Reparatori priceputi si de incredere pentru aparatura vintag

A fost odata ca niciodata
Post Reply
antonie
Posts: 6
Joined: 17 Jan 2017, 20:55
Location: Cernavoda

Reparatori priceputi si de incredere pentru aparatura vintag

Post by antonie »

Salutare tuturor,
imi fac intrarea pe acest forum cu o intrebare - ca majoritatea incepatorilor:
- Unde ne reparam "vechiturile" (eventual sa le imbunatatim) pe care le avem si la care tinem?

Mai exact iata situatia mea:
Am cumparatun amplificator Kenwood KA 6004 de la un magazin din Brasov iar boxele MB Quart 1000 de la un magazin online din Cluj. Ambele s-au dovedit a fi in afara parametrilor de functionare.
Amplificatorul l-am incredintat unei cunostinte priceputa in electronica si serioasa. Inca nu l-am primit de la reparat - insa din ce am mai citit, simpla inlocuire a unor condensatori nu garanteaza intrarea in parametrii originali ai aparatului, ce sa mai spunem de imbunatatiri?

Boxele inca nu stiu cui sa le incredintez spre reparatie. Ma gandesc ca totusi ar trebui sa duc si boxele si amplificatorul la un centru specializat.

Voi ce imi recomandati?
Unde va reparati aparatura - in special vintage?

PS. locuiesc in judetul Constanta dar eventual ma voi deplasa si pana in Bucuresti.

Dadix
Posts: 438
Joined: 03 Jun 2016, 11:06

Re: Reparatori priceputi si de incredere pentru aparatura vi

Post by Dadix »

Am văzut pe Olx că era un anunț cum că persoana respectivă repara aparatură vintage.
Altcineva spunea pe Facebook că se pricepe la boxe, erau și exemple cu poze cu munca făcută.

vjvarta
Posts: 134
Joined: 12 May 2015, 10:29

Re: Reparatori priceputi si de incredere pentru aparatura vi

Post by vjvarta »

daca ai un voltmetru, un ciocan de lipit si putina rabdare poti sa ti repari ampliful singur. nu e asa greu precum pare. manualul service e pe net si pe youtube gasesti zeci de filmulete destul de explicative, ba chiar poti intreba si userul daca ai nelamuriri.
de asemenea mai exista audiokarma, un forum extern unde gasesti postari si sfaturi cat cuprinde.
la boxe e mai complicat daca e dusa suspensia, dar se poate rezolva si aceea.
nu inteleg totusi ce vrei sa spui ca nu e in parametri; condensatorii intr-adevaru nu mai sunt in parametri dar exista alte simptome care te a facut sa o dai la reparat?

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 14344
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Reparatori priceputi si de incredere pentru aparatura vi

Post by momolo »

vjvarta wrote:daca ai un voltmetru, un ciocan de lipit si putina rabdare poti sa ti repari ampliful singur. nu e asa greu precum pare
cred ca trebuie si niste cunostinte teoretice pe langa aceste scule. Internetul ofera oricui iluzia ca poate sa faca orice (fara nici un efort). In realitate am observat diverse cazuri de oameni care nu stiau ca nu stiau (internetul le-a indus iluzia) si astfel si-au defectat si distrus aparatele audio. Mai rau este ca unii din ei incearca dupa aceea sa-i fraiereasca pe altii prin vanzarea trancotei ciobanite. Altii au ramas pur si simplu fara trancota, aceasta capotand (dandu-si fumul) in timpul procesului de schimbat bombonele colorate. Genul asta de oameni care nu stiu ca nu stiu (incurajati de internet) pot sa devina extrem de stricatori.
antonie wrote:Salutare tuturor,
imi fac intrarea pe acest forum cu o intrebare - ca majoritatea incepatorilor:
- Unde ne reparam "vechiturile" (eventual sa le imbunatatim) pe care le avem si la care tinem?
eu iti recomand urmatorul service din Bucuresti, vezi aici datele de contat: http://www.absolutvideo.ro/contact.php" onclick="window.open(this.href);return false;

Intrebi de dl. Toma (este seful lor). Stie de acest forum si imi este prieten vechi. Il recomand din toata inima. Este audiofil ca si multi de aici, pasionat (si) de aparatele vintage, si nu cred ca a existat un caz in care sa nu stie ce sa faca. Adica, daca dl. Toma nu reuseste sa repare ceva, inseamna ca aparatul ala chiar nu se poate face. Problema lui este timpul, deoarece depanarea de scule vintage este un hobby, la acel service activitatea principala se axeaza pe aparatura contemporana de la Panasonic si Sony. Iar preturile sunt mici.

