Tube Preamplifier (Phono-Stage VTA mk2)

DIY, Accesorii , Tips&Tricks
Post Reply
Soul
Posts: 110
Joined: 12 Nov 2010, 22:24

Tube Preamplifier (Phono-Stage VTA mk2)

Post by Soul »

Avand in vedere prima experienta cu un preamp pe lampi, eu avand intentia in prima faza de a testa/achizitiona un phono-stage pe tuburi, iar mai apoi daca se putea sa fie si cu ceva intrari de linie....bine, daca nu, nu!
Am avut curiozitatea unui DIY deoarece bugetul nu mi-ar fi permis sa fac arogante achizitionand ceva de brand, mai mult decat atat imi doream un produs din gama de varf si nu ace-bice chinezesti.
Se mai punea problema testului intre trancotele mele, fapt greu de realizat daca nu te afisezi cu teschereaua doldora, chiar si aparatele second fiind greu de adus, vanzatorii fiind sceptici, ba uneori usor paranoici, intamplandu-mi-se a se reprosa ca nush ce as fi umblat sau ca am avut produs similar si l-as fi schimbat, pffffffffff......, deci avand in vedere aceste experiente de viata, am ajuns intr-un punct in care ducand ceva la reparat, am dat de un tip inalt, cu simtul umorului, nemacinat de chestiuni audiofile si legende cu uleiuri de sarpe, dar cu care am simtit ca ma pot intelege si se poate plia fara multe cuvinte (poate nici nu as fi stiut sa explic), pe ce voiam sa se intample!
Timid am luat acasa cutioaia grea, ce contineau lampile cu sperante, data fara obligatii de "baschetbalistul" ce numai a lampagiu nu semana! :lol:
Restul am descris si s-a vazut deja in celalalt thread deshis aici.
Revenind la concluziile mele vis-a-vis de combinatii cantacioase, am constatat, cel putin pentru mine, ca avand o lampa in fata, totul suna mai bine, ideal un preu pe lampa (nu un preu hibrid, ci unul curat lampa) si puterea tranzistorizata, explic acest lucru din cel putin doua puncte de vedere: unul pentru ca lampile finale se consuma relativ repede, iar daca vrei sa performeze trebuiesc inlocuite cam la un an si jumatate, maxim doi.Iar al doilea pentru ca impaci capacitatea de durabilitate in timp fara modificari substantiale si rapiditatea tranzistorului cu armonica speciala si de ne-egalat a lampilor. Ar fi multe de spus, insa eu am punctat strict la ce am dat eu atentie. ( CEO-ul de la PS Audio dezbate pe larg aceasta chestiune pe canalul sau de youtube pe care va recomand calduros sa-l vizionati https://www.youtube.com/watch?v=_bqDAvhm_RU" onclick="window.open(this.href);return false; )
Peste un timp de la primul preu, aparat pe care l-am achizitionat la scurt timp dupa test (apopos, momolo avea dreptate "Petra-Iasi" fac niste trafuri jenante, bazaitoare, am rezolvat acea problema dupa ce am facut un altul la "Romtoroid"), am decis sa mai fac unul ca sa nu ma plimb intre cela doua locatii, unde am cele doua sisteme cu acel aparat. In prima faza am mai testat ceva de la "baschetbalist", un model care avea telecomanda, comutand sursele si selecta volumul (acesta fiind cu potentiometru motorizat), insa era mult inferior, adica jenant, in plus avea si ceva hhum si zgomot de fond, ceea ce la aparatul deja luat lipseau cu desavarsire, fiind la ani lumina, de fapt nu se puteau compara. Deci, am decis sa-mi replice primul model, aparat care a lasat o impresie buna pe unde l-am plimbat si comparat.
Am decis ca ar fi un pas inainte daca de data aceasta, pentru ca schema era una de exceptie, ar fi executata la un alt nivel, cu ceva imbunatatiri structurale si schematice, insa avand la baza felul in care este realizat un produs de brand, asa nascandu-se modelul MK II. Am sa postez ceva poze cu interiorul si voi reveni , mai am cateva lucruri de spus ..... ca un preambul ei bine suna....


Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Soul
Posts: 110
Joined: 12 Nov 2010, 22:24

Re: Tube Preamplifier (Phono-Stage VTA mk2)

Post by Soul »

In urma cu vreo doua saptamani, cand a fost gata, nu m-am grabit sa=l iau deoarece, intre timp aveam altele pe cat de rezolvat, insa fusese supus unui test de catre un amic, acesta dorind a-si achizitiona un preamplificator a carui arhitectura sa fie full-tube. Ei bine, parca-i era si nu stiu cum sa-mi spuna ca suna..... cam.... dereglat, ca sa nu spuna prost :lol: Va dati seama ca nu-mi venea sa cred, dintre doua produse nu-l alesese pe acela unde eu pariasem toti banii ca sa zic asa, deci m-am grabit sa aduc jucaria acasa, sa vad si sa aud si eu cu urechile mele ceea ce era de neconceput, asta prin prisma faptului ca prima versiune ma incantase peste masura! Ei bine, desi il aveam acum in casa, parca nu-mi venea sa-l pun, parca aveam o strangere de inima ca ceea ce-mi spusese amicul meu nu era o rautate si poate nu se incantase numai la faptul ca pe unul scria Cary, Image
Image
Imageiar pe altul... "nimic" , unul avand butoane simpatice, ceva leduri si un upgrade pe volum facand-ul motorizat, celalalt negru semi-mat, avand doua butoane ce nu erau nici macar identice :lol: (trebuie sa mentionez faptul ca am comandat un mk la primul model care sa fie construit impecabil, ca unul de fabrica la interior, aspectele ce tin de carcasa, ma rog...., revenindu-mi. Vazusem eu niste cutii chinezesti , stralucitoare, gata facute pe ebay :D )
Normal ca pana la urma l-am pus sa cante, luptandu-ma cu monstrii interiori ca n-are domne cum sa sune prost! Ei bine suna! :lol: Era defazat, subtire, dadea impresia ca se aude ceva mai bine pe phono pentru ca intepa oarecum, dar pe intrarile de linie , daca aveai ceva experinta, efectiv te putea apuca rasul. Primul imbold a fost sa pun mana pe telefon si sa-i spun baschetbalistului verde-n fata ca ceea ce mai auzise de la celalalt om care-l testase era fapt real, insa in timp ce-mi faceam mental discursul, m-a pocnit! Din experienta, intr-una din dati, avand la dispozitie 4 lapi EF 86, dar facute in perioade diferite, doua "long mesh plates" , alte doua normale, din neatentie , combinandu=le intre ele, efectul era fix acela de sunet defazat, subtire, abtiguiat. Asa ca l-am desfacut instant si i-am controlat tuburile, ei bine uite ce-am gasit :roll:

Image


Nu pot explica ce bine m-am simtit in clipa aceea ca lucrul pe care mizasem si de care pentru moment eram dezamagit profund, avusese parte de o mica greseala ce se putea corecta pe monent. Asa ca am luat lampile din tunerul fisher si le-am pus in preamp 8)

Image

Pfiu, instantaneu lucrurile au devenit ceea ce trebuiau sa fie din capul locului, imagine echilibrata, calda, fara a simti nevoia nici unei ajustari de frecventa, partea phono, exelenta (nu cred sa cante un phono-stage mai bine pe lumea asta decat unul pe lampa, nu comentez firma, pe lampa sa fie)
Sunt multumit in sinea mea ca n-am dat gres si voi apela amicul ce a ales Cary pentru a face acum un test comparativ :wink: am uitat sa mentionez ca celelalte doua lapi sunt ECC88 Telefunken, deci n-am avut ce umbla, daca mai gasesc doua ecc81 tot telefunken cred ca voi scoate maxim din el, ramane de vazut, insa pentru moment sunt multumit
NU pot incheia acest post inainte de a va arata ce provocare i-am lansat astazi pentru urmatorul model, care sa fie realizat cu sursa separata, in carcasa separata, un dual-mono pur, in carcasa unde va fi partea de pre-amplificare acesta sa fie realizata pe doua placi diferite, inclusiv carcasa va fi una despartita pe jumatate, voi posta imagini cu modelul dupa care m-am inspirat sa fie realizat.

Image
Image
Image
Image

De data asta se va lua in considerare si factorul estetic, fiind totodata provocarea maxima din toate punctele de vedere, mai ales ca aparatul dupa care m-am inspirat costa
Image

Post Reply