TEHNIUM

DIY, Accesorii , Tips&Tricks
Post Reply
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 14344
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

TEHNIUM

Post by momolo »

Este istorie, unii am trait-o. Am cautat un topic sa pun linkul descoperit intamplator insa consider ca subiectul (revista TEHNIUM) este mult prea extraordinar sa-l pun intr-un oarecare topic. Asa ca am creat unul dedicat. Sunt sigur ca nu putini colegi de forum au citit aceasta revista in tineretea lor. Eu aveam abonament si cand venea revista adusa de postas, pentru mine era zi de sarbatoare! Tin minte ca daca nu aveai abonament riscai sa nu apuci. Se gasea sporadic pe la chioscuri insa disparea repede. Pe vremea aia nu exista internet, nici PC, nici smartphone, nu exista defapt nimic! La TV era program doar cateva ore cu Cantarea Romaniei si Tovarasul/Tovarasa (interesanta natura umana, unii regreta vremurile alea!), la robinet curgea foarte rar ceva apa calie, in calorifere nu exista agent termic, dar agentul il aveam legat pe firul telefonului fix cu care comunicam foarte bine intre prieteni, si nici nu eram daramati de lipsa telefonului mobil. Asa ca revista TEHNIUM era lumina in intuneric!

Iata super mega linkul gasit de mine - se pare aproape toate revistele TEHNIUM scanate si puse la liber pe internet, iata:

http://mirrors.serverhost.ro/hamradio/R ... 20Tehnium/" onclick="window.open(this.href);return false;

Iata primul numar din 1970 (costa 2 lei):
http://mirrors.serverhost.ro/hamradio/R ... tin%20.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Iata si un numar din vara lu'1985 in care scria un prieten de care mi-am adus aminte zilele trecute si de care nu mai stiu nimic, nici daca mai traieste:
http://mirrors.serverhost.ro/hamradio/R ... a/8507.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Un numar din ianuarie 1986 care incepea (deja... Vremurile incepusera sa fie din ce in ce mai dramatice) cu omagiul adus Tovarasului si Tovarasei impreuna cu urarile de la multi ani (vorba bancului de atunci, "- De ce nu strigi tovarase Uraaa ?! - Nu pot, ura o am in suflet!"), un numar in care publica inclusiv (fostul coleg?) colegul nostru de forum, dl. Aurelian Mateescu:
http://mirrors.serverhost.ro/hamradio/R ... a/8601.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

De exemplu, iata un numar din 1995 in care se povesteste cum a aparut revista si cine a gasit numele, adica cine este "nasul" si de unde provine defapt numele:
http://mirrors.serverhost.ro/hamradio/R ... a/9501.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

Petrescu
Posts: 207
Joined: 19 May 2016, 11:37

Re: TEHNIUM

Post by Petrescu »

Salvati-va arhiva, este biblia electronistului roman amator si de ce nu, o sursa buna de informare si formare a oricarui audiofil. Momolo esti super tare !

User avatar
dj_italo2001
Posts: 119
Joined: 29 Aug 2009, 21:07
Location: Sibiu
Contact:

Re: TEHNIUM

Post by dj_italo2001 »

Nu vreau sa poluez aceasta initiativa, dar pentru MINE, ma repet, strict personal aceasta revista plina de greseli de editare, mai ales in primii ani de electronica a insemnat mult timp pierdut.
O consider o revista "porno" a genului.
Un ghiveci in care pe langa "omagii conducatorului iubit" pe prima pagina gaseai cum sa-ti repari 'tomobilul, modelism, intretinere casa si gradina si electronica.
Nu mai vorbesc de calitatea hartiei ca devin si mai scarbos.
In 1989 la inceput am avut ocazia sa pipai pe viu ELEKTOR si RADIO PLANS...crede-ma ca prin 1994 toata colectia mea de reviste Tehnium au devenit hartie de aprins focul pentru gratar.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 14344
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: TEHNIUM

Post by momolo »

