hersorin wrote:La mine lampile nu merg de nici un fel, si nici cu Tad. Am vrut buffer din mai multe motive.
in primul rand, buffer pe tuburi ai in Unico 200 (unde e este pus la intrare, astfel ca "distorsion box" nu are ce cauta inaintea astuia), in al doilea rand nu poti afirma ca "lampile nu merg in nici un fel" atata vreme cat, fara dubiu, nu ai incercat prea multe la tine acasa iar cat priveste parerile diversilor dealeri, eu nu as pune baza pe ele. Nici pe combinatiile de la expozitii. Nu ai de unde sa sti ca Tad-urile (Pioneer) nu merg pe tuburi pana nu incerci.
Potriveala ("matchingul") este o mare problema, o "taina", mereu avem de invatat in privinta asta. Unica solutie este sa incerci, evident pe niste criterii favorabile. De exemplu nu are rost sa incerci pe tuburi cu puteri mici si nici pe tuburi cu puteri mari insa nemuzicale (nu nominalizez marcile ca sare haita de maidanezi pe mine, insa toti dealerii au monstrii din astia "tubulari" fara muzica la bord, insa cu multi watzi, multa caldura degajata, aspect mirobolant si pretul de o garsoniera).
S-ar putea intr-o zi, evident, daca perseverezi sa incerci diverse combinatii, sa gasesti un amplif de putere relativ mica care sa-ti conduca boxele minunat si sa cante... muzica. In zona lampadarelor ai cele mai mari sanse de a obtine....
muzica! Nu doar "sportul sunetului".
Evident, asa cum am spus/sugerat de multe ori, sursa conteaza si am dubii ca vei scoate muzica din calculatoare. De aceea cu atat mai mult ai nevoie de tuburi, pentru ca astea ajuta la....
muzica 
. Eu mai ales pe cei care au surse digitale, cu predilectie diverse forme de computer, sfatuiesc sa mearga pe amplificari
integral pe tuburi.
Nu credeam... sau daca citesc mai sus, ar trebui sa nu ma mir, ca mai ai nevoie de o pledoarie in favoarea lampilor.
Unico este o solutie medie, adica e un fel de catar, ia ceva de la armasar, ceva si de la magar, fiecare are avantaje si stie altceva sa faca mai bine. Bufferul ala pe ECC82 l-ai admirat, ai scris mult pe forumuri cat de mult iti place sportul schimbarii micilor tuburi, ti-ai facut colectie, etc.
Deci ai auzit/simtit ce inseamna tubul in muzica avand numai juma'de tub. Dar sa nu gandim bizonic, nu orice tub canta muzica. Exista multe realizari in domeniu, unele sunt surprinzator de nemuzicale, am auzit realizari de varf, scumpe care desi pe tuburi, nu suna "a lampi", parca ar imita un siliconat. In fond isi pot gasi si astea potriveala... sau clientul.
Insa in cazul tau, cu boxe nemuzicale si sursa computeristica, eu as pune intre ele nu un hibrid, ci un lampadar.
Sfatul pentru Unico 200 a fost bun la vremea respectiva
tinand cont de pret (de banii aia nu gasesti lampadare folositoare), stiu ca ti l-am dat demult, poate si altii ti-au spus, e practic, e ok, e buna combinatia.
Problema cu tuburile e costul si greutatea. Deci sfatul a fost cu ochii pe buget. Insa, daca discutam de un amplif "DIY", evident pretul nu este ca in zona ultra top din domeniu.
Oricum, cert este ca niciodata in domeniul asta nu poti spune, "
-Gata, am terminat, asa e ultima combinatie, asta e finalul". Te poti insela amarnic. Niciodata nu exista final.... doar finalul nostru!
Parca si te vad peste o vreme ca vei gasi un lampadar peste combinatia de acum. Si evident, ca si data trecuta, nu-ti vei mai "aduce aminte" ce ti-am scris acum si vei lauda lampadarul pana la cer, pana in centrul galaxiei! Nu te umfla iar in orgoliu, asa suntem toti, afirmam convinsi in propria ignoranta "legi ale Universului" dupa care viata ne ironizeaza si ne scoate in cale demonstratia inversa! In fond asta e si farmecul!
PS - un exemplu oarecare - am la colectie un siliconat din anii 60, construit in.... DDR, care atarna 3,5 kile in pardesiu de scandura si are teoretic 6W si o schema de la casa pionierilor retardati dar care se joaca cu boxele mele Lyrr si canta Muzica, si este o minune ca asculti si iti faci cruce de ce se aude! Si de felul cum scutura casa cu aceste boxe, cum le controleaza fabulos, ce bas sublim are pe boxe pe care mi-au lesinat amplifuri scumpe pe care nu le ridici de pe podea! Potriveala este totul iar explicatiile incercate de trancotarii electronici sunt puerile si de cele mai multe ori fix invers realitatii.
