Audiophilia has characteristics of compulsive behaviour

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
Post Reply
User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1805
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Audiophilia has characteristics of compulsive behaviour

Post by SOLO »

Interesante interventiile lui Alan Shaw legat de audiofilie si marketing:

"Because audiophiles waste their own time, natural resources and cash making irrational, illogical purchase decisions which make others richer and do not give lasting satisfaction in exchange. That's downright disgraceful. Only a fool would repeat that mistake, but I see it day after day.

Audiophilia has characteristics of compulsive behaviour. From a marketeers perspective, that provides direct access to the emotional regions of the human brain bypassing the higher, logic, rational and self-control mechanisms. It is the fastest, cheapest, most sure way to induce consumption behaviour (i.e. going and buying) in the victim. If the marketeer can hold the victim in this state of suspended anxiety, and many audiophiles tragically exist in this condition, he is exceedingly vulnerable to suggestion, first from marketers, second (and crucially) from fellow audiophiles who are also in submissive anxiety. This creates a powerful positive-feedback trap which is as effective as crack cocaine and the longer the marketeer can hold the victim in this state of readiness to consumer, the better.
...
"

mai multe aici: http://www.harbeth.co.uk/usergroup/foru ... iness-does" onclick="window.open(this.href);return false;
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 14503
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Audiophilia has characteristics of compulsive behaviour

Post by momolo »

SOLO, ti-ai dat toti banii pe ceva scula haudiofila scumpa si acum cand iti plange copilul de foame ai remuscari (si incerci sa gasesti explicatia si leacul pe net)?! :D
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
hondaru
Posts: 314
Joined: 31 Oct 2010, 06:35
Location: La tara...
Contact:

Re: Audiophilia has characteristics of compulsive behaviour

Post by hondaru »

Probabil din aceeasi cauza si M40 costa cat costa...N-ar fi rau sa dea Mr Alan un exemplu si sa vanda M 40 la un pret cu 75% mai mic?! Atunci ne-ar vindeca pe toti de comportament compulsiv pe loc!
Lasand gluma la o parte este un sambure de adevar in afirmatiile lui.
◄◄ REW ► PLAY ▌▌PAUSE █▌STOP ►► FF
Daca nu ajungi sa te pierzi in muzica atunci muzica se pierde in sistemul tau

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: Audiophilia has characteristics of compulsive behaviour

Post by remoteviewer1 »

Parerea mea, nefiltrata...Dupa cum s-a mai discutat, calea de mijloc este cea mai buna...Exista tot felul de exemple extreme in orice domeniu, de la femei ce isi umplu debaraua de posete dizainar si pantofi cu toc pe care nu-i poarta niciodata, la cei obsedati de "proprietati"-am cunoscut persoane cu 4-5 case,terenuri(bineinteles in care nu apuca sa locuiasca),etc., cei obsedati de autoturisme, de bani, etc. Asadar cuvantul "audiofil" din expunerea de mai sus poate fi inlocuit cu multe alte specimene...Problemele societatii actuale in care oamenii isi cauta fericirea si alinarea sufleteasca prin adunarea de bunuri sunt complexe si destul de greu de discutat pe forumuri...Eu propun sa nu judecam asa usor semenii nostri si sa schimbam lumea incepand cu propria curte, prin puterea exemplului personal. Discursul lui nea Shaulica se termina deobicei cu: "cheltuiti-va banii pe boxe si nu pe prostii (gen amplificatoare, surse, cabluri si alte facaturi :D)" asa ca dati-mi voie sa privesc discursul de mai sus cu un gram de circumspectie. Exista destul de multi impatimiti ai sunetului (asa zisii audiofili) ce se "linistesc" dupa ce ajung la un anumit nivel valoric si apuca sa se bucure de muzica. Bineinteles ca nimeni nu striga in gura mare "Gataaa m-am oprit din schimbat scule ca ciorapii" pe forumuri si cei ce se zbat necontenit cumparand si vanzand in disperare componente audio (din care nu inteleg mare lucru) sunt mai vocali si mai prezenti in eter, de aici impresia ca "audiofilii"este nebuni. Insa ce e mai tragic decat sa dai 80K euroi pe un Mercedes ML si sa-l vinzi in 4 ani cu maxim 20K, sau sa schimbi scule ce deobicei au o rata de devalorizare mult mai mica? Bashca daca umbli cu sh-uri audio mai de calitate,poti chiar reduce pierderile catre zero in caz de inspiratie...Nu am vazut prea multi oameni sa rada de cei ce cumpara Vw Touareg cu stema de Bentley la 250KEuro! Toate domeniile sunt pline de tzepe si de naivi, in acest caz dracul (audiofil) nu e nici pe departe chiar asa de negru, chillax!
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1805
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: Audiophilia has characteristics of compulsive behaviour

Post by SOLO »

momolo wrote:SOLO, ti-ai dat toti banii pe ceva scula haudiofila scumpa si acum cand iti plange copilul de foame ai remuscari (si incerci sa gasesti explicatia si leacul pe net)?! :D
Daaa.. Vand tot pe 1000 pachete pampers.

