CDDA vs. SACD

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
User avatar
akaiofil
Posts: 305
Joined: 18 Nov 2008, 23:16

CDDA vs. SACD

Post by akaiofil »

daca ar fi sa va schimbati playerul, pe ce format ati paria? sa zicem ca intentionez o schimbare pentru urmatorii 5 ani (nu sint genul extrem de cautator, in sensul ca stiu ca se poate si exista mai bine, dar am o limita de implicare, atit financiara cit si pasionala). Nu ma intereseaza in mod special cd-audio traditional, prefer xrcd sau vtl, amidoua insa cu discografii restrinse. fireste ca am si sigur o sa mai am si cdda pentru ca sint muzici care nu le gasesc nicicum pe altceva (jean michel jarre spre exemplu).

problema este asa, am auzit sacd-uri care sunau mai prost decit xrcd (pe aceiasi scula), dar si inregistrari de exceptie. xrcd este mai scump decit sacd (ma refer la discuri) si acopera o arie relativ ingusta de genuri muzicale, dar in care din fericire ma incadrez in mare masura (jazz, simfonica, opera). cam aceiasi arie o acopera si sacd dar mai include si titluri pe care alte formate nu le au (dire straits spre exemplu).

ash merge pe un hibrid, cu conexiuni balansate, (urmind ca tot lantul la un momentdat (amplif integrat sau amplif + preu) sa fie in conexiune balansata). din pacate nu am gasit asa ceva care sa stie sacd.

varianta buget ar fi marantz sa8003. (sacd, dar nebalansat si fara lampi :) urmind a ramine in combinatia pre+amp actuala, uit de balansat si lampi si astept cu sufletul la gura sa iasa mp3 lossless sa-i bag in mufa din stinga :):):)) Cu banii care-mi ramin merg la munte, happy end. :)

varianta buget mai maricel :) ar fi nad M5 (sacd, balansat, nu are lampi :) urmind a fii completat cu nad M3 ca si amplif...cindva); inca pot merge la munte :)

varianta cea mai atragatoare Vincent cd-s5 (balansat, hibrid, dar nu e sacd) (urmind a fi completata cu SV234 cindva....mai cindva decit cindva-ul de la nad :)); adio munte :)

indiferent de ce am sa aleg, vor cinta veshnic pe electrostatice. :)

si alte sugestii fireste, cam in plajele astea de pretz. problema principala inse ramine daca renuntz sau nu la sacd. ceva imi spune sa uit de el. pe termen scurt asta inseamna mai multi bani in muzica pe formate mai bune (xrcd spre exemplu). pe termen lung....ramin cu muzica, indiferent ce formate fara ctire mecanica or sa apara (daca) si ceva imi spune ca cd-ul clasic va avea viatza mai lunga decit sacd-ul care o sa dispara primul. si mai e un dar, sacd-ul prezinta in marea majoritate a cazurilor si un layer de cd, care nu cred ca e mai prost decit cd-ul clasic cu acelasi titlu in caz ca exista. ce parere aveti?
It's the music, stupid!

User avatar
Alex_San
Posts: 39
Joined: 03 Nov 2008, 19:41

Re: CDDA vs. SACD

Post by Alex_San »

Varianta la M5 ar fi Arcam cd37 (optiune mai buna dupa parerea multora, eu nu le-am ascultat), insa nebalansat.
SACD inseamna foarte multi bani. Daca bugetul e restrans eu m-as limita la cdda foarte bun. Eu m-am oprit la nad c542 (foarte bun pt mine).

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15665
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: CDDA vs. SACD

Post by momolo »

akaiofil tu ai electrostatice ?! :roll:
daca ar fi sa va schimbati playerul, pe ce format ati paria?
pe ala care se gaseste cel mai numeros pe piata (cele mai multe titluri) si care este cel mai accesibil la pret.

Ai ghicit raspunsul! :)

sa zicem ca intentionez o schimbare pentru urmatorii 5 ani
5 ani este enorm.....in ziua de azi! :roll: Noi nu stim nici ce situatie economica vom avea peste 5 luni ! Vizionarii actuali nu vad decat pana in 3 luni, si astea pe banuiala (maxima) !
Nu ma intereseaza in mod special cd-audio traditional, prefer xrcd sau vtl, amidoua insa cu discografii restrinse. fireste ca am si sigur o sa mai am si cdda pentru ca sint muzici care nu le gasesc nicicum pe altceva (jean michel jarre spre exemplu).
cu cat reusesti sa ai un sistem audio mai bun, cu atat vei asculta si ultimele jagardele de CD-uri prapadite si cacate de muste! :) CD-ul audio este un format mai bun decat isi imagineaza majoritatea! Nu e neaparat nevoie (numai) de XRCD-uri ca sa se auda bine spre sublim!....E nevoie de un sistem de calitate, cu o sursa cdplayer de calitate.