In lumea asta se stie de sunetul bun, de adevarata calitate, inca din anii 1950. Nu e nimic in audio care sa mai poata fi descoperit, doar redescoperit. Stramosii nostrii aveau niste cunostinte si o experienta pe langa care astia de azi sunt niste urangutani lobotomizati!
Dar maimutele moderne au calculator,
care gandeste in locul lor (cea mai mare lene este a gandirii) si in final, "aude" in locul lor. Ce sa pretinzi analiza corecta de sunet unor mitocani inculti care asculta manele moderne si dispretuiesc muzica clasica?! Unicul reper in audio este muzica naturala, deci clasica sub toate formele. Cu ce sa compari ce auzi din sistemul audio daca nu cu... realitatea?! Pui un instrument rece, o orchestra, o cantareata de opera alaturi si compari cu ce iese din difuzoare. Caci daca un sistem reda naturalul, va reda orice altceva, ai un reper stabilit.
Culmea, s-au facut si se fac si deastea. Dar in tari super civilizate. Cum e de exemplu Japonia sau Germania! Cum poti judeca sunetul unui sistem audio dupa muzica 100% sintetica care a fost auzita numai din boxe pentru ca fara boxe acea muzica nu exista?! Ce compari?! Cum se aud boxele tale in comparatie cu cele de la stadion sau din bodega?! Cum poti avea reper in muzica electronica?! Care este sunetul original al lui Vangelis?!....Intrebarea grea!... Pai este sunetul din studioul lui in care a creat. Insa nici asta nu e decat versiunea pe care a agreeat-o Vangelis avand ce avea in dotare. In realitate muzica lui poate fi in mii de alte feluri, pe mii de alte gusturi deoarece nu este generata natural.
Insa atunci cand ai in fatza o violonista, sau un pianist, sau o orchestra simfonica, ala e un sunet autentic, natural, real, nu poate fi altfel, in felul lui, unic, este un reper, o singularitate.
Mi-a fost dat ieri sa citesc pe net, alt forum (
paginile sunt salvate, i le pot trimite oricui pe mail), un bizon, un incult, un rebut al educatiei r(r)omanesti care a afirmat ca Pink Floyd cu doua albume celebre e mai de valoare decat Simfonia a 9-s de Beethoven (scrisa "S9" de catre spalatii pe creier cu "tehnologia smart" pentru maimute proaste). Pe langa faptul ca nu se poate face o astfel de comparatie asa cum nu-ti poti face nevoile in bucatarie in oalele de mancare, in sine "clasificarea" ne demonstreaza afirmatia lui Einstein care a spus ca poate Universul nu este infinit, dar prostia omeneasca este in mod cert infinita! Sa fi fost profesorul acestui specimen rebut, mi-as fi pus latul de gat! Mi-as fi simtit viata irosita! Asa e mare parte din societatea noastra, distorsionata!
Problema este ca in domeniu te adresezi si acestor specimene rebutate! De aceea se produce incredibilul, adica scule extrem de scumpe facute cu piese extrem de bune, extrem de frumos, minunate..... dar extrem de proaste (la sunet). De aceea exista atat de multe boxe proaste, mai ales amplificari proaste! Caci in ultima vreme am tendinta sa concluzionez ca dam prea des vina pe boxe. Acustica e iarasi importanta dar nu suplineste o amplificare proasta. Si nici o combinatie proasta. Pana la urma "traductoarele" sunt cele mai simple din ecuatie. Nu de multe ori am auzit aceleasi boxe in mai multe locatii pe mai multe amplificari. Diferentele au fost enorme! Nu recunosteai boxele in anumite situatii! Trancotarii gresesc cand spun ca boxele sunt cele mai importante. Sunt importante, dar fara o amplificare potrivita nu valoreaza nimic. Si ca sa gasesti amplificarea potrivita..... asta e arta! Un bizon incult, vulgar, bolnav de paranoia, obsedat de dusmani nevazuti, intoxicat de propriul orgoliu, neiubitor de regina muzicii, clasica, nu are saracutul cum gasi ceva! E ca orbul in cautare de tablouri celebre!
De aceea, in domeniul asta cu cat inveti mai multe....
cu atat afli cat esti de prost! Am mai scris asta, tata cand traia imi spunea ca a facut doua facultati ca sa afle cat este de prost.
Probabil asta e calea, de la prostul care nu stie ca e prost sa evoluam la prostul care afla ca e prost si apoi cine poate, cei alesi, cei norocosi, cei cu daruri sa ajunga la
desteptul care stie ca e destept. Si ma tem ca in cazul asta, starea naturala (a desteptului) este.... tacerea!....
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)