audio pt exterior (curte)

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
Post Reply
User avatar
JohnnyDarkRo
Posts: 144
Joined: 09 Oct 2009, 17:25
Location: Bucuresti
Contact:

audio pt exterior (curte)

Post by JohnnyDarkRo »

Buna ziua,


Ma tot gandesc la o solutie audio pentru curte: muzica ambiental (nu fac nunti si botezuri :) ), fara mari pretentii audiofile, accentul fiind pus pe comoditate si un cost cat mai redus posibil.

Am vazut ca exista diverse boxe pentru exterior rezistente la intemperii, care se monteaza fie pe sol, fie la inaltime. Partea rea este ca sunt pasive si nu cred sa existe amplificare pentru tinut afara permanent, ceea ce inseamna sa ma deplasez de fiecare data cu aparate/cabluri dinauntru in afara si invers, ceea ce e descurajator.

Exista niste boxe active mari de genul celor folosite la salile de gimnastica aerobica sau evenimente, unele chiar cu rotite dedesubt care sa fie usor de transportat. Au cate una-doua intrari (rca, microfon, carduri, stck usb etc). Chiar daca tot e vorba de trambalat dinauntru-afara, pare mai simplu.

Mai puteti sa-mi oferiti o alta solutie? Va multumesc!

De precizat ca locul umbrit de odihna din curte nu e imediat langa casa, deci pica varianta cu amplificator-sursa in casa + boxe de exterior afara.
AudioAero Capitole SE, Aurender N100SC, Roksan TMS 3, JVC TD-V621, Thrax Dionysos, Thrax Orpheus, Thrax Teres, Ascendo Z-F3 SE, cables and power conditioner by Iura, HiFi Expert Audio Racks.

User avatar
lordu73
Posts: 251
Joined: 15 Aug 2013, 11:28
Location: Tg Jiu

Re: audio pt exterior (curte)

Post by lordu73 »

JohnnyDarkRo wrote:(nu fac nunti si botezuri :) ), fara mari pretentii audiofile, accentul fiind pus pe comoditate si un cost cat mai redus posibil.
Expresia completa e nunti/botezuri/cumetrii :D

Cred ca nici o scula nu poate sta direct in ploaie, chiar daca e de exterior.
Amplificare se gaseste din belsug la 300/350 RON prin tirgurile auto.Cu un spray de contacte electrice (de fapt sunt 2, unul de curatat, celalalt de lubrefiat - folosite fara economie) o faci sa nici nu piriie cind umbli la volum sau cind schimbi sursele. Si daca se strica macar nu plingi dupa bani.
"You have your way. I have my way.
As for the right way, the correct way and the only way, it does not exist" - Nietzsche.

User avatar
JohnnyDarkRo
Posts: 144
Joined: 09 Oct 2009, 17:25
Location: Bucuresti
Contact:

Re: audio pt exterior (curte)

Post by JohnnyDarkRo »

Intamplator chiar am un amplificator vintage in plus. E pus la vanzare acum dar poate ii schimb destinatia, desi mi-e mila de el sa il tin afara. Problema e ca are vreo 18 kg si sa-l mut toata ziua nu e o placere... :)

Asa numitele boxe "de exterior", fie ca sunt de pus pe iarba, fie ca sunt de perete, sunt facute sa reziste la temperaturi extreme, ploaie, vant, zapada. Cel putin asa se lauda producatorii (Yamaha, Bose, JBL si multe altele - aproape fiecare dealer hifi are in portofoliu).
AudioAero Capitole SE, Aurender N100SC, Roksan TMS 3, JVC TD-V621, Thrax Dionysos, Thrax Orpheus, Thrax Teres, Ascendo Z-F3 SE, cables and power conditioner by Iura, HiFi Expert Audio Racks.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15146
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: audio pt exterior (curte)

Post by momolo »

Nici eu nu cred ca exista ceva care sa stea direct in ploaie.
Insa exista sisteme care sa reziste la umezeala si temperaturi extreme.

De exemplu sistemele audio pentru yahturi, "marine speakers",
http://ahtmarine.com/marine-audio-speakers/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.ebay.com/bhp/marine-speakers" onclick="window.open(this.href);return false;

Un exemplu:
http://www.ebay.com/itm/New-Kenwood-Mar ... 0950786877" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.kenwood.com/usa/car/marine/" onclick="window.open(this.href);return false;

Dezavantajele:
- costul
- alimentare din baterii (curent continuu 10,5V....16V)
- nu pot sta direct in ploaie (insa nimic nu sta direct in ploaie)

Avantaje:
- calitatea audio. Dupa cum observi poti folosi orice sursa digitala, fisiere, USB, bluetooth.
- nu exista pericol de electrocutare sau scurt cu pagube avand in vedere ca nu exista tensiune de retea. La 16Vcc nu ai probleme, poate sa ploua pe fire, nu moare nimeni si nici nu se strica nimic, eventual se descarca bateriile sau intra in protectie alimentatorul. Marea problema cu orice sistem audio care se alimenteaza din retea (230V) si care e scos afara din casa, este problema electrocutarii si scurtului la instalatie!. Aparatelor electronice nu prea le place afara! In cazul cel mai simplu ramai fara amplificare din cauza umezelii, coclesc contactele, etc.
- e practic, l-ai instalat o data si unica grija raman bateriile (pot fi folosite un grup de baterii auto montate intr-un camin sau mini conteiner ermetic unde trebuie sa ai acces sau faci o instalatie de incarcare periodica. Mai exista si varianta unei surse de curent contiuu pusa in casa de unde dai curent continuu printr-un fir ingropat, atat ca firul nu trebuie sa fie prea lung). Aceste sisteme audio pentru ambarcatiuni sunt facute sa reziste in mediul umed. Exista si boxe dedicate pentru yahturi, nu numai difuzoare pentru integrat in pereti/plafoane.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

Post Reply