Avand in vedere vremurile alea (incredbile pentru generatiile care nu au apucat sa traiasca atunci!), Tehnium era lumina in intuneric. Desi majoritatea montajelor facute dupa schemele publicate nu functionau.... Nu am inteles niciodata daca publicau schemele gresite din neatentie, din prostie, intentionat, etc?! Cert este ca putine scheme de acolo functioneaza din prima.
Cat priveste hartia si prezentarea.... mi se pare deplasat sa judeci acest aspect intr-o vreme cand nu se gasea de cumparat nici macar hartie igienica si cand "se baga" si "apucai", stateai juma' de zi la o coada imensa dupa care, daca erai norocos, plecai cu un sirag de suluri pe sfoara atarnat de umar si aveai acasa luxul sa te stergi la cur cu hartie igienica in loc de ziare! (in timp ce ti se lua curentul si apa calie zilnic, iar in calorifere "agentul" era rece ca mortul).
Eu iti inteleg frustrarea (care transpare din ceea ce scrii..... probabil fara sa doresti asta) dar trebuie sa incerci a avea o privire detasata si realista. E ca si cum dupa 3 decenii de la eliberarea din parnaie iti versi oftica pe mancarea de la puscarie si apoi o compari cu mancarea din libertate. Ai inteles eronat motivele nostalgiei unora dintre noi. Evident, cine nu si-ar fi dorit in vremea aia reviste adevarate din Vest ... sau chiar din lagarul socialist, partea mai spalata (Romania fiind cel mai oribil loc, pana si in URSS era mult mai bine!).
Nu cred ca si-a propus nimeni sa urce pe piedestal "trancota" Tehnium, dar vrem sau nu vrem, a facut parte din vietile unora dintre noi.

Probabil daca m-as porni sa descriu saracia si limitarea acelor vremuri as umple zece ecrane de monitor! In vremurile alea nu se gasea NIMIC, si nu aveam NIMIC! Nici informatie, nici materiale, nici produse, NIMIC! Erau vremurile cand primeai mostenire o traista goala din PVC de la tataia, sa continui sa faci piata cu ea, vremuri cand spalai pungi si sticle de ulei in cada, vremuri cand adunai sarma de pe strada sa legi ceva rupt in drum, vremuri teribile dupa care azi multi ofteaza cu nostalgie deoarece chiar daca nu aveau nimic.... atunci aveau ceva fara pret, tineretea.

Din pacate, si demonstrezi asta, dupa 30 de ani multi inca nu s-au trezit, macar sa aiba o privire inteleapta si calma asupra trecutului. De aceea in prezent traim e reintoarcere la bezna mintii colective si politice. Pentru ca cine nu invata, repeta!
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
dj_italo2001
Posts: 119
Joined: 29 Aug 2009, 21:07
Location: Sibiu
Contact:

Re: TEHNIUM

Post by dj_italo2001 »

De la 6 pana la 14 ani am simtit pe propria-mi piele toate lipsurile perioadei de trista amintire, doar partea cu lipsa de energie electrica n-am trait-o, locuinta unde stateam fiind racordata la un segment ce tinea de "vila partidului" actualul hotel Silva si stadionul municipal Sibiu.
Frustrarile cele mai mari le am vis-a-vis de continuitatea acestei "meserii" de electro-tehnician sau mecatronist cum se zice mai nou, (de)generatia feisbuc nefiind atrasa de acest domeniu.
Mai degraba unii parinti isi mana copii catre acest domeniu ca "e de viitor" asa cum ii trimit la dansuri, pian, sporturi alese aiurea fara a tine cont si de preferintele celor mici.
Revenind la subiect, am mai zis-o si prin alte parti, electronica din vremurile comuniste era la genunchiul broastei ca sa zic asa, as dori sa uit tot ce stiu de fosta RSR, cu exceptia bazei teoretice.Cel putin pe vremea aia tara NU te voia prost...
Acesta e motivul pentru care le recomand atat incepatorilor cat si mediu-avansatilor sa-si indrepte atentia catre publicatii din afar' care de la o posta se vad ca sunt la cu totul alt nivel de prezentare decat cu ce-am fost noi obisnuiti.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 14344
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: TEHNIUM

Post by momolo »

dj_italo2001 wrote:Acesta e motivul pentru care le recomand atat incepatorilor cat si mediu-avansatilor sa-si indrepte atentia catre publicatii din afar' care de la o posta se vad ca sunt la cu totul alt nivel de prezentare decat cu ce-am fost noi obisnuiti.
ca si cand ai avea publicatii din interior (care?!) si Tehnium ar mai exista.
Ca si cum ai afirma ca e mai buna mancarea la Hilton decat in penitenciarul Jilava.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
dj_italo2001
Posts: 119
Joined: 29 Aug 2009, 21:07
Location: Sibiu
Contact:

Re: TEHNIUM

Post by dj_italo2001 »

Ca si cand ne agatam de toate relicvele "epocii de aur"...

