acelasi disc il am si eu (chiar am cumparat 3 bucati identice ca sa le dau cadou si sunt perfect la fel).Am cumparat un disc cu Madeleine Peyroux. "Half The Perfect World" se numeste.
Calitatea inregistrarii mi se pare foarte buna si nu spun asta prin prisma raportului
calitate / pret , adica "pentru 30 de lei suna destul de bine!".
In opinia mea, discul este tras mizerabil. E "manarit" (a se traduce compresat si "digitizat") ca sa se auda "bine" pe scule audio slabute sau mediocre.
Dar am si discuri (in general clasica) pe care am platit 15...20 RON si care se aud formidabil! Depasesc lejer majoritatea discurilor vandute la pret "standart" adica 55....60 ROn bucata.
Si normal ca cele scumpe nu sunt toate bune...chiar putine din ele sunt ok...
Un exemplu de-al meu. Am cumparat Waters - "Amused To Death" din Italia. Un amic l-a cumparat de aici de la Muzica. Ambele discuri sunt IDENTICE, chiar si la cotorul discului propriuzis inscripitionarile sunt la fel. Presate in Olanda, parca?!,sau Germany, nu retin, insa sunt identice ca le-am studiat in amanunt.
...Insa ele NU se aud identic! Asta am verificat-o pe unul din cele mai bune sisteme audio din Romania. Unde se cam aude....tot!
Diferenta este evidenta, cel cumparat de mine se aude mai bine, mai analogic si dand senzatia de natural. Cel cumparat din RO (ambalaj identic) se aude mai "digitalos" si mai zbierat.
Mai mentionez ceva - am ripp-uit foarte multe discuri la viata mea. Aproape toate cu EAC. Acest program arata cand la ripp corectia de erori intra in actiune.
Chiar daca rapoartele EAC spun 100% extras fara erori, totusi daca urmaresti EAC in timp ce extrage se vad acele patratele rosii cum se aprind ca un VUmetru de erori.
Majoritatea discurilor matritate nu au erori sau doar la unele piese aprind cateva patratele. Insa altele fac rosii toate patratelele.
....Si ca sa fie situatia si mai complicata dar si mai greu de inteles, la MULTE discuri audio matritate de o calitate audio absolut minunata (pe orice scule audio), genul FIM, Reference Recordings, chiar multe din XRCD-uri, Concorde, etc, am observat cum corectia de erori intra chiar puternic la anume parti din disc!
Dupa cum stiti, foarte rar EAC raporteaza ca extractia nu s-a facut complet si corect. Trebuiesc cazuri grave! Discuri zgariate, etc.
Problema este ca am ripuit discuri grozave (XRCD, FIM, etc) care in prealabil le ascultasem pe sisteme audio foarte, foarte bune, concluzionand ca discurile sunt intradevar excelente....iar acestea la ripp cu EAC au avut parti intregi pline de erori si imi aprindeau patratelele rosii din EAC, semn ca se face corectie la greu!
Chiar pe piese/pasaje care PE SISTEME GROZAVE dar si mediocre, se aud EXCELENT!....Am verificat asta cu urechea ciulita sa aud porcaria de pe disc! EAC era rosu la greu.....insa acolo discul se auzea la fel de bine ca in rest!....
Asta am observat in timp, de multe, multe ori! Inutil sa preciezez ca discuri care se ripuie perfect, fara corectie de erori, suna ca naiba! Culmea este ca multe discuri grozave, care mi s-au parut "mama discurilor", o data bagate la EAC prezentau ...patratele rosii! Inclusiv multe de noi, nefolosite, abia scoase din celofan!
Inutil sa va mai spun ca oricat m-am straduit, copia nu are treaba cu originalul!....Cu mentiunea ca asta se intampla pe sisteme audio BUNE.
Dar am si multe exemple de discuri audio matritate si identice care nu se aud identic.
Am intalnit si cazuri de discuri identice cumparate ambele din RO dar care se aud diferit.
CONCLUZIA mea, dupa toate aceste experiente, este ca in cadrul matritarii unui anume oarecare titlu CD audio, se petrec erori si exista serii mai bune sau mai putin bune, fabricate dupa aceeasi matrita!
Sau, multi producatori comanda acelasi disc, ambalat identic, codat identic la mai multe fabrici, de exemplu la una din Cehia si alta din Slovacia. Lucrul asta il fac probabil pentru ca fabrica nu poate scoate rapid toata seria, avand si altele de facut.
Sau un anume titlu dupa anume matrita este fabricat in timp la diverse fabrici, sau la aceeasi fabrica insa cu pauze. Adica, in vara se preseaza 50.000 bucati, apoi in noiembrie se mai comanda vreo 10.000 deoarece piata merge bine, etc.
Astfel ca putem intalni ALEATORIU in comertul nostru si cel din UE, aceleasi discuri "made in Germany" de exemplu, cu acelasi cod probabil (atat cat putem observa ochiometric pe cotorul discului) provenite de la fabrici diferite sau de la aceeasi fabrica insa din transe diferite.
Sa nu uitam ca astea sunt chimicale si depind de temperatura dar si de procesele de fabricatie.
Si mai cred ca nu se pune la cale in mod special ca seriile proaste din fabricile mai proaste sa fie trimise in RO.
Eu cred ca asta se intampla neintentionat insa influentat de cauze obiective. De exemplu, fabrica mai proasta e mai aproape de RO, deci transport mai ieftin, etc.
Si mai cred ca atunci cand ajungem la sisteme audio foarte, foarte fine, putem distinge diferente de calitate si intre discuri ale aceleasi fabrici si serii. Poate intre cele facute luni si cele facute joi, fabrica lucrand la matrita X doar in aceste doua zile, una rece si umeda, alta calda si insorita.
Sunt sigur ca in procesul de fabricare conteaza pana si unde stau discurile dupa racire/uscare, defapt conteaza tot.
Iar modul in care se afla "datele" pe CD-ul audio il face pe acesta total dependent de calitatea materialului si citirii optice precum un sistem analog influentat direct de factorii fizici. Pentru ca discul audio NU contine date in modul inteles de lumea IT a computerelor. De aceea e si diferenta aia mare intre original si copie!
Iar in incheiere, pot spune ca, (totusi rar), exista si discuri pirat matritate de rusi, ucrainieni si bulgari (mai putin) care suna bine.....unele sunand mai bine ca originalele lor din UE fabricate in conditiile discutate mai sus. Cazurile astea sunt totusi foarte rare. In general cele pirat sunt mizerabile. Cum am spus, depinde si pe ce le asculti?!
...Deci, e oarecum e pe noroc.
Insa o garantie a calitatii e casa producatoare (care stie bine la ce fabrica le comanda si ce cere acestei fabrici) iar o sansa mai mare de a nimeri unele de calitate o constituie cumpararea lor din vest, dar mai ales USA, Japonia, Canada, Australia, piete mult mai stricte cu CTC-ul in general unde nu se importa marfa "deochiata" ca pentru astia din est ca noi!
Si sa fiti voi sanatosi cate CD-uri proaste mi-am luat din UE ! Dar in mod cert, piata interna este invadata de marfa cea mai ieftina posibil, deci si cea mai proasta!