Alexandru Stanescu , problema ridicata de tine si mai ales intrebarile sunt cam complicate si intens disputate chiar si intre oameni cu multa experienta in domeniu. Eu din modesta mea experienta cu problema asta (incontestabila) am ajuns la unele concluzii care pot fi in viitor contrazise de alte experiente. Cred ca cel mai bine e sa-ti spun ce mi s-a intamplat. Acum multi, multi ani mi-am cumparat un fel de prelungitor din ala cu filtre in el, audiofil, Fisch Audiotechnik, ceva de genul ce vezi pe aici:
https://www.highend-audiokabel.de/fisch-audiotechnik/
La inceput timp de probabil 1 an am fost incantat. Cert este ca atunci cand l-am pus eram chiar entuziast, mi-a placut mult si opinia in momentul ala a fost ca fara dubiu aducea o mare imbunatatire. Adica un prelungitor foarte bine lucrat cu materiale bune si cu niste filtre inauntru cumva asemanatoare cu ce se afla in cutia AudioQuest Niagara 1200 (nu "Niagra") de care ai mentionat:
https://www.audioquest.com/ac-power/ac- ... agara-1200
Fisch avea o singura bobina din aia toroidala pentru toate prizele, AQ au mai multe, probabil la fiecare priza si mai vad in modelele de varf niste condensatori, nu stiu daca au si elemente active siliciu:
OK, aveam Fisch cu filtre pasive si eram incantat pana intr-o zi cand un fost prieten mi-a spus ca nu e bun, ca strica sunetul si sa-l scot din sistem. Intai mi-am zis ca omul e subiectiv (avea motive temeinice sa fie, ca nu vindea el asa ceva) insa am testat cu mare atentie si mai ales in conditiile in care fusesem cumva avizat, adica imi temperasem entuziasmul si eram mai cu mintea deschisa la orice posibilitate...... Si ce sa vezi, omul avea dreptate....chiar strica sunetul! Adica in mod clar facea ceva care la inceput parea "Wow!" insa se pare ca simplifica si incetinea sunetul, il facea cumva mai sarac si mai ales ii strica tempoul, lalaia muzica cumva si tempera dinamica. Cand am scos filtrul parca dadusem drumul la caine din lant. Latra urat cand era curentul murdar insa latra
corect cand era curentul curat. Mai trebuie sa precizez ca am testat multe chestii din astea DIY si toate modificau fara dubiu, isi da seama orice persoana ca
e altfel, insa nu e si neaparat mai bine.
Orice faci pe linia de alimentare se simte in sunet. Chiar orice! De la simple stechere, sarme, sigurante si prize pana la filtre de orice fel. Orice modifici fizic pe alimentare se aude in sunet. Marea chestiune e daca se aude mai bine?!?! Eu dupa multa vreme am ajuns la concluzia ca..... nu.
In general toate strica sunetul. In multe feluri, unele chiar foarte perverse feluri. De exemplu conditionatoarele active de la Accuphase indulcesc sunetul si ii dau un "aspect" permament acelasi si in cazul consumatorilor mari cum ar fi amplificatorul de putere (mare) strica sunetul, ii ia dinamica, ii reduce atacul, il "leshina". Asta mi-a fost clar, insa ramasese marea intrebare daca la consumatorii mici (cdplayer, DAC, preamplificator) e ok sau nu e ok. In final eu, parere personala, am zis ca nu e ok nici la astea deoarece sunetul capata o anume coloratie, un anume fel dulce si destul de impaiat si de "acelasi fel mereu". Mai cinstit mi s-a parut fara, insa cu riscul de care discutam toti aici, cand e curentul murdar se aude ca porcul.
Cu conditionatorul activ cand e curentul murdar se aude mai prost (ca e murdar) insa nu chiar
ca porcul; asta ar fi un avantaj pentru cine apreciaza. Eu unul, nu. Deoarece orice am face noi, cand curentul intra "
de porc" se va auzi mai prost cu orice, adica aici chiar am o parere personala ferma, anume ca orice am face nu putem transforma curentul murdar in curent curat cu nimic.
Putem doar
atenua situatia, adica e ca atunci cand te doare maseaua si iei ceva sa anestezieze durerea. Iti reduce suferinta dar problema e aceeasi. Evident, ce spun e doar opinie personala, sa fie clar!
Pe de alta parte exista filtre si filtre. Adica nu toate strica la fel si la fel de mult.
Si evident, conteaza si sculele audio.
Opinia mea este ca filtrele serie sunt de evitat. Cel putin eu in prezent le evit daca pot.
Insa filtrele paralele pot fi interesante si chiar am avut ocazia o data sa ascult pe un sistem de top si sa compar, plus ca am discutat cu o persoana avizata, un inginer in varsta si cu multa experienta care mi-a si explicat de ce
doar filtrele paralele pot sa aduca un aport bun in timp ce alea serie strica orice ai face.
Astfel, apropos de alegerea si dilema ta, nu stiu cum este construit acel AQ insa la Inakustik se specifica ca este filtru paralel:
https://tehnicavizuala.ro/conectica/pre ... -reference
Asta nu inseamna neaparat ca bun, dar e ceva mai incurajator din punctul meu de vedere.
Si tot din punctul meu de vedere cred ca ar trebui cumva sa probezi inainte de cumparare sau sa beneficiezi de dreptul de returnare "fara motiv", deoarece pana nu testezi la tine (o vreme) nu ai cum sa sti.
Nimeni nu te poate ajuta cu un sfat garantat. Ascultand opinia multora o sa ajungi mai nedumerit ca la inceput. Deci musai e de ascultat, adica testat.
Conteaza si sistemul audio pentru ca dincolo de teorie, practica e cea care de cele mai multe ori ne uimeste. Unele chestii nu se potrivesc in practica desi in teorie ar trebui sa mearga. Inversul este la fel de valabil. Si in final urechea proprie este limita peste care nu putem trece.
Insa eu NU m-as astepta sa rezolv problema expusa de tine cu
sunetul prost in conditii de curent "murdar" (pentru ca, opinia mea, nu poate fi rezolvata,
doar atenuata - insa si cu ce costuri?! Aici e problema!), adica in final poate doar sa nu mai fie asa dramatica, insa merita ?!?!
Dar cu toate ca s-ar putea intampla acest fapt aparent pozitiv (sa-ti placa cand curentul e murdar) exista si posibilitatea ca sa-ti strice sunetul (la modul permanent) introducerea acestor filtre pe linia de alimentare.
Un aspect pozitiv, singurul garantat, ar fi protectia in caz ca furnizorul de curent se joaca. Ceea ce in tara asta se cam intampla!
Si cum am spus mai sus (sunt sigur ca nu voi fi inteles bine) sunetul poate fi alterat in moduri foarte perverse care la prima "vedere" pot parea ceva "minunat" (Wow!)......Insa dupa o vreme..... Dar numai cine a trait asa ceva poate intelege ce scriu eu acum....
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)