Cum se fac comparatiile ?

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
Post Reply
User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Cum se fac comparatiile ?

Post by LEKTOR »

Intre 2 sau mai multe echipamente - de ex cum comparati 2 cd playere in asa fel incit concluzia " A se aude mult mai bine " ? In mod normal ar trebui comparatie in timp real, switch A to B si vice versa, acelasi cd pe ambele , etc. Dar 2 amplifuri ? Cum le comparati ? Ce inseamna A suna mai bine ca B ?
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

fluffy38

Re: Cum se fac comparatiile ?

Post by fluffy38 »

Nu stiu daca este un mod primitiv,dar eu fac comparatiile in felul urmator:
Am un disc de "referinta",pe care il bag pe rand in cele 2 playere. Singura problema este ca trebuie sa gasesc o zi cand sunt dispus sa fac asta,adica sa fiu intr-o stare "sufleteasca" pozitiva(sa am chef sa ASCULT muzica).
Desigur ca vor exista diferente,mai multe inalte,bas,medii,ca sa nu intru in detalii gen "soundstage" :roll: Conteaza foarte mult ce gen muzical asculti.
La amplificatoare este putin mai greu,adica respectand conditia de mai sus,plec cu ele fara corectii,apoi incep sa urc/scad bas,inalte,loudness. Totusi avand o singura pereche de boxe pe care faci probele,este clar ca unele amplifuri pot suna bine pe respectivele boxe iar altele prost. Insa cele care suna prost,pot suna bine pe alte boxe :|
De aceea pentru alegerea unui amplificator trebuie ca omul sa aibe boxele pe care va ramane acel amplificator(parere personala).
Este un subiect vast si pot fi multe interpretari.

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: Cum se fac comparatiile ?

Post by LEKTOR »

fluffy38 wrote:Nu stiu daca este un mod primitiv,dar eu fac comparatiile in felul urmator:
Am un disc de "referinta",pe care il bag pe rand in cele 2 playere.
Nu crezi ca ar fi mai bine sa le asculti/compari in acelasi timp la distanta numai de un click de switch ? Eventual copiezi discul acela pe 2 cdr pe care le folosesti, sau mai cumperi un disc similar
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

fluffy38

Re: Cum se fac comparatiile ?

Post by fluffy38 »

In principiu,ideea nu este rea,dar apar alte devieri
Ca sa gasesc un disc identic este greu(ma refer la faptul ca discul este original)
Iar daca fac o copie,poate ca respectiva copie nu va suna la fel(s-a mai discutat mult asta).
De aceea mie imi este mai usor sa pun ambele cd-playere pe un amplif si sa schimb discul. Nu stiu cum sa ma exprim,practic ascult o piesa,de exemplu,pe care o .....hmm..."inregistrez "in memorie. Fac pauza de vreo 10 minute dupa care ascult celalalt player....este destul de greu sa exprimi in cuvinte niste senzatii de moment care niciodata nu sunt aceleasi.

kaav
Posts: 2279
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: Cum se fac comparatiile ?

Post by kaav »

Cred ca zece minute este enorm.Acord sincer, obiectivitate doar la pana in 20 secunde.
Nu cred ca bat campii.Creierul nu trebuie ''lasat'' sa reflecteze.Facilitatiile mecanice de comparatie primeaza.Zic eu.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15736
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Cum se fac comparatiile ?

Post by momolo »

in cazul surselor cea mai corecta comparatie este A/B avand grija sa egalizam cumva nivelul de semnal. Treaba dificila pentru ca modele diferite de playere digitale nu prea au niciodata exact acelasi nivel de iesire.
Se folosesc doua discuri originale identice care trebuiesc puse la redat in timp identic (se regleaza din "pause" pana se afiseaza la ambele acelasi timp).
Evident, obligatoriu aceleasi cabluri de semnal.

Dezavantaje sunt totusi. Unul din playere poate nu se potriveste cu acel tip de cablu de semnal (si nici de curent pe care-l consider chiar mai important) si poate nici cu amplificarea si boxele.