Ampliful tau Kenwood mi se pare foarte dragut, chiar o alegere buna, insa boxele sunt mai de "scandal" (disco, party, sa fie zgomot). Ar trebui sa te uiti totusi dupa niste boxe mai rafinate. Gasesti, nu e mare problema si nu costa foarte mult. Nu-ti pot face recomandari directe pe forum, dar iti pot da unele idei in pm.

Ampliful fiind cam vechiutz, s-ar merita o revizie. Piesele nu se schimba decat unde e nevoie. Si nu de florile marului.
Pe net e plin de "schimbatori de bombonele colorate" si povesti nemuritoare. Si sunt multi Agarici mari ca zmeii, adevarate somitati de forum, care in realitate sunt varza cu meseria, unii habar nu au nici la nivel de ucenic, ala care matura spanul prin jurul mesei!
Oamenii care chiar stiu meserie si fac treaba, nu pierd vremea cu reklama pe internet in "olimpiada handicapatilor" (care o are mai lunga intre anonimi). Aici e mai degraba locul consumatorilor, celor care folosesc scule audio. Mai un sfat, mai o relatare, mai o idee, pot fi de folos, unii facem cunostinta intre noi, ne imprietenim sau nu, etc. Insa netul deformeaza, si cand citesti despre mari eroi ai ciocanului de lipit, iti imaginezi niste zmei cu aripi de jumbo-jet! Dupa care, daca ai ghinionul sa vezi realitatea constanti ca sunt niste vrabii zgribulite de foame......

Legat de ampliful tau, chiar si la varsta asta sunt aparate inca folosibile (si apartin unor vremuri cand se facea treaba buna in audio). Si cum ziceam mai sus, nu sfatuiesc pe nimeni fara experienta sa-si nenoroceasca sculele audio.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

antonie
Posts: 6
Joined: 17 Jan 2017, 20:55
Location: Cernavoda

Re: Reparatori priceputi si de incredere pentru aparatura vi

Post by antonie »

cred ca trebuie si niste cunostinte teoretice pe langa aceste scule. Internetul ofera oricui iluzia ca poate sa faca orice (fara nici un efort). In realitate am observat diverse cazuri de oameni care nu stiau ca nu stiau (internetul le-a indus iluzia) si astfel si-au defectat si distrus aparatele audio. Mai rau este ca unii din ei incearca dupa aceea sa-i fraiereasca pe altii prin vanzarea trancotei ciobanite.
Exact de asta ma tem. Am mai facut DIY la lucruri la care ma mai pricep si tot am dat-o-n bara. Electronica e o limba straina pentru mine, am nevoie de notiuni de baza mai intai.

Iar increderea mi-a fost spulberata in "necunoscuti", ultimele 5-6 tranzactii de pe internet au fost pe incredere iar vanzatorii nu mi-au iertat-o :-) Asa ca nu mai merg decat pe recomandari.

Acum astept sa vina amplificatorul sa vad in ce stare se prezinta, cum merge si apoi voi mai vedea ce sa fac cu boxele si eventual si cu amplificatorul. Au fost schimbate mai multe condensatoare iar omul este electronist de meserie, nu e doar hobby.

antonie
Posts: 6
Joined: 17 Jan 2017, 20:55
Location: Cernavoda

Re: Reparatori priceputi si de incredere pentru aparatura vi

Post by antonie »

vjvarta wrote: nu inteleg totusi ce vrei sa spui ca nu e in parametri; condensatorii intr-adevaru nu mai sunt in parametri dar exista alte simptome care te a facut sa o dai la reparat?
Boxele au recomandari bune din ce am citit pe net, atat ca marca dar si ca model. De asta si ma asteptam ca ceea ce iese din acest sistem sa aiba o claritate mai buna decat boxele mele de calculator. Ceea ce nu s-a intamplat.
Acum dau vina intai pe amplificator, avand 40 de ani iar componentele erau originale - verificat.
Am observat insa o diferenta si la boxe, intre ele. Diferenta care s-a mentinut si la schimbarea canalelor intre ele.
Astept sa vina amplificatorul sa mai fac niste incercari.
Intre timp am aflat ca (,) calitatea sunetului mai depinde si formatul fisierului audio, de placa de sunet (deocamdata e on-board dar sint in cercetari, cel mai probabil asta va fi urmatorul upgrade - un Xonar D2 cred).

