RCA sau DIN ?

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
Post Reply
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15247
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

RCA sau DIN ?

Post by momolo »

Poate aceasta intrebare merita un topic dedicat (avand in vedere preocuparea unora dintre noi pentru cabluri si chiar pentru mufe!).

Eu am mai scris dealungul vremii aici pe forum despre chestiunea asta. In anii 80 majoritatea aparatelor pe care le foloseam aveau mufe in standard DIN, doar cele "capitaliste" aveau mufele in standardul RCA. Pe vremurile alea inca nu-mi trecea macar prin cap importanta cablurilor. Pe atunci unicul lucru important la cabluri era sa faca bine contact si sa ajunga daca era nevoie de distanta. Ma oftica de cele mai multe ori diferenta de mufe si imi facusem adaptoare DIN-RCA. Ma ofticau si mufele DIN deoarece multe se largeau, cocleau si nu mai faceau bine contact. La mufele RCA avantajul era tocmai rezistenta in timp, chiar si coclite sau ruginite, astea fac contact daca le freci un pic, unicul punct slab fiind lipitura intre cablu si mufa. Insa DIN-urile imi mancau pipota, de multe ori de la prea multe bagari si scoateri se labartau micutii craci si nu mai faceau bine contact. Avantajul fiind comoditatea, aveai un singur cablu de bagat si orice prost il baga. La RCA-uri trebuia un neuron in plus sa nu inversezi canalele si iesea mai multa matzaraie.

Cu timpul am trait in ideea ca mufele RCA sunt net superioare. Era cumva logic, o suprafata mai mare de contact, rezistenta mai buna la coclire, la oxid. Plus mai tarziu, dupa ce am inteles importanta cablurilor, am constatat latura practica, in mufele RCA poti baga cabluri mai groase. La mufele DIN e o mare problema cu grosimea cablurilor.

Prima oara am auzit acum ceva ani de problema diferentei in calitatea audio intre mufele RCA si DIN afirmata de brandul NAIM. Englezii respectivi spun ca mufele DIN suna mai bine ca mufele RCA, adica DIN-ul e un sistem de cablu semnal mai bun. Oricum, NAIM folosea dintotdeauna standard-ul european DIN asa cum toate vechile branduri audiofile englezesti si europene l-au folosit. Abia pe la inceputul anilor 80 cateva branduri europene care mai ramasesera nerapuse de competitia cu japonezii (dar au fost rapuse mai tarziu), incepusera sa puna in aparatele lor si mufe RCA pe langa cele DIN traditionale, iar anumite branduri germane sau de exemplu norvegienii de la Tandberg, sau Revox foloseau numai mufe tip RCA. Alte branduri (de exemplu majoritatea celor englezesti) au ramas conservatoare pe DIN, poate nu neaparat si pe standard-ul de nivele semnale la DIN, insa mufele le-au pastrat. Apropos, in lagarul comunist s-au utilizat mufele DIN insa ca standard de semnal nu intocmai 100%, adica multe aparate desi aveau mufele respective, carateristicile semnalului erau specifice aparatelor vestice cu mufe RCA.

La inceput cand am auzit de afirmatia celor de la NAIM nu mi-am facut probleme, am zis ca nu-i decat marketing si m-am mirat ca nu trec si ei ca toata lumea pe RCA-uri. Am crezut ca motivul principal ar fi vanzarea de cabluri, daca ai aparat pe mufe DIN esti nevoit sa cumperi cabluri DIN, deci un pic mai multa vanzare.

Insa asa cum am mai scris sporadic in ultimii cativa ani, avand la colectie aparate cu ambele tipuri de mufe si ambele standarde audio, tot timpul am avut senzatia (fara sa vreau sa sa fiu atent la treaba asta) ca mufele DIN suna mai bine. De multe ori am observat intamplator, fara sa doresc aceasta observatie si chiar avand ideea bine intepenita ca standardul DIN este de rahat.

Am si facut unele comparatii la care eram convins la inceput ca bietele DIN o sa si-o fure urat de la RCA-uri..... si am ramas mirat cat de bine suna DIN-urile, chiar in cazul unor comparatii cu aparate (vintage) QUAD am ramas foarte mirat de calitate si diferenta chiar pe alocuri dramatica in sunet!

Este greu de comparat corect, 1/1, A/B, nu mai spun de povestea cu "blind test", pe cine aud cu treaba asta imi dau seama ca-i trancotar, orice om care a acumulat un minim nivel de experienta in audio stie ca povestea asta cu "blind test" si mai ales modul in care unii se agata de ea este o copilarie si o inutilitate, demonstreaza doar lipsa de experienta in audio.

