Incinte acustice 3 cai fara filtre

DIY, Accesorii , Tips&Tricks
Post Reply
bonuadrian
Posts: 1
Joined: 27 Mar 2017, 18:53

Incinte acustice 3 cai fara filtre

Post by bonuadrian »

Va salut domnilor.
Rasfoind multe pagini in care sunt descrise constructia incintelor acustice am constatat ca o problema majora in situatia in care as vrea sa incep un proiect ar fi filtrele

In prima faza am ma gandeam sa imi achizitionez 2 incinte, ma gandeam la canton sau Heco Victa Prime 702

Pe de alta parte (asa cum cineva de pe acest forum a spus) pretul incintelor este constituit preponderent din marketing si adaosuri comerciale ramanand pentru difuzoare si cutii mult mai putin decat as fi dispus eu sa platesc pentru difuzoare. Practic, incintele achizitionate reprezinta un compromis

Astfel,imi permit sa va adresez o intrebare si anume:
Cat de viabila ar fi varianta in care as incepe un proiect cu 3 cai amplificate separat pe fiecare cale (inalte medii joase) de 3 amplificatoare identice ( sa zicem 3 bucati pioneer A-676) pe care le-as putea achizitiona la un pret bun.

Evident filtre vor fi necesare insa acestea vor fi de semnal mic, intre sursa de semnal si amplificatoare ( banuiesc ca ar fi mult mai simplu de construit, poti regla independent puterea pe inalte/medii/joase astfel incat sunetul sa toata gama de frecvente sa fie echilibrata)

Daca vi s-ar parea o solutie putem detalia in continuare proiectul, daca nu, care ar fi impedimentele (excluzad ca vor lucra 3 amplificatoare concomitent)Va multumesc anticipat pentru atentia acordata,

Adrian

Shambala
Posts: 79
Joined: 24 Oct 2008, 19:14
Location: Iasi

Re: Incinte acustice 3 cai fara filtre

Post by Shambala »

In lipsa unor abilitati electronice avansate este exclusa construirea unor filtre reglabile de semnal mic (6-12-24-48dB).
Asa ceva se numeste [active] crossover si se gaseste de cumparat la pret decent.
In rest, solutia se foloseste curent in domeniul pro (unde se lucreaza cu puteri f mari asa ca filtrele pasive devin neconvenabile) si chiar de catre multi amatori pasionati de incinte DIY de top si tweeking.
Nu este necesar sa fie 3 amplifuri indentice, pe bas se foloseste unul mai puternic, iar pe medii si inalte unele mai rafinate.
(Pioneer 676 nu intruneste nici una din aceste calitati :mrgreen: )
Dat fiind ca solutia este totusi una scumpa (de 3-4x mai scumpa decat niste filtre pasive bune), cred ca are sens doar in cazul folosirii unor difuzoare de calitate superioara, adica la un nivel care nu are nimic in comun cu amplifuri de nivelul unui Pioneer 676.
Am insa o intrebare simpla - odata alese difuzoarele (treaba nu f simpla daca e sa o faci corect si intelept), incintele stii sa le calculezi ?

Post Reply