Boxe DIY

DIY, Accesorii , Tips&Tricks
Post Reply
diversetrancote
Posts: 155
Joined: 04 Jul 2017, 09:17
Location: Bucuresti

Boxe DIY

Post by diversetrancote »

După ce am văzut cât de bine poate suna pe voce și instrumente acustice un difuzor vintage de bandă largă de la Telefunken, am decis să găsesc niște boxe bazate pe ceva asemănător. Căutând pe net, am dat de proiectele open baffle ale lui Lampizator cu difuzoare Saba "Greencone" și bași Altec. De exemplu:
http://www.lampizator.eu/SPEAKERS/PROJE ... tchen.html
A încercat cineva să facă așa ceva sau a ascultat cineva ceva asemănător?

VTP
Posts: 369
Joined: 28 Nov 2008, 22:18

Re: Boxe DIY

Post by VTP »

La modul general:
- o documentare serioasa e necesara la baza oricarei decizii ( mai ales dupa ce trece euforia de moment care poate impinge la decizii gresite! )
- orice solutie are parti bune dar si parti care nu plac sau nu pot fi acceptate deloc;
- difuzoarele de BL au avantaje din multe puncte de vedere si sunt agreate de multi melomani, dar, au si limitari care nu pot fi acceptate de toti;
- un difuzor BL este o solutie, un open bafle este cu totul alta solutie care are alte avantaje si alte dezavantaje, deci, fara sa ascultati si OB cu urechile proprii se poate ajunge la cheltuieli de bani , timp si materiale;
- melomanii adepti ai solutiei BL au in peste 90% din cazuri si incinte "clasice", cu difuzoare moderne sub aspectul materialelor utilizate in constructie.
Personal folosesc2 perechi de hornuri, una echipata cu difuzoare CIARE, pe 2 cai, si o pereche cu difuzoare Philips, produse in urma cu circa 80 de ani.

diversetrancote
Posts: 155
Joined: 04 Jul 2017, 09:17
Location: Bucuresti

Re: Boxe DIY

Post by diversetrancote »

Salut VTP! Mulțumesc pentru gânduri.
_____Din păcate o documentare serioasă nu am cum să fac. În primul rând pentru că nu mă pricep la chestii tehnice – nu știu, de exemplu, ce înseamnă BL. În al doilea rând, nici practic, la ureche, nu am cum să-mi fac o idee, căci nu cunosc pe nimeni care să fi făcut proiectul ăsta. Oricum, un lucru e clar, voi căuta pe cineva să facă boxele pentru mine.
_____Impresiile mele despre aceast proiect vin din considerațiile autorului și din mica mea experiență cu difuzoare de medii vintage, cu calotă de hârtie relativ mare (peste 10 cm), de putere mică, dar foarte sensibile: Telefunken, Philips, Dual.
Proiectul este descris aici: http://lampizator.eu/SPEAKERS/PROJECTS/ ... tchen.html" onclick="window.open(this.href);return false;
"Bibliografie" aici:
De la P12 la P25: http://lampizator.eu/SPEAKERS/PROJECTS/ ... jects.html" onclick="window.open(this.href);return false;
_____De la aceste boxe nu aștept nirvana audiofilă, soluția ultimă și bună la toate. Vreau să obțin însă ce mă interesează pe mine: o medie cât mai liniară și cu un timbru cât mai bun . De asemenea, un plus ar fi un bass cât mai nuanțat timbral. Nu urmăresc neapărat viteză, precizie, soundstage, super rezoluție, hi-fi.
_____PS: De când am scris ultima oară, am cumpărat de pe ebay difurile Saba “Greencone”, mediile și înaltele. Urmează acum partea mai dificilă a achizițiilor: să găsesc niște Altec Lansing 416 la un preț nu foarte piperat.

diversetrancote
Posts: 155
Joined: 04 Jul 2017, 09:17
Location: Bucuresti

Re: Boxe DIY

Post by diversetrancote »