Exista un sambure de adevar, de 15 ani frecventez un magazin de profil aici la Milano, am cunoscut oameni si asistat la multe dealuri. As putea scrie carti cu statistici si profile psihologice legat de argumentul lu Alen S. Exista si clienti rationali, trebuie recunoscut.
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 14503
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Audiophilia has characteristics of compulsive behaviour

Post by momolo »

remoteviewer1 wrote:Discursul lui nea Shaulica se termina deobicei cu: "cheltuiti-va banii pe boxe si nu pe prostii (gen amplificatoare, surse, cabluri si alte facaturi )" asa ca dati-mi voie sa privesc discursul de mai sus cu un gram de circumspectie.
bantuie inca din anii 80 (probabil e mai veche), citez, "boxele sunt cele mai importante". A fost mitul cel mai greu de demontat pentru mine. Ramane in continuare greu de demontat. In functie de combinatia cu amplificarea si (mai ales) cu acustica, aceleasi boxe poti sa nu le mai recunosti. Nu o data am avut cazuri de boxe slabe care combinate cu amplifcare buna (si mai ales potrivita), cu cabluri faine in acustica faina cu o sursa potrivita, au performat mult peste alte boxe mult mai valoroase combinate prost in acustica proasta cu cabluri aiurea. Nu o data am auzit (deci observat) cat de mult se poate scoate din anumite boxe atunci cand le gasesti "leacul" (amplificare, acustica, cablaraie, sursa, etc). Si de multe ori am avut senzatia ca amplificarea e mai importanta decat boxele, poetic si greieristic spus, "boxele sunt sclavele amplificarii". Asa ca genul asta de afirmatii sta in teoria cantitativa trancotara traditionala. Dar fara dubiu, nu poti trece peste limita boxelor cu nimic. Ceea ce am semnalat e altceva, anume ca de multe ori supraestimam boxele in contextul unui sistem audio gandit la modul audiofil. Si iata ca ajung la subiect - parerea mea este ca neintelegerea acestor lucruri (in mare spus, combinatia este mai valoroasa decat valoarea fiecarei componente luate in parte) multi pasionati audiofili ajung pe drumul pierzaniei schimband intruna scule dupa scule (fara sa inteleaga nimic din ele) in loc sa caute sa gaseasca combinatii potrivite, de multe ori mai ieftine decat si-ar imagina. Eu nu cred in povesti din astea cu sugestia primita de la dealer/comerciant, eu cred ca fiecare se duce pe barba lui la vale. Astfel poate aparea ambitia exploratorului care inainteaza ca berbecul intr-un teren necunoscut cautand lucruri pe langa care trece fara sa le vada. E cumva asemanator si cu jocul la cazino unde cand pierzi parca te ambitionezi si mai tare sa mizezi si tot mizezi (crezand de fiecare data ca acum vine tunul cel mare cu care recuperezi tot dezastrul) pana pleci acasa in izmene. De aceea de multe ori am accentuat aspectul educatiei urechilor si gusturilor. Chiar si unor prieteni am incercat sa le sugerez ca educatia muzicala si implicit a urechilor (evident, nimeni nu trebuie sa asculte muzica care nu-i place) este cruciala si poate scuti audiofilul de situatii precum cele din cazino. Interesant dar nu cred ca am vazut vreo schimbare sau macar o reactie dupa sfaturi. Deci fiecare se duce la vale pe barba lui.
SOLO, pun pariu pe ce vrei ca mare parte din acei audiofili (sau le putem spune pasionati) care au jucat la "cazinoul" acelui show-room pana au ramas in izmene, habar nu au cum suna muzica in realitate, nu merg la nici un concert live si probabil si mai multi nu cunosc notiuni elementare de electronica. Parerea mea este ca pe langa educatia urechilor e nevoie si de o cunoastere macar primara a notiunilor de electronica audio. Pun pariu ca aia care au jucat cel mai mult, adica aia care au plecat acasa din cazino in izmene si cu mosia amanetata, sunt fix cei mai inculti cu muzica reala, cu tehnica si cam inculti la toate. La unii e chiar si boala maniacala, am vazut si asta. Asta e subiectul preferat al prostilor care fac valuri anti-audiofile pe forumurile de profil, asta le hraneste orgoliul de prosti care nu stiu ca-s prosti. Dar nu e o situatie majoritara. Cel putin asa sper, ca sa fiu pozitiv.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: Audiophilia has characteristics of compulsive behaviour

