o poveste cu talc!

Doar o vorba sa-ti mai spun
Post Reply
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15660
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

o poveste cu talc!

Post by momolo »

Washington DC Metro Station on a cold January morning. He played six Bach pieces for about 45 minutes. During that time approx 2 thousand people went through the station, most of them on their way to work. After 3 mins a middle aged man noticed there was a musician playing. He slowed his pace and stopped for a few seconds and then hurried to meet his schedule.

4 mins later the violinist received his first dollar: a woman threw the money in the till and, without stopping, continued to walk.

6 minutes, a young man leaned against the wall to listen to him, then looked at his watch and started to walk again.

10 mins: a 3 year old boy stopped but his mother tugged him along hurriedly, as the kid stopped to look at the violinist. Finally the mother pushed hard and the child continued to walk, turning his head all the time. This action was repeated by several other children. Every parent, without exception, forced them to move on.

45 minutes; the musician played. Only 6 people stopped and stayed for a while. About 20 gave him money but continued to walk their normal pace.
He collected $32.

1 hour; he finished playing and silence took over. No one noticed. No one applauded, nor was there any recognition.

No one knew this but the violinist was Joshua Bell, one of the best musicians in the world. He played one of the most intricate pieces ever written, with a violin worth $3.5 million dollars. Two days before Joshua Bell sold out a theater in Boston where the seats averaged $100.

This is a real story. Joshua Bell playing incognito in the metro station was organized by the Washington Post as part of an social experiment about perception, taste and people's priorities. The questions raised: in a common place environment at an inappropriate hour, do we perceive beauty? Do we stop to appreciate it? Do we recognize talent in an unexpected context?

One possible conclusion reached from this experiment could be:

If we do not have a moment to stop and listen to one of the best musicians in the world playing some of the finest music ever written, with one of the most beautiful instruments .... how many other things are we missing?
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
c6t9
Posts: 410
Joined: 05 Dec 2008, 09:39

Re: o poveste cu talc!

Post by c6t9 »

probabil erau preocupati din cauza urmatoare:

A fost odata ca niciodata un biet lustragiu care isi castiga existenta, da, ati ghicit, lustruind pantofii domnilor care intrau si ieseau dintr-o cladire impozanta din centru.
Niciodata nu stiuse exact ce cladire este aceea in fata careia lucra de ani de zile, poate ere o banca, poate era o bursa, poate vreun minister important insa domnii bine imbracati care intrau acolo opreau adeseori la el pentru a-si lustrui pantofii.
Lustragiul nostru era priceput in ceea ce facea, folosea numai crema de pantofi de cea mai buna calitate si era vesel si optimist.
Intr-un cuvant era multumit cu munca lui iar clientii lui la fel asteptandu-si rabdatori randul la lustruit.
Intr-o zi insa s-a oprit la el un client nou, mai deosebit de ceilalti care l-a intrebat prietenos: "Ce faci aici? Ce-i cu tine asa de vesel? Nu ti-a spus nimeni de criza financiara?"
Ce-i drept nu-i spusese nimeni, nici unul dintre domnii aceia bine imbracati care intrau in banca sau ce-o fi fost acolo, probabil toti la curent cu criza.
"Poate nu le pasa de tine sau poate n-au avut suflet sa iti spuna insa criza financiara e pe drum si ne va afecta absolut pe toti, nu va scapa nimeni, nici macar tu un biet lustragiu. Asa ca daca ai un dram de minte iti iei masuri din timp, ca sa nu fi luat pe nepregatite.
Aceasta e meseria mea, sunt expert, stiu ce vorbesc."
Dupa plecarea domnului binevoitor lustragiul nostru ramase pe ganduri. Poate ca intradevar nici unul dintre clientii lui nu il considerase demn sa il puna la curent cu criza financiara. Noroc cu domnul cel prietenos care ii voia binele.
Asa ca lustragiul a inceput sa ia masuri incat sa nu fie luat pe nepregatite de criza financiara. Pentru început folosea mai putina crema de pantofi si mai de proasta calitate.
Apoi a inceput sa aloce mai putin timp fiecarui client, dupa cum se spune time is money. A inceput sa socializeze mai putin cu acestia, criza e criza, nu mai e timp de smalltalk.
Preocupat de criza financiar a devenise ingandurat, tacut si isi facea treaba de mantuiala.
Asa ca incetul cu incetul clientii care fideli carora le placeau veselia si calitatea muncii lustragiului au inceput sa se rareasca.
Iar lustragiul nostru cu fiecare client pierdut era multumit intr-un fel ciudat ca domnul cel binevoitor a avut dreptate.
"Ce m-as fi facut daca expertul nu m-ar fi prevenit la timp? Acum as fi fost probabil luat pe nepregatite de criza financiara."

par fara legatura, dar oamenii se lasa condusi orbeste si accepta orice non-valori li se ofera, ba chiar pare-se ca le si plac. si legat de ultima intrebare, ei bine criza nu o ratam, ne deschid altii ochii.
"it's time to transfer all those mp3 on vinyl"


kaav
Posts: 2250
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: o poveste cu talc!

Post by kaav »

''...dar oamenii se lasa condusi orbeste si accepta orice non-valori li se ofera''
Gresit
Tu ai tras doar o concluzie a povestii mult prea generala,adevarul ei se dizolva asa.
Dupa mintea mea a fost ''fabula'' unei coruperi.Povestea prin natura ei implica universalitatea si speranta,aici cred ca te-ai pripit.

