Stronghold wrote:In weekendul acesat am stat la discutii cu niste prieteni si printre altele am ascultat si ceva muzica.Printre altele detin si un denon avr x 2300 w , boxe Jamo E 350, jbl e 80, un player ARCAM DV 79.La insistentel unui prieten (care mi-a adus un sony ta f 270 ) am conectat amplificatorul sony mentionat (an fabricatie 1991) si am dat putin si in JBL si in Jamo.Pai ce sa zic, nefiind un amplificator cine stie ce high end, sony-ul m-a impresionat (pe volum inalt erau ceva distorsiuni pe ambele boxe).Dar cea mai rea parte este ca asa m-a impersionat amplificatorul ala, ca de 4 zile si nopti caut un amplificator care vreau sa il folosesc la ordinea zilei.Am si gasit cateva modele am si citit o mie si-o suta de opinii dar parca nu e sufiient.Modelele din care am posibilitatea sa aleg sunt
PIONEER A 656 MARK II, Sony TA-F630ESD,Pioneer A-702R, Sony TA-F550ES, Cambridge Audio 540A, marantz PM 66SE si ROTEL RB 951 rotel RB 971.
In general ascult cam tot ceea ce inseamna muzica clasica, putin jazz, r&b, rap, dance bla blauri din astea ).Daca aveti ceva sfaturi ...sunt binevenite !!!
tie in primul rand iti trebuie boxe si nu amplificator.
Alea nu sunt boxe, sunt lazi cu difuzoare din supermarket. Nu conteaza ce amplificator legi la aceste lazi cu difuzoare ieftine si proaste (+ cutiile alea se umfla cand bubuie basul chiar la putere mica si din asa ceva se aude o voma de sunet).
Alta chestie, Arcam-ul e DVD player, nu e facut sa asculti audio-stereo. Brandul nu e prost, chiar face (sau a facut pe vremuri....) unele cdplayere simpatice avand in vedere categoria joasa de pret. Insa DVD-playerul nu are cum sa sune bine pe CD-Audio stereo.... ca nu are cum, chestiune explicabila tehnic. La DVD playere totul trece printr-un procesor care nu e facut pentru audiofilie, are alte teme (surround).
Receiverul surround Denon chiar nu e prost pe surround. Evident, nici asta nu e opera de arta pe stereo, dar nu se justifica inlocuirea lui pentru acele lazi cu difuzoare, culmea, cu trancote "vintage" mediocre de 6...7 kile.
Din lista ta cele doua Rotel sunt amplificatoare finale care nu au nici macar potentiometru de volum si fac parte dintr-o categorie ieftina, usoara si cu putere mica. Dar nu sunt chiar proaste, dimpotriva, daca nu costa mult sunt decente.... insa pentru boxe si nu lazi cu difuzoare. Evident, iti trebuie un preamplificator la ele si asta costa!
Pioneerul e o harabaie bine construita dar suna a marlan. Nu e nici asta prost, dar e greu sa-i gasesti boxe potrivite. Evident, e singurul aparat cat de cat interesant din lista ta second hand.
Sony TA-F630ESD e o alta harabaie bine construita dar din pacate suna "a Sony". Daca perseverezi peste ani de zile iti vei da seama ce inseamna.
Sony TA-F550ES este o mediocritate si evident, suna "a Sony" (la modul si mai ieftin).
Cambridge Audio 540A e o chinezarie moderna, frumos construit si cu pretentii entry level dar din ce stiu sunt stricacioase si ca sunet.... depinde, poate iti place sunetul de tabla (chineza). Ma refer nu la tabla cu brat ci la tabla de conserva.
Micul junghi Marantz PM 66SE de nici 7 kile e poate singurul din lista care prezinta urme de muzica in sunet dar e foarte slab ca putere si slab in general (schema Philips-Marantz lesina si cand adie vantul si o cam lalaie) asa ca-i trebuie boxe harnice si capabile (= nu se gasesc si daca se gasesc = costa mult). Daca-l pui pe lazile cu difuzoare din supermarket, va suna ca o basina lesinata care trage sa moara.
Deci, sa nu ramai nelamurit, lichideaza tot mai putin receiverul Denon (care e chiar dragut) pe care o sa-l folosesti surround la filme si vezi intai de niste boxe, preferabil cat mai mici, doar asa iti vor ajunge banii pentru unele de calitate second hand. Adica NU mari si proaste, DA mici si bune. Si fara bubuiala! Asta nu se poarta pe forumul nostru audiofil, se poarta in talciok si in clubul de la Mamaia!
Dupa boxe cauta amplif sa se pupe cu ele (dar intai sa ai boxele ca e mai greu cu ele. De amplifiuri pute piata)
Dupa care mergi pe un cdplayer vintage care inca citeste discuri (= 40.....200 lei bucata).
La cdplayer nu ai probleme, cu bani putini gasesti ceva decent (raportez cuvantul "decent" la situatia ta descrisa mai sus. Care e tragica. Dar toti am fost copilasi o data!).
prostia, ignoranta, lipsa educatiei elementare sunt cele mai letale arme de distrugere in masa.