (distorsiuni foarte mici), precizie... dar totusi nu pune destul suflet sa o invie pe "Doamna cea grasa".
Bagat in sisteme (amplificare-boxe) mai dark, mai pline la sunet, Dragonul face treaba frumoasa, bagat in sisteme mai intepate, Dragonul e cam japonache.
Cat priveste partea de REC, mie nu mi se pare un deck de referinta, dimpotriva, desi trage perfect totusi nu e foarte compatibil cu majoritatea cassurilor, adica o caseta trasa pe Dragon nu provoaca efectul "Oau!" pe alte deckuri. Insa daca tragi si redai pe el este perfect. Chestie care pe mine nu ma intereseaza neaparat (eu apreciez mai degraba cassurile care stiu sa traga o caseta cu efect "Oau!" ascultata pe majoritatea deckurilor sau cassurile care stiu sa redea minunat casete trase pe alte deckuri bune).

Astfel, in ce priveste Dragonul acest model nu e nici pe departe cel mai bun model de la Nakamichi. Exista altele care la capitolul asta (REC) sunt remarcabile si anume un model Nakamichi care mi se pare chiar rupator la inregistrare (dar nu-l zic)! Toate mai vechi decat faimosul Dragon.

Mai e un aspect, cel tehnic - partea cu capetele e complicata, plina de rotite de plastic alb, e bine sa nu fie umblata de Dorel si sa nu aiba uzura. Numai un ochi avizat poate sa-si dea seama. In rest aparatul este foarte complicat, Doamne fereste sa se strice ca e greu de facut!

Astfel, pretul cerut ar trebui sa fie in concordanta cu starea tehnica a aparatului. Daca discutam de un aparat cu uzura foarte mica si virgin din toate punctele de vedere tehnice (adica fara surubelnita lui Dorel!), atunci pretul poate fi mare caci rare sunt astfel de perle!

Iar in cazul Dragonului fiind un aparat scump dintotdeauna a fost pe mana oamenilor civilizati. Deci majoritatea stau bine la aspectul cosmetic, fatzau curat, fara julituri, curate pe carcasa, nu put, etc. Insa chiar si asa aspectul curat poate sa distraga atentia de la o uzura avansata sau de la o ciobaneala (a lui Dorel) din negura timpului. Totusi discutam de un aparat vechi de peste 30 de ani!

Iar pretul il face cine da si nu cine cere. Imi "plac" tare mult povestile celor care vad pe net tot felul de aparate (second) cu preturile nustiucare. De cerut, multi cer, sunt liberi. Insa interesant este de aflat si cine da, mai ales cat da.
Piata e invadata de diverse "vintage" pe care se cer sume grele. Acolo zac. La infinit. Rar se vinde cate ceva si niciodata pe preturile alea.

Cat priveste casetele vechi sigilate, unele mai sunt bune (nu la fel cand erau ele tinere), altele sunt gunoi frumos ambalat. Preturile cerute in RO pe casete sunt aberante, de aceea nici nu se vand, acolo zac.
Se mai gasesc cateodata, nu ma intreba unde, diverse stocuri ca sa zic asa, NOS, de casete din ultimele generatii la preturi decente. De exemplu anul trecut am gasit in talciok niste casete de la o marca celebra fabricate in... Polonia. Fara indoiala anii 90, sau poate dupa 2000, oricum noi nu erau. Dar sigilate. Am luat de proba si s-au dovedit bune. Alte casete fabricate in Japan din vremea buna le gasesti sigilate si frumoase, le desfaci si constati ca si-au pierdut mult din calitate, ba chiar au drop-out-uri si cad la nivel.
Conteaza si unde au fost depozitate. Din ce stiu frigul si umezeala le face cel mai rau, apoi campurile magnetice constante in timp indelungat.
Deci cu casetele e cam loz in plic.

Oricum, asa ca o parere de-a mea, exista multe cassuri remarcabile din ce s-a facut vreodata. Si cred ca cel mai important criteriu ar fi starea tenhnica, uzura, cum a fost pastrat in timp.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

gabip
Posts: 170
Joined: 11 Nov 2014, 13:51
Location: Bucuresti

Re: Nakamichi Dragon

Post by gabip »

Asa m-am gandit si eu. Cine este in stare sa repare scula in caz de nevoie, plus ca daca nici medii de inregistrare decente nu se prea mai gasesc, investitia intr-un cass deck este cam aiurea.
JBL 4312 SE, Naim SN 2, Naim ND 5 XS 2, Chord Qutest, sursa liniara Farad Super 3, Yamaha BD A - 1080, Technics SL-1210 GR, Moon 310 LP, Cabluri Chord si Tellurium Black

Post Reply