Post by remoteviewer1 »

momolo
combinatia este mai valoroasa decat valoarea fiecarei componente luate in parte
Parerea mea este ca in aceste lucruri sta esenta existentei unui forum de profil, si anume impartasirea acestor combinatii de boxe/amplif, de brate/doze,etc. a caror valoare depaseste suma componentelor. Asa zisa audiofilie nu trebuie sa devina un supliciu, un mijloc de purificare, exorcizare sufleteasca sau de judecata a semenilor, un fel de olimpiada a egou-rilor supradimensionate, un templu al glorificarii preturilor componentelor si a potentei financiare a posesorilor(nu mai vreau sa amintesc de micile persoane meschine ce duc o viata de zi cu zi marunta si se prezinta ca si niste exemplare din varful lantului trofic in eter). Pentru mine, audiofilul ideal nu este cel ce ma invita la fripturi sau are rabdare sa imi asculte monologul interminabil (si lamentabil) despre ce imi place mie, ce brand-uri ma gadila la "urechea de aur" din dotare, ci o persoana c e se exprima cu un discurs scurt si concis: "am incercat X cu Y (unde X si Y nu trebuie sa fie neaparat brand-uri audio) si mi se pare o combinatie foarte buna, un (mare sau mic) pas inainte pentru sunet". Sau " X nu se impaca cu Y dupa parerea mea, nu va mai pierdeti energia inutil in aceasta directie". Ok, cine vrea sa fie politic corect poate sa aleaga sa nu faca afirmatii negative despre anumite combinatii mai putin ideale pentru a nu leza moral pe unii colegi de breasla. Bineinteles ca realitatea e mai complexa si complicata decat atat, insa un potential audiofil va ajunge sa se bucure de muzica la el in casa, atat timp cat isi pastreaza curiozitatea si dorinta de experimenta vii, cu cat va avea mai putine prejudecati despre oameni, tehnologii, situatii, diferite branduri,etc., cu cat se va exprima mai civilizat si cu oarece tact in public. Micile detalii fac diferenta intre extaz si disperare in viata...
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 14503
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Audiophilia has characteristics of compulsive behaviour

Post by momolo »

remoteviewer1 wrote:Pentru mine, audiofilul ideal nu este cel ce ma invita la fripturi sau are rabdare sa imi asculte monologul interminabil (si lamentabil) despre ce imi place mie, ce brand-uri ma gadila la "urechea de aur" din dotare, ci o persoana c e se exprima cu un discurs scurt si concis: "am incercat X cu Y (unde X si Y nu trebuie sa fie neaparat brand-uri audio) si mi se pare o combinatie foarte buna, un (mare sau mic) pas inainte pentru sunet"
poate daca il intrebi si tu pe Extreme-very long name-DigitalSound (adica Radu Viperu) ce modele cabluri Siltech are Dl. Tonceanu in sistemul audio "omacase"; poate tu vei avea mai mult succes sa-ti impartaseasca informatia! :D Nu de alta dar unora ne plac cablurile Siltech si suntem curiosi. Un coleg de forum, eu si parca mai era cineva, l-am tot intrebat...... Degeaba! (intre timp genereaza doar mesaje robotice cu invitatii la omacase :D )
remoteviewer1 wrote:cu cat se va exprima mai civilizat si cu oarece tact in public
banui ca nu te referi la "tactul" (generator de vanatai) de care ai dat dovada in cazul uzerului meteoric Silviu care intre timp a si dat bir cu fugitii (sa-si cumpere si al zecelea amplificator final inutil). :lol:

PS - ce se aseamana japoneza cu romaneasca! "omacase" = om acasa :D
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: Audiophilia has characteristics of compulsive behaviour

