Croft Phono Integrated

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
Post Reply
User avatar
doru
Posts: 254
Joined: 16 Oct 2008, 14:28

Croft Phono Integrated

Post by doru »

Am placerea sa va prezint in topic-ul de fata un amplificator si un brand mai putin cunoscut la noi, care, pentru mine cel putin, a reprezentat o surpriza extrem de placuta, de fapt a fost o adevarata revelatie!
Este vorba de amplificatorul Croft Phono Integrated ( http://www.croftacoustics.co.uk/main.html" onclick="window.open(this.href);return false; ), care, asa cum se deduce din denumire, este un integrat, dotat si cu intrare (preu) phono pentru doze MM. Nimic neobisnuit. Mai mult, la prima vedere, nu dai nici doi bani pe el. O cutiuta avand dimensiunile cam cat jumatate dintr-un CD player (nici macar amplificator) obisnuit. Daca dai jos capacul din tabla subtire prins in 4 suruburi, ramai si mai dezamagit: cateva fire lipite cu letconul de insusi proprietarul firmei (!) Glenn Craft, un traf si vreo 2-3 lampi (depinde de configuratie – cu preu phono sau fara), cam asta e tot ce poti vedea in mare in interiorul cutiutei. Practic, lampile ce mai sunt de capul lui, niste ECC-uri 83, pentru partea de preamplificare inclusiv preul phono, fiind o constructie asa-numita hibrida. Telecomanda – ce-i aia? Unchiul Croft, ca un veritabil englezoi zgarcit, nu a pus nici butoane prea multe. Mai rau de atat, daca e posibil, a facut economie si la watti, abia daca scoate vreo 45-50 la 8 ohmi! Iar pretul (alta prejudecata!) nu te poate duce cu gandul la cine stie ce asteptari audiofile, fiind tentat sa-l pui, din acest punct de vedere, mai degraba in aceasi “oala” cu chinezismele ce inunda piata si care se remarca inainte de toate prin pretul ce le face accesibile chiar si omului/audiofil de rand. Fiindca integratul cu pricina costa in jur de 1000 de lire nou-nout, iar de ocazie, daca ai norocul sa-l gasesti, e chiar mai ieftin.
Asadar, ivindu-se o astfel de ocazie, destul de rara, de a gasi ampliful in cauza vandut la SH pe un site strain, si avand un moment de sublima inspiratie (!) :) , am lasat toate prejudecatile deoparte si l-am cumparat fara sa mai stau prea mult pe ganduri. De fapt nu am dat de el chiar intamplator, auzisem ca ar fi o buna “potriveala” pentru Harbeth-urile din dotare si era cam singura varianta accesibila ca pret.
In ciuda celor mai elementare recomandari audiofile, mi-am asumat iarasi riscul de a cumpara ceva pe neauzite, la fel cum am procedat si cu Harbeth-urile la vremea lor. Si daca as fi vrut, tot n-aveam unde sa ascult acest amplificator, la noi nu-l aduce niciun dealer.
Toate ca toate, dar cum suna pana la urma?
Din punctul meu de vedere propriu si personal, n-am auzit ceva sa-mi placa mai mult la banii astia. O fi amplificatorul propriu-zis, o fi pus nea Croft ceva uleiuri magice in cositor cand a lipit firele alea, o fi o potrivire de zile mari cu Harbeth-urile (care zburda in ciuda celor numai 45 de wati), nu stiu ce sa zic, cert e ca aproape nici nu-ti poti dori mai mult, daca esti un om normal, amarat de audiofil, ce nu dispune de multe mii sau zeci de mii de euro prin conturi. Se pot alcatui sisteme audiofile pe bani putini? Acest sistem Croft/Harbeth ar putea fi un raspuns la intrebare. Sigur, trebuie sa tinem cont de relativitatea termenului “bani putini”.
Revenind la sunet, cred ca o importanta influenta o au lampile din etajul de preamplificare. Aici incepe “joaca”! Orice modificare in componenta lampilor, aduce cu sine schimbarea sunetului, pe care Harbeth-urile o pun in evidenta instantaneu. In doua minute cat iti ia sa schimbi lampile (NOS desigur), parca ai alt amplificator. Vrei rezolutie, pui Tesla E83CC (nu ECC83), vrei bas mai mult, pui RFT-urile, vrei un sunet cald si matasos, pui Tungsram-urile! Dintre toate insa, cel mai mult imi plac Siemens-urile care au de toate, si bas si inalte delicate si medii rafinate. Nu am incercat celebrele Telefunken ECC83, care sunt foarte scumpe si parca n-as vrea sa dau pe lampi banii pentru inca un amplificator. Oricum, este inutil sa mai adaug, dar lampile originale cu care este dotat amplificatorul, niste JJ-uri de productie noua, sunt numai bune de aruncat la gunoi.
Un cuvant si despre preul phono. Doua din cele trei lampi ale amplificatorului sunt dedicate preului phono. Numai si pentru acest preu si merita banii dati pe amplificator, din punctul meu de vedere, E numai pentru doze MM, dar mie mi-e suficient, Telefunken-ul a prins aripi iar CD-urile someaza de multa vreme!
Una peste alta, un amplificator pe care, personal, il recomand cu toata caldura, mai ales celor care vor sa-si construiasca un sistem audiofil ce iti aduce muzica mai aproape de suflet si, in acelasi timp, nu te lasa dator pe viata la banci...
Most people use their stereos to listen to music. Audiophiles use music to listen to their stereos.

Petrescu
Posts: 207
Joined: 19 May 2016, 11:37

Re: Croft Phono Integrated

Post by Petrescu »

Un amplificator controversat pentru unii dar iubit de altii : https://www.stereophile.com/content/cro ... -amplifier" onclick="window.open(this.href);return false;

Post Reply