masutza

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
Post Reply
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15276
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

masutza

Post by momolo »

Observ atat in "real life" cat si in multe foto pe net (in lumea audiofila) un obicei de a tine o masutza intre locul de auditie (canapea, fotoliu/fotolii) si scularaie (sistem, boxe). De cele mai multe ori masutza e defapt o masoaie (ditamai!) si de multe ori e plina de lucruri, exemplu discuri si alte alea (multe chestii lucioase), unii pun chiar si decoratiuni! Nu de putine ori este si destul de inalta, insa problema vine mai ales din marimea/suprafata blatului. Unii cred ca daca masutza e scunda nu conteaza. Dimpotriva, conteaza!
Aceasta masutza (masoaie) e foarte daunatoare din punct de vedere acustic. Sunetul are si proprietatea de a se reflecta din diverse suprafete. Si pe langa faptul ca se afla un obstacol intre boxe si ascultator, tablia masutzei e numai "bine pusa" sa reflecte direct spre ascultator/ascultatori, adica intr-un unghi cum nu se poate mai potrivit intre axa boxelor si axa urechilor celui care sta pe scaun la auditie.

Am vazut acest mobilier daunator (acustic) chiar si la dealeri, oameni care se presupune ca ar trebui sa dea atentie fiecarui amanunt spre imbunatatirea auditiei (din moment ce-si castiga existenta vanzand scularaie scumpa care trebuie pusa in valoare. Adica sa inteleaga si mujicul de ce naiba costa atat de mult?!?! Ca de altfel nu costa mult in ziua de azi sa ai niste troace din care sa gujuie muzica. Cam peste 99% din populatie se multumeste cu orice gujuie ceva, ieftin sau gratis sa fie!).

Nu pot sa inteleg de ce multi (pasionati) nu pot ei sa inteleaga cat de daunator este acest mobilier pus exact in cel mai nepotrivit loc acustic?!

Dar, intr-un fel, este si asta un soi de "test", adica in cazul in care se scoate masutza obstructionista si se simte modificarea (inerent in bine!) a sunetului, avem deaface cu un sistem audio de calitate. Daca nu se simte mare branza, aveam deaface cu un morman de trancote (ieftine sau scumpe - caci si din scule scumpe se poate scoate fara efort sunet prost!)
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: masutza

Post by remoteviewer1 »

Eu aveam o masutza de sticla intre canapea si sistem si cand am scos-o sunetul s-a modificat dramatic ca si la un upgrade de cablaraie. Inseamna ca am sistemul bun... :lol: . In ultima vreme am experimentat intens in sistemul propriu cu asezarea (boxelor si a mobilierului) in camera si pot spune ca la pick-up se schimba sunetul destul de sensibil cand il mut in diferite pozitii pe rack-urile improvizate, nu mai zic de platformele pe care se aseaza sculele. La preu-uri in general si pick-up se simt niste modificari dramatice in functie de suprafata pe care stau. Stiu ca o sa fiu impuscat in direct, insa adunate la un loc, pozitionarea cat mai precisa a boxelor, a componentelor, impreuna cu mobilierul folosit (tipul de material) aduc mai mult decat un upgrade de component singular. Daca sunetul este prost indiferent de componente, problema este in alta parte (acustica, pozitionare sistem, mobilier prea mult sau lipsa lui, etc.). Am observat ca dupa ce asezi cat de cat sistemul si mobilierul in camera, cam toate sculele incep sa sune bine si cele mai noi si cele vintage. Credeti-ma diferentele de sunet sunt incredibile dupa optimizarea mobilierului si a pozitionarii sculelor, singurele inconveniente fiind design-ul camerei (ce poate atrage atentia nedorita a wifi-ului) si transpiratia de pe tample...pur si simplu nu iti mai recunosti sistemul :shock: .

P.S. sunetul bun se poate obtine cu asezari "ilogice" in camera, de genul boxelor lipite de perete si asezate asimetric...
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

Post Reply