Post by remoteviewer1 »

momolo
poate daca il intrebi si tu pe Extreme-very long name-DigitalSound (adica Radu Viperu) ce modele cabluri Siltech are Dl. Tonceanu in sistemul audio "omacase"; poate tu vei avea mai mult succes sa-ti impartaseasca informatia! :D Nu de alta dar unora ne plac cablurile Siltech si suntem curiosi
Nimic mai simplu, puneti mana pe telefon, il sunati pe dnul Tonceanu si cred ca va veti satisface curiozitatea imediat. Sau eventual le faceti o vizita la CameraAratatoare si le veti putea si pipai(pe cabluri :lol: ).Alta intrebare!
banui ca nu te referi la "tactul" (generator de vanatai) de care ai dat dovada in cazul uzerului meteoric Silviu care intre timp a si dat bir cu fugitii (sa-si cumpere si al zecelea amplificator final inutil). :lol:
Mi-am cerut scuze de la respectivul user(acest fapt totusi nu schimba foarte mult lucrurile), si in conditiile in care s-a retras de pe forum, eu zic ca nu e corect sa mai discutam despre dumnealui in absenta.

Pace!
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 14503
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Audiophilia has characteristics of compulsive behaviour

Post by momolo »

Remote, glumeam :D (chiar rad cand scriu).

Apropos de discutie, ce parere ai de trancotarul asta de sef la Harbeth si tampeniile pe care le scrie pe net? Paradoxul este ca face boxe foarte bune, iar chestia asta se bate cap in cap cu tampeniile pe care le scrie. Poate face in asa fel incat sa atraga atentia prin atitudinea de Gica Contra in lumea haudiofila (ar fi si asta un soi de marketing). Poate ca-i face angajatii boxele si el numai se afla in treaba desi parca zicea ca le judeca si le decide sunetul la el in dormitor.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
doru
Posts: 254
Joined: 16 Oct 2008, 14:28

Re: Audiophilia has characteristics of compulsive behaviour

Post by doru »

Mai baieti, va rog sa nu va luati de unchiu’ Alan, ca are dreptate omul. Eu recunosc (nu ca altii) ca din cauza acestui compulsiv comprehensiv, i-am cumparat deja doua perechi de boxe si ma gandesc si la a treia! Curat convulsiv! :lol:
Most people use their stereos to listen to music. Audiophiles use music to listen to their stereos.

tatatodor
Posts: 140
Joined: 13 Dec 2008, 15:45
Location: arad

Re: Audiophilia has characteristics of compulsive behaviour

Post by tatatodor »

oare tanti drdefamilie mi-ar da C.M daca rog sa-mi puna diagnosticul acesta?...si sunt pe jumatate vindecat daca recunosc boala ?.............Un pic offtopic,dar rasul face bine la orice boala :)
Back in the days music was the only drug you needed

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: Audiophilia has characteristics of compulsive behaviour

Post by remoteviewer1 »

momolo
ce parere ai de trancotarul asta de sef la Harbeth si tampeniile pe care le scrie pe net?
Un fapt de necontestat este ca produsele sunt decente, chiar bune in contextul pietei. Eu cred nea Shaulica in viziunea sa profund trancotara este sincer, adevaratul geniu creator fiind probabil fondatorul acestui brand, cel ce provine din scoala veche BBC. Actualul patron, guru sau cum vreti sa-i spuneti, la fel cu toata generatia matura ce conduce Occidentul astazi, se bazeaza pe munca si sudoarea predecesorilor, el isi consuma timpul doar bibiland filtre si trancanind (cateodata ca un mare troll) pe forum. Sa ne inchipuim ca printr-un sir de circumstante as ajunge patron la Porsche, ce as putea face astazi? As mai schimba un far cu led, un ecran cu navigatie, o janta cu design mai modern, aceasi reteta de ani buni impachetata altfel. Produsele bune se vand de la sine...in acest context mi-as tine macar gura inchisa, insa asa cum vacutza mai da cu copita si varsa galeata de lapte, si nea Shaulica isi mai varsa frustrarile pe ascultatorii de surse analogice, pe cei cu amplificari pe lampi, pe cei ce indraznesc doar sa mentioneze in treaca cuvantul cablu...Din perspectiva sa daca innadesti niste Harbeth-uri cu sarma ruginita la un hometheater legat la un cd-player de duzina intr-o camera de rigips 2x2m vei ajunge la nirvana audio, situatie hilara a carui lipsa de veridicitate este banal de verificat prim experimente reale. Impart cu el totusi o admiratie deosebita pentru produsele "originale" Quad fabricate in "vremurile bune". Fostul meu combo power+preamp Quad :( facea o pereche formidabila (mai ales ca raport pret/calitate) cu SHL5-urile din dotare. Exista o sinergie deosebita intre aceste componente. RIP Quad, nu te voi uita niciodata!
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

Post Reply