Viitorul politicii occidentale este populist

Doar o vorba sa-ti mai spun
Post Reply
Mokep
Posts: 117
Joined: 05 Jul 2018, 21:15
Location: Brasov

Viitorul politicii occidentale este populist

Post by Mokep »

nu liberal"(modern,de stanga)
Confruntare foarte interesanta de acum cateva zile, acuma am terminat de vizualizat, "Viitorul politicii occidentale este populist sau liberal"(modern,de stanga). Un mic inside, publicul destul de elitist, a votat initial 28 la 72 ca viitorul este populist, dupa dezbatere a fost 57 la 43 ca viitorul e populist. Din pacate in engleza, fara subtitrare:
Munk Debate: The Rise of Populism
https://www.youtube.com/watch?v=poq5ZrAc7pk" onclick="window.open(this.href);return false;

kaav
Posts: 2077
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: Viitorul politicii occidentale este populist

Post by kaav »

Populismul este o reactie la birocratia executiva a puterilor principale a UE, care au o structura de functionare care amintesc de fostul bloc sovietic, adica ceva in mod nativ nedemocratic (foarte ironica istoria). Asta nu inseamna ca populismul este neaparat antidotul cel mai valid.

Mokep
Posts: 117
Joined: 05 Jul 2018, 21:15
Location: Brasov

Re: Viitorul politicii occidentale este populist

Post by Mokep »

Acuma si cu populismul asta trebuie vazut ca daca e de la Trump e de tip nationalist dar daca e de la nenea Bernie Sanders e de tip socialist.
In Italia daca va uitati sunt 2 patide populiste la putere, unul de dreapta - Liga si unul de stanga, 5 Stele.
In Europa, daca nu ma insel, prima figura populista in istoria recenta a fost Orban din Ungaria in 2010, cand pe Ungaria nu o mai imprumuta nimeni, cand socialistii au cazut. Acel soc a trezit populatia, a venit omul providential, a trimis acasa institutiile internationale si a anuntata ca de atunci in colo face cum crede ca este mai bine pt maghiari. Ultimii 8 ani au fost unii excelenti pentru ei.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15255
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Viitorul politicii occidentale este populist

Post by momolo »

kaav wrote:Populismul este o reactie la birocratia executiva a puterilor principale a UE, care au o structura de functionare care amintesc de fostul bloc sovietic, adica ceva in mod nativ nedemocratic (foarte ironica istoria). Asta nu inseamna ca populismul este neaparat antidotul cel mai valid.
parerea mea, populismul nu are nici o legatura cu birocratia si cu atat mai putin cu fostul bloc sovietic.

Cauzele cresterii populismului (evident, doar opinia mea) sunt in ordinea importantei:
1) educatia (proasta calitate a educatiei, analfabetismul functional sau nefunctional, pura prostie, adica neutilizarea creierului, lipsa de experienta in viata care ar putea fi partial suplinita de educatie).
2) cultura moderna pentru care este in principal vinovata miscarea politica de stanga, liberalismul si cam tot ce se autoconsidera progresist, modern, avangardist. Noua cultura tinde prea mult catre materialism si polarizeaza societatea (unii au totul, restul nimic; unii au acces la cultura, restul nici nu stiu ce inseamna, etc). Pentru majoritatea oamenilor in lumea occidentala "cultura" se extrage din filme, internet, TV si cam tot ce poate fi considerat vulgar si "pentru mase". De acolo li se intipareste in creier ca BANUL inseamna TOTUL, ca totul se vinde si se cumpara, ca relatia normala trebuie sa fie reprezentata de fraza, "Ce-mi dai ca sa-ti dau". Cu o asemenea mentalitate (formata de aceasta subcultura pentru "masele largi" (minoritatea care se crede culta si are ACCES efectiv, nu conteaza in ecuatia votului) relatia intre alegator si cel care se prezinta pentru a fi ales se produce pe principiul, "Ce-mi dai ca sa-ti dau (votul)?". Suprapusa peste efectiv lipsa reala de cultura (autentica) si educatie (de calitate) politicianul promite si spune orice numai sa faca pe plac la astfel de oameni (din pacate majoritari.... invatamantul sa traiasca! Dar si subcultura inconjuratoare!).
Dupa aia populistul castiga alegerile si am putea spune ca isi va dovedi neputinta si minciuna (pentru ca e doar un pacalici maiastru la scos minciuni pe gura). Dar nu este asa. Cine are puterea (si BANUL) are puterea sa minta si sa suceasca mintile la oameni (prosti) prin tot felul de metode, amanadu-si momentul cand va da piept cu adevarul.

