Casa nouă

Doar o vorba sa-ti mai spun
Post Reply
User avatar
Kosta
Posts: 5
Joined: 03 Dec 2018, 07:25

Casa nouă

Post by Kosta »

Bună, nu știu cât de off topic este subiectul dar am și eu o mică problemă, dacă poate ajuta cineva cu un sfat.
Așadar, sunt plecat de ceva timp din România, de vreo 16 ani, ca să fiu mai specific.
Mă tot bate gândul în ultimul timp să investesc în câteva apartamente, de preferință noi, pe undeva.
Ideea este că eu nu prea mai știu cum stă treaba acasă.
Așadar, dacă v-ați lua o casă nouă mîine, ce oraș ați alege?

User avatar
johndoe21ro
Posts: 777
Joined: 27 Jun 2015, 23:36
Location: Craiova

Re: Casa nouă

Post by johndoe21ro »

Cluj, Oradea si Timisoara in ordinea asta... :mrgreen:
Triangle Magellan Concerto 2; AQ Everest; Vitus Audio SS-010 Mk2; AQ Dragon HC; AQ WEL XLR; Chord Qutest w UpTone JS-2; SOtM tX-USBultra & Paul Hynes SR5-12XL; AQ Diamond USB; Gryphon PowerZone; Stillpoints UltraSS; Solid Tech Hybrid

User avatar
Kosta
Posts: 5
Joined: 03 Dec 2018, 07:25

Re: Casa nouă

Post by Kosta »

Timisoara mi-ar fi placut doar ca nu stiu ce se intampla acolo, dar preturile sunt extrem de ridicate!

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 14344
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Casa nouă

Post by momolo »

Kosta wrote:Bună, nu știu cât de off topic este subiectul dar am și eu o mică problemă, dacă poate ajuta cineva cu un sfat.
Așadar, sunt plecat de ceva timp din România, de vreo 16 ani, ca să fiu mai specific.
Mă tot bate gândul în ultimul timp să investesc în câteva apartamente, de preferință noi, pe undeva.
Ideea este că eu nu prea mai știu cum stă treaba acasă.
Așadar, dacă v-ați lua o casă nouă mîine, ce oraș ați alege?
Era sa-ti raspund..... Miami, Florida. :D

Parerea mea, un apartament (casa) necesita ingrijire constanta si mananca bani chiar daca sta nelocuit. Te vor costa niste drumuri sa rezolvi diversele probleme si daca il inchiriezi, de multe ori profitul final este inexistent sau ai paguba. Chiriasii de obicei distrug, unii pleaca fara sa plateasca iar daca inchiriezi legal trebuie sa umbli pe drumuri din cauza birocratiei romanesti. Ai timp de asa ceva? Ti-ai pus la socoteala timpul si banii de drumuri?
Unica solutia viabila in tara asta e sa ai rude de incredere care sa te ajute, macar sa arunce o privire la apartament (poate fi inundat, poate fi invadat de gandaci de la vecini, blocul poate lua foc, pot veni hotii, etc). Sau sa lasi o ruda sa locuiasca pe chirie simbolica (la negru pentru ca nu vrei sa sti ce drumuri, acte, dosare trebuie). Cu riscul de rigoare. Si orice casa, mai ales apartament sufera o degradare si o devalorizare in timp.

Apartamentul si casa sunt ca niste animale de companie. Trebuie hranite, ingirijite, plimbate, pieptanate. Costa! Trebuie sa stai cu mana in buzunar. Papa bani si timp! Nu e obiect sa-l pui in seif la banca pentru zile negre. Si obsesia rumanului, sa detina casa, proprietate. Insa asta te leaga de loc, esti mai putin liber, mai prizonier. Multi spun ca "investesc" daca isi construiesc casa. Numai ca asa ceva e o prapastie in care varsa intotdeauna mai multi bani decat isi imagineaza la inceput. Si daca nu o faci bine, cu cap, cu pricepere si in locul bun, devine balast si pierdere, dupa ani de sacrificiu vinzi in paguba sau in prea putin profit. Pe care-l dai apoi sa-ti repari sanatatea consumata. De multe ori casa, apartamentul sunt ca un bolovan legat de gat cu sfoara. Ia legatura cu oameni care au apartamente inchiriate si vei constatat cata bataie de cap este. Nu se poate rezolva nimic de genul asta doar prin telefon si internet de la distanta. In tara asta trebuie sa fi in persoana pe drumuri. Iar daca lasi apartamentele goale, trebuie sa le vizitezi macar o data pe luna si sa ai noroc. Nu te poti baza pe oamenii de aici, majoritatea sunt fara cuvant, profitori, mincinosi, macar putin hoti, si nu-si pot avea nici singuri de grija daramite sa le ceri sa aiba grija de avutul tau.

Sfatul meu, daca nu ai rude, nu te pricepi, locuiesti la distanta, pastreaza-ti economiile acolo. Sau daca tot vrei sa investesti cumpara pamant. Insa nici lucrul asta nu e usor. Trebuie sa ai ceva in comun cu locul unde cumperi pamantul. Dar macar pe asta il poti lasa paragina si sa vi doar foarte rar sa achiti impozitele la Primarie.
Ideal ar fi pamant in jurul Bucurestiului. Orice ar spune unii, in Bucuresti si Ilfov sunt concentrati cam 80% din banii Romaniei. De acord ca Oradea, Clujul si mai putin Timisoara se dezvolta un pic mai "occidentalizat" dar totusi sunt in urma Bucurestiului. Chiar mult. Privincia e provincie si din pacate in Romania are conotatii si mai negative.

