Am de reparat ...

A fost odata ca niciodata
Post Reply
Dadix
Posts: 438
Joined: 03 Jun 2016, 11:06

Am de reparat ...

Post by Dadix »

Propun acest topic in scopul de a gasi un reparator care sta cat mai aproape de domiciliul nostru.
Am observat ca devine foarte greu de gasit pe cineva care sa repare aparate vintage,
Eu de exemplu caut pe cineva , in Timisoara ,care sa repare un Dual CR 50 fara sa-l macelareasca.( Aparatul nu primeste curent.)
Imi place tare mult cum e construit interiorul acestui aparat. (Dar si exteriorul arata bine)
Image

Dadix
Posts: 438
Joined: 03 Jun 2016, 11:06

Re: Am de reparat ...

Post by Dadix »

Aparatul a fost reparat ... de vina era un contact oxidat. :lol:

Dadix
Posts: 438
Joined: 03 Jun 2016, 11:06

Re: Am de reparat ...

Post by Dadix »

Acesta va fi primul meu proiect de inlocuire condensatori. Uneltele si piesele le-am comandat, undeva la mijlocul saptamanii viitoare, cand voi avea timp ma apuc de treaba.
Ce am observat pana acum, e ca terminatiile pieselor sunt indoite pe opusul placii de baza , in spate, ceea ce face grea spre foarte grea dezlipirea lor. Mai rau , capetele firelor de legatura intre placa de amplificare si alte componente sunt bagate printre niste gamalii ca cele de la ac si apoi lipite acolo. :shock:

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 14344
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Am de reparat ...

Post by momolo »

Dadix wrote:Ce am observat pana acum, e ca terminatiile pieselor sunt indoite pe opusul placii de baza , in spate, ceea ce face grea spre foarte grea dezlipirea lor. Mai rau , capetele firelor de legatura intre placa de amplificare si alte componente sunt bagate printre niste gamalii ca cele de la ac si apoi lipite acolo.
asta e o treaba buna. Contactul mecanic e cel mai bun contact. Cositorirea e mai slaba decat contactul mecanic. Teoretic, daca indoi cracul piesei pe cablaj face intai un contact mecanic. Dupa aia e asigurat cu lipirea. Adica cea mai buna treaba, contact mecanic cositorit.
Insa cauza poate fi si alta (se practica si in RSR), unii muncitori (defapt unele muncitoare) bagau piesele (astia erau aia cu creierul) si altii lipeau (astia erau aia fara creier). Sau lipea o masina toata sandramaua o data (plimba sasiul peste o baie de cositor). Din acelasi motiv e blocat si cablul inainte de lipire.
Faci bine ca-l restaurezi, e scula buna si unii "conzi" de acolo sunt grabnic cazatori.
Sa nu schimbi tranzistorii cu noul cacat chinez! Doar conzii electrolitici. Ailalti nu au nici pe naiba, ba-s mai buni ca astia de acum. Si defapt nu toti electroliticii sunt dusi, unii ar mai merge. De obicei cei care stau in apropierea unei surse de caldura se duc primii.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

Dadix
Posts: 438
Joined: 03 Jun 2016, 11:06

Re: Am de reparat ...

Post by Dadix »

Am terminat de inlocuit toti condensatorii plus alte piese.
Piesele inlocuite:
Image

Dupa inlocuire interiorul arata asa:
Image

Cam asa arata unele contacte de la Dual CR 50 :
Image

Piesele folosite nu sunt de foarte bune calitate gen Panasonic sau Nichicon, pentru ca aparatul in sine
nu este ceva extraordinar. Eu l-as incadra in gama entry level spre mediu hi-fi.

Ce are deosebit atunci ? Sunetul nu are nimic metalic sau de plastic in el.
* Am observat ca sunetul metalic (cel harsh) apare in general de la circuitele integrate ( din aparate entry level , mid level sau upper mid-level) .
* Sunetul de plastic este cel mai prost sunet : ex. "akaiul" ce se vinde acum in magazine cu tot cu lazile de difuzoare.

Aparatul are un sunet bogat in frecvente, carnos, ce duce cu gandul la varfurile din hi-fi , din pacate distorsiunile fac ca frecventele sa se amestece intre ele, instrumentele sunt toate la un loc. Totusi separarea stereo este foarte buna. Inca ceva interesant , daca din butonul de balans inchideti unul din canale veti avea sunet pe celalalt canal, el nefiind complet inchis. Asa a fost conceput aparatul nu incercati sa-l reparati.

Alt amanunt , aparatul are Loudness care se activeaza si dezactiveaza tragand de butonul de volum. ( Daca nu se poate trage de buton luati o surubelnita si desfaceti putin surubul ce tine butonul si trageti-l in afara 5 mm )

Revenind la sunet , are bass, are inalte are medii dar nu este dinamic , nu este articulat , asta fiind de asteptat insa pentru un aparat din aceasta gama.
Fiind un aparat facut fara circuite integrate puteti folosi fara frica butoanele de bass , inalte si loudness , sunetul nu va deveni harsh, chiar date aceste butoane la maxim . De fapt recomand folosirea butoanelor amintite la acest aparat.

Soundstage -ul este ca si cum tu ai fi in sala , la un balcon, mai sus decat formatia si cantaretii , iar spectacolul ar fi in fata ta . Cu alte cuvinte sunetul nu te inconjoara nu te afli in mijlocul spectacolului.

Posturile radio de pe FM le capteaza fara probleme , fara interferente insa au o urma de hiss.

Ca design este fabulos , imi place foarte mult , lemn alb vopsit ( la modelele ulterioare CR 60 , CR 230 apare grila metalica si lemnul este inlocuit cu alt material semn al taierii din costurile de productie), scala luminata verde, becul de stereo mare si rosu :-) un fel de ON AIR ca la posturile de radio din vechi.

Ca si concluzie este un aparat foarte frumos si care suna muzical, o placere pentru ochi si ureche , care tinteste spre zona de mijloc a hi-fi - ului, egaland si aparatele cu pretentii din zona de top of the line ( TOTL) daca luam in considerare numai bogatia sunetului. (sunetul plin)

Dadix
Posts: 438
Joined: 03 Jun 2016, 11:06

Re: Am de reparat ...

Post by Dadix »

Am inlocuit si cei 4 tranzistori argintii din partea de amplificare ( 2 npn si 2 pnp).
Ca urmare distorsiunile deranjante din ambele canale au disparut si sunetul este echilibrat.

Post Reply