Probleme de auz

Doar o vorba sa-ti mai spun
Post Reply
aaddrryyss
Posts: 8
Joined: 13 Nov 2008, 09:04
Location: Bucuresti

Probleme de auz

Post by aaddrryyss »

Salutare tuturor.

Ca majoritatea de aici, am fost / sunt pasionat de muzica + scule.
Sculele in special au farmecul lor aparte, mai ales pentru cei "technically inclined" (moderat, in cazul meu).

De ceva vreme insa simt ca nu mai are rost. De ce niste difuzoare mai bune, de ce un amplificator mai transparent, de ce o sursa mai clara...
Am constatat ca m-au tradat urechile.

Concret: am 36 de ani, nimic notabil de raportat pe partea medicala (boli), urechile nu le-am abuzat (zic / cred eu...) si cu toate acestea, nu mai aud bine sunetele inalte, de cateva luni incoace.

Intr-o zi am simtit intr-o ureche ceea ce parea a fi un dop de ceara. Am zis ok, hai ca tot raul spre bine. Daca de la asta s-o trage, are rezolvare simpla, ma duc la doctor ORL.
Zis si facut, doar ca doctorul mi-a zis ca nu-i suficient de multa ceara acolo cat sa justifice problema. M-a curatat cu binecunoscutul "aspirator" si intr-adevar, nici o diferenta notabila (nah, poate un 7% acolo, atribuibil in parte unui potential efect placebo).
Doctorul a continuat zicand-mi ca cel mai probabil are legatura cu trompele lui Eustache, care or fi infundate, si mi-a dat un spray de decongestie nazala si niste pastile impotriva alergiilor. Sa puf-ai si sa iau pastilele de 3 ori pe zi timp de o saptamana, sa vedem ce si cum.
N-am fost cel mai constiincios pacient...am urmat procedura 4 zile consecutive, pe urma am avut treaba multa o zi si am sarit peste, am mai luat pe urma 2 zile consecutive, dupa care am renuntat de tot. In orice caz, nici o imbunatatire.
Despre doctor: nu stiu ce sa zic, daca-i "bun" sau nu...cert e ca atata timp cat am avut copiii mici si mergeam cu ei la doctor, m-am saturat de cate ori auzem diagnosticul "alergie". De plangea, tusea, avea febra, se zvarcolea, se ingalbenea, avea diaree, orice alt simptom...pac...are alergie...Mereu plecam la alt doctor care gasea cauza adevarata si rezolva problema.

Bun...revenind la mine...in tinerete (20-25 de ani) mai ascultam tonuri de test, atat la boxe cat si in casti, si de obicei auzeam pana la 18-19 KHz. Sunetele mai inalte de atat nu le mai auzem per se, insa tot imi produceau de obicei o excitatie de vreun fel in urechi, pana pe la 22-24 KHz.
Din nou...nu le "auzeam" cum auzeam restul, insa eram capabil sa spun "acum e pornit / acum e oprit", si aveam o vaga senzatie de deranj cata vreme sunetul respectiv era pornit, mai ales daca era la un volum mai maricel. In aceeasi nota, uneori percepeam ca foarte deranjante sunetele foarte inalte produse de franarea vreunei masini prin apropiere (nu ma refer la "scartz"...ci la frecarea intre discul de frana si placute).

In ziua de azi..."pierd sirul" prin preajma lui 14 KHz. Doctorul imi zice ca sunt prea tanar ca sa fie vorba de o atenuare "naturala", produsa de varsta. Si nu e vorba doar de cei 14 KHz...uneori mi se pare ca si sunete mult mai joase (in spectrul vocii umane) se aud "altfel". Probabil din cauza armonicelor inalte pe care nu le mai aud.

Acum, intervine surpriza: intr-o zi am cascat de mi-au troznit falcile. In timp ce savarseam actul, timp de 3-4 secunde am auzit cum stiam ca trebuie sa se auda. Cu ocazia asta am crezut ca se fundamenteaza scenariul unui dop de ceara. Poate el e acolo si astupa, dar cand casc e miscat de colo-pana-colo si nu mai astupa etans.
Ulterior, am constatat ca genul de incordare/vibratie pe care au aud in urechi cand casc (seamana oarecum cu un tors de motan) pot s-o duplic pur si simplu si in restul timpului. Moment in care iar aud bine.
Alternativ, daca ma apuc cu mana de nas si-l astup bine dupa care incerc sa "suflu" prin el, are loc vestitul "mi-au pocnit urechile", moment in care iar aud bine. Cand dau drumul la nas si scade presiunea, urechile se infunda la loc.

Evident, cele 2 tehnici nu pot fi aplicate in mod curent. Nu pot sa mentin incordarea / torsul de motan decat cateva secunde; la fel cu astupatul nasului si "suflatul" --- mai trebuie sa si respir.

Probabil are si doctorul dreptate, si are de-a face cu trompele lui Eustache. Par sa aud bine doar cat timp acestea sunt total deschise (incordare ori suflat prin nasul blocat). Beleau e ca inteleg ca din punct de vedere anatomic/fiziologic ele trebuie sa stea in majoritatea timpului inchise, si sa se deschida doar din cand in cand (egalizarea presiunii din urechea interna)

Ce ma intreb eu: situatia asta o fi cumva comuna / cunoscuta / o fi avand un nume? Ceva cu care sa ma pot prezenta la urmatorul ORL-ist si sa nu mai fiu nevoit sa las ca el cum ca "e alergie" ?

Post Reply