Pamantul mi se pare mie cea mai longeviva si sigura valoare. Daca gasesti de exemplu, dar trebuie sa te si pricepi, pamant extravilan cu sanse ca in viitor sa devina intravilan, asta e o investitie. Apoi nici terenul agricol nu este de ocolit. In viitor agricultura va fi din ce in ce mai importanta, pamantul arabil va creste mult in valoare. Omenirea intra intr-o perioada neagra de scurtare a resurselor, in primul rand agricole si de apa potabila. Suntem din ce in ce mai multe guri de hranit pe aceleasi resurse si aceleasi terenuri agricole.... ba chiar in diminuare din cauza schimbarilor climaterice. Oricata tehnologie si stiinta exista, nimic nu poate inlocui agricultura care fabrica hrana fara de care murim. Asta e valoarea cea adevarata, pamantul, natura, apa! In viitor vor fi razboaie pe apa potabila, pe mancare. Cine se gandeste la viitor in primul rand trebuie sa se gandeasca la agricultura si apa potabila. Romania e o zona norocoasa din punctul asta de vedere si orice schimbare politica sau geostrategica ar surveni sa ne dea peste cap, valoarea pamantului agricol va ramane si va creste, in orice situatie. Nimic nu s-a schimbat pe fond de sute de ani. Cine detine pamant (= hrana, apa) e om cu adevarat bogat. Nu numai ca va ramane asa, dar va deveni si mai dramatic.

Orice ai vrea sa faci de la distanta cu banutii adunati acolo, sansele tale necunoscand pe nimeni si neavand experienta si expertiza in domeniu aici, sunt foarte negre. Romania poate fi o capcana mortala. E o fauna teribila de excroci, hoti, mincinosi, guristi-clapanitori, hahalere, prosti, asa ca trebuie sa ai mult noroc si simturi foarte ascutite (extra simturi, mai ales la oameni), caci altfel, venit din afara cu buzunarul plin, esti prada la pradatori, carne de tun, mana excrocilor. Acestia pot fi chiar si printre neamurile tale, in tara asta frate cu frate sa bat pe bani si averi, copil cu parinte sa omoara pe bani, suntem in plin dazmat al materialismului dus la extrem si lacomiei disperate.

Dar in general la cumparatul de parcele de pamant pericolele sunt mai reduse. Nu o poti face prin internet, anunturi. Ce ajunge acolo e deja "filtrat" si e tzeapa, drojdie. Trebuie sa mergi in persoana, sa colinzi, sa stai de vorba cu primari si localnici, ideal sa cunosti familie din zona si sa investighezi din om in om. Atat ca o data ce ai dat banul .... sti ca nu-l mai ai :) . Insa trebuie sa ai rabdare. E cum ai ingropa cufarul cu galbeni pentru un viitor mai indepartat. Pamantul este cel mai important, asa a fost si va fi mai mult decat acum.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
Kosta
Posts: 5
Joined: 03 Dec 2018, 07:25

Re: Casa nouă

Post by Kosta »

Nu stiu asta cu pamantul daca chiar vreau. Sunt necesare niste cautari temeinice inainte si nu doar, adica trebuie sa stii sa faci previziuni, sa ai un fler, ceva sa estimezi expansiunea unui oras in directia in care ai tu pamantul. Un apartament il mai inchiriezi, te mai folosesti de el..
Ma uitam la Brasov, imi place orasul doar ca nu mai stiu ce potential are.
Vad ca tot se construieste, preturile sunt decente...oarecum https://new.flatfy.ro/isaran-3-brasov doar ca nu stiu cum este cu calitatea. Stiti ca nu prea excelam la acest capitol. Si a luat cineva ceva recent pe acolo sa dea un sfat?

panzer
Posts: 115
Joined: 05 Jan 2009, 16:21

Re: Casa nouă

Post by panzer »

Pamantul este similar diamantelor ca si investitie. Castiga foarte mult cel care il extrage si il slefuieste. In speta cel care il cumpara, il comaseaza. Cand e gata de vanzare deja are un pret f mare. Pe langa Bucuresti deja s-a stabilizat piata.

De acord cu Momolo, daca nu ai o persoana de incredere (ruda, etc) stai deoparte de apartamente de inchiriat in Romania. Exista fonduri imobiliare care activeaza pe aceasta piata si fac tot ce ar tb sa faci tu. Dar acolo nu esti proprietarul per se al imobilului.

Ce este in neregula cu companiile blue chip din zona in care traiesti tu?

steliss
Posts: 4
Joined: 21 Dec 2020, 12:29

Re: Casa nouă

Post by steliss »

Brașov, cu toate că nu sunt în țară deja urmăresc imobiliarele noi de pe ai noroc ca nu esti banat (admin) și încerc să îmi găsesc o locuință. Căci nu putem să știm cum vor fi timpurile, anul acesta ne-a arătat că nu doar de noi depind multe lucruri și chiar m-a pus pe gânduri. Pentru mine România întotdeauna este acasă!

Post Reply