''ei bine criza nu o ratam, ne deschid altii ochii''
Asta este doar o dorinta,in aceste timpuri ale disolutiei,legea entropiei este mai feroce ca niciodata, lasand totusi loc de ragaz la mici insulitze sa nu se scufunde.Daca ar ''disparea'' ceva complet (fapt ''improbabil'' acum, dar plauzibil - vezi razboaiele) am cunoaste ceva neplacut in ''carne si oase''.
Zic si eu :roll:

User avatar
c6t9
Posts: 410
Joined: 05 Dec 2008, 09:39

Re: o poveste cu talc!

Post by c6t9 »

eu nu cred sa fi gresit cu ceva care e la fel de vechi precum lumea. "paine si circ" nu e o treaba aparuta ieri. restul e istorie :|
"it's time to transfer all those mp3 on vinyl"

kaav
Posts: 2250
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: o poveste cu talc!

Post by kaav »

c6t9,sunt de acord cu laitmotivul ''paine si circ'' care inpinge lumea inainte si ii abate atentia de la multe lucruri.Eu am inteles altceva din povestea ta,si mi-am exprimat parerea.Nu te-am judecat.Concluzia ta mi s-a parut prea definitiva.
Referitor la povestea cu violonistul,treba este clara.Mecanismul prin care ne conditioneaza societatea este foarte bine implementat.Oamenii nu isi mai acorda ragaz deloc,au devenit prea eficienti in miscarea lor de apartenenta la sistem si totul este impartit ''corect'' ca ratia de pe cartela,nu mai pot remarca in general ceva daca este pe ''alt raft''.Doar copii din acea povestire au avut o reactie autentica.
Sentimente de plastic in peisaj ultramoderm.Povestea m-a facut sa-mi amintesc de filmul ''Den Brysomme mannen''.
Sinistru, dar macabru :D
Last edited by kaav on 25 Jan 2009, 16:42, edited 1 time in total.

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: o poveste cu talc!

Post by LEKTOR »

Cuvintele cheie din prezentare

Washington DC Metro Station on a cold January morning. He played six Bach pieces for about 45 minutes. During that time approx 2 thousand people went through the station, most of them on their way to work. Joshua Bell playing incognito in the metro station was organized by the Washington Post as part of an social experiment about perception, taste and people's priorities. The questions raised: in a common place environment at an inappropriate hour, do we perceive beauty? Do we stop to appreciate it? Do we recognize talent in an unexpected context?

Fiecare om apartinind clasei muncitoare se grabeste spre munca, nu vrea sa fie late - exista un sign in gen digital reader - palm,fingerprints,retina,etc - la locul de munca - nu vrea sa piarda bonusuri,sa fie in ochii sefului pt late at work,etc - daca acest experiment ar fi fost organizat after hours, in mod sigur altfel de rezultate ar fi fost obtinute - deci astept partea a doua a experimentului social !
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

kaav
Posts: 2250
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: o poveste cu talc!

Post by kaav »

Lektor,oare nu intentionat a fost ales momentul acela al zilei?
Pentru o concluzie mai obiectiva?Cata atentie acorda un om la ceva ce ii ''sta'' in cale,in drumul lui catre lucru,acel ceva fiind valoros,nu apa de ploaie...

AWDRobert
Posts: 71
Joined: 06 Dec 2008, 14:34

Re: o poveste cu talc!

Post by AWDRobert »

Apropos de sublinierea facuta de Lektor
Cum, unde in ce context ascultati muzica?
Ati putea face categorii de auditie? de la muzica care se aude in background a restaurant sa zicem pana la auditia singur in camera la mult indragitele noastre trancote?
Cat timp pe saptamana / catgorie?
Cat de des ascultati scule / comparatii - cu intentia de a analiza performantele acestora? Sau nu faceti asta - vi se intiparesc in memorie anumite senzatii la auditia ocazionala a acestora - si eventual va dati cu parerea despre ele pe forum - daca e cazul sau cineva intreaba de scula x sau y.
Acum de ex o sursa de lui Steve infipta intr-o cutie de la dl Anwar canta 60 de cm de mine pe "shuffle" Chick Corea altreneaza cu valsurile Strauss si Norah J.
Eu de fapt ma gindesc cum sa lansez o discutie despre cum ascultam muzica (poate mai bine ascultam muzica :roll: ) sau in alta fereastra studies Grado si ma gandesc daca combinatia DAC + Casti e o solutie portabila mai potrivita pentru mine decit cea enuntata mai sus.
Robert
"doar trancotar"

User avatar
nicumur
Posts: 340
Joined: 03 Oct 2008, 17:57

Re: o poveste cu talc!

Post by nicumur »

"Forumul nu e o anexă a dormitorului sau a closetului de-acasă. E o ieşire în lume, cu tot ceea ce o asemenea ieşire presupune, de la veşmînt la discurs." - ANDREI PLESU

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: o poveste cu talc!

Post by LEKTOR »

Unul dintre comentarii - "Ipocrizie la americani si admiratie sincera la romani" - nu este chiar asa - la metrou in Bucuresti a fost ceva unic si nemaiintilnit pina atunci, la gara americana se cinta zilnic cite ceva.
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

kaav
Posts: 2250
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: o poveste cu talc!

Post by kaav »

"Ipocrizie la americani si admiratie sincera la romani"

Daca am fi noi mai rupti din soare decat alte popoare as intelege,dar cum nu suntem.... :roll:

Post Reply