Petrescu
Posts: 207
Joined: 19 May 2016, 11:37

Re: TEHNIUM

Post by Petrescu »

Situatia socio-economico-politica de atunci forta oamenii sa fie creativi. Nu era o creativitate izvorata neaparat din placere dar totusi lumea era dispusa sa incerce tot felul de idei fara de care supravietuiau foarte greu. In ziua de azi, de fapt in orice societate cat de cat asezata si fara probleme majore, tendinta catre comoditate este mare. In electronica regasim acelasi efect. Toata lumea merge pe o cale batatorita, foarte buna de altfel, dar care nu te scoate din pluton. Culmea, in libertate si prosperitate tendinta de autocenzura a gandirii pare a fi mai mare ca intr-un regim autoritar. Daca ai sa recitesti revistele Tehnium, pe langa greselile inerente ale unor proiecte realizate doar cu pixul si hartia, fara simulatoare precise si informatie la discretie pe Google, vei remarca puzderia de idei care mai de care mai nastrusnice. Pur si simplu este ca un borcan plin cu miere. Nefiltrata, poate chiar si cu pamant prin ea, dar asta nu inseamna ca bunatatile din borcan nu exista. Cineva care poate observa si inlatura greselile schemelor, se alege cu idei valoroase. Inca un paradox este acela ca o revista destinata incepatorilor hobbysti, se dovedeste a fi o mina de aur pentru profesionistii neinteresati de a copia mot a mot schemele, dar care vaneaza idei valoroase ce lor poate nu le-ar fi trecut prin cap. Niciodata sau poate foarte rar romanii au fost apreciati pentru tehnologia pe care o stapanesc la perfectiune... Aproape intotdeauna am fost luati pentru idei, pentru curajul de a gandi altfel, pentru curajul de a impinge granita lucrurilor mai departe.

User avatar
dj_italo2001
Posts: 119
Joined: 29 Aug 2009, 21:07
Location: Sibiu
Contact:

Re: TEHNIUM

Post by dj_italo2001 »

Perfect de acord cu tot ce-ai scris mai sus, doar ca eu am apreciat aceasta revista strict din punt de vedere comparativ cu altceva.
Stiu ca orice este mai bun decat nimic, dar am avut ocazia putin inainte de "lovilutie" sa pipai pe viu si altceva.Si crede-ma ca nu-mi pare rau defel !
Pana si publicatiile din fostul lagar comunist erau peste din punct de vedere tehnic ca sa zic asa.
Ceva insa mi-a atras atentia in numerele din vara lui 89, era dat acolo cum sa-ti contruiesti receptor analogic pentru programe tv transmise prin satelit, si chiar o tentativa de LNB la nivel de amator. Recunosc sa n-am avut acces la prelucrari prin aschiere la un asemenea nivel in anii aceia motiv pentru care abia prin 92 mi-am cumparat primul LNB cu o caciula de bani (si care oricum erau foarte putini in comparatie cat se dadea prin 86-89)
Abia dupa evenimentele din 89 mi-am dat sama ca secu' a lasat-o mai moale si a dat drumu' si mai mult la robinetul cu informatii de ordin tehnic, ceva se schimbase deja in interior, cred ca scindarea intre cei care i-l sustineau pe "impuscatu" si cei care s-au dezis de el era realizata probabil dupa evenimentele de la Brasov din 87.
Probabil ca daca o lasau mai moale imediat dupa 87 cu totul ar fi fost astazi situatia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 14344
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: TEHNIUM