vjvarta
Posts: 134
Joined: 12 May 2015, 10:29

Re: Reparatori priceputi si de incredere pentru aparatura vi

Post by vjvarta »

sunt mari sanse ca ampliful sa nu ti duca boxele mai ales ca sunt si pe 4 ohmi si diful de bass e de 20 cm.
intr adevar calitatea audio depinde de format dar mai ales de inregistrarea in sine; dar pana acolo ai potrivirea dintre amplif si boxe.
acum vezi cum se comporta cand vine de la reparat. ne mai tii la curent.

catacore
Posts: 111
Joined: 22 Nov 2014, 06:00

Re: Reparatori priceputi si de incredere pentru aparatura vi

Post by catacore »

momolo wrote: Intrebi de dl. Toma (este seful lor). Stie de acest forum si imi este prieten vechi. Il recomand din toata inima. Este audiofil ca si multi de aici, pasionat (si) de aparatele vintage, si nu cred ca a existat un caz in care sa nu stie ce sa faca. Adica, daca dl. Toma nu reuseste sa repare ceva, inseamna ca aparatul ala chiar nu se poate face. Problema lui este timpul, deoarece depanarea de scule vintage este un hobby, la acel service activitatea principala se axeaza pe aparatura contemporana de la Panasonic si Sony. Iar preturile sunt mici.
Si eu l-am contactat pe dl. Toma la recomandarea lui momolo, pentru un pick-up JVC care are ceva problema la bratul super-electronizat. Si, dupa o discutie telefonica, dl. Toma mi-a zis ca nu se baga pentru ca nu-mi poate garanta ca-l poate repara. Eu nu vreau sa zic ca nu se pricepe, cred doar ca reparatia respectiva ar fi fost, eventual, foarte ineficienta din punct de vedere economic (probabil ca gasirea defectului ar fi durat foarte mult in raport cu un eventual pret pentru reparatie, astfel ca dl. Toma a preferat sa nu se implice. Ceea ce mi se pare foarte corect.). Practic, nici nu am certitudinea ca problema e neaparat din brat ("electro dinamic servo tone arm") - chiar am gasit un brat de-asta, demontat, pe e-bay. Insa problema ar putea fi si din circuitele de comanda de pe "placa de baza", deci problema cred ca e mai complicata.

antonie
Posts: 6
Joined: 17 Jan 2017, 20:55
Location: Cernavoda

Re: Reparatori priceputi si de incredere pentru aparatura vi

Post by antonie »

momolo wrote: Intrebi de dl. Toma (este seful lor). Stie de acest forum si imi este prieten vechi. Il recomand din toata inima. Este audiofil ca si multi de aici, pasionat (si) de aparatele vintage, si nu cred ca a existat un caz in care sa nu stie ce sa faca. Adica, daca dl. Toma nu reuseste sa repare ceva, inseamna ca aparatul ala chiar nu se poate face. Problema lui este timpul, deoarece depanarea de scule vintage este un hobby, la acel service activitatea principala se axeaza pe aparatura contemporana de la Panasonic si Sony. Iar preturile sunt mici.
Multumesc foarte mult. Acum astept sa vina amplificatorul, saptamana viitoare a zis ca mi-l da. Voi vedea apoi ce mai trebuie facut.
catacore wrote: Si eu l-am contactat pe dl. Toma la recomandarea lui momolo, pentru un pick-up JVC care are ceva problema la bratul super-electronizat. Si, dupa o discutie telefonica, dl. Toma mi-a zis ca nu se baga pentru ca nu-mi poate garanta ca-l poate repara.
Inseamna ca chiar e un om serios. Ma bucur ca mai sint.

antonie
Posts: 6
Joined: 17 Jan 2017, 20:55
Location: Cernavoda

Re: Reparatori priceputi si de incredere pentru aparatura vi

Post by antonie »

Am luat amplificatorul de la reparat. Acum si boxele functioneaza bine :-)
O alta parte buna e ca mi s-a umplut casa de sunete armonioase.
Nemultumirea (este si asa ceva) este ca nu am intalnit claritatea vocilor - asa cum caut.
Poate ca o placa de sunet sau un tuner o sa imbunatateasca situatia.

Asadar electronistul local si-a facut bine datoria. La fel insa si amplificatorul: dupa 40 de ani de functionare nu necesitat decat inlocuirea unui releu si 2 condensatori. Specialistul a zis ca suna mai bine decat receiverul lui nou.

Post Reply