De obicei reteta clasica este "gasirea DUSMANULUI" care pandeste din toate directiile si din cauza caruia nu se poate realiza paradisul promis in alegeri. Merge la prosti.... dar ghici care sunt majoritarii intr-o democratie in care orice fiinta umana peste 18 ani are drept de vot!? Dupa aia, in continuare populismul fabrica si mai multi prosti care aduc la putere si mai mult populism.

Deznodamantul pentru o asemenea reactie este unul singur, distrugerea sau mai bine spus, autodistrugerea.
Ascensiunea populismului imi seamana mult cu caderea Romei, cand barbarii au navalit peste ultra civilizatii romani si au facut ravagii aducand intreaga lume in evul mediu.

Am spus, mare vina o poarta clasa politica de stanga si liberalii/liberalismul. Sa ma explic. In primul rand s-a sarit calul, din lipsa de drepturi si opresiune s-a ajuns in partea ailalta, in prea multe drepturi scapate de sub control. Iar omul este totusi un animal pradator. Ce face vulpea cand e inchisa in cotetul gainilor?! Asa face si omul cand i se da cheia camarii pe mana. In primul rand abuzeaza.

Apoi o alta vina a acestei elite de stanga si liberale este autosuficienta. Ei cica plang pe umarul saracilor dar nu fac altceva decat sa se izoleze de realitate (si de saraci) si deci de populatia de rand. Nu mai este nevoie sa spun ca in marea ei majoritate intelectualitatea occidentala este de stanga si liberala. Dupa primele 2 decenii de dupa razboi s-au rupt din ce in ce mai mult de "pulime", tocmai ei care au ca subiect central grija pentru omul de rand!
Au ajuns precum comunistii, care conduceau in numele clasei muncitoare, in numele taranilor si ciocanarilor insa in scurt timp dupa castigarea puterii prin "revolutie" (adica lovituri de stat si crime) comunistii au ajuns calaii acestora! Pe care i-au inchis in "lagarul comunist". Prabusit din motive pur economice care la randul lor au provocat la final reactii nationaliste. Oamenii uitasera de religie, uitasera de viata normala..... dar nu au uitat din ce popor faceau parte si nici limba! Astea le mai ramasesera si atunci asta a mers impotriva regimurilor comuniste anchilozate si falimentare.

In tot timpul asta pe partea cu adevarat dreapta a politicii au stat la panda adevaratii sacali, cei care intorc banul cu lopata in adanc. Astia au vazut o sansa in vectorul populist cu aroma nationalista si asazis traditionalista (oricum, nu au putut niciodata sa se foloseasca de intelectualitate... pentru ca astia sunt prin definitie de stanga).

Denumit la modul ipocrit (dar asa le sta bine celor care au inventat denumirea aceasta ipocrita) "iliberalism". Care nu e altceva decat populism cu aroma nationalista si miez de ultra dreapta (pro sclavie, pro stapan/slugoi).

Stanga la ora actuala nici nu mai are miez, pentru ca acesta defapt a disparut. Fosta lor coloana vertebrala, fostul lor miez era muncitorimea ciocanara. Ori asa ceva a disparut grav. O data ca defapt a disparut fizic (nu mai e nevoie de ciocanari, avem roboti), apoi ca muncitorul din occident e platit bine si nu prea mai are aspectul ala scorojit de foame si mizerie.

