Tuner radio tip SDR

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
Post Reply
User avatar
DorinD
Posts: 255
Joined: 20 Nov 2008, 16:18
Location: Bucuresti
Contact:

Tuner radio tip SDR

Post by DorinD »

Folosesc de ceva timp un "software defined radio" luat din curiozitate deoarece chiar si unul de calitate a ajuns sa coste sub 100 coco, era pacat sa nu incerc:

https://www.itead.cc/airspy-mini.html" onclick="window.open(this.href);return false;

L-am luat in ideea unui scanner pt. canale de utilitati, aviatie, meteo etc. dar vad ca-l folosesc tot mai des ca sa ascult Romania Muzical si chiar n-am nimic sa-i reprosez. Am avut intr-o vreme un 2nd hand Technics ST-9030 foarte aratos:

http://www.fmtunerinfo.com/ST-9030.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.fmtunerinfo.com/ST-9030inside.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

cu condensator variabil cu 9 galeti si cu care am incercat multe tipuri de antene insa tot n-am reusit sa depasesc acest mini AirSpy, dimpotriva. Eu zic ca merita o incercare, mai ales ca teoretic poate fi transformat in orice tip de receptor pana la frecvente de ordinul GHz.

Ca principiu, este un convertor A/D al unui spectru de cativa MHz, cam ce iese dupa prima heterodinare, restul prelucrarilor facandu-se in digital, la iesire obtinandu-se audio sau date. Se simplifica totul, in loc de o valiza plina de bobine si filtre ceramice, ecrane, frecvente intermediare, demodulatoare etc. e doar o bricheta. Din programul DSP-ului se stabileste functionarea si pare ca ne aflam din nou in domeniul speculatiei analog vs. digital doar ca la nivelul radiofrecventelor.
"It is never too late to have a happy childhood"

Post Reply