Problema nu e formatul ci modul in care acesta e decodat!

SACD-ul este FOARTE greu de decodat CORECT. Implica arta inginereasca dincolo de chestiile clasice. Aia care reusesc, nu se rezuma la respectarea normelor date de SONY. Cerceteaza si descopera diverse parti delicate ale decodarii acestui format (de care nici SONY habar nu are). Este o imbinare intre inginerie si practica, o munca semi-artistica intr-un domeniu pur tehnic.

Formatul s-a nascut bolnav.....de lux ! Nu poate fi stors de calitatea adevarata si justa decat cu un efort (prea) mare. Asta inseamna BANI dar si PRETEXT de a stoarce bani.

Adica, faptul ca nu orice inginerash poate sa descurce problema, da prilej celor care pot, sa ceara "taxa" pe inteligentza (evident mascata si nedeclarata insa cu lozinca "-Cumparati de la aia daca va plac mai mult!" :D )
.
Numai cativa "guru" in domeniu isi permit luxul sa-i scuipe pe ceilalti in chelie. Printre astia nu se afla brandul NAD si nici Marantz. Insa se afla Accuphase, EMM LAB si DCS. Evident, mai sunt si altii de care eu nu stiu, dar in nici un caz Marantz si NAD !

Iau de exemplu, in opinia mea, minimul unui player SACD serios (incat in mod onest sa puna in valoare layerul SACD si nu manareli astfel ca layerul CD, si asa greu de "descurcat" la randul lui!, sa fie penalizat ca iasa castigator chiorul in tara orbilor), ma refer la Accuphase DP-78 care costa peste 8000 euro. O data ce-l ai pe asta mai trebuie sa ai si o amplificare si boxe pe masura calitatii playerului, altfel nu se merita si nici nu vei face diferenta intre asta si altul mai ieftin sau mult mai ieftin.

Abia dupa aia iti vei da seama ca o sa asculti una bucata SACD la 20 de CD-uri audio. In primul rand ca nu toate discurile SACD suna pe masura "potentzei" teoretice a formatului, pentru ca aceste discuri sunt totusi minoritare si pentru ca nu o sa asculti toata viata 50 de discuri! (alea pe care le gasesti, cumperi si pentru care ai platit pe un player peste 8 K euro ca sa le asculti!)

Deci, abia dupa povestea asta (si o cheltuaiala enorma) o sa-ti dai seama ca SACD e poate dragutz cateodata, insa poti trai fericit si fara el!

Si nu toate discurile SACD sunt penalizate pe layerul CD, Din contra, am intalnit si unele care se aud mai bine pe layerul CD-audio.

Asa ca, decat sa dai banul pe niste playere de la NAD, Marantz, etc, care reprezinta un (prea mare) COMPROMIS pe partea SACD si nici macar prea nemaipomenita performantza pe partea CD-audio (deci un compromis si aici), mai bine iti cumperi un player CD-audio de o calitate buna (compromisuri minime), chestie care costa, dar nu atat de mult ca in cazul SACD.

Si nu uita, ca sa auzi si sa apreciezi diferentele dintre playere digitale iti trebuie si o amplificare + boxe pe masura! Altfel e tichia de margaritar pe capul chelului si o sa apari si tu scriind ca (jagardeaua) SONY suna mai bine ca Accuphase ! :lol: (ascultate pe 5 boxe diferite, toate legate impreuna pe un hol, dupa ghiveciul cu ficus :lol: :lol: :lol: )
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
akaiofil
Posts: 305
Joined: 18 Nov 2008, 23:16

