Preiau un citat dintr-un post PM pe care tocmai zilele trecute il postam discutand cu cineva si care se potriveste perfect la dezbaterea de mai sus... adica experienta proprie clara asupra CD playerelor vintage versus cele noi.momolo wrote:hersorinnu stiu de ce, dar privesc cu neincredere ceea ce intelegi tu prin "detaliu"! Asta pentru ca de multe ori am observat ca este confundat sunetul zbierat, tzatzait, metalic si deci evident nenatural cu....detaliul!M-am jucat un pic cu un cd player Philips cu dac 1541 pe care l-am comparat cu denonul si nadul meu. Este mai muzical dar parca este sters, lipsesc detaliile.
e pe naiba. Din punctul meu de vedere le-au facut sa sune din ce in ce mai prost.Evolutia in cd playere este imensa.
As fi curios ce ai zice daca ai asculta un player dintre primele SONY (anul 1984) sau un prim model Bang&Olufsen din 1985 care azi umileste playere de mii de euro...audiofile?! Sau ce ai zice daca ai asculta un DAC Wadia din 1992 care nu stie mai mult de 48KHz ?! Sau ce ai zice daca ai compara o vechitura de player Wadia din anii 90 cu unul nou care grohaie ca porcu la noroi in timp ce ala vechi suna de nu-l mai poti opri ?!
Sunt playere din anii 80 care umilesc minunatii moderne si "evoluate".
...Ca sa nu mai spun ca sunt discuri CD audio fabricate in anii de inceput 80 care suna mai bine ca tone de discuri din cele noi si..."evoluate" !
Din punctul meu de vedere nu prea s-a facut nici un mare progres in materie de playere CD iar TDA 1540 si 1541 raman niste referinte, niste minuni. Unii spun ca 1540 e cel mai bun. Eu doar am avut un Studer dotat cu cate doua din astea pe canal (Philips 1540) si suna ala de m-a bagat la idei... Model "proaspat" din 1985 care umilea playere noi de peste 1...2 mii euro bucata!
Iar ca sa apreciezi o sursa digitala buna in adevaratul sens, trebuie sa ai un sistem audio bun si mai ales un sistem de referinta, un termen de COMPARATIE.
Asa ca pe mine unul "ma da pe spate" tehnica asta evoluata pana la disparitia muzicii si muzicalitatii in detrimentul...ghici? ...."detaliului"! Asta pana in ziua cand vor canta oamenii precum tigaile sau violoncelul precum trompeta!
Despre sunetul asta prea bright si cu "TZZZZ'" in coada m-am lovit mai la toate sculele din noua generatie, inclusiv CD playerele care nu mai sunt ce erau odata.Un exemplu de ultima ora a fost un Marantz CD5001OSE care m-a dezamagit dupa toate laudele ce le avea pe net.:sunet foarte bright, obositor, plat. E adevarat scena sonora mai extinsa, insa ce folos ca separatia era 0( !) si nu facea altceva decat sa scoata detalii, informatii, ma rog "microdetalii" de pe CD fara sa le stie prezenta(asta e parerea mea) chiar daca are un renumit CS4392 ca si convertor inauntru. Am muncit la el sa-l modez si sa-i pun in valoare acel CS4392 care mi se parea prost implementat si abia dupa ce am mai investit vreo 3-400 ron a inceput sa... cante. ORICUM never nu va suna ca mai vechiul meu Marantz CD63 Special Edition de la inceputul anilor '90 care pe langa constructia solida si piese de calitate are un altfel de sunet(vocile centrate, intrumente separate, muzical) sau englezescul Arcam Alpha5Plus care are un clasic TDA1541A si care, dupa urechea mea , bate cu brio si acum (evident dupa cateva modari in operationali, conzi, etc) ) DAC-ul Cambridge daca e sa vorbim de muzica si informatii selectate de pe un CD. Adica, scena sonora e ampla, neobositoare, bass medii si inalte echilibrate, detalii cat cuprinde si parca toata lumea e prezenta pe scena; De ex. Diana Krall sau Eva Cassidy sunt superbe pe aparatul asta, insa la fel de bine te relaxeaza concertele grossi a le lui G.F.Handel.
O reala surpriza a fost ieftinaciunea de Philips CD753 care dupa cum arata la prima vedere lasa impresia unui aparat construit in regim foarte economic: plastic ieftin, slab rigidizat, usor, chiar si designul nu te prea inspira. De fapt, in mare parte asa si este: un produs fabricat in China sub licenta Philips pentru super market-uri. Insa, de la primele acorduri iti capteaza atentia clar..si asta pentru ca poseda printre ultimele dac-uri TDA fabricate de Philips, si anume TDA1549 care face toti banii. In plus, e usor de modat, i se pot aduce imbunatatiri substantiale , spatiul din aparat fiind foarte generos, si odata pus la punct aces aparat poate concura cu brio cu aparate mult mai scumpe cu pretentii de high-end. Nu mai caut acuma link-urile, insa la o simpla cautare in google veti vedea si impresiile lui nea' Lukas Fikus-adica celebrul Lampizator care chiar nu vorbeste prostii cand lauda acest aparat. Daca insa aveti pretentii si la un look mai rafinat puteti opta pentru Marantz CD5000 care nu este altceva decat aceeasi Marie cu alta palarie . Adica are exact schema constructiva a lui 753(inclusiv placa) doar carcasa si dispunerea comenzilor difera..sau un Marantz CD48 care este prima varianta a acestor modele, doar ca ii lipsesc unele gadgeturi cum ar fi CDText.
Cu toate acestea nu condamn CD playerele din noua generatie, pentru ca sunt modele care merita toata stima si atentia, insa preturile sunt de cele mai multe ori nejustificat de mari ..sa nu uitam insa ce spunea momolo la un moment dat: termenii de comparatie cu analogicul au cam disparut, insa pe langa asta as spune ca si insusi conceptul de audiofilie s-a cam schimbat; Acum se cauta un sunet cat mai detaliat, cu multe microdetalii,daca se poate ca aparatul sa scoata de pe disc chiar si informatiile pe care producatorul doar a visat ca le va inregistra.
Oricum, piata e diversificata pentru ca si gusturile in materie de muzica, auditie, sunet sunt foarte diverse DAR exista un risc: pierdem notiunea de muzica si ambient natural.
E doar parerea mea.