upgrade pick-up

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
Post Reply
pacifica
Posts: 6
Joined: 20 Jun 2017, 22:31

upgrade pick-up

Post by pacifica »

Va rog cateva sfaturi pt un upgrade de tabla in drumul meu spre nirvana audiofila. Vreau un upgrade care sa fie clar un pas inainte in calitatea sunetului. Adica un salt la care sa aud clar o imbunatatire a sunetului. Momentan folosesc un Technics SL-Q2 cu doze Acutex(am un intreg lot de ele in stare NOS) si sunt relativ multumit de prestatie. Am comparat tabla mea cu Acutex cu o gramada de table mai noi, in special rega-uri si project-uri( din clasa medie, nu entry level) cu doze mai noi dar nu am vazut, auzit de fapt, nici un salt de calitate a auditiei, poate chiar din contra! Ma gandesc la un upgrade tot cu un vintage dar dintr-o clasa superioara care consider ca sunt de o calitate a constructiei care se intalneste la modelele noi doar de la cateva mii de euroi in sus! Ma gandesc la un Yamaha(pe care am avut ocazia sa-l ascult) seria GT, un 750, poate1000 (2000 este deja prea mult deocamdata), Kenwood(Trio) , Luxman, Thorens toate cam pana in 800-1000 euroi.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15255
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: upgrade pick-up

Post by momolo »

E bine (politicos) dupa ce intri pe usa intai sa dai buna ziua, si apoi sa-ti spui problema. Iata locul potrivit:
viewtopic.php?f=9&t=11&start=510" onclick="window.open(this.href);return false;

Cat priveste problema ta, eu am la colectie un Technics SL-Q2 sub alta forma (alt brand, adica e un OEM facut de Matsushita/Technics) si cu bratul drept, adica nu in forma S (ceea ce nu cred sa fie o mare diferenta - bratul e acelasi, numai teava e dreapta). Am la colectie inclusiv 3 doze Acutex, doua sunt NOS (adica nou noute) si una e folosita (in stare buna), modelul cel mai bun pe care l-a facut vreodata Acutex. Asa ca, intr-o oarecare masura as putea sa ma pronunt.
Parerea mea e urmatoarea:
- pickupul tau mi se pare foarte bun pentru pretul lui. Imi pare ca nu e foarte pretentios la doze si ar avea nevoie de una din categorie medie, nu foarte grea si nici una foarte usoara.
- nu am pus nici un Acutex pe al meu, deci nu ma pot pronunta despre potrivire. Insa ascultand Acutex pe alte "table" cred ca poate fi o potrivire insa nu cea mai buna. Acutex mi se par doze foarte pretentioase. Atributul principal la ele mi se pare rezolutia. Dar si modelul tau de pickup are o bunicica rezolutie. In general aceste doze cred ca au nevoie de brate usoare.
- am si o doza Kenwood (NOS, deci cu ac original). E foarte interesanta dar nu as monta-o pe acest pickup (stiind ce poate aceasta Kenwood pe alte "table").
- am avut o doza Yamaha MC. Mi s-a parut buna dar pretentioasa la brate. Nu am idee daca ar fi o potrivire si evident, depinde de ce model doza Yamaha e vorba. Din ce stiu eu, nu se gasesc, adica sunt extrem de rare si ramane problema acului.
- acul e foarte important la orice doza. Acelasi corp cu ace diferite poate suna extrem de diferit. Evident, recomandabil e un ac NOS..... insa de unde sa mai gasim azi asa trufandale?!?!
- foarte important este (evident) preamplificatorul si sistemul de amplificare. De exemplu, la un sistem audio cu un sunet intunecat si mai putin rezolut se va potrivi mai bine o sursa rezoluta cu un sunet debalansat spre inalte (adica o sursa mai tipatoare). Invers.... e invers. Iar dozele Acutex au tendinta unui sunet rezolut cu o tendinta de a suna mai spre "japonache" (adica o buna rezolutie informativa, un debalans spre spectrul de inalte si per total un sound tehnic, robotic, mai putin organic dar care cucereste pe cine-i pasionat de asa ceva, prin detaliu, precizie, puritate, putine distorsiuni).
- astfel, eu cred ca exista mai multe aspecte, enumar - potrivirea dozei cu bratul (nu ma pot pronunta asupra potrivirii cu Acutex, dar nu ar fi prima doza pe care as incerca-o pe acest pickup), potrivirea sursei (soundul pickupului cu doza cu tot) cu sistemul audio (inclus preul phono), caracterul sunetului unei anume doze, cablaraia (foarte importanta atunci cand intreg lantul audio e bun). Astfel, sunt prea multe variabile care depind de alte variabile. Dar parerea mea, la modul general (vorbind despre sursa pickup) cel mai mult contribuie pickupul in sine (adica corpul si bratul, mecanismul ca un tot unitar), abia apoi conteaza doza, dupa care conteaza preamplificatorul si dupa aia conteaza cablul phono. Peste toate conteaza lantul de amplificare (amplif si boxe) si in final conteaza toata potrivirea, deci e o arta a compromisului intre variabile de variabile. Mai ales in cazul vinilului!
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

Kross
Posts: 453
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: upgrade pick-up

Post by Kross »

Sfatul meu : ramai pe technics. E o scula foarte buna. Orice droaga din ziua de azi te costa un car de bani si nu ofera mai nimic. Iar vintage, desi gasesti scule foarte bune, e chestiee de.noroc...asa ca stai cu technics ul. E un aparat bun, un mecanism fiabil, si poti pune pe el ce doza vrei, vad ca are headshell sme cu 1/2.". Sa il schimbi asa, doar de dragul de a il schimba...nu merita. Se spune ca mai bine e dusmanul binelui. Eu as ramane la technics. Bine, in final faci ce vrei tu.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL-15 & SL-5300 2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

pacifica
Posts: 6
Joined: 20 Jun 2017, 22:31

Re: upgrade pick-up

Post by pacifica »

Am si alte doze(shure si nagaoka) toate cam la acelasi nivel de pret. Suna bine si cu ele dar parca cu Acutex am eu asa un feeling ca "suna" mai bine. Per ansamblu sunt multumit de sunet Nu m-am gandit la doze yamaha ci la pick-up yamaha( seria GT sau YP) toate cu reglaj VTA si la alt nivel de pret. Ca amplificare folosesc Rotel pre RC 1550 si final RB 1552 cu B& W 683. Mai folosesc cateodata si un nad pre 1300 si final 214. cam unde ar trebui sa umblu ca sa simt asa un "salt" audibil de calitate bineinteles la un nivel de pret rezonabil. Ma gandeam si la un Linn, ceva "entry" vintage. oare voi "auzii ceva" ?

Kross
Posts: 453
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: upgrade pick-up

Post by Kross »

Eu zic sa ramai la technics...nu de alta dar risti sa cheltui inutil...si sa nu obții rezultatele dorite...de aceea am spus ca mai bine e dusmanul binelui. Asa ca stai in banca ta. Poate un amplificator mai bun. Rotel imi plac, suna frumos la fel si B &W. Nad, unii zic ca sunt bune, dar mie personal nu imi place nimic de la ei (doar chestie de gust ).
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL-15 & SL-5300 2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

Post Reply