bizonu22 wrote:Parerea mea este sa iti fac rost cat mai repede de un stabilizator de tensiune sau de un UPS mai "de treaba"(APC, CyberPower,...).
daca discutam de calitatea sunetului si nu altceva, orice solutie din asta e moartea sunetului. UPS-ul e chiar masacru direct. Si in opinia mea, dupa ce ani de zile am incercat tot felul de chestii, cel mai bine este bagarea directa a aparatului in priza fara nici un filtru, fara nimic altceva.
Insa apare problema semnalata mai sus! Cei 270V sunt pericol mare pentru orice aparat! Ar trebui cumva sa te asiguri (la o firma de asigurari) si sa te interesezi unde-i poti reclama pe nenorociti, deoarece la 270V iti fac praf toate aparatele electrice!
In general mai toate "sculele" audio sunt proiectate sa reziste la variatii de +/-20%. In jos, adica sub cei 230V standard, pot rezista si mai mult, cam oricat (sunetul sufera). Depinde si de modul cum este alimentat aparatul. Sursele in comutatie sunt mai sensibile decat sursele conventionale. Insa si cele conventionale cu transformator pot capota. De multe ori conteaza alti factori mai mult decat doar simpla valoare a tensiunii. Cert este ca atunci cand avem variatii mai mari de +/-10% trebuie sa fim atenti sa nu ramanem fara aparatura! In cazul asta sfatul de mai sus este practic, desi omori calitatea "haudiofila" (daca ai trancote nu omori nimic, doar timpul

) dar macar nu ti se arde aparatura. Si uite asa ajungi meloman!
Apropos de subiectul asta - la mine vin de la furnizor (traful de zona) 3 faze (cabluri) si un cablu nul. Am masurat si fiecare din cele 3 are alta tensiune. Una are 210V, alta 220V si alta 235V in medie. Insa nu am vazut salturi atat de mari, defapt cea mai mare valoare masurata a fost, 238V. Dar sunt in Bucuresti. Am observat ca in provincie si in zonele periferice ale capitalei, situatia e foarte naspa! De exemplu in comuna Pantelimon frecvent poti masura 180V.
Dar valoarea ca valoarea, problema este cum variaza tensiunea! Daca flicaie rapid, ai scapat de aparatele mai sensibile!
Si evident, curentul e "sufletul" haudiofiliei. De aceea cele mai importante cabluri sunt, culmea, cele de alimentare. Spre tulburarea (psihosomatica) a trancotarilor (care nu inteleg cum vine cu centrala electrica si acei kilometri de cabluri pana la noi acasa!). Dar cum am scris, eu din toate cate am incercat am ajuns dupa multaaaa vreme la concluzia ca mai bine bag aparatele simplu si direct in priza, fara filtre, fara conditionatoare (pasive sau active), fara ferite, bratari, spirale voodoo, UPSuri, etc, etc. Iar cablul de alimentare si prelungitorul in care sunt adunate toate, sunt al naibii de importante (pentru sunet) in cazul sculelor audio bune!
Insa, daca as avea 270V la retea.... nu stiu ce as face?! Probabil la inceput scandal si reclamatii la furnizor. Apropos, acum legal au aparut mai multi furnizori de electricitate. Pe mine mereu ma intreaba cei de la RCS-RDS daca vreau sa ma mut la ei (cu electricitatea). Probabil (logic!) ramane aceeasi infrastructura, nu-mi imaginez cum pot astia sapa sa-mi traga alte cabluri, insa macar ai (probabil) alta intelegere cand reclami anumite situatii, ca de exemplu tensiunea aberanta de la retea.
prostia, ignoranta, lipsa educatiei elementare sunt cele mai letale arme de distrugere in masa.