Dual-Mono vs Stereo - amplificator

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
Post Reply
User avatar
Schindler
Posts: 394
Joined: 28 Oct 2008, 11:13
Location: Constanta

Dual-Mono vs Stereo - amplificator

Post by Schindler »

Nu am avut nici un amplificator Dual-Mono , si as fi curios daca exista diferente de sunet intre cele 2 sisteme constructive. Sau , ca sa formulez altfel : suna un amplificator Dual-Mono mai bine decat unul Stereo ? Care ar fi avantajele dar si dezavantajele unui amplificator Dual-Mono ?
"Stop hearing music. Start listening to it."

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15255
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Dual-Mono vs Stereo - amplificator

Post by momolo »

Schindler wrote:Nu am avut nici un amplificator Dual-Mono , si as fi curios daca exista diferente de sunet intre cele 2 sisteme constructive. Sau , ca sa formulez altfel : suna un amplificator Dual-Mono mai bine decat unul Stereo ? Care ar fi avantajele dar si dezavantajele unui amplificator Dual-Mono ?
intrebarea e prea generala, e cum ai intreba, care animal alearga mai repede, ala cu 4 picioare sau ala cu 2 picioare ? (avand in vedere cangurii, lupii, caii si oamenii).
Din punct de vedere teoretic varianta dual mono este mai purista, cele doua amplificatoare (canalul L si canalul R) nu interfereaza in aproape nici un fel (inafara ca au ca o sursa comuna care are o masa unica).
Practic dealungul timpului, ca sa o scurtez, am ajuns la concluzia ca asta nu este unul din criteriile importante si nici foarte determinante pentru calitatea sunetului. Multe altele sunt infinit mai importante. Insa aparatele dual-mono sunt de obicei mai scumpe, se afla in seriile de top, si astfel, sunt mai ok (avand in vedere ca fara bani nu prea ai din ce scoate calitate). Dar as trai super fericit cu jdemii de amplificatoare stereo dotate cu una bucata traf si alimentare unica conventionala, adica alea care nu sunt chiar deloc dual-mono.
In opinia mea treaba asta e mai mult de marketing avand evident si o baza tehnica si reala. Este evident ca-i mai bine ca fiecare canal sa aiba propriul etaj de alimentare, adica sa nu mai alimentezi ambele etaje din aceeasi sursa. In primul rand ai diafonia diminuata sau aproape zero pe partea de amplificare (insa primesti din sursa, deci amplifici diafonie fara sa mai adaugi diafonie si din amplificare). Prin dual-mono scapi si de alte interferente intre canale pe calea de amplificare si nici un etaj nu-l va mai influenta pe celalalt cand trage curent din sursa (caci stereo inseamna 2 canale audio diferite si nu la fel - insa culmea pentru unii, chiar daca ai amplifica semnal mono pe 2 canale, diafonia conteaza si strica chiar si acel semnal mono!).
Insa pana la Dumnezeu te mananca sfintii. Se poate trece capitolul asta mai degraba la fineturi elegante.
In opinia mea dual-mono nu garanteaza automat marea calitate. Nu garanteaza nimic. Se pot face amplificari proaste si in varianta dual-mono. Dar in zona audiofila cei care nu au chiar nici o educatie tehnica percuteaza la astfel de povesti, asa ca daca vad o amplificare dual-mono vor crede ca automat aia e cea mai tare din parcare. Plus ca atarna mai mult la cantar! (si asa macar sti pe ce ai dat banii! :D )
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

Post Reply