Diferentele in audio sunt atat de mari si evidente de cele mai multe ori, ca trebuie sa fi chiar lemn (de salcam) la ureche sa nu-ti dai seama! Ei bine asta e alta discutie, unii nu-si dau seama chiar si de diferente enorme, in domeniul asta multi nechemati vin primii (multi fara sa fie strigati). Netul audio este poluat din totdeauna de oameni care au poate alte talente in alte domenii insa sunt atrasi fix de acest domeniu unde au cele mai putine inzestrari pe "principiul" cautarii nivelului maxim de incompetenta.

Revin la subiect. Nu pot afirma ca am facut teste asa cum englezii de la NAIM au declarat si sunt sigur, au si facut.
E greu, trebuie sa ai anumite conditii si materiale. Insa cu timpul mi s-a confirmat in multe ocazii un fapt care si acum ma mira putin - mufele DIN par sa sune mai bine decat cele RCA.

Discutand cu un prieten audiofil si electronist in acelasi timp (caz rar si unic! Pentru ca de obicei electronistii sunt cei mai inversunati si fixati trancotari), se pare ca si el a observat cumva tangential, dar o explica datorita standard-ului de caracteristici semnal DIN, el zice ca poate a fost mai strict respectat de producatorii de aparatura (europeni) si de aceea sculele audio se potrivesc mai bine intre ele.

Insa eu cred la ora asta (si mi-a trebuit multa vreme si multe experimente-intamplari sa-mi dau seama) ca englezii de la NAIM au dreptate in ceea ce priveste mufele DIN si calitatea audio. Chiar acum cand scriu ascult niste aparate ("vintage") care-s pe mufaraie DIN si din nou ma minunez cat de bine suna, desi inainte le-am cuplat si pe RCA si nu era asa.

Apropos de standard-ul de nivele si impedante semnal care la DIN e foarte ciudatel, nu cred ca acesta a fost respectat intocmai, inca din anii 1970. Poate chiar anii 60 judecand dupa firma QUAD. Problema este ca pe DIN nivelele de semnal pot fi foarte mici, de exemplu 50mV in loc de 775mV. Multe firme doar au folosit mufele tip DIN insa ca nivel semnal s-au aliniat producatorilor care au facut aparate cu mufe RCA, caz in care exista oarecum un standard international dar nu e tocmai litera de lege. In cazul asta (RCA) fiecare si-a cam facut de cap, impedantele au fost in mare cele mai respectate insa nivelele de semnal difera mult de la un producator la altul.

Ok, am scris cam mult..... Am deschis acest topic in ideea ca poate mai sunt colegi forumisti cu ceva experienta in problema asta a mufelor DIN in comparatie cu cele de tip RCA. Eu la ora asta inclin sa cred ca mufele DIN la modul absolut sunt superioare mufelor RCA in ceea ce priveste calitatea audio.

Explicatii ingineresti-stiintifice exista si toata lumea a vazut de exemplu anumite solutii de mufe RCA la care se utilizeaza un contact punctiform pe masa in loc de contactul clasic pe toata mufa. Producatorii acestor mufe scumpe explica teoria. Dar pe mine unul ma intereseaza mai mult cum suna. Teoria e buna, dar de cele mai multe ori e cale lunga de la aceasta la realitate.

Apropos de subiect, chiar voiam intr-un oarecare viitor sa schimb mufaraia DIN de la niste "vintage" insa din cauza celor constatate in ultima vreme, am decis sa le las cum sunt, mai degraba ma concentrez sa gasesc cabluri DIN de calitate sau sa-mi fac unele bune. Problema cu astea este evidenta si suparatoare, grosimea firelor.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
TomJones
Posts: 636
Joined: 06 Oct 2008, 08:33
Location: Bucuresti

Re: RCA sau DIN ?

Post by TomJones »

Cei de la Wadia foloseau BNC (pe digital), azi firma e chinezarita si nu mai fac cd-playere.
Legat de Naim eu am ascultat un sistem cu probe DIN/RCA (cablu MIT avt), sistem marca Naim evident. Sistemul este detinut de dl Mihai cunoscut pasionat ce are si boxe Neat. Cablul DIN vine in cutie. Sincer dupa mine suna mai bine pe Din decat rca...Proprietarul sistemului a vrut un sunet mai gras si basos si a stabilit ca e mai bun sunetul cu cablul MIT pe rca.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15247
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: RCA sau DIN ?

Post by momolo »

DIN connector:
https://en.wikipedia.org/wiki/DIN_connector" onclick="window.open(this.href);return false;

Se spune ca o imagine face cat o mie de cuvinte:

Image

Image

Image

Image

Image

si mufele folosite pentru cuplarea bratelor de pickup:

Image
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

Post Reply