Da , asa stau lucrurile daca pornim de la o premiza clasica , adica un pasionat de constructii electronice se apuca sa realizeze ( prin preluarea unei scheme de la un proiectant celebru sau pur si simplu prin dezvoltarea unei idei proprii ) , dar acel pasionat nu are decat cunostiinte tehnice de baza insusite prin studiu individual , din carti , reviste sau lecturarea internet-ului ..
Evident , aceste demersuri nu-i vor garanta faptul ca acea constructie electronica nu va fi altceva decat o investitie sufleteasca , mult timp pierdut si desigur , bani aruncati .
Mai exista si o alta categorie , cei care se pricep , adica au suficienta practica si studii in domeniul electronicii .
Electronica este o stiinta complexa , multidisciplinara , care trebuie sa se completeze in mod perfect cu alte cunostiinte de prelucrari mecanice , vopsitorie , IT , proiectare CAD etc .
Desigur , constructorul trebuie sa aiba acces la anumite resurse financiare si sa externalizeze toate acele prelucrari mecanice sau CAD pe care nu le poate realiza pe tocatorul din bucatarie

.
Altfel va rezulta o improvizatie deja clasica pe orice forum DIY .
Uneori tocmai in asta consta farmecul unor proiecte , dar in majoritatea cazurilor acele montaje vor fi niste FAIL-uri grandioase , bune doar pentru aruncat la gunoi .
Culmea , unii , mai slabi de minte , fac dintr-o asemenea impreunare nefericita de fire si tinichele o afacere "de succes " facand cadouri " moka " unor idioti utili ( dar cu pretentii de formatori de opinie online ) cativa metri de cabluri si ceva conectica , alaturi de o bautura sponsorizata , si gata afacerea " de succes " .
Datorita acelor idioti utili , reusesc sa-i intepe la buzunar pe altii , si mai slabi la minte .
Asa cum ai mentionat anterior , aproape orice aparat HiFi second hand poate oferi performante decente , de obicei mult peste majoritatea puterii de analiza a performantelor audio a acelor nefericiti slabi de minte , fara o educatie muzicala minimala .
De aia poti intalni in mediul online tot felul de descrieri ale unor performante incredibile ale acelor gunoaie DIY .
Totul se bazeaza doar pe manipulare , unicul scop fiind profitul financiar .
Adica sa bagi putin si sa scoti mult , e simplu .
Uite un exemplu oarecare : vizitezi talciocurile , OLXurile si achizitionezi aparate vechi , care vor constitui baza resursei materiale , prin donare de organe catre noul proiect .
Cauti cea mai simpla schema in revistele sau cartile de popularizare a stiintei din anii '50 si gata .
Ai un "proiect " si cateva componente NOS , acum treci la pasul urmator : sa pui la un loc niste sarme , tinichele si alte ruginituri gasite in tomberon sau in targul de vechituri , pana functioneaza cumva .
Dupa , ii faci o masca comerciala , inspirata dupa realizarile industriale .
Cum functioneaza , nu conteaza , ca este un sunet personalizat , ca sa-l citez pe un clasic inca contemporan cu noi " nu exista cel mai bun , ci doar ce ne place noua " dar eu nu ma refer la partea subiectiva , ci la manipularea prin conditionare verbala , extrem de evidenta .
Da , este este un exemplu despre cum nu trebuie procedat .
Parerea mea !
Englezismul DIY nu ne spune prea multe , mult mai potrivit ar fi termenul romanesc de " constructor amator " , uneori luat in deradere datorita exemplului descris mai sus .
Unii crapa firu-n patru , incercand o antagonie fortata intre notiunea de amator - profesionist , evident avand un sens peiorativ in defavoarea amatorului .
Nu este asa , deoarece cuvantul amator vine de la latinescul animus - suflet , adica totul este construit cu sufletul !
Deja cred ca intelegeti ce se intampla in lumea constructorilor , unii sunt disperati dupa profit material , injust si imoral , iar altii , care construiesc pentru uz propriu , dupa stiinta si priceperea fiecaruia .