Re: CDDA vs. SACD

Post by akaiofil »

momolo wrote: akaiofil tu ai electrostatice ?! :roll:
da, merg fabulos de frumos pe Akai AM-U310 :)
momolo wrote: pe ala care se gaseste cel mai numeros pe piata (cele mai multe titluri) si care este cel mai accesibil la pret.
face sens si cu ceea ce intuiam eu...
momolo wrote:
5 ani este enorm.....in ziua de azi! :roll: Noi nu stim nici ce situatie economica vom avea peste 5 luni ! Vizionarii actuali nu vad decat pana in 3 luni, si astea pe banuiala (maxima) !
vizionarii actuali sint niste cretini (ma refer la baietzii buni de pe wall street :) ). sint suficient de ancorat in realitate ca sa-mi cunosc valoare materiala pe urmatorii 5 ani :). intervalul de timp este dat nu neaparat cu o legatura materiala ci cu interesul meu in cautarile audiofile. rezist 5 ani cu acelasi sunet fara sa ma plictisesc si fara sa vreau ceva mai bun. nu trebuie sa caut ceva mai bun, stiu ca exista dar depaseste limita mea de cantitate pasionala pe care vreau sa o investesc in domeniu.
momolo wrote: Asa ca, decat sa dai banul pe niste playere de la NAD, Marantz, etc, care reprezinta un (prea mare) COMPROMIS pe partea SACD si nici macar prea nemaipomenita performantza pe partea CD-audio (deci un compromis si aici), mai bine iti cumperi un player CD-audio de o calitate buna (compromisuri minime), chestie care costa, dar nu atat de mult ca in cazul SACD.
ceva sugestii?

asta cred si eu, am sa mai studiez problema. posibil ca o schimbare de amplificare (pe lampi) sa ma duca mai aproape de ceea ce vreau decit una de sursa. studiez, studiez, studiez :)

multzam de raspunsuri.
It's the music, stupid!

User avatar
akaiofil
Posts: 305
Joined: 18 Nov 2008, 23:16

Re: CDDA vs. SACD

Post by akaiofil »

dupa o documentare de la 0, caci nu stiam mai nimic despre subiect, si o auditie cit de cit, am renuntzat la ideea de balansat. ramin un amator :)
It's the music, stupid!

User avatar
c6t9
Posts: 410
Joined: 05 Dec 2008, 09:39

Re: CDDA vs. SACD

Post by c6t9 »

momolo wrote:akaiofil tu ai electrostatice ?! :roll:
cu cat reusesti sa ai un sistem audio mai bun, cu atat vei asculta si ultimele jagardele de CD-uri prapadite si cacate de muste! :) CD-ul audio este un format mai bun decat isi imagineaza majoritatea! Nu e neaparat nevoie (numai) de XRCD-uri ca sa se auda bine spre sublim!....E nevoie de un sistem de calitate, cu o sursa cdplayer de calitate.
asta m-a uns la suflet :mrgreen:

si nu de putine ori in ultimele luni am ramas :shock: la niste cd-uri care ani de zile le consideram de rahat efectiv, dar nu ma induram sa le arunc. in schimb am 2 cd-uri cu muzica dance romaneasca, au un bass care ma scoate din casa :|
nu voi intelege in veci de ce le-au tras asa.

SACD eu n-am scule cu pretentii, un sony si un pioneer, DVD playere la baza, deci nimic special, asa ca nu ma pot pronunta la mine ce diferente sunt intre un SACD redat de pe CDp sau "SACDp", desi am cateva discuri.
"it's time to transfer all those mp3 on vinyl"

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: CDDA vs. SACD

Post by LEKTOR »

...si totusi exista un MARANTZ SA-1 player care nu trebuie uitat - http://www.stereophile.com/digitalsourc ... index.html - review si comparatii cu Accu,dcs,Krell,Lynn
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
CC_TM
Posts: 132
Joined: 09 Oct 2008, 14:52
Location: Timisoara

Re: CDDA vs. SACD

Post by CC_TM »

De ce nu un Music Server ?

Vezi : Perfect WaveTransport
It is a great thing to know the season for speech and the season for silence.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15665
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: CDDA vs. SACD

Post by momolo »

it rips discs to its internal memory and then makes them available to networked devices. When paired with the PerfectWave DAC, the system can output the high-quality audio to your amplifier. The Transport supports downloads of album art and track listings to display while it plays back HRx recordings.
Arata binisor, ramane de vazut cat costa dar mai ales cum suna ? Pentru ca teoria e una, practica e cu totul alta.

Pana acum orice solutie bazata pe fisiere pe care am auzit-o eu, s-a clasat lejer sub orice cdplayer clasic din grupa medie audiofila (peste 2000 euro) in ciuda faptului ca se puteau reda fisiere de inalta sau foarte inalta rezolutie.

Eu continui sa cred ca nu formatul e problema principala ci decodarea acestuia pana la un semnal ANALOG de calitate.

