Atunci in intunecatii ani '80 am avut ocazia sa vad si sa ascult de aproape mai multe sintetizatoare celebre si superbe ale epocii. Ulterior am mai vazut si auzit insa la inceputul anilor 90 ma intrebam mirat de ce nu-mi plac cele noi (care aparusera atunci) si-mi placeau tot alea vechi din anii 70-80.
Printre cele pe care le-am vazut, pipait si auzit in realitate, in anii '80, la loc de cinste (ca sa zic asa, aproape de inima mea) sunt doua,
Yamaha DX7 si
Roland D-50
O sa recunoasteti imediat sunetul inconfundabil si superb! Putini au avut ocazia sa asculte asemenea minunatii live, adica bagate direct in amplificare! Dinamica este incredibila, naucitoare, sunetul este deosebit de viu, nu se poate compara cu nici o inregistrare, de nici un fel. Prin orice fel de inregistrare nu se poate pastra dinamica reala a sunetului produs de aceste minunatii!
O alta "problema" a acestor jucarii este modul de utilizare. Necesita cunostinte temeinice si mult talent. Acestea nu ofera la "deagata" sunete pentru orice papagal lenes care vrea doar sa dea din clape. Defapt exista sunete facute "din fabrica" pe care le primeste oricine impreuna cu jucaria, dar ca sa canti cu adevarat la ele, trebuie munca, cunostinte, talent! Tot ce auziti de la marii artisti din perioada aia contine multa munca in spate.
In schimb, sintetizatoarele mai noi si mai ales softurile de computer care au inlocuit tot, nu necesita munca. Sunt facute pentru a fi utilizate de orice retard, orice maimuta, lucrul fiind defapt un colaj, o compilatie intre chestii "deagata", o joaca pentru mediocrii la mintea copilului de gradinita. De aceea si muzica produsa dupa apartia acestora, e o muzica saraca, repetitiva, simpla spre oligofrenie sunora, de aceea "cantecacelele" ultimelor doua decenii sunt atat de asemanatoare intre ele incat diferenta o fac doar racnetele scroafelor taiate de Ignat avand ca fundal monotonia robotica a softurilor de computer pentru manelari ai genului.
Intr-un fel, unealta care e creata de om ajunge in final, la randul ei sa-l modeleze si ea pe om. De aceea observam asa mari diferente de valoare intre muzica electronica a anilor 70-80 si muzica de dupa raspandirea computerului in masele largi. Astazi orice maimuta poate sa faca "muzica" (pop, arembii, rap, pap, tzac, pac, etc, etc, etc). Azi au mai ramas rockerii si cativa razleti pe ici pe colo dintre batranii care se duc. Multe talente in muzica electronica au migrat catre muzica de film, adica acolo unde sunt banii. Caci in ziua de azi banii din muzica se fac din spectacole de circ cu fatuci care se tin de fofoloanca dand din cur in timp guitza din toti bojocii precum scroafa taiata de Ignat, sau zonele pentru mahalale, la noi manelele, la americani rapul si toate derivatele. Muzica adevarata nu mai are loc si nici cautare sau se desfasoara in planul doi, nu prea la vedere si nu pentru tot ghertoiul.
YAMAHA DX7 (preferatul meu!):
https://www.youtube.com/watch?v=nmp9yqh ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;
ROLAND D-50 (un aparat pur si simplu superb!!!):
https://www.youtube.com/watch?v=exVgx1k ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;
Dar sunt si "vechituri" (din cele ale anilor '70) care sunt de neegalat! Imi aduc aminte, prin anii '90 unii voiau sa scape de ele, nu valorau mare lucru dupa care lumea a inceput sa inteleaga, si azi multe "vechituri" (din alea urate cu lemne) au ajuns la preturi astronomice. Ma gandesc si la cateva KORG pe care deasemnea am avut ocazia sa le ascult live in negrul deceniu '80 si sunt unice, inimitabile si superbe la sunet!
10 synths that defined the '80s:
http://www.musicradar.com/news/tech/10- ... 80s-213447" onclick="window.open(this.href);return false;
10 sintetizatoare ce au facut muzica synth-pop:
http://inregistrariaudio.ro/10-sintetiz ... synth-pop/" onclick="window.open(this.href);return false;
Yamaha DX7 (cred ca ar trebui declarat instrument clasic pentru totdeauna!):
https://en.wikipedia.org/wiki/Yamaha_DX7" onclick="window.open(this.href);return false;
PS - inca o data, poate ma repet, prin inregistrari aceste sintetizatoare sunt precum pestii scosi din apa care nu mai au culorile ca atunci cand erau vii. Astea sunt de ascultat live, pe direct! Nici o inregistrare conventionala (CD, orice digital, orice analog) nu le poate reda adevarata dinamica si frumusete a sunetului sintetic ! (de aceea spunem cate o data ca pana si genul muzicii electronice este fff dificil de redat pe un sistem audio bun. Evident, ma refer la muzica de calitate, nu bubuiala si trascaneala generata pe laptop din foarte capabilele softuri de computer).
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)