Astfel ca in viziunea mea, comparatia de mai sus nu poate fi corecta 100% si trebuie completata cu o alta comparatie pe care o numesc "impresia artistica".

Aceasta cere timp. Presupune folosirea pe rand a ambelor playere in timp de cateva zile. Ideale sunt cam 2 saptamani avand in vedere ca mai avem si alte treburi, precum si zile grele.

La aceasta proba nu se mai fac comparatii directe A si B. Se folosesc pe rand ambele playere, fiecare in mod indestulator si calm, detasat.

De exemplu, incep cu playerul A si ascult o dimineata cateva ore muzici diverse, care trebuiesc alese pe criteriu placutului personal si nu pe criteriul de disc tras bine. O conditie esentiala pentru aflarea adevarului este ca muzica sa-ti placa!

Apoi, in ziua aia sau chiar a doua zi pun playerul B si fac acelasi lucru. Caut sa rulez in majoritate aceleasi discuri puse anterior si pe playerul A insa ma feresc de plictiseala, adica nu pun a doua oara discurile care m-ar plictisi sa le aud din nou. Plictiseala fatza de subiectul muzical induce subiectivitate.

Treaba asta trebuie facuta alternativ aproximativ 2 saptamani.

Acest mod de comparatie ce pare total aiurea si neobiectiv mie imi pare cel mai bun. Asa ca una din probele cele mai grele pentru o sursa digitala este "auditia de andurantza". Adica auditia in timp indelungat care nu trebuie sa plictiseasca sau sa oboseasca.

Dupa auditia pe un sistem bun trebuie sa pleci mai odihnit, nu mai obosit!

Multe surse digitale pot parea bune si interesante la inceput, pe o perioada scurta de proba in care pot impresiona si pot avea impact insa avandu-le acasa in timp mai indelungat (cum am descris mai sus) pot iesi anumite neplaceri la suprafatza. Se poate dovedi ca totusi sursa digitala respectiva iti induce plictiseala sau oboseala. Sau te poate lasa rece, echivalent cu pierderea de vreme.

Fiecare din cele doua tipuri de test isi are rostul sau. Tocmai pentru ca sunetul e complicat si deloc usor de judecat.

Un bun amic spune ca "sunetul e cea mai mare curva!". Si are dreptate!

Primul test poate pune in evidenta anumite neputinte in redare. De exemplu, armonicile sunt ciuntite sau sunetul e comprimat sau distorsionat aiurea.

Prima proba este trierea, despartim trancota de scula care promite. Abia in a doua proba alegem "calul" pentru cursa.

De remarcat ca a doua "proba", adica cea de andurantza se poate face pe mai multe amplificari. Eventual una care sa se pupe frumos cu sursa digitala respectiva. Prin punerea unui player pe mai multe amplificari se pot percepe si mai multe lucruri despre acel player. Se pot cunoaste mai bine neajunsurile. Unele dintre ele se mai pot compensa prin cablare si matching.

Caci pana la urma, orice aparat audio este o suma de compromisuri. Depinde mult ce cautam mai intai ?

Cat priveste compararea de amplificatoare si boxe, treaba e chiar mai complicata ca in cazul surselor digitale. Aici intervine masiv proba numarul 2, cea de andurantza dar si experienta auditiva.

Eu am vazut pe multi (incepatori) care au ales pana au cules. Fiind prea concentrati cu probele si strangand prea tare din buci ca sa prinda tot, pierd imaginea padurii din cauza copacilor. De aceea am mai spus, mereu e bine sa avem pe langa noi si persoane neutre, neimplicate, de exemplu consoartele care de multe ori aleg mai bine si au ureche mai buna fiind complet detasate si indiferente.

Dar mai este ceva. De obicei ceea ce este bun cu putine sau fara compromisuri majore, iese lucind si din noroi. Un aparat bun "se simte" din prima ora. Evident, simtul asta implica ceva experienta. Cine nu are, trebuie sa dea dovada de rabdare si sa-si infraneze entuziasmul in favoarea luciditatii.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Post Reply