Multi dintre noi au avut ocazia sa-si dea seama cum vinilul este greu de batut cu digitalul in ciuda unor parametrii tehnici absolut inferiori ai batranului disc de vinil. Singura explicatie pe care o vad este ca in decodarea digital-analog problema prinicipala nu vine de la cantitatea de informatie (detaliu) ci din alta parte. Altfel cum s-ar explica faptul ca sunt discuri CD masterizate in anii 80 pe primele sisteme profy digitale la rezolutii inferioare si primitive dar care suna formidabil iar altele masterizate pe cele mai fabuloase scule digitale actuale suna ca naiba ?!

Sunt multe taine in sunet. Nu cred ca discutia in jurul ratei sampling si numarului bitilor este suficienta si cea mai importanta.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
CC_TM
Posts: 132
Joined: 09 Oct 2008, 14:52
Location: Timisoara

Re: CDDA vs. SACD

Post by CC_TM »

Transportul va fi pe la 2500$ iar DAC-ul ... inca nu se stie.

http://www.slashgear.com/ps-audio-unvei ... k-3028284/
It is a great thing to know the season for speech and the season for silence.

User avatar
akaiofil
Posts: 305
Joined: 18 Nov 2008, 23:16

Re: CDDA vs. SACD

Post by akaiofil »

CC_TM wrote:De ce nu un Music Server ?

Vezi : Perfect WaveTransport
pentru ca mie imi plac solutiile simple, dedicate, fiecare sa-si faca treaba pentru care a fost creeat. nu ma intereseaza sa-mi tin toat muzica intr-un loc, imi plac bibliotecile pline de carti, vinyluri, benzi de bag, cd-uri si casete audio (in ordinea asta! :). pentru ca din idei mai mult sau mai putin preconcepute ma feresc de solutiile gen: "perfect...", "world no1..." si asa mai departe. pentru ca cei cel putin 5000 de dolari ceruti nu-i voi investii niciodata in audio decit in boxe si/sau pick-up.
momentan studiez piatza second, sint citeva ES-uri si Elite care-mi fac nu stiu de ce cu ochiul... sint trancotar ce vrei, nu ma atrage noul in mod special decit daca mi-ar oferii ceva deosebit si mai ales de durata...si asa ceva nu prea mai gasesti in ziua de azi. cum traim intr-o epoca in are lucrurile sint facute sa dureze putin nu prea am incredere in noutati, nu neaparat din cauza faptului ca sint documentat, ci bazat mai mult pe feeling. care uneori poate da gresh, recunosc. nu a facut-o pina acum prea des :) mai ales in trancote! vehiculam ceva marantz si nad si vincent cred, pe la inceput printre optiuni, cred ca le-am sters de pe lista :)
It's the music, stupid!

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: CDDA vs. SACD

Post by LEKTOR »

[quote="akaiofilmomentan studiez piatza second, sint citeva ES-uri si Elite care-mi fac nu stiu de ce cu ochiul... [/quote]

Foarte bine te-ai orientat - ce modele mai exact ?
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: CDDA vs. SACD

Post by LEKTOR »

CC_TM wrote:De ce nu un Music Server ?

Vezi : Perfect WaveTransport
Am mai discutat despre asa ceva - viewtopic.php?f=1&t=100
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
akaiofil
Posts: 305
Joined: 18 Nov 2008, 23:16

Re: CDDA vs. SACD

Post by akaiofil »

LEKTOR wrote:[quote="akaiofilmomentan studiez piatza second, sint citeva ES-uri si Elite care-mi fac nu stiu de ce cu ochiul...
Foarte bine te-ai orientat - ce modele mai exact ?[/quote]

Sony CDP-X707ES sau SCD-XA777ES asta din urma stie si sacd. ar mai fi Sony XA20ES modelul cu mecanism gen pick-up (cu puc de aluminiu) nu stiu insa exact insa daca va aduce un plus de calitate audibil lejer fatza de ce am acum. pe ebay-ul american singurul pioneer pe care l-am vazut e un PDR-04 (recorder, tot cu platan)...
It's the music, stupid!

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: CDDA vs. SACD

Post by LEKTOR »

La Elite iti recomand pe PD-65/75 - cu stable platter, carcase,suruburi copper,etc - de altfel si stand alone cd transport Elite s95 - super rar - este bazat pe aceste modele

http://www.elitestereo.netfirms.com/pd-65.htm

Unele firme modifica pe PD65 cu rezultate impresionante -

http://www.empiricalaudio.com/frmods.ht ... -65%20Mods

http://musicalconcepts.com/digital_mods.htmLa ES - ambele alegeri sint super

Oricare dintre cele mentionate mai sus este un player robust care da lectii la multe cd playere actuale de firma chiar !
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

Post Reply