De la ultima mea postare despre proiectul DIY de boxe OB, inspirat de ideile lui Lampizator (http://www.lampizator.eu/SPEAKERS/PROJE ... tchen.html), am mai făcut câțiva pași, care ar putea interesa pe cei curioși de aplicațiile cu difuzoare Saba Greencone sau de incintele OB.
Din considerente financiare, am renunțat la ideea de a folosi pentru bass difuzoarele Altec Lansing 416-8 (A, B sau C) și am decis sa caut pe ebay tot niște Saba vintage, astfel că, în final, am ajuns la următoarea configurație, alcătuită integral din difuzoare Saba Greencone:
Tweeter-e: Saba 1870 DU 15
Medii: Saba Permadyn 19 200 5298 U8
Bași: Saba 5898 810 002
Pentru incinte am folosit niște cutii Siemens, mari, de podea, de prin anii 50.
Cu difuzoarele în rucsac, incintele în portbagaj și câteva idei aproximative, dar fixe despre ce îmi doream de la sunet, am ajuns la domnul Aurelian Mateescu (VTP) acasă. Dânsul a fost foarte amabil să ma invite să stăm de vorbă și să mă ajute în proiectul meu. A avut și destulă răbdare cât să explice unui începător ca mine o mulțime de lucruri tehnice și nu numai. Mai mult decât atât, mi-a oferit o soluție, pe cât de simplă, pe atât de genială, prin care să obțin din cele 3 perechi de difuzoare un sunet coerent – fără filtre, doar tweeter-ele taiate jos de câte un condensator. În definitiv aveam de-a face cu niște difuzoare full range, iar eu îmi doream un timbru cât mai curat, astfel că domnul Mateescu a găsit soluția nu doar ce-a mai simplă ci și, cred eu, una foarte bine adaptată condițiilor date și gărgăunilor din capul meu.
Incintele au fost folosite tot timpul fără capacul din spate, doar așa le-am ascultat. Iată ce am observat:
- Din punct de vedere timbral, chestiunea de cel mai mare interes pentru mine în acest experiment, sunetul îmi place foarte tare. Pur și simplu, instrumentele clasice și muzica de cameră sună foarte bine - plăcut, seducător, natural, niciodată obositor.
- Sunetul e deschis, imediat, transparent, curat.
- Din ce am încercat eu, cel mai bine le-a facut să cânte un lămpaș vintage de putere mică.
- Există și câteva aplicații pentru care aceste difuzoare nu par că se potrivesc: audițiile la volum foarte ridicat și rock-ul metalic.
Nu sunt perfecte, nu sunt potrivite pentru orice, dar pe anumite muzici și într-un sistem potrivit, sunetul e seducător.
Când voi avea timp, urmează să fac teste și cu cutiile închise, plus fonoabsorbant. Aș vrea să probez și alte difuzoare de medie, niște Telefunken, tot full range. Mai sunt multe de încercat și experimentat, dar, deocamdată, trebuie să spun că eu sunt foarte mulțumit de ce am obținut până aici și că întreaga experiență m-a ajutat să fac niște pași esențiali în călătoria spre sunetul “care-mi place mie”. De aceea vreau să mulțumesc aici domnului Mateescu. Un om special, care, dacă n-ar fi existat, sigur ar fi fost inventat!

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 14344
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Boxe DIY

Post by momolo »

Eu ma bucur sa aud ca domnul Relu Mateescu este bine sanatos si inca se mai ocupa cu chestii din astea! Mai are boxe facute de el ? Mai construieste ? (am scris pe forum acum mai multi ani, am auzit la el niste boxe tip VTP care mi-au placut mult).

Difurile astea SABA sunt interesante, cred ca pe muzici gen camera, baroc ar fi cele mai interesante precum si pe voci de genul opera baroca (poate si cor). Si fara dubiu, sunt difuzoare pentru lampi facute in epoca lampilor.

