Bucuria trancotarilor, critica adusa sculelor audiofile, cutiute urate cu trei piese sub carcasa, vandute pe niste preturi imense!
Subiect sensibil. Aia care sunt in tema nu comenteaza. Deoarece stiu (practic) un lucru, valoarea este relativa, avand o mare parte afectiva si emotionala, deci irationala.
In schimb, cei care nu sunt in tema (a se traduce in bezna mintii si complet neinformati.....sau complet dezinformati) ar face spume la gura comentand asa un subiect suculent si echivalent cu moartea caprelor din vecini.
Adevarul este ca intotdeauna, pe la mijloc.
Cert este ca in electronica industrializata se fac bani frumosi. Nu inghite multa materie prima, nici multa energie insa in mod cert inghite mult "creier". Iar asta COSTA .....atata vreme cat luxul suprem al omenirii este ...."pauza" mentala!

Pai cum altfel s-ar explica faptul ca, in timp ce pe niste utilaje industriale de diverse si extrem de ciudate feluri din extrem de necunoscute (publicului) domenii se cer preturi juste in timp ce pe niste mici aparate audio (audiofile) ce nu inglobeaza nici 10% din respectivele utilaje nici ca materie prima, nici ca manopera, nici ca tehnologie si proiectare, nici la kilograme, se cer preturi mult mai mari ?! De ce oare ?!.....Asta cred ca e mai putin important.
Mai important ar fi sa combatem fenomenul abuzului in mod punctual, punct cu punct, caz cu caz in loc de prea multe discutii generale si deci fara rost.
Dar hai sa ma apropii de un reper concret, fara insa a dezvalui exact - e vorba de un brand audiofil care de ceva vreme a gasit o (buna) idee cum sa mai stoarca bani de la clientii lui......adica.....ati ghicit.....audiofilii pasionati de sunet si mai deloc pasionati de tehnica sau electronica (vorba lui VTP, de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere).
Brandul cu pricina s-a gandit ca daca proiecteaza de la inceput un aparat de calitate (atata cat se poate ...sau cat pot respectivii

Insa ce ar fi daca in proiectare s-ar face unele compromisuri, motivul esential ...sau mai bine spus, justificarea "morala" fiind pretul final, astfel ca aparatul cu pricina ar primi in dotare o sursa alimentare interna nu tocmai la maximul (lor) de calitate.
Ulterior scot la vanzare o sursa externa de calitate (asta fiind maximul de care sunt ei cu adevarat capabili) astfel ca celui caruia i s-a vandut aparatul i se vinde apoi si sursa externa pe post de ......upgrade!

Bingo! Ati ghicit! Daca in carcasa aparatului s-ar pune de la inceput o sursa buna, atunci cheltuiala ar fi considerabil mai mica decat sa se fabrice ulterior o alta sursa externa pe post de upgrade. ....Insa ce interes ar avea ei ?!.....sa vanda doar o bucata cand ar putea sa vanda doua ?!

Clientul cumpara aparatul initial si ulterior afla ca exista o sursa exterioara care ii poate aduce un plus de calitate. Are de ales, vinde aparatul initial sa-si cumpere altul (mai serios) ceea ce inseamna automat pierdere de bani si bataie de cap sau mai scoate niste bani si-si cumpara sursa exterioara?!
Grea dilema pentru bietul om, insa in mod cert stim cine are de castigat. Fabricantul pentru ca are de lucru (mai produce o carcasa, mai baga niste piese si pe urma da de lucru si la altii, proiectanti, muncitori, transportatori si comercianti). Mai castiga si comerciantul in mod direct (traiasca sistemul de vanzare prin reprezentant UNIC, deci de monopol! Are el rol anume in toata povestea asta!



Pe de alta parte, cine nu casca ochii (si urechile), casca buzunarul. Asta se stie, informatia (experienta) costa!
...Dar daca extrapolam si la cabluri, de exemplu cazul firmelor care vand cablurile UNICE SI IREPETABILE cu care merg aparatele lor ?!....Ati ghicit! NU e vorba de cablurile gasibile in ambalajul aparatelor (caz in care doar japonezii au ramas atat de "desueti", iar unii mai "ciudati" pun si cabluri bune in dotarea aparatului), nu, e vorba de cablurile pe care le poti cumpara SEPARAT dupa ce te-ai ales cu aparatul minune! Deci inca un castig pentru fabricant. Caci cu totii stim cata "tehnologie avansata" sta la baza fabricarii unei sarme electrice (exact aia de dupa razboi) si mai stim ce preturi se pot cere pe chestiile astea.
In fine, ideea era ca prin mult bullshit de marketing si prin metoda clasica a pompierului care intai da foc pentru ca sa aiba ce stinge, se pot stoarce destui bani de la creduli, de la cei care isi umfla capul cu lectura de net, review-uri, literatura "de specialitate", toata "sponsorizata" si pe interese, de la cei care se uita la un aparat ca la un obiect voodoo.
Ciudat de tot este atunci cand dai de un aparat vintage, lucrat in cel mai pur stil industrial de profil al anilor 70...80 si care in ciuda acestui aspect, a vechimii si oboselii, presteaza comparabil sau mai bine decat cutiile semi-goale, pline mai mult cu bullshit de marketing decat cu inovatii....caci deja roata si apa calda din Colentina au fost inventate dinainte de vremea cand bunica era fata.
Piata are mecanismele ei de auto-reglaj, insa, observ ca pe zi ce trece marketingul castiga in detrimentul valorii reale. Intr-un fel e si normal intr-o lume de semidocti......