De aceea stanga occidentala a cotit-o spre minoritati. Au vazut in astea o noua resursa de voturi, de exemplu in minoritatea musulmana, alt exemplu in homosexuali, etc. Cumva stanga a cautat sa mai aiba sens in vechea forma, in loc sa se reformeze. Au ajuns ca o pastaie seaca. Gasind noua cale in "drepturile minoritatilor" duse cateodata la absurd.

Pe partea dreapta hienele nu au dormit. Acestea stiu ca "pulimea" nu-i place, nu sunt la inima poporului. Asa ca au gasit o noua.... veche haina, populismul si mai ales nationalismul. Alimentat cu excesele, ipocrizia si lipsa de directie a stangii ajunse in prezent mult prea uzata. Totul pe fondul egoismului omului majoritar, crescut intr-o societate care il pompeaza cu subcultura ultra materialista si ultra egoista (fiecare e numai pentru el, fiecare incearca sa apuce primul din carnea cadavrului - un principiu de baza al hienei).

Defapt noul populism si "iliberalism" se axeaza pe egoism, "hai sa-i izgonim pe migratorii pomanagii care vin sa ne ia painea de la gura, locurile de munca, etc!" Sau exemplu Catalonia, "Hai sa nu-i mai ducem in spinare pe puturosii din restul Spaniei!" .
Neavand nici cultura autentica, nici educatie de calitate, traind intr-o lume superficiala, egoista, ultra materialista, omul de rand, materia prima pentru populisti, nu realizeaza ca, de exemplu, Catalonia a ajuns unde a ajuns tocmai pentru ca face parte din marea Spanie si din UE, ca daca ar fi fost izolata intre granite nu ajungea unde a ajuns azi. Cati cataloni stiu ca guvernele de la Madrid au pompat bani cu nemiluita in regiunea lor ?! .... Asa cum se intampla azi la noi cu Transilvania, am scris mai sus.

Populistul sub haina nationalistului care vine "sa salveze" identitatea nationala exploateaza exact egoismul majoritarului. "De ce sa platim noi taxe sa-i tinem in spinare pe sarantocii din nu stiu care regiune indepartata?! De ce sa impartim, hai sa luam noi totul!"

Numai ca o rupere si o izolare care ar rezulta din politica asta "iliberala" si nationalista nu duce decat la saracie si inapoiere. Intreaga istorie sta marturie ca statele care au avut cele mai multe legaturi cu lumea si cea mai mare expansiune si deschidere pe planeta, au crescut cel mai mult. Tot istoria sta marturie unde duce izolarea si inchiderea intre granite! (sa vedem istoria Chinei si Japoniei!).

Izolarea, zidurile, granitele, nu aduc decat saracie.... sau nu, defapt aduc foarte multa bogatie unor privilegiati, ultra minoritari, si extrem de multa saracie celor multi. Saraci la minte, folositi in prezent ca masa de manevra pentru acesti populisti. Care nu vor decat PUTEREA si BANUL, doar pentru ei. Cel mai teribil exemplu de populism fiind Italia in prezent. Un mare bolovan de gatul UE si probabil de la Italia li se va trage sfarsitul celor care vor sa conserve actuala UE, neintelegand ca daca nu se vor reforma (dureros si riscant!), vor pieri! Calcati de copitele noilor barbari care asediaza Noua Roma. Barbari proveniti din interior, crescuti de egoismul, ipocrizia, coruptia si lacomia lor! Noua Roma, cea din nou decazuta, depravata, prea indelung invatata la cele rele si nerusinare, in prezent preocupata de luptele interne pentru putere si cascaval in timp ce barbarii dau cu berbecii in portile cetatii.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

Post Reply