Estimez ca iti vor placea mai mult fara capac in spate, adica estimez ca suna mai interesant asa. Probabil cu capac si material fonoabsorbant vor deveni aparent mai corecte dar isi vor pierde dintr-un farmec anume care se manifesta pe genurile de muzici mentionate. Boxele liniare si perfecte in masuratori nu suna neaparat bine..... de multe ori suna chiar prost. Probabil o sa-ti confirme si dl. Mateescu ca liniaritatea nu e un deziderat musai pentru un sunet bun ci alte chestiuni sunt mai importante; si defapt multi au facut "capodopere" proaste pentru ca s-au fixat musai pe liniaritate masurata in laborator. Multe incinte acustice vechi care suna uimitor de bine daca sunt masurate rezulta prost sau foarte prost. Parerea mea este ca a face boxe e in mare parte si arta (urechiometrica), nu numai inginerie. Evident, fara a cunoaste inginerie nu se poate face nimic de calitate, insa in cazul asta (incintele acustice) trebuie si altceva peste.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

diversetrancote
Posts: 155
Joined: 04 Jul 2017, 09:17
Location: Bucuresti

Re: Boxe DIY

Post by diversetrancote »

Salut, Momolo!
Da, știu postul tău despre boxele VTP și mă bucur să văd că ești pe frecvență și bucuros de vești.

Nu știu dacă și cât de mult mai construiește boxe domnul Mateescu, dar știu că este în continuare pasionat și dispus să-și împărtășească experiența – cel puțin cu mine așa a fost. Am ascultat la dânsul niște boxe DIY cu difuzoare Philips full range din anii 40-50 – foarte interesante, care mi-au plăcut, dar despre care nu pot să spun mai multe pentru că nu am apucat să-mi fac mai mult de o primă impresie.

Cât despre difuzoarele Saba Greencone, eu am aflat despre ele de pe blogul lui Lampizator, dar aplicații DIY cu aceste difuzoare sunt de găsit în mai multe locuri pe net. Au devenit cumva faimoase, dar, îmi imaginez eu, ele sunt doar vârful icebergului, pentru că există multe alte difuzoare vintage bune – am niște Telefunken ovale cel puțin la fel de plăcute timbral. Revenind la Saba Greencone, acum că am apucat să și probez unele modele, pot spune că sunt într-adevăr interesante. Și, cum spui și tu, îmi par foarte potrivite pentru voci și muzică clasică și preclasică. Ai dreptate și în ceea ce privește corectitudinea, nu acesta este punctul lor forte, farmecul însă, da – ca la femei. aș zice eu.

User avatar
hondaru
Posts: 314
Joined: 31 Oct 2010, 06:35
Location: La tara...
Contact:

Re: Boxe DIY

Post by hondaru »

Boxe OB nu sunt usor de construit in sensul sunetului. Dpdv practic realizarea nu este dificila (lemnaraia). Mai greu este sa gasesti difuzoarele si in special cele de bas.
Sunetul este intr-adevar fermecator si spun asta din experienta pentru ca am acasa asa ceve. O data ce ai gustat din sunetul OB nu prea mai ai cale de intoarcere.
OB sunt pretentioase la pozitionare, vor mai mult aer in jur.
Difuzoarele de banda larga sunt foarte apreciate pentru "viteza" lor. Exista multe variante si am avut ocazia sa ascult niste replici General Electric varianta cu electromagnet si m-au pus pe ganduri la vremea respectiva ajungand sa-mi cumpar OB-uri.
Tot band larga sunt si Fostex care as putea spune sunt foarte bune pentru banii lor! Am ascultat si asa ceva si au un farmec al lor care unora le place si altora nu. Ce-i drept muzica hard rock nu se poate asculta la adevarata valoare pe acele difuzoare, dar hard rock-ul dupa parerea mea nu necesita super fidelitate mai toata muzica fiind procesata cu distors.
In aceasta cursa spre sunetul placut doar bugetul este limita. Altfel vei descoperi ca cu cat urci pe scara pretului cu atat ai mai mult (dpdv sunet) dar, atentie, castigul in sunet nu este proportional cu banii investiti!
◄◄ REW ► PLAY ▌▌PAUSE █▌STOP ►► FF
Daca nu ajungi sa te pierzi in muzica atunci muzica se pierde in sistemul tau

Post Reply