Constructorii amatori care se pricep sunt putini si de obicei confundati cu restul .
Cei care au resurse suficiente pentru a realiza un proiect propriu sau unul preluat , dar personalizat conform propriei viziuni sunt si mai putini .
Oare cati constructori dispun de atelier utilat cu CNC pentru prelucrari mecanice , licente cumparate legal pentru soft-urile de proiectare si imprimante 3D ?
Dar cunostiinte temeinice pentru utilizarea acestor resurse ?
De aia eu consider ca se pot realiza proiecte foarte serioase , cu rezultate bune , doar prin realizarea unui grup de lucru , in care sa existe diviziunea muncii pe criterii de competente reale .
Nimeni nu are cum sa se priceapa la orice , dar cu siguranta ca se pot intalni cativa constructori amatori si pot realiza un proiect , fiecare aducandu-si aportul in domeniul unde performeaza .
In acest fel se poate sari de toate acele etape descrise de @momolo in postarea precedenta .
Eu pe acest gen de relatii cu un grup de lucru ma bazez in realizarea proiectelor mele .
Total intamplator , consider ca cel mai important lucru este punerea la punct a unui proiect !
Restul activitatilor sunt simple , implica doar manopera calificata .
Partea de documentare , analiza , sinteza , calcule financiare , aprovizionare cu materiale , alegerea schemei , realizarea simularii functionarii , corectarea schemei si revizia listei de componente , proiectarea PCB-ului pentru protoptip , realizarea fizica aPCB-ului , scrierea soft-ului ( majoritatea proiectelor mele folosesc microcontroller-e ) se face fara mari costuri , acasa .
Adica DIY 100%
PCB-urile , carcasele si lipirea unora dintre componentele SMD se realizeaza de catre firme specializate , pentru repetabilitate , calitate si micsorarea costurilor de fabricatie .
Restul e simplu : se comanda componentele electronice , organele de ansamblare si alte diverse maruntisuri , se ansambleza si proiectul este finalizat .
Toate aparatele vor trebui sa functioneze identic cu prototipul daca se respecta intocmai proiectul , conform simularii functionarii schemei electronice .
Cum va suna ?
Pai exact aici este secretul , de aia am specificat clar ca cea mai importanta parte este punerea la punct a proiectului !
De minim 40 de ani se foloseste proiectarea CAD in industrie , iar simularea functionarii tine cont de multi parametri , pe care nu ii poti corecta fara stapanirea unui aparat matematic foarte complex pentru a atinge obiectivele propuse privind anumiti parametri de genul THD , IMD , noise , FFT , BODE etc adica acei parametri ce descriu functionarea statica si dinamica a viitorului aparat .
Daca obiectivele propuse sunt realiste si pot fi obtinute prin alegerea corecta a unei scheme si a componentelor electronice necesare , rezultatele acustice sunt intotdeauna confirmate de auditii .
Un aparat care " masoara " bine , va " suna " bine .
Adevarata problema este sa stii ce sa masori si ce inseamna binele !
Evident , mai trebuie si sa ai cu ce sa masori .
Cat despre cum " suna ", acolo treaba e clara , pentru o evaluare corecta trebuie educatie muzicala suficienta , adica auditii acasa , in linistea sufrageriei in fiecare zi dar si minim o pereche de pantaloni tociti

pe fotoliile din Ateneu sau alte sali de concerte si desigur trebuie ascultate cat mai multe stiluri de muzica .
Dar doar muzica de calitate , fara exceptii .
@momolo , cred ar trebui sa imparti acest subiect , iar ultimele doua postari sa faca parte dintr-un nou subiect " despre DIY si constructorii amatori " , cumva toate aste sunt sau nu offtopic , dar cei interesati despre filozofia din spatele constructiilor amatoricesti nu vor cauta in acest subiect despre amplificatoarele pentru doza RIAA ...
Desigur , daca consideri ca este necesar .