Post by momolo »

dj_italo2001, din pacate demonstrezi ceea ce inseamna sa ai atitudine mioritika! Nu numai la topicul asta. Eu iti spun asa din afara, ca cititor, de la tine transpare mult sentiment de frustrare si obida ca (probabil, fac o presupunere) nu ai acumulat si nu ai ajuns unde iti doreai (probabil), chestie care iti provoaca furia, obida si frustrarea revarsate si peste zone care nu au nici o vina (pentru situatia ta personala - prezizez ca nici unul nu ne putem desprinde complet de situatia proprie si pesonala). Alt aspect tipic mioritik este o imbinare intre incapatanare si fudulie. La topicul asta ai apucat sa afirmi ceva anapoda cu subiectul si din fudulie nu mai dai inapoi nici daca se varsa lumea peste tine! Tipic mioritik. Subiectul NU este saracia si inapoierea "iepocii de aur" pe care (si) Tehnium o reprezinta din punct de vedere istoric. Esti paralel cu subiectul si ai intervenit distonant. De unde o alta trasatura mioritika, defazarea.
Nu cred ca cineva de aici are o admiratie adevarata pentru "iepoca de aur" si "realizarili" ei! Insa multi (mai copti la minte) stim ca nu se poate arunca chiar totul la gunoi, au existat si aspecte pozitive.

Ca sa compari asa ceva cu exteriorul tarii in perioada respectiva este perfect aberant! Am intervenit si eu mai sus amintind ca in epoca respectiva nu aveam nici macar hartie de sters la cur! Evident ca pana si publicatiile din restul "lagarului socialist" erau la multe capitole peste Tehnium, nu mai discut de lumea occidentala de atunci ca mi s-ar parea ridicol! Dar tu, conform atitudinii de Moromete, nu si nu, ai apucat sa zici o aiureala intr-o atitudine defazata si pe langa subiect/esenta, si asa o ti pana la capatul lumii!

De aia, din cauza acestei mentalitati a ajuns tara asta in halul de azi! Mi se pare o imbinare unica intre incapatanare, fudulie si defazare! Cumva ceva vecin si cu autismul. Pentru ca sunt perfect constient, nici daca ti-as desena pe hartie nu ai intelege cat de defazat si pe langa subiect esti! Si cum o ti aiurea pe o directie paralela cu subiectul care nu duce efectiv nicaieri.

Aici nu este (evident!) un altar pe care sa aprindem lumanari in memoria ceausismului! Nici clubul unor nostalgici care duc coliva si se imbata la mormantului "Conducatorului"!

Mentionarea subiectului TEHNIUM a fost facut din cu totul alte motive. De exemplu, unul din ele, a facut parte din viata noastra, a unor generatii mai coapte decat generatia ta, probabil cea mai schilodita generatie din toate... Deoarece nu a apucat sa se formeze nici in perioada comunista si apoi nu se mai pune problema de o formare (deoarece a urmat debandada si haosul perfect). Nu intamplator exact din generatia (varsta) ta am avut aici pe forum personaje celebre cu care nu s-a putut dialoga si rezona nici prin cea mai deosebita bunavointa! Unii seamana cu niste roboti defecti care au ramas intorsi de cheie si nu se vor opri decat in momentul cand li se va termina energia.

Probabil a avut mare dreptate un intelectual al tarii cand a spus ca toti suntem "iradiati" de comunism si nu exista leac (decat dispartia noastra fizica). Din cand in cand mi se confirma lucrul cu atata claritate ca ma ia cu gol la stomac!
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
dj_italo2001
Posts: 119
Joined: 29 Aug 2009, 21:07
Location: Sibiu
Contact:

Re: TEHNIUM

Post by dj_italo2001 »

Vorba reclamei: suntem diferiti, din fericire :)
Citez: "conform atitudinii de Moromete, nu si nu, ai apucat sa zici o aiureala intr-o atitudine defazata si pe langa subiect/esenta, si asa o ti pana la capatul lumii! "

E asa de rau sa ai o directie ?
Musai e merge doar pe "anume" drumuri ?
Ce bine imi pare ca "profilul" meu in mintea altora este cu totul diferit de ceea ce transpare prin ce scriu !
Se pare ca functioneaza perfect ceea ce am inceput sa fac de vreo cativa ani incoace :)

Post Reply